Ulkomaat

Voiko Kanadan fiasko toistua Helsingissä? Tutkija arvioi Trumpin ja Putinin tulevaa tapaamista

Parin viikon päästä Suomeen saapuvat Donald Trump ja Vladimir Putin kilpailevat siitä, millaiseksi tarina suurvaltajohtajien Helsingin tapaamisesta muotoutuu. Helsingin kokouksen asetelmia ja mahdollisia skenaarioita HS:lle kommentoi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Kun Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaaminen Helsingissä vahvistui kuluneella viikolla, alkoivat myös spekuloinnit, mitä 16. heinäkuuta järjestettävältä huipputapaamiselta voi odottaa.

Trump tunnetaan impulsiivisena linjaajana, joka vähät välittää vakiintuneista politiikan tekemisen tavoista. Taannoinen Kanadan G7-kokous päättyi fiaskoon, kun Trump veti Yhdysvallat pois julkilausumasta, jossa vahvistettiin osallistujamaiden halukkuus purkaa kaupan esteitä. Kauniiksi lopuksi Trump haukkui Kanadan pääministerin Justin Trudeaun toimintaa ”heikoksi” ja ”epärehelliseksi”, ja kiiruhti tapaamaan Pohjois-Korean Kim Jong-unia, jota hän kutsui ”kovaksi tyypiksi”.


Voisiko jotain vastaavaa tapahtua Helsingissä, kun Trump vain päivää ennen Putinin tapaamista osallistuu Naton huippukokoukseen Brysselissä? Helsingin kokouksen asetelmia ja mahdollisia skenaarioita HS:lle kommentoi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Nato-kokous määrittää Helsingin tapaamista

Trump on arvostellut Nato-maiden kuppaavan Yhdysvaltoja ja laiminlyövän puolustusvelvoitteitaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun G7-kokous päättyi huonosti, Kim Jong-unin tapaamisessa Trump kehui vuolaasti yhteistyötä. Putin-tapaamisessa on samanlaista Trump-logiikkaa: mikäli asiat eivät suju liittolaisten kanssa, Yhdysvallat voi tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa”, Aaltola arvioi.


Hän huomauttaa Trumpin mieltävän Naton suvereenien, vahvojen kansallisvaltioiden liitoksi. Esimerkiksi Angela Merkelin Saksa näyttäytyy Trumpille tahdottomana liberalistina, jonka pitäisi hilata puolustusmenonsa ylös ja antaa Yhdysvalloille lupaus Nato-velvotteiden täyttämistä.

”Trump haluaisi tällaiset takuut jo ennen Nato-kokousta, joka voi muuten kääntyä katastrofaaliseksi.”

Jos Nato-kokous on Trumpille mieleen, hän ei välttämättä koe tarvetta impulsiivisiin linjavetoihin suhteessa läntisiin kumppaneihin.

Putin on Aaltolan mukaan puolestaan valmis ottamaan Helsingin tapaamisesta kaiken mahdollisen irti.

”Venäjä on tukenut Trumpia alusta lähtien. Sosiaalisen median kampanjoilla ja tiedustelutiedoilla avustanut Putin kokee, että Trump on kiitollisuudenvelassa.”

Aaltola arvioi Putinin ja Trumpin olevan samalla aaltopituudella etenkin nationalististen ajatustensa takia: kulttuuri ja uskonto ovat kansainvälisessä politiikassa määrittäviä piirteitä.

”Tässä mielessä Trump voi nähdä Venäjän kuuluvan läntiseen sivilisaatioon jopa paremmin kuin ’veltot’ Länsi-Euroopan maat, jotka eivät ymmärrä sivilisaatioajattelun jykevää voimaa.”

Vaikka Trump kuinka haluaisi hilata Yhdysvaltoja lähemmäs Venäjää, ei hän välttämättä voi sivuuttaa maansa ulkopoliittisia perinteitä.

”Trump tuntuu ailahtelevan USA:n pitkän linjan ja oman radikaalin linjansa välillä”, Aaltola sanoo.

Todennäköisesti Trump ja Putin kilpailevat siitä, millaiseksi tarina Helsingin tapaamisesta muotoutuu.

”Venäjän tarina on se, että liberaali länsi on heikossa tilassa ja että on vain ajan kysymys, milloin se tajuaa Venäjän voittaneen. Yhdysvaltain tarina on se, että tapaamisella haetaan uutta avausta suurvaltasuhteisiin: Trump on taianomainen, suuri presidentti, joka pyrkii luomaan rauhaa maailmalla, ensin Pohjois-Koreassa ja nyt Euroopassa”, Aaltola kuvailee.

Trump on väläytellyt jopa Krimin tunnustamista

Trumpin viimeaikaiset lausunnot eivät ole ainakaan liennyttäneet pelkoa, että Trump sopisi Putinin kanssa esimerkiksi Euroopan turvallisuutta koskevista kysymyksistä sivuuttaen perinteiset liittolaisensa.

Viimeksi perjantaina Trump ei kysyttäessä sulkenut pois mahdollisuutta, että Yhdysvallat tunnustaisi Venäjän Ukrainalta valtaaman Krimin niemimaan osaksi Venäjää.


”Katsotaan”, Trump sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tapaamista järjestelevä Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton on tosin ilmoittanut, ettei Krimin tunnustaminen ole asialistalla Helsingissä.

Lisäksi Trump on väläyttänyt Venäjän mahdollisuutta päästä takaisin johtavien teollisuusmaiden G-maiden sisäpiiriin, josta tulisi siis jälleen G8. Venäjän jäsenyys jäädytettiin Krimin kriisin kärjistyttyä. Aaltolan mukaan tämä on osa Trumpin neuvottelutaktiikkaa.

”Näin herätetään täkyjä neuvotteluosapuolessa, mikä on tyypillistä bisnespuolen logiikkaa. Kerrotaan, että neuvotteluissa voidaan antaa paljon, mutta voidaan myös ottaa toisen haluamia asioita ulottumattomiin.”

Aaltolan mielestä G8-ryhmän muodostaminen voi olla mahdollinen lopputulema Helsingissä, mutta Krimistä ei välttämättä edes keskustella.


”Siinä on panoksena Euroopan vakiintunut turvallisuusjärjestys, jota Suomikin peräänkuuluttaa. Jos Krim tunnustettaisiin, samalla myönnettäisiin, että maan suvereniteettia voi loukata, jos kyseessä on tarpeeksi iso suurvalta. Se tarkoittaisi etupiiriajattelun paluuta.”

Aaltola ei myöskään usko, että Yhdysvallat olisi luopumassa Venäjän-vastaisista pakotteista. Se näyttäisi myönnytykseltä Krimin tilanteeseen.

Pahinta olisi Nato-yhteistyön tärvely

Aaltolan mielestä peräjälkeen järjestettävien Brysselin- ja Helsingin kokousten pahin skenaario olisi se, että Trump johdattaisi Yhdysvallat ulos Nato-yhteistyöstä ja Euroopasta.

”Se johtaisi välittömiin seurauksiin esimerkiksi Baltiassa, jossa oltaisiin turvallisuustyhjiössä ilman USA:ta. Eurooppa epävakautuisi vuosiksi eteenpäin, ja etenkin Itä-Euroopassa hallinnot voisivat vaihdella nopeastikin. Samalla ne tekisivät ratkaisuja suhteissaan Venäjään. En tosin usko tähän skenaarioon”, Aaltola tähdentää.

Hän ei usko myöskään siihen, että Trump ja Putin ajautuisivat suuriin erimielisyyksiin. Sen sijaan Aaltola uskoo, että suurvallat löytävät Helsingissä hyvän vireen suhteidensa parantamisessa.

”Se olisi optimaalisin vaihtoehto, vaikka otettaisiin lähinnä symbolisia askelia. Kokous sujuu hyvin, kun se valmistellaan rauhallisesti ja harkiten. Tärkeää olisi myös ymmärtää, ettei Euroopan asioista saa sopia eurooppalaisten ohi.”

Suomella paikka pönkittää itseluottamusta

Presidentti Sauli Niinistö tapaa ainakin Trumpin Helsingissä, todennäköisesti myös Putinin. Niinistö arvioi ottavansa puheeksi ainakin arktisen alueen ilmastohuolet sekä Itämeren alueelliset jännitteet. Aaltolan mielestä Suomi saa paljon hyvää näkyvyyttä ja mahdollisuuden saada ensikäden tietoa suurvaltajohtajien mielenliikkeistä.


”Näin osataan suhteuttaa omat intressit suurvaltaprojekteihin. Aiemmin puhuttiin siitä, ettei Suomessa ole korkean tason tapaamisia, koska olemme sivussa konfliktialueista. Helsingin kokous kielii siitä, ettei näin välttämättä enää ole. Suomella on Venäjän rajamaana tässä paljon pelissä.”

Aaltola sanoo, että Suomi on hoitanut turvallisuus- ja puolustuspolitiikkansa hyvin, ja siksi itseluottamusta kannattaa nyt pönkittää.

”Suomi on näissä asioissa parhaiden Nato-maiden tasolla, on osoitettu itsenäistä kyvykkyyttä.”

Sekin saa suurvaltajohtajat saapumaan Suomeen.

.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  5. 5

   Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

  6. 6

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  7. 7

   Australian poliisi pidätti nuoren pojan neulojen upottamisesta marjoihin ja hedelmiin

  8. 8

   Hitlerin edustaja joutui Mannerheimin taikapiiriin ja auttoi Suomea selviämään hengissä sodasta

  9. 9

   Danske Bank vierittää vastuuta rahanpesusta Sampo-pankille – Mika Ihamuotila kiistää epäilyt, Björn Wahlroos ei kommentoi

  10. 10

   Sauber muokkasi Kimi Räikkösen taituruutta esitelleestä videosta konsolipeliversion: ”Emme voineet vastustaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  6. 6

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  9. 9

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  10. 10

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää