Ulkomaat

Ihmenuori Sebastian Kurz haluaa olla konservatiivien Macron, mutta oikeasti hänet muistetaan maahanmuutosta – nyt hän tarttuu EU-ohjaksiin

Itävalta aloittaa sunnuntaina puolivuotisen kautensa Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaana. Puheenjohtajan motoksi muotoutui ”Suojeleva Eurooppa”.

Jos pitäisi kuvailla konservatiivipoliitikkoa, rock-tähti ei välttämättä ole ensimmäinen mieleen tuleva luonnehdinta. Itävallan liittokansleriin Sebastian Kurziin on kuitenkin yhdistetty tämäkin määre.

31-vuotias Kurz nousi hetkessä eräänlaiseksi ihmelapseksi, kun hänet valittiin viime vuonna tehtäväänsä EU:n kaikkien aikojen nuorimpana valtiojohtajana. Sitä ennen hän oli rikkonut ennätyksen ainakin Euroopan nuorimpana ulkoministerinä: sen salkun Kurz otti vastaan 27-vuotiaana.

Ulkoministerinä hän isännöi Iranin, Yhdysvaltain, Venäjän, Kiinan, Saksan ja Britannian välisiä ydinsopimusneuvotteluja. Hän väitteli Iranin presidentti Hassan Ruhanin kanssa ja tapasi YK:n pääsihteeri António Guterresia. Hän esitteli itsensä Yhdysvaltain entiselle ulkoministerille, legendaariselle Henry Kissingerille.

Ja on Kurz ehtinyt liittokanslerinakin. Kesäkuussa hän kutsui Venäjän presidentti Vladimir Putinin vierailulle ja peräänkuulutti Venäjä-yhteistyön merkitystä – toki EU-rintamassa ja pakotteiden takana seisten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sunnuntaina Kurz pokkaa uuden johtajuuden, kun Itävalta aloittaa puolivuotisen kauden Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaana.

Kurzista on kasvanut Euroopan konservatiivipiirien lemmikki, joka on nimennyt etenkin maahanmuuton hillitsemisen suureksi tavoitteekseen. Siksi Itävallan puheenjohtajuuskauden prioriteetit tuskin tulevat kenellekään yllätyksenä.

Puheenjohtajan motoksi muotoutui ”Suojeleva Eurooppa”, jonka prioriteetteina ovat turvallisuus, laittoman maahanmuuton ehkäiseminen, hyvinvointia ja kilpailukykyä turvaava digitalisaatio ja vakaus etenkin Länsi-Balkanilla ja Kaakkois-Euroopassa.

Kurzista kiinnostuttiin ulkomailla toden teolla, kun hän johti puolueensa viime syksynä parlamenttivaalien voittoon.

Oikeistokonservatiivinen Itävallan kansanpuolue (ÖVP) on ollut 50 viime vuoden aikana vain kahdesti Itävallan suurin.

Ulkoministerinä toiminut Kurz kuitenkin nousi puolueen johtoon viime kesänä ja pani ryhmänsä ruotuun uudistuksillaan. Niihin kuului marssijärjestyksen virtaviivaistaminen ja päätösvallan keskittäminen puolueen johtajalle.

”En olisi voinut toivoa Jumalalta mitään enempää”, Kurz totesi vaali-iltana.

Hallituksen Kurz muodosti äärioikeistolaisen Vapauspuolueen (FPÖ) kanssa. Vähän ajan päästä FPÖ:tä lähellä olevista järjestöistä paljastui uusnatsisympatioita. Kurz pidättäytyi arvostelemasta hallituskumppaniaan.

ÖVP kiinnosti Kurzia jo nuorena, ja sen nuorisojärjestön puheenjohtajaksi hän kohosi lakiopintojensa ohessa.

Kurz auttoi kasvattamaan puoluetta, ja hänet nimitettiin integraatiosta vastaavaksi, ministeriä avustavaksi valtiosihteeriksi vuonna 2011. Neljä vuotta sitten hän kohosi ulkoministeriksi. Vuonna 2015 alkaneen pakolaiskriisin aikaan hän tuli tunnetuksi tiukoista maahanmuuttokannoistaan.

Maahanmuutto oli myös Itävallan syksyn 2017 parlamenttivaalien suuri teema. Muun muassa saksalainen Deutsche Welle kirjoitti oikeiston kampanjoinnista, jossa ehdokkaat vakuuttivat, että ”Euroopan islamisaatio” on pysäytettävä.

Äänestäjiensä maahanmuuttohuoliin vastatakseen Kurz on peräänkuuluttanut tiukempaa rajavalvontaa, tehokkaampaa integrointia sekä poliittisen islamin ulkomaisen rahoituksen tyrehdyttämistä.

Moskeijoita onkin jo suljettu. Vuoden 2017 lokakuussa Itävallassa astui voimaan kasvot peittävien asujen, kuten burkien, kielto, ja Kurz haluaisi suitsia myös musliminaisten huivin käyttöä. Lisäksi hallitus on pohtinut kotouttamisbudjetin pienennystä, ja maahanmuuttajille maksettaviin tukiin halutaan merkittäviä leikkauksia.

Itävallan hallitus myös haluaa, että turvapaikanhakijat luovuttavat rahansa ja puhelimensa viranomaisille hakemuksensa käsittelyn ajaksi. Rahoilla on ilmeisesti tarkoitus kattaa turvapaikanhakijoille tarjottavia terveydenhuolto- ja muita palveluita. Puhelimien datasta halutaan varmistaa reitti- ja henkilöllisyystietoja.

Tavoitteena on myös se, että kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat saataisiin poistettua maasta pikimmiten.

Kurz myös organisoi suositun Länsi-Balkanin siirtolaisreitin sulkemisen, ja hänen mielestä EU:n raja- ja merivartiovirasto Frontexin toimintaa pitäisi laajentaa Pohjois-Afrikkaan.

Kurzin vastustajat ovat kutsuneet häntä Prinssi Rautasydämeksi, saksalainen Der Spiegel kertoo. Lehdessä Kurzia kuvataan politiikan ammattilaiseksi, shakinpelaajaksi, joka kätkee vallannälkänsä tarkkaan laskelmointiin.

Kurzia kuvaillaan tyylikkääksi, hyväntuuliseksi ja aina energiseksi Hän keskittyy kulloiseenkin keskustelukumppaniinsa eikä hötkyile. Hän ottaa tilaa eikä suostu jäämään esimerkiksi YK:ssa pienten maiden kastiin.

”Kurz ei koskaan kompastele sanoissaan, ja hän puhuu jihadismista ja Korean kriisistä ikään kuin pikkuinen Itävalta olisi kauan sitten noussut johtavaksi ääneksi suurvaltojen pöydässä”, Der Spiegel analysoi.

Vähemmän mairittelevat luonnehdinnat ovat maalanneet Kurzista kuvaa uusliberaalina vallantavoittelijana, joka haikailee Habsburg-henkistä, Euroopan yli ulottuvaa imperiumia.

Deutsche Welle haastatteli talvella professori Peter Filzmaieria, joka kuitenkin toppuutteli rinnastuksia maahanmuuttovastaisimpiin nationalisteihin, kuten Unkarin Viktor Orbániin ja Yhdysvaltain Donald Trumpiin. Heistä Kurz eroaa muun muassa EU-myönteisyydessään.

Filzmaierin mukaan Kurz näkeekin itsensä ennemminkin konservatiivivedoksena Ranskan Emmanuel Macronista tai Kanadan Justin Trudeausta.

”Hän ei ole perustanut omaa puoluetta Macronin tavoin, mutta hän yritti muutoksillaan saada ÖVP:n näyttämään uudelta liikkeeltä. Ja se toimii”, Filzmaier arvioi.

Kurzia on kutsuttu ”kriittiseksi eurofiiliksi”, joka kannattaa unionia mutta korostaa samalla toissijaisuusperiaatetta. Se tarkoittaa, että päätöksenteon pitäisi tapahtua mahdollisimman lähellä kansalaista niissä asioissa, jotka eivät kuulu EU:n yksinomaiseen toimivaltaan.

Tähän toimivaltaan kuuluvat tulleihin, euromaiden rahapolitiikkaan, sisämarkkinoiden kilpailusääntöihin sekä EU:n kalastus- ja kauppapolitiikkaan liittyvät asiat, ja tietyin osin myös kansainvälisten sopimusten tekeminen.

Toissijaisuutta Itävalta puskee myös puheenjohtajakaudellaan. Sen mielestä unionin pitäisi keskittyä laajoihin kokonaisuuksiin, joissa tarvitaan yhteistä päätöksentekoa. Vähäisemmissä asioissa jäsenmaiden pitäisi itse saada päättää.

Kurzia tuskin tullaankaan muistamaan EU-myönteisyydestä. Hänen kruununsa on maahanmuuttopolitiikka. Kurz on saanut Euroopassa kannatusta etenkin niiltä, jotka ovat pettyneet Saksan Angela Merkelin päätökseen avata rajat väliaikaisesti vuonna 2015.

Kuka?

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz


 Syntynyt 27.8.1986 Wienissä, jossa asuu edelleen.

 Opiskellut lakia Wienin yliopistossa.

 Konservatiivisen, oikeistolaisen ÖVP:n johtaja, entinen ulkoministeri, nykyinen Itävallan liittokansleri.

 Seurustelee Itävallan valtiovarainministeriössä työskentelevän Susanne Thierin kanssa, jonka tapasi 18-vuotiaana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Itävalta
 • Euroopan unioni
 • Sebastian Kurz
 • Maahanmuutto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   ”Luontainen taipumus” – Äiti teki itsemurhan, ja kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, paljastui suvun synkkä historia

   Tilaajille
  3. 3

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  4. 4

   Alkoholisti on työpaikan musta lammas – pidin päiväkirjaa juomisistani, mutta valehtelin itselleni

  5. 5

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  6. 6

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  7. 7

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  8. 8

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  9. 9

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  10. 10

   Kuninkaan haave oli maailman korkein torni, jossa Koneen hissit sinkoavat ihastelijat yli 660 metriin – tulos on puoli­valmis ranka

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  8. 8

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  9. 9

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  10. 10

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää