Ulkomaat

Ruotsin oppositiojohtaja Kristersson: ”Ruotsalaisten 19-vuotiaiden pitäisi kulkea ylioppilaspuvuissa eikä luotiliiveissä”

Kokoomuksen johtaja sanoi neljän ryhmän uhkaavan Ruotsin demokratiaa. Puhe käynnisti Almedalenin suuren politiikkaviikon.

Visby.

Itämeri jatkui silmänkantamattomiin monituhatpäisen yleisön takana ja ilta-aurinko valaisi nurmikentän koivuvanhusten latvat, kun Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson käynnisti sunnuntaina Almedalenin politiikkaviikon Visbyssä Gotlannissa.

Jokakesäinen Almedalsveckan on Ruotsin tärkein politiikkatapahtuma.

Kristerssonin puheen sävy oli kuitenkin kaukana illan idyllisyydestä: se oli kärkevä, vakava ja paikoin myös kova. Mahdollinen tuleva pääministeri käytti ison osan ajastaan puhuakseen Ruotsin demokratiaa uhkaavista voimista sekä jengirikollisuudesta.

”Ruotsin 19-vuotiaiden pitäisi kulkea kesäkuussa ylioppilaspuvuissa eikä luotiliiveissä”, Kristersson sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän viittasi tällä Malmössä tapahtuneeseen jengiampumisten aaltoon. Yksi 19-vuotias uhri oli selvinnyt, koska hänellä sattui olemaan päällään luotiliivi.

Kristersson ehdotti puheessaan, että vastedes Ruotsissa pitäisi saada kaksinkertainen rangaistus rikoksista, jotka tehdään rikollisjengien piirissä.

”Tässä asiassa rikollisjengien murskaaminen on parasta ennaltaehkäisyä, koska silloin ne eivät enää pysty houkuttelemaan joukkoonsa uusia nuoria.”

Kristersson nosti esiin myös Ruotsin poliisin vaikean tilanteen. Poliisikouluun ei saada riittävästi päteviä hakijoita ja nykyisistäkin poliiseista moni vaihtaa alaa. ”Silti he tälläkin hetkellä suojelevat tätäkin tapahtumaa”, Kristersson sanoi. ”Jos taputatte tämän puheen aikana vain yhden kerran, taputtakaa nyt Ruotsin poliiseille!” hän julisti.

Ja illan suurimmat aplodit siitä kieltämättä seurasivat.

Puheensa alun Kristersson omisti Ruotsin demokratian uhkille. ”Sanotaan, että jokaisen sukupolven on voitettava uudestaan taistelu demokratian puolesta. Se pätee myös Ruotsiin vuonna 2018.”

Hän nosti esimerkeiksi vaaleihin kohdistuvat valeuutiskampanjat sekä väkivallan poliittisia, etnisiä ja uskonnollisia ryhmiä vastaan. Hän sanoi uhkausten olevan arkipäivää kokoomuksenkin nuorisojärjestön edustajille.

Väkivaltaan turvautuvat ryhmät hän jakoi neljään osaan. ”On kyse uusnatseista, äärivasemmistolaisista, islamistisista fundamentalisteista ja nuorista, jotka ovat kasvaneet vihaamaan Israelin valtiota ja juutalaisia”, hän sanoi.

Viimeisimmästä hän otti esimerkiksi Göteborgin juutalaisen seurakunnan tiloihin heitetyt palopommit. Kristersson ehdotti, että Ruotsissa tehtäisiin laittomaksi kuuluminen mihin tahansa sellaiseen järjestöön, joka kannustaa väkivaltaan.

Ulf Kristersson on johtanut Ruotsin maltillista kokoomusta lokakuusta 2017. Edellinen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra sai lähteä, kun puolueen kannatus romahti hälyttävälle tasolle. Ruotsissa pidetään vaalit syyskuussa.

Yhtenä romahduksen syynä on pidetty Kinberg Batran kädenojennusta ruotsidemokraateille.

Kinberg Batra ehdotti, että kokoomus voisi edes keskustella ruotsidemokraattien kanssa parlamentissa. Se oli monille kokoomuksen liberaaleille äänestäjille liikaa.

Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa ankarasti arvosteleva ruotsidemokraatit sai vuoden 2014 vaaleissa noin 13 prosentin kannatuksen. Sitä kavahdetaan etenkin siksi, että sen juuret ulottuvat 1990-luvun uusnatseihin. Viime vuosina puolue on julistanut nollatoleranssia rasismia kohtaan, ja moni sopimattomasti puhunut edustaja onkin saanut potkut. Sen sijaan puolue on yhä hyvin nationalistinen.

Kristerssonin mukaan ruotsidemokraatit syyttää maahanmuuttoa ”lähes kaikista Ruotsin ongelmista”. ”Näin he samalla aliarvioivat haasteita, joita meillä on.”

Muut puolueet ovat vastanneet ruotsidemokraattien läpimurtoon yrittämällä eristää heitä. Heille ei ole esimerkiksi annettu yhtään puheenjohtajapaikkaa parlamentin valiokunnissa.

Samalla kokoomus ja pääministeripuolue sosiaalidemokraatit ovat kuitenkin muuttaneet maahanmuuttolinjojaan tiukemmiksi ja alkaneet puhua enemmän kurista ja järjestyksestä padotakseen äänestäjien pakoa ruotsidemokraatteihin. Tämä oli Kristerssonin sunnuntai-illankin puheessa selvästi nähtävissä.

Kristersson on kokoomuksen johtoon noustuaan korostanut perinteisiä arvoja, kuten turvallisuutta ja ”aikuista johtajuutta”.

Suhdettaan ruotsidemokraatteihin ei Kristerssonkaan ole selkeästi ilmaissut. Gotlannin sunnuntai-illassa hän sanoi, että ”kokoomus ei tule hallitsemaan tai hallitusneuvottelemaan ruotsidemokraattien kanssa”. Sen hän jätti sanomatta, voisiko oppositioon joutuvien ruotsidemokraattien tuki kelvata vaalien jälkeen Kristerssonin johtamalle vähemmistöhallitukselle yksittäisissä kysymyksissä.

Ruotsidemokraattien ehdotukset EU-kansanäänestyksen järjestämisestä Kristersson torjui ykskantaan. ”EU:n sisämarkkinat vastaavat kolmesta neljäsosasta Ruotsin ulkomaankauppaa. Ei tarvitse olla taloustieteilijä, mutta pitäisi tajuta, mitä se tarkoittaa.”

Painetta ruotsidemokraattien lähentymiseen tulee nyt paljon kokoomuksen sisältä. Hiljattain osa kokoomuksen paikallisjohtajista ilmoitti, että yhteistyötä pitäisi tehdä, jos se on edellytys hallituksen vaihtamiselle.

Ruotsia on johtanut pian neljä vuotta demareiden ja ympäristöpuolueen vähemmistöhallitus. Vasemmistopuolue on toiminut hallituksen tukipuolueena.

Ruotsidemokraateille ennustetaan syyskuun vaaleissa nyt noin 20 prosentin kannatusta. Sosiaalidemokraatit ja kokoomus ovat mielipidekyselyissä sitä hieman edellä, mutta eivät enää paljoa. Yhdenkään puoluejohtajan on vaalien jälkeen vaikea muodostaa enemmistöhallitusta ilman ruotsidemokraattien tukea, elleivät sitten hallitusta muodostaisi sosiaalidemokraatit ja kokoomus yhdessä.

Tällainen oikeisto–vasemmisto-rajan ylittävä koalitio sotisi kuitenkin Ruotsin politiikan perinteitä vastaan. Esimerkiksi keskustan johtaja Annie Lööf on sanonut, että moiset rakennelmat pitäisi säästää sotaoloihin tai äärimmäiseen taloudelliseen kriisiin.

Politiikan asiantuntijoiden mukaan on todennäköisempää, että Ruotsi saa syyskuun vaalien jälkeen jälleen vähemmistöhallituksen, joka ajaa päätöksiä läpi etsimällä tukea eri puolilta oppositiota asia kerrallaan. Kristerssonkin myönsi sunnuntaina ymmärtävänsä, että vähemmistöhallitus on nykytilanteessa hyvin mahdollinen vaihtoehto.

Oikaisu 2.7. klo 12.36: Vasemmistopuolue on Ruotsissa hallituksen tukipuolue, ei hallituspuolue, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Fakta

Ruotsin merkittävin politiikkatapahtuma


 Gotlannin saarella Visbyssä järjestettävä Almedalsveckan on Ruotsin suurin politiikkatapahtuma. Tapahtuma alkoi sunnuntaina ja jatkuu koko viikon.

 Järjestäjien mukaan kyseessä on ”maailman suurin demokraattinen kohtauspaikka”. Tänä vuonna ohjelmassa on yli 4000 kaikille avointa tapahtumaa, joita järjestävät puolueet, yritykset, etujärjestöt, yhdistykset ja viranomaiset.

 Ruotsissa pidetään valtiopäivävaalit syyskuussa. Tänä kesänä Gotlantiin ovat saapuneet kaikki valtiopäiväpuolueiden puoluejohtajat ja kaikki hallituksen ministerit.

 Almedalen on inspiroinut vastaavia tapahtumia muissa maissa. Niihin kuuluu myös Porissa järjestettävä Suomi-areena.

 Almedalsveckan juhlii nyt 50-vuotisjuhliaan. Poliittisten puheiden perinteen Visbyssä aloitti kesällä 1968 tuolloinen opetusministeri Olof Palme, joka piti puheensa puistossa rekan lavalta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Politiikka
 • Kokoomus
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  5. 5

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  8. 8

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  9. 9

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  10. 10

   Nainen löysi kaksipäisen käärmeen kukkapenkistä Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  10. 10

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  3. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  4. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  5. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  6. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  7. Tunti sitten
  8. Turunmaan saariston näyttävästä viranomais­operaatiosta lähti viestejä sekä ulkomaille että Suomen eduskuntaan Tilaajille
  9. CNN: Venäjä-tutkintaa johtava USA:n apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein tarjoutui eroamaan
  10. Tii Möltsi kohtasi ketun työpaikkansa ovella Lauttasaaressa – ”Hän vain siinä makoili ja nakerteli kynnysmattoa”
  11. FC Barcelonan pelaaminen Floridassa sai lisää vastatuulta, päätös ottelusta olisi historiallinen
  12. Presidentti Niinistö näkee avoimuudessa uhan: Suomalaisuutta voidaan käyttää peitetarkoituksiin
  13. Näytä lisää