Ulkomaat

Yllätyskompromissi, vähemmistöhallitus, uudet vaalit? Mitä tahansa Saksassa nyt tapahtuu, vakauden aika on ohi

Jos Angela Merkelin CDU-puolueen ja Horst Seehoferin CSU-puolueen 70-vuotinen unioni hajoaisi nyt käynnissä olevaan valtataisteluun, CSU:sta tulisi nykyistä huomattavasti oikeistolaisempi puolue, ja Saksan poliittisen kentän keskelle jäisi uudenlainen tyhjiö.

Berliini

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja sisäministeri Horst Seehofer yrittivät vielä kerran maanantai-iltana hieroa sopua turvapaikkapolitiikan riitaan, joka on ollut ajottaa koko hallituksen. Tilanne oli tiukka, sillä Seehofer oli jo ilmoittanut olevansa valmis eroamaan. Hallituksen hajoamista hän ei kuitenkaan toivonut, sillä samalla hajoaisi hallitus ja Merkelin ja Seehoferin puolueiden CDU:n ja CSU:n vuosikymmenien mittainen tiivis yhteistyö.

Kun tilanne oli myöhään maanantaina vielä auki, HS kävi läpi mahdolliset ratkaisuvaihtoehdot. Mikään niistä ei ole sellainen, joka tekisi Saksan hallituksesta erityisen vakaan ja yhteistyökykyisen. Saksan on nyt syvässä poliittisessa muutostilassa, jonka suunta kuitenkin on yhä epäselvä.


Välirauha – kompromissi löytyy sittenkin

Merkelin ja Seehoferin riita on hyvin poikkeuksellinen myös siksi, että kaksi kokenutta poliitikkoa ja sisarpuolueiden johtajaa päästi yhtä yksittäistä turvapaikkapolitiikan kohtaa koskevan erimielisyyden kärjistymään valtaisteluksi ja todelliseksi hallituskriisiksi.

Vaikka sekä Merkel että Seehofer ovat tehneet hyvin selväksi omat kantansa, he yrittävät yhä löytää kompromissin, jonka varassa jatkaa hallitusyhteistyötä. Sanansa kompromissiin haluaa sanoa myös hallituskumppani sosiaalidemokraatit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neuvotteluasetelma on kuitenkin vaikea, sillä CDU:n puoluehallitus on asettunut tukemaan Merkeliä. Merkel pitää kiinni siitä, ettei Saksa tee turvapaikkapolitiikassa sellaisia kansallisia ratkaisuja, joilla on vaikutus muihin EU-maihin ilman, että niiden kanssa sovittaisiin yhdessä toimista.

Mahdollinen kompromissi voi olla hyvin symbolinen, jos ja kun CDU ja CSU tarvitsevat vielä jotakin, jolla perustella sen, että yhteinen näkemys on dramaattisen riidan päätteeksi sittenkin löytynyt ja Seehofer voi jatkaa sisäministerinä.

Kuinka kestävä sopu olisi, on toinen kysymys. Puolueet saisivat kuitenkin purettua akuutin välirikon uhkan.

Seehofer eroaa, mutta CSU jatkaa hallituksessa

Seehofer ilmoitti sunnuntai-iltana CSU:n kokouksessa aikovansa jättää sekä ministerintehtävänsä että puolueen puheenjohtajuuden. Samalla hän sanoi, ettei toivo kahden sisarpuolueen, CSU:n ja Merkelin CDU:n välirikkoa. Jos tämä linjaus on puolueille tärkeä, Seehoferin ero hallituksesta ei tarkoita sitä, että myös muut CSU:n ministerit eroavat.

Kiista turvapaikkapolitiikasta on moniulotteinen, ja siihen sekoittuu myös Seehoferin henkilökohtaista kaunaa Merkeliä kohtaan. Se, että ministeri vaihtuu, voisi ainakin osin puhdistaa ilmaa ja tehdä hallitusyhteistyön jatkumisen mahdolliseksi.

Jos CSU jäisi hallitukseen, lyhyellä aikavälillä sen uskottavuus saisi kovan kolauksen. Kysymys on kuitenkin pitkän aikavälin politiikasta ja siitä, haluavatko kaksi kristillisdemokraattista puoluetta pitää yhdessä huolta siitä, että ne pysyvät uskottavina puolueina todella suurelle joukolle saksalaisia maltillisia konservatiiviäänestäjiä.

Jos unioni hajoaisi, CSU:sta tulisi todennäköisesti nykyistä huomattavasti oikeistolaisempi puolue, ja poliittisen kentän keskelle jäisi uudenlainen tyhjiö.

Ilman Seehoferia Merkelin arki hallituksessa voisi helpottua, mutta ilman CSU:ta hallituksella ei olisi enemmistöä liittopäivillä. Tärkeintä monen mielestä molemmissa puolueissa on kuitenkin se, ettei CDU:n ja CSU:n unioni hajoa.

Puolueet ovat nivoutuneet monin tavoin toisiinsa rakenteita ja organisaatiota myöten. Niillä on myös CSU:lle tärkeä työnjako: Baijerissa toimii vain CSU. Jos CSU:n ja CDU:n unioni hajoaa, CDU asettaa Baijeriin omat ehdokkaansa. Sitä CSU ei halua.

Seehoferin mahdollisesta seuraajasta sisäministerinä on jo käynnissä vilkas keskustelu saksalaismediassa. Seuraajan olisi oltava Seehoferia valmiimpi pitämään kiinni hallitusohjelmasta ja toimimaan yhdessä muiden kanssa.

Vähemmistöhallitus, CSU siirtyy oppositioon

Jos Seehoferin lisäksi hallituksesta lähtee koko CSU, Merkelin hallituksella ei enää ole enemmistöä liittopäivillä. Enemmistöstä uupuisi kaksi ääntä.

Kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit voisivat silti jatkaa yhdessä vähemmistöhallituksena. Tämä päätös ei ole kummallekaan puolueista helppo, mutta se on teoriassa mahdollinen – vaikka Merkel sanoi jo kesken poikkeuksellisen vaikeiden hallitusneuvottelujen, ettei halua vähemmistöhallitusta.

Merkelin tavoitteena oli ja lienee yhä mahdollisimman vakaa hallitus. Sitä hän ei ole saanut, mutta arvio vähemmistöhallituksen eduista ja haitoista voi muuttua, jos CDU:n ja CSU:n unioni hajoaa.

Uusi enemmistöhallitus uuden kumppanin kera

Teoriassa on mahdollista, että Merkel pyytää mukaan hallitukseen joko vihreät tai liberaalipuolue FDP:n ja saa näin kokoon uuden enemmistöhallituksen ilman CSU:ta. Hallituskriisin taustalla on jo tehty alustavia tiedusteluja.

Vihreät ovat ilmaisseet olevansa valmiita ainakin neuvottelemaan hallitusyhteistyöstä, mutta FDP:n johtaja Christian Lindner suhtautuu hyvin epäillen uuteen enemmistöhallitukseen.

Juuri Lindner katkaisi Merkelin ensimmäiset hallitustunnustelut viime syyskuun liittopäivävaalien jälkeen. Tuolloin tavoitteena oli CDU:n, CSU:n, FDP:n ja vihreiden hallitus.

Uudet vaalit – Merkelin aika on ohi

Jos Merkel katsoo, ettei hänellä ole edellytyksiä jatkaa kanslerina uudella enemmistöhallituskokoonpanolla tai vähemmistöhallituksella, edessä on uudet vaalit. Merkelin olisi kuitenkin ensin mittautettava luottamuksensa liittopäivien luottamusäänestyksessä. Jos luottamusta ei tulisi, Merkel tapaisi liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin. Tämä voisi ehdottaa uutta hallituksen muodostajaa, joka puolestaan tarvitsisi liittopäivien enemmistön tuen.

Liittopresidentti määrää tietyn perustuslain määräämän prosessin mukaisesti uudet vaalit, jos tilanne on se, ettei Saksaan saada kokoon toimintakykyistä hallitusta. Uudet vaalit on järjestettävä 60 päivän kuluessa liittopresidentin päätöksestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Angela Merkel
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  4. 4

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  5. 5

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky

  8. 8

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäläiskaksikko oli ”lomailemassa Lontoossa”, kun he saivat villin idean – entisen agentin myrkytyksestä he eivät kuitenkaan muista mitään
  3. Jääkiekon liigaseurojen tuloskunto tökkii – HIFK:n juhlaottelu toi isot kulut: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”
  4. ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky
  5. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  6. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa hän on erityisessä suosiossa Neuvostoliiton takia – suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  7. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  8. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  9. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  10. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  11. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  12. Näytä lisää