Ulkomaat

Hollantiin suunnitellaan 2 000-paikkaista ”megakirkkoa”, vaikka jäsenkato on pakottanut myymään satoja kirkkoja muuhun käyttöön

Hollannissa ei pelkästään luovuta kirkoista, vaan niitä myös rakennetaan.

Hollannin Yersekeen aiotaan rakentaa poikkeuksellisen suuri, 2 000-paikkainen kirkko, vaikka viime vuosina keskimäärin kaksi kirkkoa viikossa on sulkenut ovensa lopullisesti Hollannissa.

Istumapaikoiltaan laskettuna uusi kirkko olisi toteutuessaan Hollannin toiseksi suurin kirkkorakennus, kertoo uutistoimisto AFP. Hankkeen takana on Hollannin protestanttikirkon (PKN) ulkopuolisiin reformoituihin kirkkoihin kuuluva sadantuhannen jäsenen konservatiivikristillinen Gereformeerde Gemeente.

Lounais-Hollannissa sijaitseva 7 000 asukkaan Yerseke kuuluu maan ”raamattuvyöhykkeeseen”. Se on Hollannin halki kulkeva alue, jossa Alankomaiden parlamentissa olevilla kristillisillä puolueilla SGP:lla ja Kristillisellä liitolla (CU) on merkittävää kannatusta.

Yli puolet 17 miljoonasta hollantilaisesta on uskonnottomia, mutta maassa on alueita, joissa reformoidut kirkot ja kirkossa käyminen elävät yhä vahvana. Eri protestanttisiin kirkkoihin kuuluvia, mukaan lukien kalvinisteja ja luterilaisia, on yhteensä yli 15 prosenttia väestöstä.


Yerseken kirkkohankkeessa mukana oleva reformoidun puolueen (SGP) paikallispoliitikko Jaap Sinke on kommentoinut hanketta AFP:lle. Hänen mukaansa nykyinen kirkko on liian pieni, sillä sunnuntaisin kirkossa saattaa käydä jopa 1 400 ihmistä. Perinne kulkee alueen suvuissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Emme voi jatkaa näin. Vuosien ajan olemme lisänneet kirkkoon tuoleja ja penkkejä, jotta saamme kaikki mahtumaan sisään”, Sinke sanoi AFP:lle.


Kirkkojen kohtalon osalta maassa onkin ollut pitkään käynnissä kaksi hyvin vastakkaista tapahtumaketjua.

Varsinkin jäsenkadon kohteeksi joutuneen katolisen kirkon, mutta myös protestanttisen kirkon, kohdalla on vuosikymmeniä puhuttu tyhjenevistä kirkkosaleista ja niiden myynnistä.

Esimerkiksi Paradiso-yökerho aloitti toimintansa entisessä kirkossa Amsterdamissa jo vuonna 1968. Sen jälkeen sadat muutkin kirkkotilat on myyty muuhun käyttöön.

Hollannin katolinen kirkko on arvioinut, että se joutuu luopumaan jopa kahdesta kolmasosasta eli noin tuhannesta kirkkorakennuksestaan vuoteen 2025 mennessä. Samalla katoliseen kirkkoon kuuluvien määrän arvioidaan laskevan nykyisestä 23 prosentista 16 prosenttiin.


Kirkkojen myynti johtuu myös siitä, etteivät katoliseen kirkkoon kuuluvat juuri käy kirkossa. Hollannin tilastokeskuksen mukaan lukuisiin pieniin reformoituihin kirkkoihin kuuluvat ovat puolestaan kaikkein ahkerimpia kirkoissa kävijöitä.

Lue tästä HS:n jutusta lisää, mitä eurooppalaiset ajattelevat eri uskonnoista ja uskosta.

Juuri Gereformeerde Gemeente ja muut reformoidut ryhmät ovat olleet rakentamassa Hollantiin useita suuria kirkkorakennuksia 1990-luvulta lähtien, joista suurin on Opheusdeniin vuonna 1999 rakennettu 2 850-paikkainen kirkko.

Hollannissa yli 2 000-paikkaisista kirkoista käytetään myös megakirkko-nimeä, jolla voidaan tarkoittaa mitä tahansa eri protestanttisten suuntauksien kirkkotilaa.

Megakirkoista puhuttaessa viitataan usein etenkin Pohjois-Amerikassa ja Afrikassa vaikuttavaan ”evankelikalismiin” ja vapaisiin suuntiin, kuten baptisteihin, metodisteihin, helluntailaisiin tai tunnustuskuntiin sitoutumattomiin uuskarismaattisiin seurakuntiin.

Suurin megakirkko on Etelä-Koreassa toimiva 15 000-paikkainen helluntaikirkko Yoido Full Gospel Church.

Suomessa toiminnaltaan megakirkon määritelmää lähimpänä on ollut Nokia Missio. Kirkkorakennuksen kapasiteetin puolesta 3 000-paikkainen Kerimäen kirkko voisi periaatteessa täyttää määritelmän.Tänä kesänä Yerseken kirkkohankkeen toteutumisen pitäisi ratketa. Muutamat kymmenet alueen asukkaat ovat vieneet asian korkeimman oikeuden ratkaistavaksi, sillä lähellä sijaitsee luonnonsuojelualue, kertoo AFP.

Kirkkohanke on myös herättänyt epäilyjä siltä osin, lieneekö reformoidulla kirkolla liian optimistiset tulevaisuudennäkymät jäsenmäärän kehityksestä. Hollannissa ei ole ollut näkyvissä mitään suurta muutosta maailmankatsomusten osalta – tosin viimeisimmät tilastot eri uskontokunnista ovat vuodelta 2015.

Tänä keväänä eurooppalaisia nuoria käsittelevän Saint Mary’s -yliopiston uskontotutkimuksen mukaan hollantilaiset 16–29-vuotiaat nuoret ovat yhä Euroopan maallistuneimpien nuorten joukossa. Heistä valtaosa ei ole koskaan käynyt jumalanpalveluksessa tai missään muussa uskonnollisessa tilaisuudessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hollanti
 • Kristinusko
 • Uskonto
 • Kirkko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  5. 5

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä

  6. 6

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  7. 7

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  8. 8

   Komissio ehdottaa kymmenentuhannen rajavartijan passittamista EU:n rajoille – tätä se tarkoittaisi Suomelle

  9. 9

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  10. 10

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  8. 8

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  5. 5

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää