Ulkomaat

Saksa perustaa suljettuja leirejä turva­paikan­hakijoille, jos sosiaali­demokraatit ja Itävalta saadaan suostuteltua sopimukseen – HS käy läpi, mitä se tarkoittaa

Saksan sisäpoliittinen kriisi on uhannut repiä rikki paitsi maan hallituksen, myös Euroopan unionin.

Saksan sisäpoliittisen kriisin pahimmat kiistakumppanit CDU-puolueen kansleri Angela Merkel ja CSU-puolueen sisäministeri Horst Seehofer ovat päässeet keskenään sopuun Saksan sisäpolitiikkaa repineessä kriisissä.

Voit lukea lisää kriisin taustoista tästä jutusta: Saksan hallituskriisissä saavutettu sopu rajavalvonnasta herättää voimakasta kritiikkiä – ”Moraalinen kompassi vaihtaa radikaalisti suuntaa näiden vankileirien myötä”

Merkelin ja Seehoferin sopimus ei kuitenkaan ole vielä voimassa, sillä Saksan hallituskoalition kolmas kumppani, sosiaalidemokraattinen SPD pitää vielä taivutella mukaan sopimukseen. Koalitio kokoontuu tiistai-iltana.

Sopimus löytyy saksaksi täältä. Sisältö on tiivistetysti seuraavanlainen:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäisessä kohdassa Merkel ja Seehofer sopivat uudesta rajajärjestelystä Saksan ja Itävallan rajalla. Rajajärjestelyn tarkoitus on estää maahanpääsy turvapaikanhakijoilta, joiden turvapaikkakäsittely on toisten EU-maiden vastuulla.

Toinen kohta käsittelee niin sanottuja transit-keskuksia, joista turvapaikanhakijat käännytetään suoraan valtioihin joihin turvapaikanhakijat ovat ensiksi rekisteröityneet. Saksa tekee käännytyksiä varten hallinnollisia sopimuksia asianomaisten maiden kanssa.

Kolmannessa kohdassa vain todetaan, että mikäli asianomainen maa vastustaa hallinnollisia sopimuksia, käännytys tapahtuu Saksan ja Itävallan rajalla perustuen sopimukseen Itävallan kanssa.

Sopimuksen oikeudellinen jargoni mahdollistaa Saksan käsittelevän keskuksiin rajoilta otettavat turvapaikanhakijat samaan tapaan kuin lentokentille saapuvat. Näin turvapaikanhakijat eivät teknisesti ottaen ole saapuneet EU:n vapaan liikkuvuuden alueelle, kirjoittaa saksalaislehti Süddeutche Zeitung lakiteknisessä analyysissaan.

Keskuksiin otettaisiin sisälle turvapaikanhakijat, jotka ovat rekisteröityneet turvapaikanhakijoiksi johonkin muuhun EU-maahan kuin Saksaan ja joiden turvapaikka-asioiden käsittely on näin ollen näiden maiden kontolla.

Kenties isoin este sopimuksen tiellä on kuitenkin se, että Itävallan kanssa ei ole vielä sopimusta asiasta. Itävalta on myös suhtautunut siihen varsin skeptisesti.

”Jos Saksa luulee, että se voi vain lähettää ihmisiä suoraan takaisin tänne kansainvälisten lakien vastaisesti, tulemme kertomaan heille, että emme hyväksy näitä henkilöitä”, Itävallan sisäministeri Herbert Kickl totesi viime viikolla.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Itävalta on valmis ”turvaamaan etelärajansa”, mikäli Merkelin ja Seehoferin sopimuksesta tulee Saksan hallituksen virallinen linja.

Itävallan pohjoisrajalla Saksan kanssa on ollut voimassa vuodesta 2015 kohdennettu rajavalvonta.

”Saksa uudisti taas rajavalvonnan Schengen-sopimuksen mukaisesti toukokuussa. Rajalla on kohdennettua rajavalvontaa, jossa rajanylittäjien henkilöllisyys tarkistetaan”, rajavalvonta-asiantuntija Mikko Simola kommentoi Suomen EU-suurlähetystöstä.

Deutsche Wellen mukaan Saksan rajaviranomaiset tekevät tällä hetkellä tarkistuksia kolmella Itävallan ja Saksan rajan yli kulkevalla moottoritiellä sekä satunnaisissa muissa paikoissa.

Myös kahdenkeskeiset palautussopimukset muiden EU-maiden ja Saksan välillä ovat toistaiseksi monessa tapauksessa hyvin epävarmoja. CDU:n mukaan Saksa on neuvotellut 16 eri maan kanssa.

Politicon haastattelujen mukaan suurin osa näistä maista on kuitenkin joko hylännyt sopimuksen tai neuvottelee siitä edelleen. Espanja, Kreikka ja Saksa kertoivat lauantaina kuitenkin päässeensä sopuun. EU-komission tulee silti vielä hyväksyä kahdenväliset sopimukset.

Suurin osa EU:n alueelle saapuvista turvapaikanhakijoista tulee Välimeren ylitse Espanjaan, Kreikkaan ja Italiaan. Italia, jossa valittiin juuri erittäin maahanmuuttokriittinen hallitus, on kuitenkin kieltäytynyt tekemästä kahdenkeskistä sopimusta Saksan kanssa.

Siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrä koko EU:n alueella on ollut voimakkaassa laskussa.

Välimeren ylitse tulevien siirtolaisten ja pakolaisten määrä vuonna 2018 oli YK:n pakolaisvirasto IOM:in mukaan noin 45 000 tähän mennessä. Määrä on vain puolet viime vuoden vastaavasta samaan aikaan ja noin yksi viidennes vuoden 2016 noin 230 000 ihmisestä kesään 2016 mennessä.

Myös Saksassa uusien turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut takaisin vuotta 2015 edeltäville tasoille. Helmikuussa 2018 Saksasta haki turvapaikkaa noin 11 000 ihmistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Turvapaikanhakijat
 • Angela Merkel

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  3. 3

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  4. 4

   Brittimedia: EU varautuu brexit-neuvotteluiden romahtamiseen

  5. 5

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  8. 8

   Helsinkiin rakennetaan historian kallein sairaala – Tällainen yhdeksännumeroisen summan nielevästä rakennuksesta tulee

  9. 9

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen – Helsingin pelastuslaitos: Tuuli uhkaa taloja

  10. 10

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. UEFA palkitsi HJK:n ruohonjuuritason työstä parhaan seuran -palkinnolla – pelaajamäärä kasvanut yli 600:lla
  3. Pörssiklubi äänestää tänä iltana naisten pääsystä jäseniksi – HS kertoo tuloksen tuoreeltaan
  4. Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?
  5. Kommentoiko Venäjän pää­ministeri Medvedev krp:n operaatiota Turun saaristossa? HS:n suora lähetys ja hetki hetkeltä -seuranta noin kello 17 jälkeen
  6. Poliisilta lisätietoa Tampereella tapahtuneesta kiristyksestä ja henkirikoksesta: 69-vuotias mies lähti naisen kanssa ravintolasta, joutui kiristyksen kohteeksi ja kuoli lyönnin seurauksena
  7. Italian entinen maajoukkuehyökkääjä kiistää dopingin – sanoo saaneensa kiellettyä ainetta saastuneesta ruuasta
  8. Brittimedia: EU varautuu brexit-neuvotteluiden romahtamiseen
  9. Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä
  10. Miehen epäillään lyöneen teräaseella toista miestä jalkakäytävällä Malmilla – Tekijä ilmoittautui itse poliisille
  11. MTV: Poliisi epäilee NHL-hyökkääjä Jori Lehterän sekaantuneen laajaan kokaiinivyyhtiin
  12. Näytä lisää