Ulkomaat

Trumpin sisä­piirissä työskennellyt psykologi kertoo, millainen presidentti on: raivon­puuskiin taipuvainen perfektionisti, joka nauraa pila­kuvilleen mutta ei kerro vitsejä

Lontoossa asuva tohtori Halper-Hayes tunsi Trumpin jo 1970-luvun disco-ajoilta New Yorkista. Nyt hän pohtii Trumpin ja Putinin Suomi-tapaamista.

Lontoo

Tohtori, psykologi Jan Halper-Hayes lupaa kertoa, millainen mies presidentti Donald Trump oikein on, mutta ensin hän järjestää pienen äänestyksen.

”Käsi pystyyn se, jonka mielestä Trump on typerys.”

Juuri kenenkään käsi ei nouse.

”Entä psykopaatti? Entä sosiopaatti? Ei saa äänestää moneen kertaan!”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Entäpä rasisti?”

Usea käsi nousee.

Trumpin kanssa työskennellyt Halper-Hayes on kertomassa Lontoossa toimiville ulkomaankirjeenvaihtajille, kuinka ymmärtää Yhdysvaltain presidentin ajatuksenjuoksua.

Ajoitus on tärkeä. Trump lentää ensi viikolla Eurooppaan. Hän osallistuu Naton huippukokoukseen ja viettää sen jälkeen muutaman päivän Britanniassa.

Maanantaina 16. päivä heinäkuuta Trump tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Suomessa.

Suomen-tapaamisesta Halper-Hayesilla on oma näkemyksensä. Suuria päätöslauselmia on turha odottaa, mutta Trump ja Putin saattavat hyvinkin astella ulos tapaamisestaan ”parhaina kavereina”.

”Se tulee järkyttämään niin monia ihmisiä, sillä [heidänhän] pitäisi olla pahimmat viholliset.”

Halper-Hayes on pitkän linjan republikaani. Hän asuu Lontoossa ja toimii ulkomailla asuvien amerikkalaisrepublikaanien järjestön varajohtajana.

Kun Trump valmistautui uuteen virkaansa vaalien jälkeen loppuvuonna 2016, osallistui Halper-Hayes siirtymäkauden tiimin työhön. Halper-Haeysin tausta on muutosjohtajuuden psykologisessa puolessa.

Ja muutosta Trumpin valinta totta totisesti tiesikin. Halper-Hayesin mukaan Trump sopii Yhdysvaltain nykytilaan kuin nakutettu.

Hillary Clintonilla ei hänen mielestään ollut koskaan mitään mahdollisuuksia.

”Hillary Clinton oli tarpeeksi typerä tarjotakseen itseään kolmannen kauden Barack Obamana”, Halper-Hayes tuhahtaa.

Millainen mies se Trump sitten oikein lähietäisyydeltä on?

Halper-Hayes kertoo tunteneensa Trumpin jo ”Studio 54:n ajoilta”. Studio 54 oli newyorkilainen yökerho, joka oli erityisen muodikas 1970-luvun discohuumassa.

Mitään läheisempää suhdetta heillä ei ollut. Kumpikaan ei ollut kuulemma toisen tyyppiä.

Halper-Hayesin mukaan liberaalit Yhdysvalloissa ja muualla eivät voi käsittää Trumpia, koska ottavat tämän liian kirjaimellisesti eivätkä näe yksityiskohdista muodostuvaa isoa kuvaa.

”Trump ymmärtää niitä asioita, joita maa [Yhdysvallat] nyt kohtaa.”

Etenkin media on kuulemma täysin ulalla.

”Trump hyppyyttää mediaa erittäin taitavasti.”

Lisäksi Trump on kuulemma perfektionisti ja taipuvainen raivonpuuskiin. Hän omaksuu kuuntelemalla, ei lukemalla. Hän nukkuu vain 3–4 tuntia vuorokaudessa, eikä käytä alkoholia eikä polta. Trumpin seurassa kaikki tapahtuu hyvin nopeasti.

”Hän on johdonmukaisesti epäjohdonmukainen, ja ennalta arvattavan arvaamaton.”

Trump voi olla kuulemma myös hyvin herkkänahkainen, jos häntä kohtaan hyökätään.

Onko pian sitten odotettavissa presidentillinen raivokohtaus, jos Trump näkee Lontoossa brittimielenosoittajien teettämän suuren oranssin vaippa-asuisen ”Baby Trump” -ilmapallon?

Halper-Hayes nauraa makeasti. Hän ei ole kuullut ilmapallosta, mutta sanoo, että Trump nauraa pilakuvilleen. Presidenttiä ei kuulemma loukannut edes pilakuva, jossa hänen alastoman hahmonsa kädet ja intiimit osat oli esitetty hyvin pieninä.

”Hänestä se oli ratkiriemukas.”

Trump ei kerro vitsejä. Ironiaa hän sen sijaan ymmärtää, Halper-Hayes sanoo. Hyväsydäminenkin hän kuulemma on.

Yhtä asiaa presidentti ei voi sietää: epälojaaliutta.

Halper-Hayes itse kokeili lojaaliuden rajoja pari vuotta sitten, kun BBC siteerasi hänen sanoneen Trumpin olevan ”psykologisesti epätasapainossa”.

Myöhemmin hän joutui selittelemään sanojaan.

Yhtä asiaa on pakko kysyä: Miten Halper-Hayes voi koulutettuna ja fiksuna naisena tukea ja ymmärtää Trumpia?

Kysehän ei ole vain presidentin misogyynisistä lausunnoista. Kyse on ennen kaikkea Trumpin hallinnon konkreettisista päätöksistä: naisten ja tyttöjen lisääntymisterveyteen liittyvien oikeuksien rajoittamisesta Yhdysvalloissa ja kehitysmaissa.

Halper-Hayes painottaa aluksi, että hän on aina kannattanut oikeutta raskaudenkeskeytykseen, vaikka ei henkilökohtaisesti olisi voinut aborttia koskaan harkita.

Yhtä lailla hän kannattaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. (Aiemmassa haastattelussa hän on jopa kertonut äänestäneensä demokraatteja Kalifornian osavaltion vaaleissa.)

Selvää vastausta kysymykseen ei kuitenkaan saada. Halper-Hayes moittii seksuaaliterveyttä edistävää amerikkalaista Planned Parenthood -järjestöä siitä, että se ”ei tee mammografiaa, mutta tekee abortteja”.

Hän muistuttaa, että Trumpilla on 12 naista huippurooleissa. ”En ihmettelisi, jos korkeimman oikeuden uudeksi tuomariksi nimitettäisiin nainen.”

Nimityksen tekee Trump.

Tunnelma tilaisuudessa alkaa kiristyä, kun kirjeenvaihtajat pääsevät esittämään kysymyksiä.

Miksi Trump haluaa tuhota EU:n, mutta veljeilee Kiinan ja Venäjän kaltaisten maiden kanssa? Miksi Melania Trump vieraili lasten säilöönottokeskuksessa fiaskomaisessa takissa, jossa luki, että ”Minä en todellakaan välitä. Välitätkö sinä?”? Miksi lapsia piti ylipäätänsä erottaa vanhemmistaan? Miksi Trumpin twiitit ovat mitä ovat?

Tyydyttäviä vastauksia ei löydy. Kuilu eurooppalaismedian ja amerikkalaisrepublikaanin välillä tuntuu olevan liian syvä.

Euroopasta katsoen on käsittämätöntä, että Trump jatkaa tehtävässään, vaikka skandaali seuraa skandaalia.

Halper-Hayes näkee asian toisin. Hänestä liberaali media keskittyy vain Trumpin kauden huonoihin puoliin.

”Vaikka Trump kävelisi vetten päällä, syytettäisiin häntä siitä, että hän ei ui.”

Twitter on kuulemma Trumpille strateginen työkalu. Twitterissä voi testata ajatuksia, antaa palautetta ja ilmoittaa tulevista hankkeista.

Monikansallisten elinten ystävä Trump ei ole. Hän suosii kahdenvälisiä sopimuksia.

”Jos [monenkeskisen sopimuksen] haluaa muuttaa, olisi neuvoteltava kaikkien kanssa”, Halper Hayes selittää.

Niinpä.

Trumpin Yhdysvallat on myös kyllästynyt maksamaan muiden laskuja: ”Hän ei halua olla maailman säästöporsas.”

Kun Trump saapuu ensi viikolla Britanniaan, vierailee hän brittimedian mukaan pääministeri Theresa Mayn kesäasunnolla ja kuningatar Elisabetin tykönä Windsdorin linnassa. Lontoon keskustaa vältellään, sillä mielenosoituksista halutaan pysyä kaukana.

Mayn ei kuulemma kannata odottaa liikoja Britannian ja Yhdysvaltain erityissuhteelta. Halper-Hayesin mukaan hän ei ole osannut vaalia suhdetta.

”Jos Yhdysvalloilla ja Britannialla on erityissuhde, on se sotilaallinen, ei johtotason.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Republikaanit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  4. 4

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  5. 5

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  6. 6

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  7. 7

   Itäsuomalaiset miehet tulevat Viipuriin viihtymään ja vähät välittävät hiv-epidemiasta – ”En ole ikinä käynyt hiv-testissä, enkä mene”, sanoo Venäjällä seksipalveluja käyttävä Markku

   Tilaajille
  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  10. 10

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää