Ulkomaat

Trumpin sisä­piirissä työskennellyt psykologi kertoo, millainen presidentti on: raivon­puuskiin taipuvainen perfektionisti, joka nauraa pila­kuvilleen mutta ei kerro vitsejä

Lontoossa asuva tohtori Halper-Hayes tunsi Trumpin jo 1970-luvun disco-ajoilta New Yorkista. Nyt hän pohtii Trumpin ja Putinin Suomi-tapaamista.

Lontoo

Tohtori, psykologi Jan Halper-Hayes lupaa kertoa, millainen mies presidentti Donald Trump oikein on, mutta ensin hän järjestää pienen äänestyksen.

”Käsi pystyyn se, jonka mielestä Trump on typerys.”

Juuri kenenkään käsi ei nouse.

”Entä psykopaatti? Entä sosiopaatti? Ei saa äänestää moneen kertaan!”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Entäpä rasisti?”

Usea käsi nousee.

Trumpin kanssa työskennellyt Halper-Hayes on kertomassa Lontoossa toimiville ulkomaankirjeenvaihtajille, kuinka ymmärtää Yhdysvaltain presidentin ajatuksenjuoksua.

Ajoitus on tärkeä. Trump lentää ensi viikolla Eurooppaan. Hän osallistuu Naton huippukokoukseen ja viettää sen jälkeen muutaman päivän Britanniassa.

Maanantaina 16. päivä heinäkuuta Trump tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Suomessa.

Suomen-tapaamisesta Halper-Hayesilla on oma näkemyksensä. Suuria päätöslauselmia on turha odottaa, mutta Trump ja Putin saattavat hyvinkin astella ulos tapaamisestaan ”parhaina kavereina”.

”Se tulee järkyttämään niin monia ihmisiä, sillä [heidänhän] pitäisi olla pahimmat viholliset.”

Halper-Hayes on pitkän linjan republikaani. Hän asuu Lontoossa ja toimii ulkomailla asuvien amerikkalaisrepublikaanien järjestön varajohtajana.

Kun Trump valmistautui uuteen virkaansa vaalien jälkeen loppuvuonna 2016, osallistui Halper-Hayes siirtymäkauden tiimin työhön. Halper-Haeysin tausta on muutosjohtajuuden psykologisessa puolessa.

Ja muutosta Trumpin valinta totta totisesti tiesikin. Halper-Hayesin mukaan Trump sopii Yhdysvaltain nykytilaan kuin nakutettu.

Hillary Clintonilla ei hänen mielestään ollut koskaan mitään mahdollisuuksia.

”Hillary Clinton oli tarpeeksi typerä tarjotakseen itseään kolmannen kauden Barack Obamana”, Halper-Hayes tuhahtaa.

Millainen mies se Trump sitten oikein lähietäisyydeltä on?

Halper-Hayes kertoo tunteneensa Trumpin jo ”Studio 54:n ajoilta”. Studio 54 oli newyorkilainen yökerho, joka oli erityisen muodikas 1970-luvun discohuumassa.

Mitään läheisempää suhdetta heillä ei ollut. Kumpikaan ei ollut kuulemma toisen tyyppiä.

Halper-Hayesin mukaan liberaalit Yhdysvalloissa ja muualla eivät voi käsittää Trumpia, koska ottavat tämän liian kirjaimellisesti eivätkä näe yksityiskohdista muodostuvaa isoa kuvaa.

”Trump ymmärtää niitä asioita, joita maa [Yhdysvallat] nyt kohtaa.”

Etenkin media on kuulemma täysin ulalla.

”Trump hyppyyttää mediaa erittäin taitavasti.”

Lisäksi Trump on kuulemma perfektionisti ja taipuvainen raivonpuuskiin. Hän omaksuu kuuntelemalla, ei lukemalla. Hän nukkuu vain 3–4 tuntia vuorokaudessa, eikä käytä alkoholia eikä polta. Trumpin seurassa kaikki tapahtuu hyvin nopeasti.

”Hän on johdonmukaisesti epäjohdonmukainen, ja ennalta arvattavan arvaamaton.”

Trump voi olla kuulemma myös hyvin herkkänahkainen, jos häntä kohtaan hyökätään.

Onko pian sitten odotettavissa presidentillinen raivokohtaus, jos Trump näkee Lontoossa brittimielenosoittajien teettämän suuren oranssin vaippa-asuisen ”Baby Trump” -ilmapallon?

Halper-Hayes nauraa makeasti. Hän ei ole kuullut ilmapallosta, mutta sanoo, että Trump nauraa pilakuvilleen. Presidenttiä ei kuulemma loukannut edes pilakuva, jossa hänen alastoman hahmonsa kädet ja intiimit osat oli esitetty hyvin pieninä.

”Hänestä se oli ratkiriemukas.”

Trump ei kerro vitsejä. Ironiaa hän sen sijaan ymmärtää, Halper-Hayes sanoo. Hyväsydäminenkin hän kuulemma on.

Yhtä asiaa presidentti ei voi sietää: epälojaaliutta.

Halper-Hayes itse kokeili lojaaliuden rajoja pari vuotta sitten, kun BBC siteerasi hänen sanoneen Trumpin olevan ”psykologisesti epätasapainossa”.

Myöhemmin hän joutui selittelemään sanojaan.

Yhtä asiaa on pakko kysyä: Miten Halper-Hayes voi koulutettuna ja fiksuna naisena tukea ja ymmärtää Trumpia?

Kysehän ei ole vain presidentin misogyynisistä lausunnoista. Kyse on ennen kaikkea Trumpin hallinnon konkreettisista päätöksistä: naisten ja tyttöjen lisääntymisterveyteen liittyvien oikeuksien rajoittamisesta Yhdysvalloissa ja kehitysmaissa.

Halper-Hayes painottaa aluksi, että hän on aina kannattanut oikeutta raskaudenkeskeytykseen, vaikka ei henkilökohtaisesti olisi voinut aborttia koskaan harkita.

Yhtä lailla hän kannattaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. (Aiemmassa haastattelussa hän on jopa kertonut äänestäneensä demokraatteja Kalifornian osavaltion vaaleissa.)

Selvää vastausta kysymykseen ei kuitenkaan saada. Halper-Hayes moittii seksuaaliterveyttä edistävää amerikkalaista Planned Parenthood -järjestöä siitä, että se ”ei tee mammografiaa, mutta tekee abortteja”.

Hän muistuttaa, että Trumpilla on 12 naista huippurooleissa. ”En ihmettelisi, jos korkeimman oikeuden uudeksi tuomariksi nimitettäisiin nainen.”

Nimityksen tekee Trump.

Tunnelma tilaisuudessa alkaa kiristyä, kun kirjeenvaihtajat pääsevät esittämään kysymyksiä.

Miksi Trump haluaa tuhota EU:n, mutta veljeilee Kiinan ja Venäjän kaltaisten maiden kanssa? Miksi Melania Trump vieraili lasten säilöönottokeskuksessa fiaskomaisessa takissa, jossa luki, että ”Minä en todellakaan välitä. Välitätkö sinä?”? Miksi lapsia piti ylipäätänsä erottaa vanhemmistaan? Miksi Trumpin twiitit ovat mitä ovat?

Tyydyttäviä vastauksia ei löydy. Kuilu eurooppalaismedian ja amerikkalaisrepublikaanin välillä tuntuu olevan liian syvä.

Euroopasta katsoen on käsittämätöntä, että Trump jatkaa tehtävässään, vaikka skandaali seuraa skandaalia.

Halper-Hayes näkee asian toisin. Hänestä liberaali media keskittyy vain Trumpin kauden huonoihin puoliin.

”Vaikka Trump kävelisi vetten päällä, syytettäisiin häntä siitä, että hän ei ui.”

Twitter on kuulemma Trumpille strateginen työkalu. Twitterissä voi testata ajatuksia, antaa palautetta ja ilmoittaa tulevista hankkeista.

Monikansallisten elinten ystävä Trump ei ole. Hän suosii kahdenvälisiä sopimuksia.

”Jos [monenkeskisen sopimuksen] haluaa muuttaa, olisi neuvoteltava kaikkien kanssa”, Halper Hayes selittää.

Niinpä.

Trumpin Yhdysvallat on myös kyllästynyt maksamaan muiden laskuja: ”Hän ei halua olla maailman säästöporsas.”

Kun Trump saapuu ensi viikolla Britanniaan, vierailee hän brittimedian mukaan pääministeri Theresa Mayn kesäasunnolla ja kuningatar Elisabetin tykönä Windsdorin linnassa. Lontoon keskustaa vältellään, sillä mielenosoituksista halutaan pysyä kaukana.

Mayn ei kuulemma kannata odottaa liikoja Britannian ja Yhdysvaltain erityissuhteelta. Halper-Hayesin mukaan hän ei ole osannut vaalia suhdetta.

”Jos Yhdysvalloilla ja Britannialla on erityissuhde, on se sotilaallinen, ei johtotason.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Republikaanit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ampiaisia on jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna, ja kohta ne ovat kiukkuisimmillaan – Tuholaistorjuja hävittää ”jalkapallon kokoisia” pesiä

  2. 2

   Puhelias ”höppänä” käveli Sofiankadulla ravintolaan, tilasi ruokaa ja juomaa 80 eurolla ja jätti laskun maksamatta – Näin toimii Helsingin ravintoloita jo vuosia kiertänyt sarjasyömäri

  3. 3

   Ylen kysely koko Suomen asuttamisesta villitsi keskustalaisia – Tutkija: ”Koko maan asuttuna pitäminen ei ole todellisuutta”

  4. 4

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  5. 5

   Anna Erikssonin elokuva valittiin Venetsian kriitikkojen viikon kilpa­sarjaan – Laulaja pohtii nyt, kannattaako uutta musiikkia enää julkaista

  6. 6

   Tutkimus: Kansakunta vaurastuu, kun uskonnollisuus vähenee – ja naisten oikeudet paranevat

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  9. 9

   Suomea vaivaa nyt ”uskomaton käristyskupoli”, ja ”helletti on irti” – eli mitä? Soitimme meteorologille, joka ei ollut kupolista kuullutkaan

  10. 10

   Fiat Chryslerin pääjohtajan tila on italialaislehden mukaan ”peruuttamaton” – syynä olkapääleikkauksen jälkeiset odottamattomat komplikaatiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  4. 4

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  5. 5

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  6. 6

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  7. 7

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  8. 8

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  9. 9

   ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen

  10. 10

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen
  3. HJK palkkasi takavuosien nuorten MM-turnauksen maalikuninkaan – ”Tulen tekemään paljon maaleja”
  4. Ampiaisia on jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna, ja kohta ne ovat kiukkuisimmillaan – Tuholaistorjuja hävittää ”jalkapallon kokoisia” pesiä
  5. Tuula Tenkanen haluaa Tokion olympialaisiin ja valmistua sitten Aalto-yliopistosta: ”Ei opiskelusta ole urheilulle mitään haittaa”
  6. Munkkiniemeä vaivannut outo pamahtelu päättyy viimein – Otaniemen geotermisen laitoksen työmaalla siirrytään seuraavaan vaiheeseen
  7. Nyt kannattaa paeta hellettä näyttelyihin – HS listasi Helsingin viileimmät kokonaisuudet
  8. Asumisen parantamisessa pitäisi kuunnella Alvar Aaltoa – Kaikkialla maailmassa operoinut arkkitehti ei ollut profeetta omalla maallaan
  9. Pori Jazz 2018 kulki vaikeuksien kautta voittoon: Kolme kiitosta ja kolme toivomusta – nämä voisivat olla ensi vuonna vielä paremmin
  10. Suomea vaivaa nyt ”uskomaton käristyskupoli”, ja ”helletti on irti” – eli mitä? Soitimme meteorologille, joka ei ollut kupolista kuullutkaan
  11. Helleaalto jatkuu ainakin 10 päivää, ja merikin on nyt erityisen lämmin – ”Jos oikein kylmää uintikokemusta tekee mieli, kannattaa suunnata Poriin”
  12. Näytä lisää