Ulkomaat

Poliisi: Britanniassa hermomyrkylle altistunut pariskunta käsitteli saastunutta esinettä – Välit Venäjään kärjistyivät uudelleen

Mies ja nainen toimitettiin lauantaina sairaalaan kriittisessä tilassa. Tutkimuksissa on varmistunut, että he ovat altistuneet novitšok-hermomyrkylle.

Lontoo / Helsinki

Britanniassa hermomyrkylle altistunut pariskunta käsitteli saastunutta esinettä, poliisi kertoi torstaina. Mies ja nainen toimitettiin lauantaina kriittisessä tilassa sairaalaan heidän altistuttuaan novitšok-hermomyrkylle.

Poliisi ei kertonut, millaista esinettä pariskunta oli pidellyt. Britannian terrorismin vastainen poliisi kertoo Twitterissä, että tutkimukset jatkuvat.

Britannian ja Venäjän välit uhkaavat jälleen kiristyä Britanniassa ilmenneen tuoreen myrkytystapauksen vuoksi.

Britannia vaati torstaina Venäjältä lisätietoa venäläisen ex-agentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären Julia Skripalin murhayrityksestä sekä kahden britin äskettäisestä altistumisesta samalle hermomyrkylle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Skripalit joutuivat maaliskuussa sairaalahoitoon altistuttuaan hermomyrkylle. Kaksi brittiä toimitettiin sairaalahoitoon viime lauantaina. He ovat kriittisessä tilassa altistuttuaan samalle hermomyrkylle kuin Skripalit, kertoivat viranomaiset torstaina.

Britannia on syyttänyt Venäjää Skripalien myrkyttämisestä, mutta Venäjä on systemaattisesti kieltänyt osallisuutensa siihen. EU asettui keväällä tilanteessa Britannian tueksi.

Torstaina Britannian sisäministeri Sajid Javid sanoi parlamentin alahuoneessa, että Britannia aikoo keskustella uusimmista Amesburyn myrkytyksistä kumppanimaittensa kanssa.

”Lähtöoletuksemme on, että [uhrit] altistuivat hermomyrkylle jossain muualla kuin alueella, joka oli puhdistettu”, Javid sanoi.

Huhtikuun lopulla sisäministerinä aloittanut Javid vaati Venäjältä selitystä tapahtuneesta: ”Venäjän on korkea aika selittää mitä oikein on tekeillä.”

Hänen mukaansa on täysin mahdotonta hyväksyä sitä, että ihmiset joutuvat joko tarkoituksella tai sattumalta uhreiksi Britannian kaupungeissa, kaduilla ja puistoissa. Paikallisen poliisin kanssa työskentelee nyt satakunta poliisia terrorismin vastaisesta yksiköstä.

”Haluan painottaa, että meillä ei ole ongelmaa Venäjän kansan vaan Venäjän hallituksen tekemisten kanssa.”

Venäjällä on parhaillaan käynnissä jalkapallon MM-kisat.

Lue myös: Julija Skripal avautuu salamurhayrityksestä ensimmäisessä haastattelussaan: ”Heräsin uutisiin, että meidät on myrkytetty

Reutersin mukaan Britannian turvallisuusasioista vastaava apulaissisäministeri Ben Wallace sanoi torstaina Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että Venäjän pitäisi antaa lisätietoa Skripalien murhayrityksestä, jotta sivulliset olisivat turvassa.

”He [Venäjä] voisivat kertoa mitä tapahtui, mitä he ovat tehneet ja täyttää ne aukot, joita yritämme ratkaista. Olemme sanoneet, että he voivat tulla ja kertoa mitä tapahtui. Odotan puhelua Venäjän valtiolta. Ehdotus on esitetty”, hän sanoi brittilehti The Guardianin mukaan.

Wallace sanoi myös, että tuoreen tapauksen tutkinnassa työoletuksensa on, että uudet myrkytykset saattavat olla seurausta aiemmasta myrkkyhyökkäyksestä. Oletuksen mukaan viime lauantaina myrkylle altistuneita brittejä ei kuitenkaan olisi myrkytetty tarkoituksellisesti. Käsitys asiasta saattaa vielä muuttua, Wallace sanoi Guardianin mukaan.

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoi torstaina, että Venäjän suurlähettiläs Aleksandr Jakovenko on valmis tapaamaan Wallacen keskustellakseen tapahtuneesta.

Britannian terveysministeri Jeremy Hunt sanoi Reutersin mukaan, että tuore myrkytystapaus näyttää maaliskuisen Skripalien tapauksen valitettavalta jälkivaikutukselta.

Torstaina Venäjän parlamentin puolustuskomitean johtaja Vladimir Shamanov ehdotti, että Britannia pyytäisi venäläisten asiantuntijoiden apua lauantain tapahtumien tutkintaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjä ilmoitti torstaina myös, ettei se ole saanut Britannialta tietoja tuoreesta myrkytystapauksesta. ”Emme ole saaneet tietoa, mitä aineita käytettiin ja kuinka niitä käytettiin”, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov. Hän luonnehti tuoretta myrkytystapausta hyvin huolestuttavaksi.

Venäjä on myös ilmoittanut olevansa pahoillaan kahdesta uudesta myrkytystapauksesta ja toivoo altistuneiden toipuvan nopeasti, Reuters kertoo.

Venäjän Hollannin-suurlähetystö reagoi tapahtumiin torstaina Twitterissä pohtien, pitääkö Britannia Venäjää ”niin tyhmänä, että se käyttäisi ”taas” niin sanottua ”novitsokia” kesken jalkapallon MM-kisojen”.Suurlähetystö siis ilmaisi pitävänsä syytöksiä – joita Britannia ei ole ainakaan toistaiseksi esittänyt – uudesta kemiallisesta iskusta naurettavana, koska Venäjä haluaa vain järjestää parhaillaan isännöimänsä jalkapallon MM-kisat kunnialla.

Mitä lauantain tapahtumista tiedetään?

45-vuotias mies ja 44-vuotias nainen joutuivat sairaalahoitoon, kun heidät löydettiin huonossa kunnossa Amesburyssa sijaitsevasta talosta.

Naisen vointi romahti ensin lauantaina aamulla, ja hänet kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan. Miehen vointi huononi joitain tunteja myöhemmin iltapäivän puolella. Myös hänet kuljetettiin hoitoon kriittisessä tilassa.

Poliisilla ei ole vielä käsitystä siitä, miten kaksikko on altistunut hermomyrkylle. Alkuun luultiin, että miehen ja naisen tila olisi johtunut huumausaineista.

Viranomaisten mukaan mikään heidän taustoissaan ei viittaa siihen, että heidät olisi valittu myrkkyiskun kohteeksi, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Reutersin mukaan heillä ei ole yhteyksiä entiseen Neuvostoliittoon eikä vakoilutoimintaan.

Kukaan muu henkilö ei lauantain jälkeen ole saanut vastaavia oireita.

”Jos joku olisi altistunut merkittävästi myrkylle, olisi hän saanut jo oireita”, Britannian hallituksen ylilääkäri Sally Davies sanoi BBC:lle.

Miksi tapahtumien epäillään liittyvän Skripalien murhayritykseen?

Mies ja nainen löydettiin Amesburysta, kun taas Skripalit myrkytettiin Salisburyssa. Amesburyn ja Salisburyn välinen etäisyys on runsaat kymmenen kilometriä.

Viranomaiset ovat vahvistaneet, että mies ja nainen ovat altistuneet samalle hermomyrkylle kuin Skripalit.

”Olen vastaanottanut tutkimustulokset, ja niiden mukaan kaksi ihmistä on altistunut novitšok-hermomyrkylle”, poliisin terrorisminvastaisessa yksikössä toimiva Neil Basu kertoi keskiviikkona toimittajille Reutersin mukaan.
Novitšok on Neuvostoliitossa kehitetty hermomyrkky. BBC:n turvallisuusasioihin erikoistunut toimittaja Gordon Corera on arvioinut todennäköisimmäksi, että nyt käytetty myrkky on ylijäämää maaliskuun hyökkäyksestä Skripaleita vastaan.

Hänen mukaansa lauantain tapahtumien tutkinta saattaa tuottaa uutta tietoa siitä, missä ja miten Skripaleihin käytetty myrkky on valmistettu.

Poliisin terrorisminvastainen yksikkö pyrkii nyt selvittämään, ovatko mies ja nainen altistuneet myrkylle, joka olisi samasta erästä kuin Skripaleihin käytetty.

Yksikkö on kehottanut ihmisiä varovaisuuteen maasta löytyvien vieraiden esineiden kanssa, koska toistaiseksi ei ole tiedossa, kuinka mies ja nainen ovat altistuneet myrkylle. Poliisi aikoo selvittää, missä mies ja nainen ovat liikkuneet ennen sairaalahoitoon joutumistaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon

  5. 5

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  6. 6

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  8. 8

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  9. 9

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  7. 7

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  8. 8

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  9. 9

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  10. 10

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Klubi hakkasi päätä seinään 90 minuuttia, Kemi taisteli pisteen Helsingistä – ”Emme saaneet horjuvaa vastustajaa kaadettua nurin”
  3. Genovan silta­turman etsinnät on päätetty, kuolleita 43
  4. Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon
  5. Sara Kuivisto päihitti 1000 metrin juoksun 30 vuotta vanhan Suomen ennätyksen – ”Olisin voinut juosta kovempaakin”
  6. Varamiehinen IFK taisteli Veikkausliigassa pisteen Honkaa vastaan – espoolaissydämet pomppasivat ottelun lopussa toden teolla
  7. Tunti sitten
  8. Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”
  9. Manchester United kompuroi Valioliigassa Brightonin vieraana – Laukoi vain kaksi kertaa maalia kohti
  10. 2 tuntia sitten
  11. Pystyykö kunto­pyörää polkemalla tuottamaan sähköä kotiin? Entä riittävätkö kodin aurinko­paneelit sähköauton lataamiseen? Asian­tuntija vastaa
  12. Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen
  13. Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja ottaa kantaa Mesut Özil -kohuun: ”Minun olisi pitänyt ottaa selkeämpi rooli, kun joistakin suunnista tuli rasistisia hyökkäyksiä”
  14. Näytä lisää