Ulkomaat

Ruotsin keskustajohtajan keskeyttäneet natsit saivat vastaansa ex-rikollisten järjestön jättiläiset – ”Olemme hemmetin ylpeitä siitä, mitä teimme”

Paul Barath kertoo tehneensä elämässään ”kaikki mahdolliset rikokset, jotka alamaailmassa hyväksytään”. Nyt hän johtaa entisiä rikollisia auttavaa Kris-järjestöä.

Visby.

Paul Barathin teepaidassa lukee KRIS. Se on lyhenne sanoista Kriminellas revansch i samhället, rikollisten revanssi yhteiskunnassa. Hihojen alta jatkuvat tatuoinnit.

Yhdistys auttaa entisiä taparikollisia palaamaan kunniallisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Barath on puheenjohtaja. Yhden suuren revanssin Barathin joukko otti keskiviikkoiltana, kun Ruotsin keskustan suosittu puheenjohtaja Annie Lööf aloitti puheensa Almedalenin politiikkafestivaaleilla Gotlannissa.

Yleisöstä alkoi kuulua voimakasta huutelua, joka keskeytti Lööfin puheen. Mekkala lähti uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen miehistä, jotka kantoivat suurta Lööfiä nimittelevää lakanaa. Lööf on tunnettu ihmisarvoisen maahanmuuttopolitiikan palavasieluisena puolustajana.

KRIS-järjestön miehet sattuivat olemaan paikalla, koska heidän ohjelmaansa kuuluu kaikkien puoluejohtajapuheiden seuraaminen. Myös HS näki paikalla pari jättiläismäistä tatuoitua miestä Ruotsin lipuilla varustetuissa KRIS-paidoissaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Siellä oli natseja. Ja he alkoivat pitää hemmetinmoista elämää kesken Annie Lööfin puheen”, Barath kertoo.

Ex-rikolliset alkoivat kokoontua yhteen ja asettuivat seisomaan kaareksi natsijoukon ja muun yleisön väliin. Kaikki tapahtui spontaanisti, suunnittelematta. Sanaakaan ei sanottu.

”Emme hyväksy heidän viestiään. Halusimme näyttää heille, että tällainen käytös ei ole hyväksyttävää meidän yhteiskunnassamme.”

Moni yleisöstä tuli kiittämään Barathin järjestön miehiä jälkeenpäin. ”He sanoivat, että saimme heidät tuntemaan olonsa turvalliseksi Almedalenin puistossa. Sen parempaa arvosanaa ei voi saada. Olemme hemmetin ylpeitä siitä, mitä teimme.”

Järjestön ovi on silti auki myös entisille natseille. ”Jos heillä on rikollista taustaa ja he haluavat jättää pois vanhat ajatuksensa, hekin ovat erittäin tervetulleita.”

Barath, 44, on itse istunut vankilassa yhteensä yhdeksän vuotta. Hän sanoo syyllistyneensä ”kaikkiin mahdollisiin rikoksiin, jotka alamaailmassa hyväksytään”. ”Ei mitään lapsiin tai naisiin kohdistuvaa tai seksuaalista. Mutta murtoja, huumekauppaa, murhayritys.”

Hän kertoo menneisyydestään brutaalin avoimesti. Joukon ulkopuolelle hän ajautui jo lapsena. ”Minulla oli lukihäiriö. Lisäksi kastelin sänkyä hyvin myöhäiselle iälle. Ajattelin, että muut saavat mieluummin olla minulle vihaisia kuin pilkata minua.”

Hän löi luokkatoveria ja sai sillä paljon huomiota. Siitä se alkoi. Takaisin lainkuuliaiseen elämään hän palasi vasta vuonna 2005 juuri KRIS-järjestön avulla. ”Silloinen mentorini sanoi, että nyt et kyseenalaista yhtään mitään vaan teet kaiken juuri niin kuin minä sanon. Minä tein, ja tässä olen.”

Olennaista hänen mielestään on löytää se ydin, joka käyttäytymistä sanelee. ”Joillakin ajava voima on päihteiden käyttö, minulla se oli taas rikollinen elämäntyyli. Kun jätin rikokset, huumeista oli helppo luopua.”

Ruotsissa pidetään parlamenttivaalit 9. syyskuuta. Varsinkin kokoomus on kampanjoinut näkyvästi rikollisuuden murskaamisella. Ruotsissa tapetaan rikollisjengien välisissä ampumisissa enemmän ihmisiä kuin koskaan ennen.

Oikeistopoliitikkojen tarjoama ratkaisu on vankilarangaistusten pidentäminen. Torstaina kokoomus, keskusta, liberaalit ja kristillisdemokraatit tekivät Almedalenissa yhteisen ulostulon, jossa he vaativat muun muassa tavallista pidempiä rangaistuksia rikoksista, jotka tehdään jengin piirissä. Porvarinelikko haluaa koventaa rangaistuksia myös murroissa, raiskauksissa ja niin kutsutuissa kunniarikoksissa.

Kokoomuksen mukaan pidemmät vankeusrangaistukset varmistavat, että vaarallisimmat yksilöt pysyvät kaduilta poissa pidempään. Oikeisto perustelee kovennuksia myös uhrin näkökulmalla: rangaistuksen pitää tuntua, jotta oikeus tuntuisi toteutuneen.

Ankarimmin ehdotusta on kritisoinut vasemmistopuolue. Sen mukaan tutkimukset eivät tue väitettä, että pidemmät rangaistukset vähentäisivät rikollisuutta. Sen sijaan vankeinhoidon kulut kasvavat, mikä on pois ennaltaehkäisevistä toimista.

Barath näyttää tässä asiassa olevan enemmän vasemmistopuolueen linjoilla, ainakin jengirikollisuuden osalta. Itse hän kuului moottoripyöräjengiin.

”Tiedämme, että rangaistuksen kiristäminen tulisi maksamaan vankeinhoitokuluina satoja miljoonia. Jos sellainen raha kerran on olemassa, kannattaisi se ehdottomasti ennemmin käyttää esimerkiksi poliisien palkkaamiseen ja vankeinhoidon laatuun.”

Omina rikollisvuosinaan Barth muistaa ajatelleensa, että riski jäädä kiinni vaikka jonkun pikkukaupan murrosta on niin pieni, ettei rangaistuksen pituudella ole väliä. ”Jos riski saadaan nostettua esimerkiksi kolmesta prosentista vaikka 15 prosenttiin, rikollisten ajattelu alkaa muuttua. Ei tuolla kukaan halua vankilaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Uusnatsit
 • Rikollisuus
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kellojen siirtely on loppumassa – Nyt ministeriö kysyy, mikä aika Suomen pitäisi valita

  4. 4

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  5. 5

   MTV: Poliisi epäilee NHL-hyökkääjä Jori Lehterän sekaantuneen laajaan kokaiinivyyhtiin

  6. 6

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  7. 7

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  8. 8

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  9. 9

   Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla

   Tilaajille
  10. 10

   Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  6. 6

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  9. 9

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää