Ulkomaat

Ruotsin demaripääministeri varoitti Almedalenissa ääriliikkeistä ja otti esiin Antti Rinteeltä tutun vaaliaseen

Kriisipuoluetta johtava pääministeri Löfven otti Almedalenin illassa esiin Antti Rinteen vappupuheesta tutun eläkelupauksen.

Visby.

Suomessa muistetaan vielä hyvin demarijohtaja Antti Rinteen eläkeläisille lupaama ”vappusatanen”. Rinne tarjosi vappupuheessaan sadan euron nettokorotusta kaikkiin alle 1 400 euron eläkkeisiin.

Kaikki eivät Sdp:n lupausta sellaisenaan nielleet. Kokoomuksen valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi, että ”tulkaa, hyvänen aika, tähän päivään ja järkiinne”.

Nyt Ruotsin sosiaalidemokraatit ottavat vaalikampanjan loppusuoralla käyttöön Antti Rinteen aseet.

Ruotsin demaripääministeri Stefan Löfven lupasi torstai-iltana Gotlannissa Almedalenin lavalla, että Ruotsin eläkeläisten lompakkoihin on luvassa täytettä, jos sosiaalidemokraatit voittavat 9. syyskuuta pidettävät valtiopäivävaalit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun eläkeläinen haluaa mennä teatteriin, jääkiekko-otteluun tai lapsenlapsia katsomaan, sen pitää onnistua”, Löfven sanoi.

Löfvenin puhe huipensi Ruotsin suurimman politiikkatapahtuman Almedalenin torstaipäivän. Tapahtuma jatkuu sunnuntaihin asti.

Ruotsin demarit lupasivat torstaina tehdä suuren eläkeuudistuksen, jonka tuloksena keskimääräisen eläkeläisen käteen jää kuussa tuhat kruunua enemmän rahaa. Se tarkoittaa noin sataa euroa.

Uudistus lähtee siitä, että tulevaisuuden eläkeläisillä eläkkeen tulee olla 70 prosenttia työuran lopussa saatavasta palkasta. Uutistoimisto TT:n mukaan laskelma sadan euron lisäyksestä koskee palkansaajia, jotka ovat nyt noin kolmikymppisiä.

Eläkkeiden korotukset rahoitettaisiin kasvattamalla työnantajien eläkemaksuja. Ruotsin työnantajien keskusjärjestön Svenskt näringslivin toimitusjohtaja Peter Jeppson pitää tavoitetasoa sopivana, mutta rahoitustapaa vääränä.

”Se johtaa vain huonompaan kilpailukykyyn”, hän sanoi ruotsalaislehti Dagens Nyheterille.

Lisäksi Löfven lupasi rahaa myös nykyisille eläkkeensaajille sosiaalidemokraattien aikaisempien linjausten mukaisesti. Tässä oli kyse eläkeläisten verotuksen keventämisestä, takuueläkkeen ja asumislisän kasvattamisesta sekä suurimmillaan 60 euron suuruisesta kuukausieläkkeen nostosta niille, jotka ovat tehneet töitä koko ikänsä pienellä palkalla.

Ruotsissa huippusuosittu laulaja-lauluntekijä Lars Winnerbäck pehmitti yleisöä raspiäänellään ennen kuin Löfven asteli lavalle valkoisessa kauluspaidassaan. Ilta-aurinko lämmitti kuulijoiden niskaa. Kovin kevein mielin Löfven ei silti voinut olla.

Ruotsin demarit ovat historiansa pahimmassa kannatuskriisissä. Koskaan aikaisemmin ei puolueen kannatus ole ollut näin matala näin lähellä vaaleja. Ennen syyskuuta ehtii ottaa enää loppukirin, ja puolueen kannatus makaa 24 prosentissa.


Moni demariäänestäjä on siirtynyt kannattamaan ruotsidemokraatteja. Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa arvosteleva nationalistipuolue on lähellä suurimman puolueen paikkaa. Kokoomus on sitä hieman perässä.

Vaalikampanjoissa on puhuttu paljon ruotsidemokraattien teemoista, maahanmuutosta ja rikollisuudesta. Ainoita aiheita ne eivät silti ole olleet. Täältä voit lukea HS:n laajan artikkelin vaalien tärkeimmistä kysymyksistä.

Alla olevalla videolla HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja kertoo suoraan Almedalenista, mistä Ruotsin politiikan päätapahtumassa on tänä vuonna puhuttu.


Torstain puheessa Löfven yritti kääntää puhetta demareiden vahvoihin aiheisiin, kuten kouluihin ja sairaanhoitoon. Esimerkiksi yksityiskoulut voittoineen saivat pääministeriltä piikin.

”Siellä annetaan mahdollisimman korkeita arvosanoja mahdollisimman pienistä ponnistuksista, jotta asiakkaat olisivat tyytyväisiä.”

Pääministeri puhui yllättävän paljon myös maaseudusta. Harvaan asuttu Ruotsi sai häneltä enemmän huomiota kuin päivää aikaisemmin puhuneelta keskustapuolueen puheenjohtajalta Annie Lööfiltä.

Tuekseen Löfven otti lapsuutensa pikkupaikkakunnilla. ”Olen kasvanut Ångermanlandissa, Sunnerstassa ja Örnsköldvikissä. Ne eivät ole suoraan sanottuna mitään maailmanmetropoleja, mutta ne ovat koteja.”

Löfven lupasi maaseudulle lisää laajakaistaa, koulutuspaikkoja ja joukkoliikennettä.

Ennen puhetta HS puhui demareiden maatalousministerin Sven-Erik Buchtin kanssa. Hänen mukaansa Ruotsissa vallitsee yhä maaseudun ja kaupunkien välillä valitettavan voimakas vastakkainasettelu.

”Ruotsin maaseutua ovat jättäneet oman onnensa nojaan monet peräkkäiset hallitukset. Niin ei voi jatkua”, hän totesi HS:lle.

Löfven kritisoi oikeistoa kipakasti veronalennusaikeista ja rikkaiden suosimisesta.

Jotain yhteistäkin kuitenkin löytyi. Kokoomuksen Ulf Kristerssonin ja keskustan Lööfin tapaan Löfven puhui vakavasti Ruotsissa nousevien ääriliikkeiden uhasta. Hän lainasi varoittavia sanoja Ruotsissa vuosikymmeniä asuneelta Auschwitzin selviytyjältä ja kirjailijalta Hédi Friediltä: ”Älkää katsoko ohi siitä, mitä nyt tapahtuu, sillä tunnistan tämän alun.”

HS haastatteli Friediä tammikuussa. Voit lukea haastattelun täältä.

Löfvenin mukaan tasa-arvoinen yhteiskunta ja hyvä koulutus ovat parhaat suojat myös vihan ilmapiiriä vastaan.

Tässä kohtaa demarijohtaja mainitsi lapsuutensa. ”Minut hylättiin lapsena ja otettiin kasvattikotiin. Oli tuhat tapaa, joilla elämäni olisi voinut mennä pieleen. Olisin voinut jäädä yksin ja katkeroitua. Mutta sain kasvaa turvassa. Perheessä, joka rakasti minua, ja yhteiskunnassa, joka antoi minulle suuria mahdollisuuksia.”

Suurimmat aplodit Löfven sai, kun hän mainitsi keskiviikkoillan tapauksen, jossa Almedaleniin saapunut uusnatsi pahoinpiteli sateenkaarilippua kantaneen vanhemman naisen.

”Hallitukseni tulee tekemään sen, mitä vaaditaan, jotta demokraattinen yhteiskunta pystyy puolustautumaan”, Löfven lupasi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Politiikka
 • Sosiaalidemokraatit
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Suurta draamaa Mestarien liigassa: Cristiano Ronaldo sai suoran punaisen kortin koskettuaan kädellään topparin päätä – lähti itkien kentältä

  5. 5

   Toimittaja putosi puumajoja yhdistävältä riippusillalta ja kuoli – Saksan poliisi keskeytti aktivistien puumajaleirin tyhjentämisen Hambachin metsässä

  6. 6

   Junaliikenne käynnistyi kaaoksen jälkeen, häiriöitä ja jopa tuntien myöhästymisiä tiedossa yön ajan – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille

  7. 7

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  8. 8

   Kyselytutkimus paljasti hämmentävän aukon suomalaisten ilmastotietämyksessä: Joka kymmenes uskoo päästöttömän ydinvoiman tuottavan eniten hiilidioksidipäästöjä

  9. 9

   Päiväkotien rahankeruussa on kirjavat käytännöt – ”Yksi vanhempi laittoi sähköpostilla kaikille oman tilinumeronsa ja pyysi kymmentä euroa kuukaudessa”

  10. 10

   Junakaaoksen seuraus: Radion sinfoniaorkesterin soittaja joutui opettelemaan kollegansa osuuden väliajalla – Prokofjevin vaikein sinfonia onnistui silti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  2. 2

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  6. 6

   Junaliikenne käynnistyi kaaoksen jälkeen, häiriöitä ja jopa tuntien myöhästymisiä tiedossa yön ajan – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille

  7. 7

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  8. 8

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  9. 9

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  10. 10

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suurta draamaa Mestarien liigassa: Cristiano Ronaldo sai suoran punaisen kortin koskettuaan kädellään topparin päätä – lähti itkien kentältä
  3. 2 tuntia sitten
  4. Australian poliisi pidätti nuoren pojan neulojen upottamisesta marjoihin ja hedelmiin
  5. Junakaaoksen seuraus: Radion sinfoniaorkesterin soittaja joutui opettelemaan kollegansa osuuden väliajalla – Prokofjevin vaikein sinfonia onnistui silti
  6. Ajax palasi huimilla maaleilla Mestarien liigaan – yhdessä oli jopa häivähdys Marco van Bastenin klassikkomaalia
  7. Toimittaja putosi puumajoja yhdistävältä riippusillalta ja kuoli – Saksan poliisi keskeytti aktivistien puumajaleirin tyhjentämisen Hambachin metsässä
  8. Vantaan seurakunnat kaavailevat Lehtisaaren asukkaille entistä isompia vuokria, jättikorotukset saattavat kuitenkin peruuntua – ”Kokonaisuus on auki asukkaiden kannalta”
  9. Junaliikenne käynnistyi kaaoksen jälkeen, häiriöitä ja jopa tuntien myöhästymisiä tiedossa yön ajan – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille
  10. Kaksi mielenterveyspotilasta hukkui tulvaveden temmattua poliisiauton Yhdysvalloissa
  11. Narripaidat jatkaa yhä voittamattomina kotikaukalossaan – Savosta tuli parisataa katsojaa kannustamaan Metallurgin pelaajaa
  12. Arvi Savolainen teki suomalaista painihistoriaa voittamalla alle 20-vuotiaiden MM-kultaa
  13. Näytä lisää