Ulkomaat

Trump julkistaa ensi yönä huippu­tärkeän nimityksen, jonka vaikutukset ulottuvat vuosi­kymmenien päähän – Tällaisia ovat ehdokkaat korkeimman oikeuden tuomariksi

Donald Trumpilla on tietojen mukaan neljä kärkiehdokasta tärkeään korkeimman oikeuden virkaan. Trump kertoo maanantaina, kenet hän nimittää huipputärkeään virkaan.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on kertonut nimittävänsä Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden uuden jäsenen maanantaina 9. heinäkuuta. Presidentti kertonee nimityksestä Suomen aikaa neljältä tiistain vastaisena yönä.

Tärkeään virkaan ehdolla olevien nimet paljasti ensimmäisenä Above the Law -nettisivu. Sittemmin niistä ovat uutisoineet esimerkiksi New York Times, The Guardian ja Washington Post.

Reutersin mukaan kaikkia seitsemää ehdokasta on haastateltu. Trump kuvaili Washington Postin mukaan kaikkia ehdokkaita ”uskomattomiksi ihmisiksi”.

Yhdeksän hengen korkeimpaan oikeuteen vapautui paikka, kun tuomari Anthony Kennedy ilmoitti viime viikolla jäävänsä eläkkeelle. Kennedyn seuraajan valinta on merkittävä päätös, koska korkein oikeus voi käytännössä päättää, mitkä lait Yhdysvalloissa menevät läpi ja mitkä eivät. Konservatiivi Kennedy toimi useissa äänestyksissä vaa’ankielenä, joka heilahti päätöksissään välillä liberaalien puolelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Reuters uutisoi myöhään torstaina, että Trump on rajannut ehdokkaat neljään finalistiin. Reutersin ja Fox Newsin lähteiden mukaan Brett Kavanaugh, Raymond Kethledge ja Amy Coney Barret ovat ehdokaslistalla korkeimmalla.

Lue lisää korkeimman oikeuden tuomarin nimittämisen merkityksellisyydestä täältä.

HS kävi läpi, millaisia ehdokkaita Trumpin haastattelemat tuomarit ovat.

Brett Kavanaugh: Washingtonin kokenut kultapoika

Yalen yliopistosta valmistunut, 53-vuotias Brett Kavanaugh olisi jo tiedetyistä korkeimman oikeuden ehdokkaista ehkäpä ennalta arvattavin valinta. Hän aloitti uransa eläkkeelle jääneen tuomari Kennedyn avustajana.

Kavanaugh on jo tunnettu ja pidetty Washingtonin oma poika, sillä hän toimii Columbian piirikunnan tuomiopiirin tuomarina. Kavanaugh oli myös presidentti George W. Bushin henkilökunnan sihteeri, ja Bush nimitti hänet piirikunnan vetoomustuomioistuimen tuomariksi vuonna 2006.

Kavanaugh on aktiivisesti uskontoaan harjoittava katolilainen.

Kavanaugh tunnetaan tuomarina, joka tulkitsee perustus­lakia kirjaimel­lisesti. Timen mukaan useat hänen päätöksistään ovat kallistuneet suurten yritysten puolelle.

Kavanaugh muistetaan myös siitä, että hän auttoi aikanaan Kenneth Starria valmistelemaan raporttia, joka paljasti Bill Clintonin ja Monica Lewinskyn suhteen.

Washington Postin mukaan Trump hakee mieluiten Ivy League -yliopistosta valmistunutta tuomaria, jolla on hyvä ansioluettelo. Kavanaugh täyttäisi nämä ehdot.

Raymond Kethledge: periamerikkalaisiin vetoava konservatiivi

51-vuotias Raymond Kethledge on monien konservatiivien suosikkiehdokas. Kethledge tunnetaan tiukan myönteisestä suhtautumisestaan niin uskontoon, aselakiin kuin kuolemantuomioonkin. Kethledge on Cincinnatin tuomiopiiristä, johon hänet nimitti George W. Bush vuonna 2006.

Nimityskuulemisessaan häneltä kysyttiin, tulkitseeko hän perustuslakia elävänä dokumenttina vai kirjaimellisesti luettavana. Kethledge totesi, ettei hänellä ”ole oikeastaan leimaa” asian suhteen.


Kethledgeä harkittiin niin ikään myös jo Antonin Scalian korvaajaksi. Hän on valmistunut arvostetusta Michiganin yliopistosta, eli hänkin täyttäisi Trumpin toiveen nimekkäästä yliopistosta.

Sekä Kethledgen että Kavanaughin puolesta puhuu myös se, että molemmat ovat suositelleet onnistuneesti useita kirjanpitäjiä eläköityneelle tuomari Kennedylle, joka kertoo Kennedyn luottamuksesta molempiin.

Above the Law -sivuilla kirjoitetaan, että Kethledge vetoaa etenkin periamerikkalaiseen Trumpin kannattajaan. Kethledge tulee keskiluokkaisesta taustasta ja harrastaa metsästystä ja kalastusta. Kethledgin kotiosavaltio Michigan oli vuoden 2016 presidentinvaaleissa yksi osavaltioista, joka takasi lopulta Trumpin voiton.

Neljä ehdokasta alunperin paljastanut Above the Law -nettisivu spekuloi, että Trump valitsee virkaan joko Kavanaughin tai Kethledgen. Politicon mukaan Kethledgen haastattelu meni erityisen hyvin ja he tulivat hyvin toimeen Trumpin kanssa.

Amy Coney Barret: harras katolinen, joka voisi kaataa aborttilain

Indianasta kotoisin oleva Amy Coney Barret, 46, on noussut sosiaalisessa mediassa konservatiivien suosikiksi. Barret on Notre Damen yliopiston entinen oikeustieteen professori, jonka Trump nimitti liittovaltion seitsemännen, eli Chicagon tuomiopiirin vetoomustuomioistuimeen viime vuonna. Vetoomustuomioistuimet ovat liittovaltioiden oikeusistuimia, joista ylimpänä on korkein oikeus.

Barret tunnetaan hartaana katolisena. Hän on seitsemän lapsen äiti. Hän nousi monien konservatiivien suosioon, kun demokraatit esittivät vetoomustuomioistuimen nimityskuulemisessa huolensa siitä, että Barret saattaisi asettaa uskonsa perustuslain edelle.


”Jos kysytte, otanko uskoni vakavasti ja olenko uskollinen katolilainen, vastaus on kyllä. Haluan kuitenkin painottaa, että henkilökohtaiset suhteeni kirkkoon tai uskonnollinen vakaumukseni eivät tule vaikuttamaan tehtäviini tuomarina”, Barret vastasi epäilyksiin.

Esimerkiksi Washington Post pitää ehdokkaista juuri Barretia pahimpana uhkana Yhdysvaltojen aborttilaille. Päätös tapauksessa Roe v. Wade vuonna 1973 vahvisti jokaisen oikeuden aborttiin. Uusi, konservatiivinen tuomarienemmistö voisi kumota lain.

“Rikolliset ansaitsevat rangaistuksen rikoksistaan: syntymättömät uhrit ovat viattomia”, Barret kirjoitti vuonna 1998.

Monet epäilevät kuitenkin, että Valkoinen talo nimittäisi muihin ehdokkaisiin verrattuna vähän kokemusta omaavan Barretin korkeimpaan oikeuteen. Trump on korostanut hakevansa kokenutta tuomaria. Barret onkin julki tulleista ehdokkaista nuorin.

Amul Thapar: intialaisten siirtolaisten lapsi ja originalisti

Mikäli valinta osuisikin 49-vuotiaaseen Amul Thapariin, hänestä tulisi korkeimman oikeuden ensimmäinen aasialaistaustainen tuomari. Thaparin vanhemmat tulivat Yhdysvaltoihin siirtolaisina Intiasta.

Thaparin puolesta puhuu se, että hän oli Trumpin ensimmäinen valinta vetoomustuomioistuimiin. Hän edustaa kuudetta, Cincinnatin tuomiopiiriä Kethledgen tapaan. Thapar oli jo ehdokaslistalla vuonna 2016 kuolleen korkeimman oikeuden tuomari Antonin Scalian korvaajaksi.


Thaparilla on paljon kokemusta oikeussaleista. Hän on toiminut niin liittovaltion syyttäjänä kuin oikeudenkäyntituomarina. Tuomarina häntä pidetään konservatiivisena originalistina. Originalisti tulkitsee perustuslakia tiukasti sen alkuperäisen merkityksen mukaan.

Washington Postin lähteiden mukaan Trump hakeekin tuomaria, joka ”tulkitsee perustuslakia niin kuin sen laatijat ajattelivat sitä tulkittavan”.

Thapar olisi Trumpia miellyttävä valinta myös siksi, ettei hän edusta presidentin tunnetusti inhoavaa itärannikon eliittiä, vaan on kotoisin Kentuckysta. Hän on valmistunut Kalifornian yliopistosta, Berkeleystä.

Thomas Hardiman: amerikkalaiseen unelmaan sopiva konservatiivi

Thomas Hardiman on 52-vuotias tuomari liittovaltion vetoomustuomioistuimen kolmannesta tuomiopiiristä, joka toimii Philadelphiassa.

Hardiman oli jo mukana kärki­kamppailussa tuomari Scalian korvaajaksi viime vuonna, ennen kuin virkaan nimitettiin tuomari Neil Gorsuch.

Esimerkiksi New York Times pitää Bushin vuonna 2003 nimittämää, luotettavaa konservatiivia vahvana ehdokkaana virkaan. Myös AFP nimeää Hardimanin yhdeksi kärkiehdokkaista.

Hardiman sopii hyvin amerikkalaisen unelman tarinaan: Massachusettsissa syntynyt Hardiman oli ensimmäinen perheestään, joka suoritti korkeakoulututkinnon. Lakiopintonsa Georgetownin yliopistossa hän rahoitti ajamalla taksia.

Hardiman on lukenut perustuslakia päätöksissään usein kirjaimellisesti etenkin niin sanotun toisen lisäyksen kanssa, joka antaa amerikkalaiselle oikeuden kantaa asetta, kertoo korkeinta oikeutta seuraava Scotusblog. Hän on myös usein äänestänyt kuolemantuomion puolesta.

Mike Lee: abortinvastainen senaattori, jonka ehdokkuutta ei oteta vakavasti

Reutersin mukaan Trump puhui puhelimessa senaattori Mike Leen kanssa korkeimman oikeuden virasta maanantaina. Senaattorin tiedottajan mukaan puhelu oli haastattelu. Valkoinen talo vain myönsi puhelun tapahtuneen, muttei kommentoinut sen sisältöä. Esimerkiksi Fox Newsin lähteiden mukaan Trump vain kysyi Leen mielipidettä ehdokkaista.

Utahin osavaltion 47-vuotias senaattori Lee ei ole ikinä toiminut tuomarina, eikä häntä siksi pidetä vakavasti otettavana ehdokkaana.

Korkeimpaan oikeuteen ei ole nimitetty poliitikkoa lähes 40 vuoteen. Koska senaatin täytyy hyväksyä korkeimman oikeuden nimitys, Leen pitäisi käytännössä äänestää itseään.

Lee on senaatin oikeusvaliokunnan jäsen. Hän on toiminut urallaan aiemmin muun muassa yksityisen lakifirman juristina ja korkeimman oikeuden tuomarin kirjanpitäjänä. Lee on kotoisin Arizonasta ja valmistunut Brighan Youngin yliopiston oikeustieteiden yksiköstä.

”Aloin katsomaan korkeimman oikeuden kiistoja huvikseni kun olin 10. Joten jos joku kysyisi minulta, harkitsisinko sitä [virkaa], en sanoisi ei”, Lee kommentoi Reutersin mukaan spekulaatioita ehdokkuudestaan.

Lee tunnetaan aborttioikeuden vastaisena senaattorina. Marraskuussa hän kommentoi aborttioikeuden puolesta marssittuja mielenosoituksia kutsumalla aborttioikeuspäätöstä ”niin sanotuksi oikeudeksi aborttiin” joka ”riistää vastasyntyneeltä oikeuden elämään”.

Joan Larsen: michiganilainen tuomari, jonka kanta aborttiin on hämärän peitossa

Esimerkiksi Washington Postin mukaan virkaan olisi haastateltu myös tuomari Joan Larsenia, 49. Kuten kaksi muutakin ehdokasta, myös Larsen edustaa Cincinnatin tuomiopiiriä. Trump nimitti entisen Michiganin yliopiston oikeustieteiden professorin virkaan viime vuonna.

Aborttioikeutta vastustavat ryhmät ovat osoittaneet tuomarille tukeaan. Larsen ei ole kuitenkaan itse puhunut tai antanut tuomioita aborttioikeuteen liittyen, joten hänen todellinen kantansa on jäänyt hämärän peittoon.

Tiedetään kuitenkin, että Larsen suhtautuu seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin välinpitämättömästi, minkä vuoksi monet seksuaalivähemmistöjen aktivistiryhmät älähtivät, kun hänet nimitettiin vetoomustuomioistuimeen.

Yhdysvaltalaismedioiden spekulaatioiden perusteella Larsen ei kuitenkaan ole korkealla ennakkosuosikkien listalla.

Oikaisu 6.7. kello 21.50: Brett Kavanaugh toimi tuomarin avustajana, ei kirjanpitäjänä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  2. 2

   Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet

  3. 3

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  4. 4

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  6. 6

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  7. 7

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  8. 8

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  9. 9

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat