Ulkomaat

HS Thaimaassa: Loukkuun jääneiden poikien kohtalo on nyt kaikkien yhteinen asia – ”Uskon, että saamme heidät ulos”, kertoo luolatyöntekijä Sahapoom Sengsuk

Paikallisten lisäksi pelastusoperaatioon on saapunut auttajia eri puolilta maailmaa. HS seurasi Pohjois-Thaimaassa, kuinka muun muassa suomalainen Mikko Paasi lähti sukeltamaan luolaan, jossa pojat odottavat pelastajiaan.

Mae Sai, Thaimaa

Ei se saa vaikuttaa.

Muuten ei voi suorittaa tehtävää.

Näin totesi suomalaissukeltaja Mikko Paasi juuri ennen lähtöä uudelle sukellukselle perjantaina Thaimaan Mae Saissa. Tieto sukeltajakollegan kuolemasta oli tavoittanut sukeltajat viimeistään aamulla.

Thaimaalainen ammattisukeltaja, entinen merivoimien su­keltaja, oli kuollut ahtaassa, pimeässä luolassa hapenpuutteeseen. Silti tehtävä jatkuu. Sukeltajat menevät määrätietoisesti samaan luolaan, josta kollega oli tuotu edellisenä yönä ulos kuolleena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heillä on yhteinen tehtävä. Pojat on saatava ulos.


Doi Naeng -vuori nousee suoraan pienen Mae Sain kaupungin vieressä.

Tämä on Thaimaan pohjoisin piste. Kolmen valtion rajapyykki on muutaman kilometrin päässä. Siinä kohtaavat Thaimaa, ­Laos ja Myanmar.

Pohjois-Thaimaan jyrkkäseinäiset vuoret ovat komeita ja jylhiä. Korkeimpiakin niistä peittää viidakko. Ylhäälläkin on niin lämmin, että kasvien on hyvä kasvaa.

Nyt vuoren sisässä on ryhmä nuoria poikia. Jalkapallojoukkue on teini-ikäisten ryhmä, joista huolehtii nuorukainen, 26-vuo­tias valmentaja.


Nuoret olivat pimeässä onkalossa yhdeksän päivää tietämättä lainkaan, mitä heille käy. Sitten luolassa tulvineen veden pinnan puhkaisi brittiläisen sukeltajan pää.

Hänen kameransa taltiointi on levinnyt ympäri maailmaa.

Kuvassa istuu joukko teinejä, hiljaisina. Joku heistä keskustelee sukeltajan kanssa englan­niksi.

Pojat löytyivät, mutta kaikki tiesivät, että vaikein osuus on edessä.

Heidät pitää saada ulos sieltä.

Vuoren seinämän kupeessa on meneillään valtava operaatio, jonka ainoa tavoite on poikien pelastaminen.

Pojat itse istuvat pienessä onkalossa jylhän vuoren sisällä.

Vuoresta viitisenkymmentä kilometriä etelään päin Chiang Raissa asuva Sahapoom Sengsuk on 19-vuotias nuorukainen. Hän on ammatiltaan hoitaja ja työskentelee paikallisessa sairaalassa.


Muiden thaimaalaisten tapaan Sengsuk seurasi uutisia tiiviisti, kun oli tullut tieto, että pojat olivat jääneet luolaan loukkuun. Paikka oli vieläpä lähellä, mikä toi asian Sengsukille hyvin läheiseksi.

Osa pojista on vain viisi vuotta häntä nuorempia.

”Olin hyvin huolissani”, Sengsuk sanoo.

Sitten yhdeksän päivän jälkeen tuli tieto, että pojat ovat löytyneet.

”Se oli minulle suuri helpotus.”

Thaimaan viranomaiset ilmoittivat, että hätä ei ole vielä ohi. Tarvittiin vapaaehtoisia auttamaan poikien pelastamisessa. Sengsuk ajatteli, että nyt hänen on tehtävä osansa. Armeijasta vastikään päässyt nuorukainen ilmoittautui vapaaehtoiseksi.

Hän kertoi haluavansa haluaa auttaa kykyjensä ja osaamisensa mukaan. Se osaaminen oli tervetullutta.

”Työskentelen nyt luolassa. Autan heidän evakuointinsa valmistelussa.”

Maltalla ja Thaimaassa työskentelevä sukellusopas Mikko Paasi oli viime viikolla kotonaan Maltalla, kun hänen puhelimensa soi.

Soitto tuli saman tien, kun oli ilmennyt, kuinka pahassa paikassa luolaan joutuneet pojat olivat. Kollegat tiesivät, että Paasilla oli sukelluslaitteet, jotka sopivat juuri niin ahtaisiin oloihin.

Hän lähti Thaimaahan käytännössä siltä istumalta.

Perjantaina iltapäivällä Paasi oli jo vetämässä märkäpukua päälleen, kun hän sai soiton ­Helsingin Sanomilta. Hän lopetti toimensa valmisteluteltassa ja tuli ulos.

Paasi halusi kertoa suomalaisille, mitä on tekeillä.

Kun Paasi oli tullut haastatteluun puoliksi sukellukseen pukeutuneena, kymmenet journalistit syöksyivät mediakeskuksesta paikalle. Heille tehtiin selväksi, että nyt annetaan tietoa suomalaisille. Sen jälkeen Paasi saa vastata joihinkin kysymyksiin englanniksi, jos ehtii.

Hän vastasi suomeksi puhuttuaan pariin kysymykseen englanniksi ja ilmoitti monikymmenpäiselle toimittajajoukolle, että nyt hänen on mentävä tekemään työtään.

Aivan Paasin takana oli koko ajan päivystänyt Thaimaan jalkaväen barettipäinen sotilas, mitä ilmeisimmin turvaamassa häntä. Sotilas seurasi tarkasti kaikkia lähellä olevia ihmisiä.

Osaavat sukeltajat ovat operaatiossa elintärkeitä, kirjaimellisesti. Kansainvälisen mediajoukon reaktioista päätellen he ovat nyt myös supertähtiä.

Kun Paasi antoi ymmärtää, että hän haluaa takaisin, sotilas teki myös hänen takanaan olleille toimittajille ja kuvaajille tehokkaasti selväksi, että haastattelu on ohi.

Pian sen jälkeen kun Paasi oli lähtenyt sukellukselle, luolasta astui ulos paljon parrattomampi mies, Sahapoom Sengsuk. Hänen työvuoronsa luolassa oli juuri loppunut, Paasin alkamassa.

Sengsuk käveli vakavin ilmein telttakatoksen alla olevaan kanttiiniin, jossa hän tilasi kylmän kaakaon.

Thaimaa on turisteille tunnettu paitsi rannoistaan myös kukkuloistaan, joiden sisällä on jännittäviä luolia. Mutta maan pohjoisosissa kukkulat muuttuvat vuoriksi. Ja siellä vasta hurjia luolia onkin.

Pohjoisessa on monien tun­tema Chiang Mai, muinainen temppelikaupunki. Sinne tekevät turistisesonkina matkoja ulkomaiset matkailijat mutta myös useat thaimaalaiset.

Monille thaimaalaisille matka Chiang Maihin on paitsi toive myös tavoite. Alue on heille tärkeä historiallisena buddhalaisena seutuna temppeleineen.

Chiang Maista pohjoiseen on pienempi keskus Chiang Rai. Sen valkoinen temppeli on maailmankuulu, Thaimaan buddhalaisuuden merkkiteoksia sekin.

Nyt koko Pohjois-Thaimaan alue on sekä maailman että thaimaalaisten mielissä paikka, jossa pojat on pelastettava yhdessä.

Thaimaa koostuu monista ryhmistä, jotka ovat erilaisia. Esimerkiksi pohjoisessa Thaimaan kulttuuriin sekoittuu Laosin ja Myanmarin kulttuuria.

Mutta nyt koko Thaimaa on thaimaalaisten mukaan yhdis­tynyt. Esimerkiksi supermetropoli Bangkokissa puhelinliikkeen työntekijät korjasivat HS:n toimittajan puhelimen ehkä ennätysajassa, kun ilmeni, että sitä tarvitaan raportoimiseen pelastustöistä.

Taksikuski puolestaan painoi kaasua, kun kuuli, että kyydissä on ”Finland newspaper man”, joka on matkalla raportoimaan pelastustöistä.

”Olin erittäin surullinen. Mutta nyt olen hyvin onnellinen”, kuljettaja totesi englanniksi. Hän viittasi poikien löytymiseen.

Luolatyöntekijä Sahapoom Sengsuk sanoo olevansa hyvin iloinen siitä, että ihmisiä on tullut eri puolilta maailmaa auttamaan. Hän itse työskentelee luolassa sukeltajien kanssa.

”Heillä on tietoja ja taitoja, joita meillä ei ole”, Sengsuk sanoi.

”Olen hyvin onnellinen, kun saan työskennellä tuollaisten asiantuntijoiden ja ammattilaisten kanssa. Uskon, että saamme heidät ulos luolasta, kun kaikki työskentelemme yhtenä ryhmänä.”

Sengsuk lähti heti haastattelun jälkeen lepäämään pitkän luolassa olon jälkeen. Kaakaon hänelle toi Wallaporn Whattanam. Hän kuuli kutsun Thaimaan kuninkaalta, joka virkansa mukaisesti kehotti kaikkia auttamaan.

”Olin ollut hyvin surullinen ja huolestunut lasten vuoksi. Olen kuninkaallisen keittiön työntekijä ja halusin tulla vapaaehtoiseksi”, Whattanam totesi.

Nyt hän on jo kymmenen päivän ajan tehnyt ruokaa kaikkien paikalla olijoiden ravitsemiseksi.

”Olen ollut äitinä koko ajan hyvin huolissani”, Whattanam sanoi Helsingin Sanomille.

Hänellä on terveiset Seng­sukille, Paasille ja kaikille auttajille.

”Olen varma, että he kaiken tämän avun turvin pääsevät ulos luolasta ja perheidensä luo.”


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Thaimaa
 • Thaimaan luolapiina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Nimeämättömät lähteet The New York Timesille: Apulais­oikeusministeri Rosenstein ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä

  5. 5

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  6. 6

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  7. 7

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  8. 8

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  9. 9

   Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

  10. 10

   Naistyöntekijä puukotti kolmea vastasyntynyttä New Yorkissa – Kukaan ei kuollut kiinalaistaustaisten vauvojen ja äitien hoivakodissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää