Ulkomaat

Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson vetosi Ruotsin muihin puoluejohtajiin eristyksen lopettamiseksi: ”Meidän täytyy voida puhua toistemme kanssa”

Åkesson sanoi Almedalen-viikon osoittaneen, kuinka keskeinen voima ruotsidemokraatit ovat Ruotsin politiikassa.

Visby

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson vetosi torstaina Gotlannissa Ruotsin kahteen muuhun suureen puolueeseen, jotta nämä lopettaisivat ruotsidemokraattien eristämisen.

”Meidän täytyy voida puhua toistemme kanssa”, Åkesson sanoi.

Maahanmuuttovastaisen ja kansallismielisen puolueen johtaja puhui lehdistötilaisuudessa Almedalenin politiikkaviikolla. Almedalen on Ruotsin vuoden tärkein politiikkatapahtuma. Tänä vuonna se on erityisen merkittävä, koska syyskuussa pidetään vaalit.

Åkesson suuntasi viestinsä etenkin sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenille ja kokoomuksen Ulf Kristerssonille. Kaikki kolme puoluetta ovat kannatusmittauksissa lähellä toisiaan 20– 25 prosentin kannatusluvuilla. ”Kristersson vaatii aikuismaista vuoropuhelua. Meitä kohtaan hän ei ole ollut kovin aikuismainen”, Åkesson sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sosiaalidemokraatit ja kokoomus ovat molemmat sanoneet, että ne eivät suostu vaalien jälkeen käymään minkäänlaisia hallitusneuvotteluita ruotsidemokraattien kanssa. Samaa sanovat kaikki muutkin Ruotsin puolueet vasemmistoliitosta keskustaan.

Tämä tarkoittaa, että ruotsidemokraattien tie hallitukseen on tukossa siinäkin tapauksessa, että niistä tulisi valtiopäivien suurin puolue. Oppositiosta käsin niillä voi silti olla paljon valtaa, jos kyseessä on vähemmistöhallitus.

HS analyysin tilanteesta voit lukea tästä.

”Näyttää siltä, että meillä tulee olemaan vaalien jälkeen kärjessä kolme suurin piirtein yhtä suurta puoluetta”, Åkesson sanoi viitaten ruotsidemokraatteihin, sosiaalidemokraatteihin ja kokoomukseen. ”Meidän täytyy yhdessä ottaa vastuu Ruotsista.”

Valtakunnan mediassa muiden puolueiden johtajat mielellään alleviivaavat sitä, että heillä ei ole ruotsidemokraattien kanssa mitään keskusteltavaa. Ruotsidemokraateilla ei ole esimerkiksi annettu parlamentissa yhtään valiokuntien puheenjohtajan paikkaa.

Täydellisestä mykkäkoulusta ei sentään ole kyse. Kuntapolitiikassa ja arkisessa valtiopäivätyössä ruotsidemokraatit osallistuvat kokouksiin ja keskustelevat kaikkien kanssa siinä missä muutkin.

Suurin syy eristykseen on ruotsidemokraattien tausta: puolueen perustivat vuonna 1988 ihmiset, joilla oli taustaa natsistisissa, rasistisissa ja fasistisissa ryhmittymissä, kuten Bevara Sverige Svenskt -liikkeessä.

Pitkin 2000-lukua puolue on tehnyt pesäeroa juuriinsa ja Åkessonin mukaan puolueessa vallitsee ”nollatoleranssi rasismia kohtaan”. Moni onkin saanut potkut.

Puolueen ohjelma on yhä ankaran maahanmuuttokriittinen ja nationalismia korostava. Lisäksi vastustajat syyttävät puoluetta siitä, että sen käsitys ruotsalaisuudesta on yhä liian tiukka ja ulossulkeva.

Torstain lehdistötilaisuudessa Åkesson totesi Almedalenin politiikkaviikon osoittaneen, kuinka keskeinen voima ruotsidemokraatit Ruotsin politiikassa ovat. ”Kaikki joutuvat suhtautumaan meihin jotenkin. Kaikki puhuvat meistä. Niin ei tehtäisi, ellei meillä olisi vaikutusvaltaa.”

Åkesson puhui lehdistötilaisuudessa korostetun maltillisesti. Esimerkiksi uhkakuvien maalailuja maahanmuuton seurauksista ei kuultu. Ainut konkreettinen poliittinen ehdotus oli kotien turvajärjestelmien ottaminen verovähennyksen piiriin. Murtojen määrä Ruotsissa on ollut viime vuodet nousussa ulkomaalaisten rikosliigojen aktivoitumisen vuoksi.

Pääministeri Löfvenille Åkesson kohdisti pienen piikin. ”Löfvenin mielestä maahanmuutosta on puhuttu tarpeeksi ja nyt pitäisi puhua hyvinvointivaltion palveluista. On kuitenkin hyvin vaikea erottaa esimerkiksi terveydenhuoltoa tai turvallisuutta täysin maahanmuuttokeskustelusta ja integraatiokeskustelusta.”

Åkesson pitää oman varsinaisen Almedalen-puheensa torstaina kello 20 Suomen aikaa. HS uutisoi puheen verkossa tuoreeltaan.

Åkesson kertoi lehdistötilaisuudessa, että puhe tulee käsittelemään ainakin turvallisuutta ja ”kansankodin” perinnön varjelemista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Politiikka
 • Ruotsidemokraatit
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky

  9. 9

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  10. 10

   Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jääkiekon liigaseurojen tuloskunto tökkii – HIFK:n juhlaottelu toi isot kulut: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”
  3. ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky
  4. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  5. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa hän on erityisessä suosiossa Neuvostoliiton takia – suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  6. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  7. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  8. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  9. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  10. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  11. Suomalaiset iskivät kahdeksan maalia NHL:n harjoituspeleissä – kotimainen Liiga voi jäädä ilman nousevaa tähteä: ”Kun häntä katsoo tänään, hän on eri pelaaja”
  12. Näytä lisää