Ulkomaat    |   Kirjeenvaihtajan analyysi

Theresa May kampesi brexitiä entistä pehmeämmäksi – kovan brexitin kannattajat väistyivät

Brexit-pullistelusta meni ilmat pihalle. Kompromissin läpimeno ei ole silti itsestään selvää. Karikot odottavat niin kotona kuin EU:ssakin.

Lontoo

Britannian pääministeri Theresa May otti myöhään perjantai-iltana vähintäänkin erävoiton kovan brexitin kannattajista. Brittihallitus päätyi brexit-kokouksessaan pehmeähkön EU-eron kannalle.

Brittihallitus haluaa nyt, että tavara- ja maataloustuotteiden kauppa EU:n kanssa jatkuu brexitin jälkeen vapaana kuten nytkin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Britannia jatkaisi EU:n sisämarkkinoiden nykyisten ja tulevien sääntöjen noudattamista, vaikka menettääkin oikeutensa osallistua EU:n päätöksentekoon brexit-päivästä lukien.

Kovan brexitin kannattajat ovat ajaneet tähän asti selkeää eroa EU:n sisämarkkinoilta ja tulliliitosta. Kovan linjan ministerit – kuten ulkoministeri Boris Johnson ja brexit-ministeri David Davis – eivät kuitenkaan nousseet enää perjantaina pääministeriä vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kovan brexit-siiven taipuminen oli voitto Maylle. Yksikään ministeri ei eronnut, eikä ketään tarvinnut erottaa.

Politico-verkkolehden mukaan kapinallisia oli jopa varoitettu etukäteen, että ministerieroa seuraisi myös ministerin virka-auton välitön menetys – ja kotimatka taksilla takaisin Lontooseen pääministerin maaseutuasunnolta.

Jääminen tavarakaupan osalta EU:n määräysvallan piiriin ratkaisisi samalla Pohjois-Irlannin rajaongelman. Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajasta tulee brexitin myötä EU:n ulkoraja.

Kukaan ei halua rajalle valvontaa ja tarkastuspisteitä, mutta brexitin jälkeen tätä olisi mahdotonta välttää. Jos Britannia pitäisi toista jalkaansa EU:n tulliliitossa ja sisämarkkinoilla niin kuin hallitus nyt suunnittelee, ratkeaisi ongelmakin.

Eri asia on tietysti se, mitä muu EU sanoo Mayn suunnitelmasta.

Ainakin tähän asti linja on ollut se, että sisämarkkinoilla ei voi olla osittain. Jos haluaa tavaroiden vapaata liikkuvuutta, pitää hyväksyä myös muun muassa EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus.

Brittihallitus totesi jälleen perjantaina, että EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus loppuu, jotta Britannia saa jatkossa päättää, kuinka paljon väkeä maahan saapuu. Lausunnon mukaan Britannian kansalaiset ja EU-kansalaiset voisivat silti jatkossakin matkustaa toistensa alueille ja anoa oikeutta opiskella ja tehdä töitä.

Muiden EU-maiden eli EU27:n puolesta brexit-neuvotteluja käyvä Michel Barnier ei tyrmännyt brittihallituksen perjantai-iltana julkistamaa kolmipaperista yhteenvetoa ainakaan tuoreeltaan.

”Arvioimme ehdotuksia ja selvitämme, ovatko ne toimivia ja realistisia ottaen huomioon Eurooppa-neuvoston [eli jäsenmaiden] linjaukset”, Barnier twiittasi.Muu EU on joutunut turhautuneena seuraamaan konservatiivipuolueen sisäistä kipuilua brexit-tavoitteista. Brittihallituksen pienikin edistysaskel on hyvä uutinen neuvottelujen etenemisen kannalta. Siksi EU27 ei halua vetää mattoa Mayn alta – ainakaan vielä.

Brittihallitus kertoo tulevalla viikolla lisää brexit-tavoitteittensa yksityiskohdista.

Vaikka pahimmasta brexit-pullistelusta onkin nyt ilmat pihalla, saattavat kovan brexitin ystävät tehdä vielä paluun. Pehmeä kompromissi pitää sisällään monia pettymyksiä. Esimerkiksi Britannian vapaakauppasopimus Yhdysvaltain kanssa voi jäädä vain haaveeksi, jos Britannia sitoutuu noudattamaan EU:n sääntöjä vapaan tavarakaupan takeeksi.

Britannian liike-elämälle brexitin pehmeneminen on sen sijaan hyvä uutinen. Yrityksille kova brexit tietäisi isoja lisäkustannuksia. Muun muassa autoalan yhtiöt ovat varoittaneet, että edessä voisi olla jopa lähtö Britanniasta.

Brexit-neuvottelut ovat silti yhä kesken. Edessä on monia karikkoja, niin Britanniassa kuin EU-tasollakin. Myös Britannian singahtaminen ulos EU:sta ilman mitään sopimusta on mahdollista. Hallituksen lausunnossa todetaankin, että valmisteluja myös tämän varalle jatketaan.

Osa Mayn suunnitelmista jättää toivomisen varaa käytännön soveltamisen kannalta. Yksi näistä on ehdotus kerätä kolmansista maista tulevien tavaroiden tullimaksut sekä omasta että EU:n puolesta ja tilittää EU-maksut unionille.

Tilannetta voisivat käyttää hyväkseen salakuljettajat ja muut rikolliset. Jos brittitullit ovat EU-tulleja alhaisempia, voisi maahantuoja väittää tavaran olevan tarkoitettu brittimarkkinoille, vaikka sen matka jatkuisi EU-markkinoille.

Auki on myös palvelujen tulevaisuus. Brittihallitus myöntää nyt, että palvelujen kauppa ei voi jatkua brexitin jälkeen kuten ennenkin.

May tavoittelee silti yhä erityistä sopimusta palvelujen kuten finanssialan varalle:

”Sovimme palveluille eri järjestelyistä. Palvelujen kohdalla on etumme mukaista saada joustoa säätelyyn. Myönnämme, että Britannialla ja EU:lla ei tule olemaan nykyisen tasoista pääsyä toistensa markkinoille.”

Lauantaina pääministeri May twiittasi 12 lupauksen listan, jolla vakuutettiin äänestäjille, että Britannia on matkalla kohti brexitiä lupausten mukaisesti.Kaikkia lupauksia voi olla kuitenkin vaikea lunastaa.

Britannia haluaa jäädä EU-sääntöjen piiriin tavarakaupan suhteen. Samalla hallitus lupaa, että brittiparlamentilla on lopullinen sananvalta siihen, noudatetaanko uusia EU-sääntöjä.

On vaikea nähdä, että muu EU hyväksyisi brittien valikoivan itselleen mieluisat säännöt ja hylkäävän loput. Tämän hallituksen kompromissipaperi epäsuorasti toteaakin:

”Jos [parlamentti] ei hyväksy olennaista lainsäädäntöä, olisi sillä seuraamuksia markkinoille pääsylle, turvallisuusyhteistyölle sekä kitkattomille rajamuodollisuuksille.”

Konservatiivihallituksen perjantainen kompromissi osoittaa pohjimmiltaan, että brexitiä on mahdotonta kääntää puhtaaksi voitoksi. Kaikkia keväällä 2016 annettuja brexit-lupauksia ei yksinkertaisesti voi toteuttaa samanaikaisesti. Aina joku pettyy.

Jos Britannia päättäisi ottaa ”kontrollin takaisin” ja jättää tyystin EU:n tulliliiton ja sisämarkkinat, kärsisivät kauppa, talous ja jopa ihmisten arjen sujuminen.

Jos taas Britannia suojelee talouttaan ja myöntyy noudattamaan EU-sääntöjä brexitin jälkeenkin, sanellaan säännöt Brysselistä ilman että Britannialla on niihin nokan koputtamista.

May voitti brexit-kokouksen – koko brexitiä on sen sijaan mahdotonta voittaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  2. 2

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  3. 3

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä

  6. 6

   Mikä on epäterveellisin herkku?

  7. 7

   Keskusta ja kokoomus antoivat tukensa Timo Soinille – merkittävin asia äänestyksessä oli politiikan uskottavuus

  8. 8

   Puolustusvoimien entinen komentaja antaa ronskissa muistelmakirjassaan ohjeen päättäjille: Suomen ei pidä liittyä Natoon

  9. 9

   Mies kylvi pelkoa naapureissa vuosien ajan ja soitteli yötä myötä haitaria Haagassa – Oikeus: Miehen sai häätää

  10. 10

   Kapinalippu nousi asunnottomien asuntolan lipputankoon Hietaniemenkadulla – Tuntematon pilailija onnistui täydellisesti: lippu on jumissa eikä sitä saada alas

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  3. 3

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä

  4. 4

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  5. 5

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  6. 6

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  10. 10

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää