Ulkomaat

Iran, Syyria, Ukraina, Pohjois-Korea ja kauppasota – HS listasi kriisejä, joiden varjossa Trumpin ja Putinin tapaamista valmistellaan

Ministerien, varaministerien ja apulaisministerien tapaamisten perusteella tapaamiseen valmistellaan laajaa asialistaa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamiseen Helsingissä on aikaa runsas viikko.

Tapaamisen aiheita on kommentoitu julkisuudessa vasta varsin yleisellä tasolla, mutta asialistaa valmistellaan parhaillaan ilmeisen ahkerasti.

Tällä viikolla ulkoministerit Sergei Lavrov ja Mike Pompeo ovat jo keskustelleet puhelimessa, minkä lisäksi Lavrov tapasi Moskovassa vierailevia republikaanisenaattoreja. Venäjän ja Yhdysvaltain korkeat diplomaatit ovat muutenkin tavanneet viime aikoina tiuhaan ainakin Moskovassa, Washingtonissa ja Wienissä.

Laajan valmistelun taustalla saattaa tosin olla pyrkimys saada asialista näyttämään vaikuttavalta, vaikka tosissaan keskityttäisiin vain muutamaan asiaan tai siihen, että tapaaminen ylipäätään toteutuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laajalle ja hyvin valmistellulle asialistalle on sinänsä tarvetta, sillä Trump ja Putin tapaavat monimutkaisessa kansainvälisessä tilanteessa.

Yhdysvallat ja Venäjä

Yhdysvaltain ja Venäjän välillä vallitsee syvä epäluulo, joka on osin periaatteellista. Mailla on erilainen käsitys toivotusta maailmanjärjestyksestä, mihin Trumpin ei ainakaan vielä ole ollut vaikutusta.

Lisäksi Putin näyttää jo pitkään epäilleen Yhdysvaltain johtavan lännen haluavan alistaa Venäjän.

Suhteet kiristyivät 2014, jonka jälkeen ne ovat muuttuneet koko ajan huonommiksi myös Trumpin aikana. Tosin Yhdysvalloissa Venäjään ei kauheasti kiinnitetty huomiota ennen vuoden 2016 presidentinvaaleja, joihin Venäjä sekaantui. Vaalit voittanut Trump kiistää Venäjän vaikutuksen, mutta tapaus myrkytti maiden välejä vakavasti.

Lisäksi Venäjä esimerkiksi syyttää Yhdysvaltoja niin sanotun strategisen voimatasapainon horjuttamisesta, muun muassa Euroopan ohjuskilvellä. Yhdysvallat taas epäilee Venäjää muun muassa keskimatkan ohjukset kieltävän INF-sopimuksen rikkomisesta.

Kauppasodan uhka

Trump on asettanut tullimaksuja muun muassa teräkselle ja alumiinille sekä useille kiinalaistuotteille. Sekä EU että Kiina ovat vastanneet omilla tulleillaan, joihin Trump on uhannut vastata uusilla tullimaksuilla. Hän on perustellut linjausta sillä, että Yhdysvaltain kauppatase sekä EU:n että Kiinan kanssa on alijäämäinen.

Trumpin alumiinille ja teräkselle asettamat tullimaksut iskevät myös Venäjään, joka tällä viikolla ilmoitti vievänsä asian Maailman kauppajärjestön WTO:n ratkaistavaksi.

Kiihtyvä kauppasota on hermostuttanut markkinoita, sillä lisääntyvän protektionismin pelätään vähentävän kauppaa ja sen seurauksena hidastavan talouskasvua.


Yhdysvallat ja Eurooppa

Kauppasota ei ole ainoa asia, joka kiristää Yhdysvaltain ja monien Euroopan maiden välejä. Trump on muun muassa sanonut, että ”EU perustettiin hyötymään Yhdysvalloista”.

EU:ssa arvellaankin Trumpin suhtautuvan koko niin sanottuun eurooppalaiseen projektiin epäillen ja suorastaan vihamielisesti.

Trumpi käsitys kauppavaihdon epäreiluudesta toistuu käsityksessä sotilasliitto Natosta. Trump on syyttänyt monia Euroopan maita sen vapaamatkustajiksi. Tämä syytös ei tosin ole uusi, myös Trumpin edeltäjä Barack Obama vaati Euroopan maita ottamaan isompaa roolia puolustuksestaan.

Tämä aihe nousee todennäköisesti taas esiin ensi viikolla Naton huippukokouksessa, johon Trumpin on määrä Brysselissä osallistua ennen Helsinkiin tuloaan.

Yleisesti Euroopassa on kiinnitetty huomiota Trumpin tapaan kovistella Yhdysvaltain perinteisiä liittolaisia, mutta suhtautua ystävällisesti perinteisiin vastustajiin. Trumpin arvaamattomuuden ohella tämä on yksi syy, miksi Trumpin ja Putinin huippukokous on hermostuttanut monia Euroopassa.

Syyria ja Iran

Syyrian sota näyttää olevan päätymässä presidentti Bashar al-Assadin voittoon, mikä johtuu pitkälti Venäjän sotilaallisesta tuesta.

Tässä kuussa al-Assadin joukot ovat vallanneet valtaosan Lounais-Syyriassa sijaitsevasta Daraasta, joka on toinen kahdesta viimeisestä kapinallisryhmien hallussa olevista alueista. Venäjä on tukenut etenemistä muun muassa ilmapommituksin, vaikka periaatteessa Venäjä sopi viime vuonna Yhdysvaltain ja Jordanian kanssa pommitusten rajoittamisesta alueella.


Trumpin avustaja John Bolton sanoi viime viikolla CBS-televisiokanavan haastattelussa suoraan, ettei al-Assadin ero ole enää Yhdysvalloille kynnyskysymys. Hänen mukaansa Iranin asema Syyriassa sen sijaan on ”strateginen kysymys”.

Iran on ollut Venäjän lisäksi al-Assadin keskeinen tukija. Myös se on lähettänyt joukkojaan Syyriaan. Erityisesti Israel kokee rajansa lähelle tulevat Iranin tukikohdat vakavana turvallisuusuhkana. Israel on Yhdysvaltain keskeinen kumppani, mutta Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun on määrä tavata myös Putin ensi viikolla.

Trump kutsui toukokuussa Irania maailman johtavaksi terrorismia tukevaksi valtioksi, kun hän ilmoitti Yhdysvaltain irtaantuvan Iranin ydinsopimuksesta. Samalla hän syytti Iranin levittävän sekasortoa eri puolille Lähi-itää.

Syyrian lisäksi Iran yrittää kasvattaa vaikutusvaltaansa myös Libanonissa erityisesti Hizbollah-järjestön avulla sekä Jemenissä. Shiialaisen Iranin vahvistunut asema on ärsyttänyt myös Persianlahden sunnalaisia arabimaita, jotka käyvät Jemenissä sotaa Iranin tukemia huthi-joukkoja vastaan.

Iranissa tämä pyrkimys vaikutusvallan kasvattamiseen on johtanut kalleutensa vuoksi mielenosoituksiin.

Venäjälle Iran on Syyriassa liittolainen. Venäjä myös tukee edelleen Iranin ydinsopimusta, kuten myös sopimuksessa mukana olevat EU, Saksa, Ranska, Britannia ja Kiina.

Ukraina

Itä-Ukrainassa sota jatkuu jo viidettä vuotta. Kuolleita on yli 10 000. Uusista uhreista on viime aikoinakin raportoitu useina päivinä.

Venäjä kiistää osallisuutensa sotaan, mutta käytännössä niin sanotut Itä-Ukrainan kapinalliset ovat täysin sen avun varassa niin taloudellisesti kuin aseellisesti. Länsimaat ovat tukeneet Ukrainaa pääosin poliittisesti ja taloudellisesti, mutta tänä keväänä Yhdysvallat myi Ukrainalle Javelin-panssarintorjuntaohjuksia. Itä-Ukrainan sodan suhteen niiden merkitys tosin on lähinnä symbolinen.


Vähän ennen kuin Itä-Ukrainan sota alkoi keväällä 2014, Venäjä miehitti Ukrainalta Krimin ja liitti sen itseensä. Länsimaat pitävät liitosta laittomana ja ovat asettaneet sen vuoksi Venäjälle pakotteita. Venäjälle ja venäläisille on asetettu pakotteita myös Itä-Ukrainan sodan vuoksi.

Krim nousi tällä viikolla otsikoihin, kun Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, ettei Venäjä ole valmis keskustelemaan Krimin asemasta huippukokouksesta. Pian sen jälkeen Trumpin tiedottaja sanoi, ettei Yhdysvallat tunnusta Krimin liittämistä Venäjään.

Länsi tukee Ukrainaa, mutta läntisissä pääkaupungeissa on viime aikoina näkynyt tiettyä ärtymystä Ukrainan johtoon, sillä länsimaissa ei olla varmoja, kuinka tosissaan presidentti Petro Porošenko on korruption kitkennässä. Ensi vuoden presidentinvaalit alkavat myös jo näkyä.

Pohjois-Korea

Pohjois-Korean ydinohjelma on noussut taas otsikoihin, sillä viime viikolla julki tulleissa tiedustelutiedoissa sen kerrottiin lisänneen ydinpolttoaineen tuotantoa ja yrittävän piilotella ydinaseidensa määrää.


Periaatteessa Pohjois-Korean diktaattori sopi viime kuussa Singaporessa Trumpin kanssa, että maat pyrkivät yhdessä kohti ydinaseetonta Korean niemimaata. Sopimuksen yksityiskohdat jäivät epäselviksi, eikä moni silloinkaan uskonut sopimuksen tarkoittavan juuri mitään.

Ulkoministeri Pompeo matkusti loppuviikosta Pohjois-Koreaan jatkamaan neuvotteluja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen

   Tilaajille
  3. 3

   Erkki Tuomioja paljastaa päiväkirjassaan, miten suurta tuskaa ministeripestin vastaanottaminen Paavo Lipposen hallituksessa tuotti hänelle

  4. 4

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  5. 5

   Risto Siilasmaan esiin tuomat kokemukset Nokian hallitustyöstä ovat tärkeitä

  6. 6

   Nautin siitä, että saan kävellä autotiellä ja huutaa – oikeus siihen on ensiarvoisen tärkeää

  7. 7

   Eduskunnan surkea näytelmä ei ole ollut kunniaksi parlamentarismille

  8. 8

   Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet

  9. 9

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää