Ulkomaat

Poikien pelastaminen Thaimaan tulvaluolasta saattaa jatkua tänään, neljä saatiin ulos eilen – ”Kaikki ovat iloisia hyvistä uutisista”

Pelastusoperaatio alkoi varhain sunnuntaiaamuna. Sunnuntaina iltapäivällä Suomen aikaa luolasta tuotiin ulos neljä poikaa, jotka vietiin sairaalaan. Iltapäivällä kerrottiin, että operaatiossa on vähintään kymmenen tunnin tauko.

Helsinki / Mae Sai

Luolaan loukkuun jääneiden thaimaalaispoikien pelastusoperaation odotetaan jatkuvan maanantaina. Tham Luang -luolaston lähellä sunnuntaina iltapäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että pelastusoperaatiossa on vähintään kymmenen tunnin tauko, jonka aikana valmistaudutaan luolaan jääneiden kahdeksan jalkapallojoukkueen jäsenen pelastamiseen.

Sunnuntaina luolasta saatiin ulos neljä poikaa, jotka viranomaisten mukaan ovat hyvässä kunnossa. Thaimaalainen Bangkok Post -lehti kertoi maanantaina yöllä Suomen aikaa, että ensimmäisten pelastettujen joukossa oli poikien 25-vuotias valmentaja, koska hän oli huonoimmassa kunnossa. Tietoa ei ole vahvistettu.

Aikaisemmin uutistoimistot kertoivat viranomaislähteisiin vedoten, että luolasta on pelastettu kuusi poikaa. Lukua kuitenkin korjattiin illalla.

Luolasta pelastetut kuljetettiin sairaalaan läheiseen Chiang Rain kaupunkiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Operaatiosta vastaava kuvernööri Narongsak Osottanakorn kertoi sunnuntaina poikien olevan ”täydellisessä” kunnossa. Luolastosta pojat saatettiin ensiksi sukeltajien pystyttämään leiriin ja sieltä sairaalaan.

Operaatiossa alkoi tiedotustilaisuuden jälkeen vähintään kymmenen tunnin tauko, koska pelastustyöntekijät tarvitsevat aikaa valmistautumiseen ja esimerkiksi sukeltajien ilmapullojen täyttämiseen, kertoo Reuters.

Paikalla oleva HS:n toimittaja Vesa Mäkinen kertoi jo pian pelastusuutisen jälkeen, että alueelta lähti ainakin kaksi helikopteria ja kaksi ambulanssia sairaalan suuntaan poliisiautojen saattamana. Illalla luolastolta lähti kymmenkunta sairaanhoitajaa sairaalan pikkubussilla Ching Raihin päin.

Mäkinen kertoo, että myöhemmin illalla pikkukaupungin kadut olivat lähes tyystin tyhjentyneet. Ihmiset olivat kotonaan ja epäilemättä seurasivat pelastustöistä kertovia uutisia.

Vain yksi keskustan ravintoloista oli illalla auki. Pojista oli puhe sielläkin.

”Olen hyvin onnellinen, että nämä pojat ovat jo päässeet pois luolasta”, totesi Sakasor Harfeux. Hän oli tullut illalliselle ystävänsä Prachan Reunkherun kanssa.

”Kaikki ovat iloisia tämän päivän hyvistä uutisista”, Harfeux sanoi.

Miehet kertoivat seuranneensa tapahtumia kännykällään koko työpäivän ajan. Aina kun kännykkä piippasi merkkinä uutisilmoituksesta, Harfeux ja Reunkheru avasivat uutisen oitis.

Luolaan jääneiden poikien tilanne jännittää kumpaakin miestä.

”Toivomme, että he ovat turvassa. Heidän on päästävä pois sieltä”, Reunkheru totesi.

”Heidän pitää päästä kotiin ja saada lämpimät halaukset perheiltään.”

Jännitys jatkuu ainakin maanantaihin, mutta Thaimaassa ollaan hyvin helpottuneita jo neljästä ensimmäisestä onnistuneesta pelastamisesta.

Nyt tiedetään, että suunnitelma toimii.

”Thaimaalaiset voivat nukkua ensi yön levollisesti”, Reunkheru sanoi.

Helpotus oli hyvin havaittavissa myös Chiang Rain läänin kuvernöörin Pawin Chamniprasartin pitämässä tiedotustilaisuudessa Tham Luangin luolan lähellä olevassa mediakeskuksessa.

Kun Chamniprasart kertoi thaiksi, että neljä poikaa on päässyt luolasta turvallisesti ulos, paikalla olleet kymmenet thaimaalaiset alkoivat taputtaa.


Thaimaan viranomaiset kertoivat operaation aloittamisesta sunnuntaiaamuna Suomen aikaa.

Pelastusyrityksessä on kaikkiaan mukana 50 ulkomaalaista ja 40 thaimaalaista sukeltajaa. Operaatio alkoi varhain sunnuntaiaamuna.

”Tänään on toiminnan päivä. Pojat ovat valmiina kohtaamaan mitä tahansa haasteita”, sanoi Narongsak Osottanakorn sunnuntaiaamuna toimittajille uutistoimistojen mukaan.


Operaatio saattaa kestää kokonaisuudessaan kolmesta neljään päivää, kelistä ja sateista riippuen. Armeijan komentaja Chalongchai Chaiyakorn puolestaan arvioi, että operaatio olisi ohi jo kahdessa tai kolmessa päivässä.

Alkuperäisen arvion mukaan ensimmäiset pojat olisi voitu saada luolasta yhdeksältä illalla paikallista aikaa eli noin kello 17 Suomen aikaa. Operaatio eteni kuitenkin odotettua joutuisammin, ja ensimmäiset kaksi poikaa saatiin viranomaislähteiden mukaan ulos hieman ennen kolmea iltapäivällä Suomen aikaa.

”Tieto tuli kaikille yllätyksenä”, sanoi HS:n toimittaja Vesa Mäkinen.

BBC:n toimittaja on jakanut Twitterissä videon, jolla näkyy alueella liikkuva ambulanssi.

Juttu jatkuu Twitter-upotuksen jälkeen.

Viranomaiset evakuoivat ennen loukkuun jääneiden hakemisen aloittamista turmaluolaston suuaukon läheisyyden, ja alueella päivystäneet toimittajat ja ylimääräiset henkilöt käskettiin sivummalle, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP. Käsky tuli neljän jälkeen yöllä Suomen aikaa.

Poliisin kerrotaan kuuluttaneen alueella olleille, että tilaa tarvitaan uhrien auttamiseen.

Luolaston suuaukon läheisyyteen on viime päivinä muodostunut suuri toimittajien ja vapaaehtoistyöntekijöiden leiri, jossa on muun muassa satoja toimittajia ympäri maailmaa.

Kuvernööri Narongsak Osottanakorn kertoi lääkintähenkilökunnan valittaneen, että hätätilanteessa toimittajien läsnäolo vaikeuttaa työtä huomattavasti.

Tunnelma luolaston suuaukolla on viime päivät ollut odottava, sillä lähestyvien monsuunisateiden takia operaation odotettiin jo etukäteen alkavan mahdollisesti pian.

HS:n toimittajan Vesa Mäkisen mukaan säätila saattaa muuttua nopeasti. Esimerkiksi lauantaina alueella jyrähteli ukkonen ja tuli noin puoli tuntia kestänyt rankka sadekuuro.

”Se todennäköisesti lykkäsi pelastusoperaation aloittamista”, Mäkinen arvioi.

Sunnuntaina kello 17:n jälkeen alueella alkoi jälleen sataa vettä. Sen pelätään hidastavan pelastustöitä, Mäkinen kertoi.


Pelastustöitä johtavan kuvernööri Narongsak Osottanakornin mukaan olosuhteet pelastamiselle ovat olleet viikonloppuna täydelliset. Monsuunisateiden odotetaan taas yltyvän lähipäivinä, mikä tarkoittaa sitä, että tulvavesi luolastossa saattaa nousta entisestään. Alueelle on ennustettu vesisateita sunnuntaiksi, kertovat uutistoimistot.

Pelastussuunnitelman mukaan pojat on tarkoitus kuljettaa luolastosta ulos yksitellen siten, että heitä saattaa kaksi sukeltajaa. Aikaisin sunnuntaina arveltiin, että pojat jaettaisiin neljään ryhmään. Ensimmäisessä ryhmässä olisi neljä lasta, muissa kolme. Poikien valmentaja on määrä kuljettaa ulos viimeisenä, Bangkok Post -lehti kirjoitti.

BBC:n toimittaja on jakanut Twitterissä Thaimaan hallituksen havainnekuvan pelastusoperaation etenemisestä. Sukeltajat käyttävät apunaan köyttä, kun he saattavat poikia ulos luolastosta. Ahtaimmissa kohdissa he joutuvat irrottamaan sukelluslaitteistoa selästään. Luolan suuaukolle he saapuvat kävellen.

Juttu jatkuu Twitter-upotuksen jälkeen.
Kaksitoista poikaa ja heidän jalkapallojoukkueensa valmentaja ovat olleet Tham Luang -luolastossa jumissa kesäkuun 23. päivästä lähtien, kun he jäivät saarroksiin luolan kammioon tulvineen sadeveden vuoksi. Pojat löydettiin maanantaina noin neljän kilometrin päästä luolan suuaukosta.

Uutistoimisto Reuters kertoi lauantaina, että luolan suulla päivystää ympärivuorokautisesti 13 helikopteria ja 13 hoitoyksikköä. Kaikille 12 pojalle sekä valmentajalle on siis valmiina omat lääketieteelliset ryhmät ja kuljetus sairaalaan. Lähimpään Chiang Rain sairaalaan matkaa on noin 70 kilometriä, ja pojat olisivat alustavan arvion mukaan sairaalassa alle puolessa tunnissa, kun he pääsevät pois luolasta.


Oikaistu 10:56: Toisin kuin jutussa aikaisemmin kirjoitettiin, luolassa on 12 poikaa ja heidän valmentajansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Thaimaa
 • Onnettomuudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  3. 3

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  4. 4

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  5. 5

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  6. 6

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  7. 7

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  8. 8

   Trumpin tuomarivalintaa ahdistelusta syyttävä nainen suostuu senaatin kuultavaksi

  9. 9

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  10. 10

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Iranin johtaja Khamenei syytti USA:aa ja naapurimaita terrori-iskusta – Ainakin 29 kuoli hyökkäyksessä sotilasparaatia vastaan
  3. Trumpin tuomarivalintaa ahdistelusta syyttävä nainen suostuu senaatin kuultavaksi
  4. 2 tuntia sitten
  5. Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
  6. HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa
  7. Maaliputkessa kulkeva Teemu Pukki osui jälleen – ratkaisi voiton Norwichille pelin ainoalla maalilla
  8. Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen
  9. Sähkötilojen tekninen vika aiheutti hälytysajoneuvojen ryntäyksen presidentin virka-asunnolle Mäntyniemeen
  10. Honka jäi tasapeliin KuPSin vieraana – ”Loppua kohti otimme homman paremmin haltuun”
  11. Pohjoisessa tuulinen sää jatkuu vielä huomenna, mutta maan etelä- ja keskiosassa tuuli heikkenee – Mauri-myrsky puhalsi Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja
  12. Managerilegenda Alex Ferguson palasi stadionille ensimmäistä kertaa aivoverenvuodon jälkeen – ManU hävisi ottelun ja sai omalta managerilta haukut asenteesta
  13. Näytä lisää