Ulkomaat

Poikien pelastaminen Thaimaan tulvaluolasta saattaa jatkua tänään, neljä saatiin ulos eilen – ”Kaikki ovat iloisia hyvistä uutisista”

Pelastusoperaatio alkoi varhain sunnuntaiaamuna. Sunnuntaina iltapäivällä Suomen aikaa luolasta tuotiin ulos neljä poikaa, jotka vietiin sairaalaan. Iltapäivällä kerrottiin, että operaatiossa on vähintään kymmenen tunnin tauko.

Helsinki / Mae Sai

Luolaan loukkuun jääneiden thaimaalaispoikien pelastusoperaation odotetaan jatkuvan maanantaina. Tham Luang -luolaston lähellä sunnuntaina iltapäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että pelastusoperaatiossa on vähintään kymmenen tunnin tauko, jonka aikana valmistaudutaan luolaan jääneiden kahdeksan jalkapallojoukkueen jäsenen pelastamiseen.

Sunnuntaina luolasta saatiin ulos neljä poikaa, jotka viranomaisten mukaan ovat hyvässä kunnossa. Thaimaalainen Bangkok Post -lehti kertoi maanantaina yöllä Suomen aikaa, että ensimmäisten pelastettujen joukossa oli poikien 25-vuotias valmentaja, koska hän oli huonoimmassa kunnossa. Tietoa ei ole vahvistettu.

Aikaisemmin uutistoimistot kertoivat viranomaislähteisiin vedoten, että luolasta on pelastettu kuusi poikaa. Lukua kuitenkin korjattiin illalla.

Luolasta pelastetut kuljetettiin sairaalaan läheiseen Chiang Rain kaupunkiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Operaatiosta vastaava kuvernööri Narongsak Osottanakorn kertoi sunnuntaina poikien olevan ”täydellisessä” kunnossa. Luolastosta pojat saatettiin ensiksi sukeltajien pystyttämään leiriin ja sieltä sairaalaan.

Operaatiossa alkoi tiedotustilaisuuden jälkeen vähintään kymmenen tunnin tauko, koska pelastustyöntekijät tarvitsevat aikaa valmistautumiseen ja esimerkiksi sukeltajien ilmapullojen täyttämiseen, kertoo Reuters.

Paikalla oleva HS:n toimittaja Vesa Mäkinen kertoi jo pian pelastusuutisen jälkeen, että alueelta lähti ainakin kaksi helikopteria ja kaksi ambulanssia sairaalan suuntaan poliisiautojen saattamana. Illalla luolastolta lähti kymmenkunta sairaanhoitajaa sairaalan pikkubussilla Ching Raihin päin.

Mäkinen kertoo, että myöhemmin illalla pikkukaupungin kadut olivat lähes tyystin tyhjentyneet. Ihmiset olivat kotonaan ja epäilemättä seurasivat pelastustöistä kertovia uutisia.

Vain yksi keskustan ravintoloista oli illalla auki. Pojista oli puhe sielläkin.

”Olen hyvin onnellinen, että nämä pojat ovat jo päässeet pois luolasta”, totesi Sakasor Harfeux. Hän oli tullut illalliselle ystävänsä Prachan Reunkherun kanssa.

”Kaikki ovat iloisia tämän päivän hyvistä uutisista”, Harfeux sanoi.

Miehet kertoivat seuranneensa tapahtumia kännykällään koko työpäivän ajan. Aina kun kännykkä piippasi merkkinä uutisilmoituksesta, Harfeux ja Reunkheru avasivat uutisen oitis.

Luolaan jääneiden poikien tilanne jännittää kumpaakin miestä.

”Toivomme, että he ovat turvassa. Heidän on päästävä pois sieltä”, Reunkheru totesi.

”Heidän pitää päästä kotiin ja saada lämpimät halaukset perheiltään.”

Jännitys jatkuu ainakin maanantaihin, mutta Thaimaassa ollaan hyvin helpottuneita jo neljästä ensimmäisestä onnistuneesta pelastamisesta.

Nyt tiedetään, että suunnitelma toimii.

”Thaimaalaiset voivat nukkua ensi yön levollisesti”, Reunkheru sanoi.

Helpotus oli hyvin havaittavissa myös Chiang Rain läänin kuvernöörin Pawin Chamniprasartin pitämässä tiedotustilaisuudessa Tham Luangin luolan lähellä olevassa mediakeskuksessa.

Kun Chamniprasart kertoi thaiksi, että neljä poikaa on päässyt luolasta turvallisesti ulos, paikalla olleet kymmenet thaimaalaiset alkoivat taputtaa.


Thaimaan viranomaiset kertoivat operaation aloittamisesta sunnuntaiaamuna Suomen aikaa.

Pelastusyrityksessä on kaikkiaan mukana 50 ulkomaalaista ja 40 thaimaalaista sukeltajaa. Operaatio alkoi varhain sunnuntaiaamuna.

”Tänään on toiminnan päivä. Pojat ovat valmiina kohtaamaan mitä tahansa haasteita”, sanoi Narongsak Osottanakorn sunnuntaiaamuna toimittajille uutistoimistojen mukaan.


Operaatio saattaa kestää kokonaisuudessaan kolmesta neljään päivää, kelistä ja sateista riippuen. Armeijan komentaja Chalongchai Chaiyakorn puolestaan arvioi, että operaatio olisi ohi jo kahdessa tai kolmessa päivässä.

Alkuperäisen arvion mukaan ensimmäiset pojat olisi voitu saada luolasta yhdeksältä illalla paikallista aikaa eli noin kello 17 Suomen aikaa. Operaatio eteni kuitenkin odotettua joutuisammin, ja ensimmäiset kaksi poikaa saatiin viranomaislähteiden mukaan ulos hieman ennen kolmea iltapäivällä Suomen aikaa.

”Tieto tuli kaikille yllätyksenä”, sanoi HS:n toimittaja Vesa Mäkinen.

BBC:n toimittaja on jakanut Twitterissä videon, jolla näkyy alueella liikkuva ambulanssi.

Juttu jatkuu Twitter-upotuksen jälkeen.

Viranomaiset evakuoivat ennen loukkuun jääneiden hakemisen aloittamista turmaluolaston suuaukon läheisyyden, ja alueella päivystäneet toimittajat ja ylimääräiset henkilöt käskettiin sivummalle, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP. Käsky tuli neljän jälkeen yöllä Suomen aikaa.

Poliisin kerrotaan kuuluttaneen alueella olleille, että tilaa tarvitaan uhrien auttamiseen.

Luolaston suuaukon läheisyyteen on viime päivinä muodostunut suuri toimittajien ja vapaaehtoistyöntekijöiden leiri, jossa on muun muassa satoja toimittajia ympäri maailmaa.

Kuvernööri Narongsak Osottanakorn kertoi lääkintähenkilökunnan valittaneen, että hätätilanteessa toimittajien läsnäolo vaikeuttaa työtä huomattavasti.

Tunnelma luolaston suuaukolla on viime päivät ollut odottava, sillä lähestyvien monsuunisateiden takia operaation odotettiin jo etukäteen alkavan mahdollisesti pian.

HS:n toimittajan Vesa Mäkisen mukaan säätila saattaa muuttua nopeasti. Esimerkiksi lauantaina alueella jyrähteli ukkonen ja tuli noin puoli tuntia kestänyt rankka sadekuuro.

”Se todennäköisesti lykkäsi pelastusoperaation aloittamista”, Mäkinen arvioi.

Sunnuntaina kello 17:n jälkeen alueella alkoi jälleen sataa vettä. Sen pelätään hidastavan pelastustöitä, Mäkinen kertoi.


Pelastustöitä johtavan kuvernööri Narongsak Osottanakornin mukaan olosuhteet pelastamiselle ovat olleet viikonloppuna täydelliset. Monsuunisateiden odotetaan taas yltyvän lähipäivinä, mikä tarkoittaa sitä, että tulvavesi luolastossa saattaa nousta entisestään. Alueelle on ennustettu vesisateita sunnuntaiksi, kertovat uutistoimistot.

Pelastussuunnitelman mukaan pojat on tarkoitus kuljettaa luolastosta ulos yksitellen siten, että heitä saattaa kaksi sukeltajaa. Aikaisin sunnuntaina arveltiin, että pojat jaettaisiin neljään ryhmään. Ensimmäisessä ryhmässä olisi neljä lasta, muissa kolme. Poikien valmentaja on määrä kuljettaa ulos viimeisenä, Bangkok Post -lehti kirjoitti.

BBC:n toimittaja on jakanut Twitterissä Thaimaan hallituksen havainnekuvan pelastusoperaation etenemisestä. Sukeltajat käyttävät apunaan köyttä, kun he saattavat poikia ulos luolastosta. Ahtaimmissa kohdissa he joutuvat irrottamaan sukelluslaitteistoa selästään. Luolan suuaukolle he saapuvat kävellen.

Juttu jatkuu Twitter-upotuksen jälkeen.
Kaksitoista poikaa ja heidän jalkapallojoukkueensa valmentaja ovat olleet Tham Luang -luolastossa jumissa kesäkuun 23. päivästä lähtien, kun he jäivät saarroksiin luolan kammioon tulvineen sadeveden vuoksi. Pojat löydettiin maanantaina noin neljän kilometrin päästä luolan suuaukosta.

Uutistoimisto Reuters kertoi lauantaina, että luolan suulla päivystää ympärivuorokautisesti 13 helikopteria ja 13 hoitoyksikköä. Kaikille 12 pojalle sekä valmentajalle on siis valmiina omat lääketieteelliset ryhmät ja kuljetus sairaalaan. Lähimpään Chiang Rain sairaalaan matkaa on noin 70 kilometriä, ja pojat olisivat alustavan arvion mukaan sairaalassa alle puolessa tunnissa, kun he pääsevät pois luolasta.


Oikaistu 10:56: Toisin kuin jutussa aikaisemmin kirjoitettiin, luolassa on 12 poikaa ja heidän valmentajansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Thaimaa
 • Onnettomuudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Presidentti Niinistön mukaan keskustelu Trumpin kanssa oli monipuolinen, Putinin kone laskeutuu pian – HS seuraa huippu­kokousta hetki hetkeltä, suora lähetys käynnissä

  2. 2

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  3. 3

   Elon Musk sanasodassa Thaimaan sankarisukeltajan kanssa: haukkui luolapoikien pelastajaa ”pedofiiliksi” – Sukeltaja harkitsee oikeustoimia

  4. 4

   Uutiskanava CNN vieraili Hakaniemen pommisuojassa katsomassa, miten Suomi valmistautuu ”Venäjän uhkaan”

  5. 5

   Presidenttien aamiainen Mäntyniemessä päättyi, Trump kehui Natoa ja Suomen vieraanvaraisuutta – ”Suomi on mahtava maa”

  6. 6

   Sauli Niinistö on malttanut olla neuvomatta isompiaan, ja se on yksi syy Trumpin ja Putinin tapaamiseen Suomessa – nyt Niinistö voisi myös korottaa ääntään

  7. 7

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  8. 8

   Tiesitkö? Näin äännät tasavallan presidentti Sauli Niinistön nimen oikein, jos amerikkalaista uutistoimistoa on uskominen

  9. 9

   Poliisi sulkee Presidentinlinnan ja Esplanadin ympäristöä liikenteeltä, vaikuttaa koko Helsingin keskustaan – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta

  10. 10

   Unohtakaa Trump ja Putin – maailman todellinen suurvaikuttaja on lähes näkymätön änkyrimato

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Presidentti Niinistön mukaan keskustelu Trumpin kanssa oli monipuolinen, Putinin kone laskeutuu pian – HS seuraa huippu­kokousta hetki hetkeltä, suora lähetys käynnissä

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  6. 6

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  7. 7

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  8. 8

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  9. 9

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  10. 10

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  5. 5

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin suosikkikanava Fox News kertoi kuopiolaisen pienpanimon oluesta ja kieltäytyi syömästä poroa – ”En voinut kajota Petteriin”
  3. Presidentti Niinistön mukaan keskustelu Trumpin kanssa oli monipuolinen, Putinin kone laskeutuu pian – HS seuraa huippu­kokousta hetki hetkeltä, suora lähetys käynnissä
  4. Kaupungin ääni on helikopterin läpsytys, poliisi opastaa presidenttibongareita parhaille paikoille – Lue tästä, miten ja millaisissa oloissa helteinen kaupunki valmistautui kohtaamaan kaksi superjohtajaa
  5. Näin kärkipoliitikot kommentoivat Trumpin ja Putinin tapaamista – Petteri Orpo tviittaili naisten oikeuksista ja ilmastonmuutoksesta: ”Olemme valinneet puolemme”
  6. Poliisi sulkee Presidentinlinnan ja Esplanadin ympäristöä liikenteeltä, vaikuttaa koko Helsingin keskustaan – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta
  7. Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”
  8. Huippukokous sähköistää Helsingin – päivittyvä kuvakooste seuraa presidenttien tapaamista ja kaupungin kuhinaa
  9. Sauli Niinistö on malttanut olla neuvomatta isompiaan, ja se on yksi syy Trumpin ja Putinin tapaamiseen Suomessa – nyt Niinistö voisi myös korottaa ääntään
  10. Elon Musk sanasodassa Thaimaan sankarisukeltajan kanssa: haukkui luolapoikien pelastajaa ”pedofiiliksi” – Sukeltaja harkitsee oikeustoimia
  11. Putin saapuu pian Suomeen – Venäjän presidentti toivoo Trumpin tapaamisesta jatkoa MM-jalkapallon myönteiselle julkisuudelle
  12. Näytä lisää