Ulkomaat

Venäjän uusi eläkesuunnitelma sai Putinin kannatuksen harvinaiseen laskuun – Miehistä moni olettaa kuolevansa ennen eläkeikää: ”Emmekö ole ihmisiä?”

Presidentti Putinia ihaileva leskirouva kokee, että uudistus on epäoikeudenmukainen. ”Toinen mieheni kuoli 62-vuotiaana.”

Moskova

Suurta kukkakimppua kantava Svetlana Emeljanova istuu penkille huilaamaan Gorkin puistossa Moskovassa. Leskirouva on käynyt työpaikallaan puistossa hoitamassa asioita, vaikka on hänen syntymäpäivänsä. Kukat hän on saanut merkkipäivän kunniaksi.

Vaikka Emeljanova käy töissä, hän on myös eläkeläinen. Kuten valtaosa venäläisistä, myös hän vastustaa Venäjän hallituksen ehdottamaa eläkeuudistusta, vaikka on innokas presidentti Vladimir Putinin kannattaja.


Riippumattoman Levada-tutkimuskeskuksen kesäkuun lopulla julkaiseman kyselyn mukaan eläkeiän nostoa vastustaa 89 prosenttia venäläisistä. Viikon päästä Suomeen saapuvan Putinin suosio on suunnitelman takia laskenut alimmilleen vuosikausiin, vaikka hän on julkisuudessa yrittänyt pysytellä sivussa uudistuksesta.

”Minä todella toivon, ettei Vladimir Vladimirovitš Putin allekirjoita sitä säädöstä”, Emeljanova sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Työnteko 63-vuotiaaksi asti olisi hyvin raskasta naisille. Minäkin haluaisin jo lopettaa, vaikka olen 61. Työ uuvuttaa minut.”

Venäjän nykyiset eläkeiät poikkeavat rajusti esimerkiksi Euroopan unionin maissa yleisestä noin 65 vuodesta. Venäjällä naiset pääsevät eläkkeelle normaalisti jo 55-vuotiaina, miehillä eläkeikä on 60 vuotta.

Iät määriteltiin Neuvostoliitossa diktaattori Josif Stalinin aikana, eikä niitä ole yrityksistä huolimatta saatu sen jälkeen muutettua. Viimeksi eläkeuudistus kaatui vuonna 2005.

Nyt hallitus suunnittelee nostavansa eläkeiät naisilla 63 vuoteen ja miehillä 65 vuoteen. Iät nousisivat asteittain miehillä vuoteen 2028 ja naisilla vuoteen 2034 mennessä.

Vaikka eläkeiät ovat verrattain matalat, eläkkeelle pääsy ei monien kohdalla merkitse eläkkeelle jäämistä vaan lähinnä lisätienestiä. Venäjällä eläkkeet ovat pieniä, joten hyvin monet haluavat tehdä eläkkeelläkin töitä, jos vain terveys sallii ja töitä löytyy.

Keskimääräinen eläke on Moskovassa 12 400 ruplaa eli vajaat 170 euroa kuussa. Se on enemmän kuin useimmilla muilla Venäjän alueilla.

Venäjällä näkee paljon ikäihmisiä työelämässä, vaikka työn saanti on ikäsyrjinnän takia monille vaikeaa. Paikalliset sanovat, että jo 45-vuotiaana voi olla vaikea työllistyä.

Emeljanova saa varsin hyvää eläkettä, 20 000 ruplaa eli noin 270 euroa kuukaudessa. Töistä hän tienaa kuitenkin moninkertaisen määrän lisää.

Hänellä on firma, joka hoitaa puistojen istutuksia. ”Kaikki kukat, joita näet tässä ympärillä, ovat meidän käsiemme istuttamia”, hän kehaisee puistonpenkillä.

Emeljanovan mukaan pelkkä eläkekin kyllä riittäisi elämiseen, jos kituuttaisi oikein vaatimattomasti.

”Mutta ei se riitä siihen elämänlaatuun, johon olen tottunut.”

Rahaa kuluu varsinkin rakkaaseen harrastukseen matkusteluun. Lähes kaikki Euroopan maat on tullut nähtyä, ja Intiassa Emeljanova on käynyt yhdeksän kertaa. ”Pidin Suomesta”, hän sanoo.

 

Eläkeuudistuksen vastustus on tuonut samalle puolelle rintamalinjaa hieman yllättäviä tahoja, jotka yleensä eivät vedä yhtä köyttä.

Pääministeri Dmitri Medvedev ilmoitti hallituksen suunnittelemasta eläkeuudistuksesta 14. kesäkuuta, samana päivänä kun Venäjällä alkoivat jalkapallon MM-kisat. Ilmoitus ei jäänyt kansalta huomaamatta, vaikka uutinen mahdollisesti ajoitettiin juuri tuohon päivään, jotta se hautautuisi jalkapallokisojen alle.

Eläkeikien nostoa on viime viikkoina vastustettu mielenosoituksissa eri puolilla Venäjää, ja kunhan jalkapallokisat saadaan päätökseen, mielenosoitukset todennäköisesti kiihtyvät. Alun perin eläkeuudistus oli määrä hyväksyä jo tänä kesänä, mutta päätös lykättiin syksyyn kun vastustuksen laajuus alkoi näkyä.

Eläkeiän nostamisella valtio pyrkii helpottamaan rahapulaansa. Eläkkeisiin tarvitaan varoja valtion budjetista, ja eläkkeet ovat valtion taloudelle yhä suurempi rasite, koska eläkeläisten määrä on kasvussa. Muutos voisi mahdollistaa myös hallituksen lupaaman eläkkeiden korottamisen.

Eläkeuudistuksen vastustus on tuonut samalle puolelle rintamalinjaa hieman yllättäviä tahoja, jotka yleensä eivät vedä yhtä köyttä, ainakaan samaan suuntaan. Mielenosoituksia ei jalkapallokisojen aikana anneta järjestää kisakaupungeissa, mutta muilla paikkakunnilla niitä on ollut organisoimassa lähinnä kolme ryhmittymää: oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kannattajat, Venäjän kommunistinen puolue sekä ammattiliitot.

Mielenosoituksia eri paikkakunnilla on listannut esimerkiksi Latviassa toimiva venäjänkielinen verkkolehti Meduza.

Varsinkaan Navalnyin joukkojen ja ammattiliittojen ilmestyminen yhteiseen leiriin ei ole itsestäänselvyys. Navalnyi on Venäjän suosituin ja näkyvin oppositiopoliitikko, kun taas ammattiliittoja pidetään Venäjän hallituksen yhteistyökumppaneina. Saman hallituksen, jonka eläkeuudistusta ne nyt vastustavat.

Kommunistit puolestaan edustavat niin sanottua kontrolloitua oppositiota, jonka hallinto antaa toimittaa näennäisen opposition virkaa.

 

”63 vuotta on liian korkea naisille, ja niin se on miehillekin. Toinen aviomieheni kuoli kun hän oli 62, joten hän ei olisi edes elänyt [ehdotettuun] eläkeikään asti.”

Vastustajien kirjo huomioon ottaen ei ole kovin yllättävää, että eläkeuudistusta vastustaa myös Emeljanova, joka ihailee Putinia suuresti.

”Me kaikki rakastamme Putinia hyvin paljon. Olemme kiitollisia hänen ulkopolitiikastaan”, Emeljanova kertoo.

Eläkeiän nosto on monien vastustajien mielestä erityisen epäoikeudenmukainen miehille. Syyn siihen Emeljanova tietää omakohtaisesti.

”63 vuotta on liian korkea naisille, ja niin se on miehillekin. Toinen aviomieheni kuoli kun hän oli 62, joten hän ei olisi edes elänyt [ehdotettuun] eläkeikään asti.”

Tämä onkin tilanne, jota etenkin miehet pelkäävät. Venäläisellä miehellä on aivan todellinen riski kuolla ennen kuin tilille kilahtaa ruplaakaan eläkettä, jos eläkeikä nousee merkittävästi yli 60 vuoden.

Koko Venäjällä elinajanodote oli Venäjän tilastokeskuksen Rosstatin mukaan viime vuonna vajaat 66 vuotta miehillä ja vajaat 77 vuotta naisilla. Suomessa luvut ovat noin 78 ja 84.

Valtaosalla Venäjän alueista miesten elinajanodote ei kuitenkaan yllä uuteen eläkeikään 65 vuoteen. Muutamalla alueella se jää jopa alle nykyisen 60 vuoden eläkeiän. Esimerkiksi Tuvan tasavallassa Etelä-Siperiassa miesten elinajanodote oli viime vuonna 58 vuotta.

Elinajanodote kertoo, kauanko tiettynä vuonna syntyvän ihmisen odotetaan elävän. Pari vuosikymmentä sitten syntyneillä venäläisillä se oli vielä matalampi kuin nyt. Luku romahti Neuvostoliiton hajottua, mutta se on ollut nousussa vuodesta 1995.

Venäläisten miesten korkea kuolleisuus johtuu monesta tekijästä. Venäjällä kuluu tilastojen mukaan verrattain runsaasti alkoholia ja tupakkaa, ja henkirikoksia sekä itsemurhia tehdään melko paljon. YK:n terveysjärjestön WHO:n tilastoissa Venäjä on kärkijoukoissa myös, kun maita listataan esimerkiksi liikenneonnettomuuksien ja ei-tarttuvien tautien aiheuttaman kuolleisuuden mukaan.

Miesten lyhyehkö elinikä ei näytä olevan venäläisille miehille arka aihe. Moni mies on aidosti näreissään siitä, että hallitus yrittää viedä heiltä kaikki eläkerahat, koska kuolema ehtii tulla ennen eläkettä.

Moskovassa Gorkin puistossa 49-vuotiaat työkaverukset Jevgeni Alimhanov ja Dmitri Katerinotškin istuvat penkillä työpäivän jälkeen. Heilläkään ei ole kuvitelmia pitkästä harmaahapsisesta tulevaisuudesta.

”Eiväthän miehet edes elä yli kuusikymppisiksi”, toteaa Katerinotškin. ”Putin ajattelee, että meidän täytyy tehdä töitä koko elämämme. Emmekö ole ihmisiä? Olemmeko muurahaisia?”

Kaksikon mielestä on väärin, että työuran kuluessa maksetut eläkemaksut menevät hukkaan, kun aiottu eläkkeensaaja kuolee joko ennen eläkkeelle pääsyä tai hyvin pian sen jälkeen. Ainakin lasten pitäisi saada periä kuolleen vanhempansa eläke, pohtii Alimhanov. Venäjällä eläkemaksut maksaa työnantaja.


Eläkeiän nosto on niin epäsuosittu hanke, että se näyttää vaikuttaneen presidentti Putinin suosioon siitä huolimatta, että asian esitteli kansalle Medvedev. Yleisen käsityksen mukaan Venäjällä asioista kuitenkin lopulta päättää Putin.

Fom-tutkimuslaitoksen mukaan Putinia äänestävien osuus romahti viikossa kahdeksan prosenttiyksikköä 54 prosenttiin sen jälkeen, kun Medvedev ilmoitti eläkeuudistusaikeesta. Muiden laitosten mittaukset ovat samansuuntaisia.

Putinin on arveltu tahallaan pysyttelevän syrjässä, kun puhutaan eläkeuudistuksesta. Hänen tiedottajansa Dmitri Peskov on toistellut julkisuuteen, että idea ei ole lähtöisin Putinilta vaan Medvedevin hallitukselta.

Presidentinhallinto on suosion laskusta sen verran huolissaan, että se on kaikessa hiljaisuudessa perustanut asiantuntijaryhmän, jonka tehtävä on yrittää pitää eläkeuudistuksen aiheuttamat vaikeudet hallinnassa, kertoi sanomalehti Vedomosti nimeämättömiin Kremlin lähteisiin viitaten.

Presidentin kannalta uudistus on kiusallinen myös, koska hän on takavuosina luvannut, ettei eläkeikää nosteta hänen valtakaudellaan. Eläkkeet ovat tärkeitä etenkin iäkkäille ja maakunnissa asuville, jotka kuuluvat Putinin ydinkannattajiin.

Rajuimmat palopuheet eläkeuudistusta vastaan näyttää kuitenkin kuulevan aivan suurkaupungin ytimessä. Moskovan keskustassa sijaitsevalla Kirjailijaklubin talolla on kokous, jossa Venäjän kommunistinen puolue ja joukko muita vasemmistoryhmiä perustaa projektiryhmän kansanäänestyksen järjestämiseksi. Kansanäänestyksellä olisi tarkoitus tyrmätä eläkeiän nosto.

Suuren salin etuosaan on tuotu sirpein ja vasaroin varustetut puoluetunnukset. Salissa on arviolta toistasataa kommunistia. Suoranaista vallankumouksen tuntua ei ole ilmassa, mutta taisteluhenki huokuu puheissa.

”Tämä laki on epäilyksettä kannibalistinen. Se on kovin laki, mitä tämä hallinto on koskaan esittänyt”, jyrähtää kommunistien valtiopäiväedustaja Valeri Raškin.

”Juuri kukaan Venäjän miesväestöstä ei elä 65-vuotiaaksi asti, eli he ovat tahallaan jättämässä useimmat venäläiset miehet ilman eläkettä.”

”Menemme kaikki kaduille 28. heinäkuuta lopettaaksemme tämän Venäjän kansalaisten kansanmurhan!” Raškin tykittää. ”Tämä on suurin taistelumme vuosikymmeniin!”

Kokoustilan lämpiössä on myös ärhäkkänä tunnettu vasemmistoaktivisti Sergei Udaltsov, joka joutui vankileirille osallisuudestaan Putinin vastaisiin vuoden 2012 mielenosoituksiin. Näissä piireissä häntä kohdellaan kuin rokkitähteä. Etenkin nuoret vasemmistoaktiivit haluavat ottaa hänen kanssaan yhteiskuvia kännyköillään.

”Tämä on pirullinen uudistus. Ainoa tapa estää se on mennä kaduille ja pitää kansanäänestys”, sanoo Udaltsov HS:lle.

”Mutta ennen kaikkea tarvitsemme valtavat mielenosoitukset kaduille. Ilman niitä hallitus ei anna meidän pitää kansanäänestystä.”


Isoja mielenosoituksia todennäköisesti nähdään heinäkuun lopulla Venäjän suurissakin kaupungeissa. Epäsuosittu eläkeuudistus voi olla Putinille riski, mutta hänellä on hyvät mahdollisuudet selvitä siitä.

Kyselyjen mukaan enemmistö kansasta kaikesta huolimatta yhä hyväksyy Putinin. Mielenosoitusten suitsimisessa mahdollisesti auttaa se, että niiden järjestämisessä on hallintoa tukevilla ammattiliitoilla merkittävä rooli.

Hallinnon odotetaan lopulta lieventävän esitystään. Lievennyksistä todennäköisimmin kertoo kansalle Putin eikä Medvedev. Siinä sivussa presidentti voi hieman moittia pääministeriä ja hänen hallitustaan liian ankarasta eläkeuudistuksesta. Näin Putin voi yrittää luoda itsestään kuvan hyvänä johtajana, joka suitsii hallituksen herrojen hulluimpia ideoita.

Putinin hallinnolle olisi joka tapauksessa merkittävä voitto, jos se saisi näin epäsuositun uudistuksen vietyä syksyllä läpi edes jossain muodossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  4. 4

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  5. 5

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  8. 8

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  9. 9

   Tii Möltsi kohtasi ketun työpaikkansa ovella Lauttasaaressa – ”Hän vain siinä makoili ja nakerteli kynnysmattoa”

  10. 10

   Nainen löysi kaksipäisen käärmeen kukkapenkistä Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  7. 7

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  8. 8

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  9. 9

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  10. 10

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  3. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  4. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  5. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  6. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  7. Turunmaan saariston näyttävästä viranomais­operaatiosta lähti viestejä sekä ulkomaille että Suomen eduskuntaan Tilaajille
  8. CNN: Venäjä-tutkintaa johtava USA:n apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein tarjoutui eroamaan
  9. Tunti sitten
  10. Tii Möltsi kohtasi ketun työpaikkansa ovella Lauttasaaressa – ”Hän vain siinä makoili ja nakerteli kynnysmattoa”
  11. FC Barcelonan pelaaminen Floridassa sai lisää vastatuulta, päätös ottelusta olisi historiallinen
  12. Presidentti Niinistö näkee avoimuudessa uhan: Suomalaisuutta voidaan käyttää peitetarkoituksiin
  13. Näytä lisää