Ulkomaat

Britannian hallitus rakoilee – eronneen ulko­ministerin Boris Johnsonin tilalle nimitettiin Jeremy Hunt

Mayn mukaan toista kansanäänestystä EU:n jäsenyydestä ei järjestetä.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson ilmoitti maanantaina eroavansa tehtävästään, uutistoimistot kertovat. Johnson arvosteli voimakkaasti pääministeri Theresa Mayn brexit-suunnitelmaa.

May nimitti jo maanantaina uudeksi ulkoministeriksi Jeremy Huntin. Hän on toiminut terveysministerinä vuodesta 2012. Terveysministeriksi Huntin tilalle puolestaan nimitettiin Matt Hancock.

Huntia luonnehditaan May läheiseksi liittolaiseksi, ja brexit-äänestyksen aikaan hän kannatti unioniin jäämistä, uutistoimisto Reuters kertoo. Sittemmin Hunt on muuttanut kantaansa. Osasyyksi hän kertoo sen, että hänen mielestään EU on käyttäytynyt neuvotteluissa ylimielisesti.

Johnsonin mielestä Mayn brexit-suunnitelma johtaa Britannian puolittaiseen eroon EU:sta ja siirtomaan asemaan. Mayn suunnitelma tietää brexit-unelman kuolemaa, Johnson sanoo. Hänen erokirjeensä ja Mayn vastauksen siihen julkaisi Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Johnsonin mielestä Mayn brexit-suunnitelma tietäisi toteutuessaan sitä, että Britannian taloudessa laajat osat olisivat kiinni EU-järjestelmässä ilman että Britannia voisi vaikuttaa kyseiseen järjestelmään.

May sanoi vastauksessaan Johnsonin erokirjeeseen olevansa hieman yllättynyt eroilmoituksesta, koska hänen mielestään Johnson oli esiintynyt perjantain keskusteluissa rakentavasti.

Johnsonin eroilmoitus tuli tunteja sen jälkeen, kun Britannian EU-erosta vastaava ministeri David Davis erosi Britannian hallituksesta. Davisin tilalle nimitettiin jo maanantaiaamuna Dominic Raab.

Davis ja Johnson erosivat vain kaksi päivää sen jälkeen, kun Britannian pääministeri Theresa May sai hallituksensa tuen brexit-suunnitelmalleen. Mayn suunnitelmaa on Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan pidetty liian ”pehmeänä”.

Boris Johnson tuli tunnetuksi yhtenä brexitiä ajaneen liikkeen johtohahmona toimiessaan Lontoon pormestarina. Hän on kuulunut konservatiivipuolueen oikeistosiipeen.

Britannian ministerierot saivat Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin toivomaan, että Britannia luopuisi EU-erosta, uutistoimisto AFP kertoo. Reutersin mukaan May kuitenkin sanoi, ettei toista kansanäänestystä EU:n jäsenyydestä järjestetä.

Pääministeri May kommentoi eroja maanantaina iltapäivällä sanoen, etteivät he ole onnistuneet sopimaan parhaasta tavasta viedä EU-äänestyksen tulosta eteenpäin. Hän myös kommentoi neuvotteluja EU:n kanssa.

”EU:n tarjoamat mallit [Britannian ja EU:n] tulevaisuuden suhteiksi eivät yksinkertaisesti ole hyväksyttävissä.”

Jos EU hänen mukaansa jatkaa nykyisellä kurssilla, on suurena riskinä, että brexit toteutuu ilman keskinäistä sopimusta. May sanoi, että Britannian hallitus alkaa tehdä valmisteluja sen varalta, ettei sopimusta saada aikaan.

”Minun ehdotukseni brexitiksi on oikea brexit”, May lisäsi.

Reutersin mukaan May kertoi saaneensa EU-johtajilta Britannian brexit-suunnitelmasta sellaista palautetta, että se mahdollistaa neuvottelut Britannian EU-erosta. ’

Oppositiossa olevan työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn syytti, ettei May ole kykenevä neuvottelemaan EU:n kanssa brexit-sopimusta, koska hänen hallituksensa on niin jakautunut. Ja jos hallitus ei kykene hallitsemaan, sen pitäisi hajota, Corbyn sanoi Reutersin mukaan.

Jos konservatiivipuolueen kansanedustajista 48 ilmoittaa haluavansa vaihtaa pääministerin, käynnistyy seuraajan valinta. Reutersin mukaan kapinaliike ei kuitenkaan saane riittävästi kansanedustajia taakseen ja May voinee jatkaa tehtävässään. Reutersin arvio perustuu useiden konservatiivipuolueen edustajien lausuntoihin.

Britannin valtiovarainministeri Philip Hammond ilmoitti tuoreeltaan tukevansa Mayn brexit-suunnitelmaa.

David Davis kertoi Maylle osoittamassaan erokirjeessä, että hallituksen nykyiset toimintatavat ja taktiikat saavat Britannian eron tulliliitosta ja yhteismarkkinoista näyttämään ”entistä epätodennäköisemmältä”.

Reutersin mukaan Davis totesi kirjeensä lopussa olevansa kiitollinen saamastaan mahdollisuudesta palvella, mutta uskovansa, että valtion etu vaatii Mayn brexit-politiikkaan vakaasti uskovan ministerin – ei vastaan hangoittelijaa.

Davis on uhannut erota virastaan aikaisemminkin, mutta on tähän mennessä pysynyt uskollisena Maylle. Hän on Reutersin mukaan myös kehunut tätä useaan otteeseen.


Pääministeri May on hyväksynyt sekä Johnsonin että Davisin eroilmoitukset.

May vastasi Davisin kirjeeseen ja sanoi olevansa eri mieltä siitä, miten Davis on luonnehtinut hallituksen politiikkaa. May kertoi kuitenkin olevansa pahoillaan tämän erosta.

”Haluan kiittää sinua lämpimästi kaikesta, mitä olet viimeisen kahden vuoden aikana tehnyt”, May kirjoitti BBC:n mukaan.


Maanantaina myös Davisille työskennellyt apulaisministeri Steve Baker ilmoitti erostaan, Reuters kertoi brittiläisen sanomalehden The Telegraphin saamien tietojen perusteella.

Ministerien lähtö sai kannatusta osalta brittipoliitikoista viestipalvelu Twitterissä.

”Mahtavia uutisia. David Davisilla oli kanttia erota”, konservatiivipuolueen jäsen Andrea Jenkyns kirjoitti Reutersin mukaan.
Bakerin toimintaa Jenkyns kehui rohkeaksi. Samalla hän kertoi toivovansa, että eroilmoituksia tulee lisää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Brexit
 • Politiikka
 • Hanna Huhtamäki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  2. 2

   Osa kansalais­aloitteista uhkaa päätyä eduskunnassa roskakoriin – ”Kansalaiset tekevät hirveän duunin, ja sitten se menee hukkaan”

  3. 3

   Nämä tiet ja radat valtio haluaa pitää parhaassa kunnossa – ministeriön luonnos runkoverkoksi valmistui

  4. 4

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  7. 7

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – Osa vaurioista syntyi mahdollisesti takaa-ajossa

  8. 8

   Ensin jätkäsaarelaiset menettivät 8-ratikan, nyt sitä korvaavat bussit ovat jatkuvissa vaikeuksissa – ”Vaikka laittaisimme sinne kuinka paljon autoja, ne seisovat ruuhkassa”

  9. 9

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  10. 10

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  8. 8

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  9. 9

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – Osa vaurioista syntyi mahdollisesti takaa-ajossa

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää