Ulkomaat    |   Kirjeenvaihtajan analyysi

Britannian hallitus ajautui kriisiin – Voiko brexitiä enää hoitaa kunnialla maaliin?

Huomattavaa on, että muut eturivin kovan brexitin kannattajat eivät jättäneet ainakaan vielä eroilmoitustaan.

Lontoo

Britannian hallitus ajautui maanantaina kriisiin, kun sen kaksi keskeistä kovan brexitin kannattajaa oli ilmoittanut erostaan.

Eroneuvotteluja Britannian puolesta hoitanut brexit-ministeri David Davis jätti konservatiivihallituksen jo myöhään sunnuntai-iltana. Häntä seurasi maanantai-iltapäivällä ulkoministeri Boris Johnson.


Kaksikon lähtö kyseenalaisti sekä pääministeri Theresa Mayn ja hänen hallituksensa tulevaisuuden. Samalla se herätti kysymyksen, onko Britannian EU-eroa eli brexitiä edes mahdollista hoitaa kunnialla maaliin.

Davisin ja Johnsonin ero oli seurausta brittihallituksen viime perjantaisesta linjanvedosta kallistua pehmeähkön brexitin kannalle. Pääministeri Theresa Mayn hallitus ilmoitti myöhään perjantai-iltana haluavansa jatkaa EU:n kanssa tavara- ja maataloustuotteiden vapaakauppaa ja jäädä samalla EU-sääntelyn piiriin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallituksen kovaa brexitiä ajava siipi taipui linjaukseen, mutta parin nukutun yön jälkeen mieli muuttui. Sen enempää Johnson kuin Daviskaan ei kuitenkaan ilmoittanut lähtevänsä pyrkimään Mayn paikalle.

Pääministeri kiitti kumpaakin heidän ministerintyöstään, mutta ei ruvennut muuttamaan jo kertaalleen sovittua brexit-linjaa. Se tuskin kelpaa kaikille.

Mayn tulevaisuus pääministerinä riippuu nyt konservatiivipuolueen kansanedustajista. Seuraajan valinta käynnistyy, jos 48 parlamentaarikkoa ilmoittaa haluavansa eroon Maysta.

Monet konservatiivipuolueen brexit-intoiset rivikansanedustajat ovat jo valmiiksi tyytymättömiä Mayn hallituksen brexit-neuvotteluihin ja -tavoitteisiin.

Toisaalta pääministerin haastamista voi jarruttaa se, että konservatiivipuolue pelkää avittavansa samalla labourin hallitukseen ja itsensä oppositioon.

Davisin tilalle nimitettiin jo maanantaiaamuna Dominic Raab, joka on aikaisemmin toiminut asumisesta vastaavana apulaisministerinä. Raab, 44, kampanjoi jo keväällä 2016 EU-eron puolesta. Hän toimi juristina ennen nousuaan brittiparlamenttiin vuonna 2010.

May ei olisi voinut nimittää brexit-ministeriksi ketään EU-sympatioistaan tunnettua henkilöä. Paraatipaikalle tarvittiin ministeri, joka uskoo EU-eroon.

Todennäköistä silti on, että brexit-neuvottelujen ohjakset pysyvät Raabin nimittämisen jälkeen entistä tiukemmin pääministerin käsissä – mikäli hän säilyttää oman paikkansa. Raabin oma vaalipiiri Lontoon eteläpuolella oli EU-jäsenyyden kannalla.

Brittihallitus linjasi kokouksessaan viime perjantaina, että se haluaisi jäädä jatkossakin osittain EU-sääntöjen piiriin. Näin varmistettaisiin kaupan sujuvuus sekä Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajan pysyminen avoimena.

Kokousta oli luonnehdittu brittimediassa jo etukäteen ”ruumispussikokoukseksi”. Tällä viitattiin siihen, että ministerieroja oli odotettavissa, kun keskenään riitaisten konservatiiviministerien piti sopia Britannian brexit-linjasta.

Britannian brexit-neuvottelut ovat sujuneet tahmaisesti, koska puoleen sisällä on syvä erimielisyys EU-eron järkevyydestä ja tavoitteista.

Koko Britannian EU-kansanäänestys sai alkunsa konservatiivien sisäisistä erimielisyyksistä.

Entinen pääministeri David Cameron lupasi tammikuussa 2013 kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä siksi, jotta saisi hiljennettyä oman puolueensa EU-skeptikot.

Davisin erokirjeen mukaan hän olisi ollut erimielinen pääministerin brexit-linjan kanssa jo pitkään, mutta nyt tuli mitta täyteen. Hänen mielestään brittihallituksen valitsema linja heikentää Britannian neuvotteluasemia entisestään.

”Minusta ehdotettujen linjausten väistämätön seuraamus on se, että vallan palauttamista brittiparlamentille tulee pikemminkin näennäistä kuin todellista”, Davis kirjoitti.

Pääministeri May vastasi Davisille omalla kirjeellään. Siinä May ilmoittaa olevansa pahoillaan erosta, mutta vakuuttaa jatkavansa valitsemallaan linjalla.

Kirjeeseen on kopioitu myös pääministerin viikonloppuna julkistama yksinkertaistettu 12 kohdan lista brexit-tavoitteista.

Davisista tuli eronsa myötä hetkeksi brexiteerien sijaiskärsijä ja symbolinen uhri, kun konservatiivipuolueen kova siipi joutui väistymään pääministerin ajaman pehmeän brexitin tieltä. Olisikin ollut erikoista, että konservatiivipuoluetta repivästä brexit-kysymyksestä olisi saavutettu kompromissi ilman yhtäkään ministerieroa.

Kun Johnson liittyi Davisin erorintamaan, laajeni yhden ministerin symbolinen ero oikeaksi kapinaliikkeeksi.

Kovaa brexit-linjaa on vetänyt kaksikon lisäksi myös muun muassa ympäristö-, ruoka- ja maaseutuministeri Michael Gove.

Johnson puolestaan luonnehti viime viikolla Mayn brexit-suunnitelman puolustamista ”pökäleen kiillottamiseksi”, brittimedia raportoi. Johnson on vetänyt ulostuloissaan muutenkin hyvin itsenäistä linjaa. Hänen vastustajansa ovat ihmetelleet, miksi pääministeri ei pane Johnsonia aisoihin.

Sekä Johnson että Gove tähyilivät kaksi vuotta sitten konservatiivipuolueen johtoon, kun pääministeri Cameron erosi hävittyään EU-kansanäänestyksen.

Kovan brexitin kannattajat ajavat täyseroa EU:n sisämarkkinoilta ja tulliliitosta – mikä taas esimerkiksi monille liike-elämän edustajille on kauhistus. Konservatiivipuoleen rivikansanedustajat kokoontuivat maanantaina pohtimaan brexit-tilannetta. Joukossa on monia kovan brexitin kannattajia.

May johtaa jo nyt vähemmistöhallitusta, ja nojaa pienen pohjoisirlantilaisen DUP-puolueen tukeen. Ennenaikaiset vaalit voisivat nostaa työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin pääministeriksi.

Corbyn tarttuikin nopeasti Davisin eroon.

”David Davisin ero ratkaisevalla hetkellä osoittaa, että Theresa Maylla ei ole arvovaltaa jäljellä, eikä hän pysty hoitamaan EU-eroa. Vaikka hänen hallituksensa on kaaoksessa, ripustautuu hän valtaansa oman etunsa vuoksi sen sijaan, että palvelisi kansaa”, Corbyn twiittasi.

Labourin varajohtaja Tom Watson löi kiukaalle lisää löylyä Johnsonin erottua ja ilmoitti, että Mayn hallitus on sulamispisteessä:

”Vallitsee täydellinen kaaos. Maa seisoo, kun hallitus on jakautunut ja sekasortoinen.”

Labourille konservatiivipuolueen tilanne on riemun aihe. Työväenpuoluelaiset eivät ole kuitenkaan tarjonneet Mayn brexit-suunnitelmille kunnon haastetta tai vaihtoehtoa.

Corbyn on pitänyt tiukasti kiinni Britannian EU-erosta, kun taas työväenpuolueen äänestäjäkuntaan kuuluu paljon EU-jäsenyyden kannattajia.

Fakta

Aika käy vähiin


 Britannian EU-kansanäänestys päätyi EU-eron kannalle 23. kesäkuuta 2016 prosentein 52–48.

 Pääministeri Theresa May käynnisti brexit-neuvottelut 29. maaliskuuta 2017. Siitä alkoi juosta kahden vuoden määräaika neuvotteluille.

 Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta 2019. Jotta brexit-sopimus ehdittäisiin saada tätä ennen voimaan, pitäisi se olla kasassa lokakuussa 2018.

 Brexit-neuvottelujen etenemistä on hidastanut se, että konservatiivipuolue on ollut hyvin riitaisa EU-eron tavoitteista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  2. 2

   Kadulla kävelleiden miesten toisiinsa osuminen johti täydelliseen hermojen menetykseen Aleksis Kiven kadulla – Kovemman kolhun saanut seurasi toista osapuolta rappukäytävään ja yritti tappaa

  3. 3

   Poliisioperaatio Lauttasaaressa: Pitkäpiippuisen aseen ja kookkaan Ruotsin lipun kanssa liikkunut mies otettiin kiinni metroasemalla

  4. 4

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  5. 5

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  6. 6

   Keskustan kansanedustajat kutsuttiin ”erittäin tärkeään” kokoukseen Kesärantaan – Myös siniset pitää oman kokouksen

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  9. 9

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  10. 10

   Turun talousrikoksista epäillyt miehet esiintyvät etäyhteyden kautta oikeudelle – Tämä tiedetään nyt saariston laajasta poliisioperaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää