Ulkomaat |HS seuraa

Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

Thaimaassa onnistuttiin maanantaina pelastamaan jälleen neljä loukkuun jäänyttä poikaa Tham Luangin luolasta. Luolassa on yhä jumissa neljä poikaa ja joukkueen valmentaja.

HS lopettaa Thaimaan tapahtumien hetki hetkeltä -seurannan tältä päivältä.

Tänään pelastetut pojat olivat paremmassa kunnossa kuin he, jotka pelastettiin eilen, Osottanakorn sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.

Tämän päivän pelastusoperaatio saatiin suoritettua neljästä viiteen tuntia suunniteltua aikataulua aiemmin, koska olosuhteet olivat suotuisat.

Nyt kaikki pelastustyöntekijät ja sukeltajat ovat siirtyneet lepäämään, sillä pelastusoperaation on määrä jatkua huomenna.

Viranomaiset käyvät myöhemmin maanantaina vielä läpi suunnitelmat tiistain varalle.

Tiedotustilaisuus on nyt päättynyt, mutta The Guardianin Michael Safin mukaan se päättyi iloisissa tunnelmissa.

Pelastusoperaation johtaja Narongsak Osottanakorn sai raikuvat aplodit yleisöltä. Jopa muutaman toimittajan nähtiin kiittelevän häntä tilaisuuden päätteeksi.

Keskeinen kysymys kuuluu, saadaanko loput viisi poikaa pelastettua huomenna.

"En osaa sanoa, en ole tämän johdossa, vaan se riippuu sukeltajista. Heidän suunnitelmansa on laadittu neljän henkilön pelastamiseen", Osottanakorn sanoi.

Luolassa yhä loukussa olevat neljä poikaa ja valmentaja ovat yhä hyvässä kunnossa, tiedotustilaisuudessa kerrotaan.

Pojat eivät ole syöneet sairaalassa toivomaansa perinteistä thairuokaa phad kra paota, mutta laimennettua puuroa he ovat saaneet syötyä, tiedotustilaisuudessa kerrottiin.

Toinen upseeri tiedotustilaisuudessa: "Kolme päivää vielä, niin koko joukkue on saatu ulos"

Tiedotustilaisuudessa puhunut armeijan upseeri kertoo, että pelastusoperaation seuraava vaihe riippuu olosuhteista.

Osottanakornin pelastusoperaatiossa käytettävien välineiden ja tarvikkeiden valmistelu vaatii 20 tuntia. Hän ei osannut sanoa tarkkaa ajoitusta operaation jatkumiselle.

Ex-kuvernööri Osottanakornin mukaan maanantain pelastusoperaatiossa oli mukana yli sata luolasukeltajaa.

Tiedotustilaisuus alkoi, kuvernööri kertoo pelastustöiden nopeutuvan koko ajan

Pelastusoperaatiota johtavan ex-kuvernööri Narongsak Osottanakornin mukaan poikien luolasta sukeltaminen nopeutuu koko ajan.

"Pelastajat voivat nyt lyhentää operaation kestoa kahdella tunnilla", hän sanoo paikalla olevan The Guardianin toimittajan Michael Safin mukaan.

"Olemme niin iloisia, että saimme jälleen neljä poikaa pelastettua", entinen kuvernööri Narongsak Osottanakorn kertoo juuri alkaneessa tiedotustilaisuudessa.

Kerrataan vielä tiiviisti, mitä tämän päivän aikana on tapahtunut.

Pelastusoperaatio Tham Luangin luolalla alkoi aamuseitsemältä Suomen aikaa. Noin yhdeksän tuntia kestäneessä operaatiossa luolasta saatiin pelastettua neljä lasta.

Yhteensä pelastettuja on siis kahdeksan, eli luolassa on edelleen 5 henkilöä. Vahvistamattomien tietojen mukaan luolassa on myös poikien valmentaja.

Viranomaiset eivät ole vielä vahvistaneet tämän päivän operaation tuloksia, mutta Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen (Navy Seal) Facebook-sivulla kerrotaan, että pelastettuja poikia on yhteensä kahdeksan.

Pelastetut lapset on viedään läheiseen sairaalaan Chiang Rain kaupunkiin. Osa pojista on jo viety sinne. Raporttien mukaan sairaalaan viedyt lapset ovat hyvässä kunnossa.

CNN:n ja The Guardianin mukaan pelastusoperaatiota ei jatketa enää tänää. Virallista vahvistusta tälle ei vielä ole saatu.

Luolan läheisessä mediakeskuksessa on pian määrä alkaa tiedotustilaisuus, jossa viranomaiset kertovat tarkempia tietoja päivän pelastusoperaatiosta.

HS:n Thaimaassa paikalla oleva toimittaja Vesa Mäkinen kävi tapaamassa luolassa jumissa olevien poikien koulutovereita Mae Sai Prasitsart -koululla.

Koululla järjestettiin myös tiedotustilaisuus. Mäkisen jutun koululta voit lukea tästä.

Tiedotustilaisuus on alkamassa pian, twiittaa tapahtumia paikan päällä seuraava Jacob Goldberg. Siellä lienee odotettavissa myös virallista vahvistettua tietoa sille, kuinka monta poikaa luolasta on vielä pelastettavana.

Thaimaan laivaston erikoisjoukot (Navy Seal) kertoo Facebook-sivuillaan, että luolasta on pelastettu yhteensä kahdeksan lasta. Joukot ovat olleet tiiviisti mukana pelastusoperaatiossa.

The Guardianin Michael Safin mukaan Thaimaan pääministeri Prayut Chan-o-chan on saapunut Tham Luangin luolalle.

Tiedotustilaisuus sieltä alkanee siis todennäköisesti pian.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema viranomaislähde kertoo, että luolasta on pelastettu yhteensä kahdeksan ihmistä.

Aiemmat havainnot pelastettujen määrästä ovat perustuneet silminnäkijöiden havaintoihin. Silminnäkijät ovat kuitenkin pääsääntöisesti olleet pelastusoperaatiossa työskenteleviä henkilöitä.

Thaimaan pääministerin tiedotustilaisuuden luolan viereisessä mediakeskuksessa piti alun perin alkaa jo kaksi tuntia sitten, mutta sitä lykättiin, ettei se häiritsisi pelastusoperaatiota.

Tietoa tiedotustilaisuudesta tai sen uudesta ajankohdasta ei toistaiseksi ole saatu.

CNN kertoi aiemmin, että pelastusoperaatioita ei tänään enää jatkettaisi, mutta virallista vahvistusta odotellaan myös sen osalta.

The Guardianin Michael Safi kertoo, että lehden lähteiden mukaan kahdeksannen pojan pelastamiselle on saatu vahvistus.

Virallista vahvistusta odotellaan edelleen.

Kuudentena ja seitsemäntenä luolasta pelastetut lapset viedään sairaalaan Chiang Rain kaupunkiin helikopterikyydeillä, The Guardianin toimittaja Michael Safi twiittasi.

Thaimaalaisen tv-kanavan mukaan helikopterikyyti sairaalan lähelle kestää noin 20 minuuttia. Helikopterin laskeutumispaikalta on vielä 700 metrin matka sairaalaan.

Vahvistettuja tietoja tämän päivän operaatioista joudutaan vielä odottamaan. Virallista vahvistusta ei ole saatu myöskään sille, onko pelastusoperaatio päättynyt.

Sunnuntaina viralliset tiedot kerrottiin vasta, kun pelastusoperaatio oli päättynyt.

BBC:n Filippiinien-kirjeenvaihtaja Howard Johnson twiittasi, että kolmen ambulanssin on nähty lähtevän luolalta. Hän mainitsi ensimmäisessä twiitissään kaksi ambulanssia, mutta päivitti lukumäärän kolmeen heti ensimmäisen twiitin jälkeen.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi -tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Thaimaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  2. 2

   Olen pettynyt – Darude yrittää ottaa kolmannella viisuehdokkaallaan rohkeasti kantaa, mutta ”hätähuuto maailman tilasta” lätsähtää puolivillaiseksi huhuiluksi

  3. 3

   Pako Britanniasta kiihtyy EU-eron alla

   Tilaajille
  4. 4

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  5. 5

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  6. 6

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  7. 7

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  8. 8

   Barack Obama todisti katsomossa, kun Niken kenkä ”räjähti” – reaktiota katsottu jo yli 1,5 miljoonaa kertaa

  9. 9

   Seeprakuviolla suojautuminen toimii myös ihmisillä – tutkijat testasivat teoriaa raidallisilla mallinukeilla

  10. 10

   Runkovesijohto rikkoutui Itä-Helsingissä – Yli tuhat ihmistä sinnittelee ilman vettä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  3. 3

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  4. 4

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  5. 5

   Perussuomalaisten kannatus nousee, ja kampanja tiivistyy Ouluun: ”Ihan tavalliset keski-ikäiset ihmiset ovat nyt vihaisia”

  6. 6

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  7. 7

   Yli 2 300 suomalaista vastasi HS:n peltipoliisi­kyselyyn: Jaetuin tunnetila on raivo, ja jostain syystä se kohdistuu yhteen mieheen

  8. 8

   Barack Obama todisti katsomossa, kun Niken kenkä ”räjähti” – reaktiota katsottu jo yli 1,5 miljoonaa kertaa

  9. 9

   Shiar oli 15-vuotiaana jo päätynyt lastensuojelun asiakkaaksi – Sitten jostakin ilmestyi pankkimies Tuomas Plattonen

  10. 10

   Maailmankuulu muotimerkki muutti päämyymälänsä Itä-Helsinkiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Olen pettynyt – Darude yrittää ottaa kolmannella viisuehdokkaallaan rohkeasti kantaa, mutta ”hätähuuto maailman tilasta” lätsähtää puolivillaiseksi huhuiluksi
  3. Tunti sitten
  4. Arsenal selvisi säikähdyksellä Eurooppa-liigassa – osa kannattajista ”juhli” jatkopaikkaa häipymällä katsomosta hyvissä ajoin ennen ottelun päättymistä
  5. 2 tuntia sitten
  6. Ainakin 18 ihmistä kuoli happoa kuljettaneen säiliöauton ja bussin törmäyksessä Kongon demokraattisessa tasavallassa
  7. Puolalaisjärjestö julkaisi raportin sadoista kirkon sisällä tapahtuneista hyväksikäytöistä – katoliset kirkon johtajat kerääntyivät Vatikaaniin pohtimaan korjauskeinoja
  8. Taiturimainen Wilson ratkaisi huiman voiton Susijengille, MM-karsinta pysyi elossa: ”Luultavasti tänään oli minun päiväni”
  9. On mieletön saavutus, kun Susijengi pääsee pelaamaan MM-karsinnan ratkaisevaa ottelua
  10. Runkovesijohto rikkoutui Itä-Helsingissä – Yli tuhat ihmistä sinnittelee ilman vettä
  11. Paula Risikko toruu perustuslaki­valiokunnan kuulemien oikeustieteilijöiden nimittelyä: ”He tekevät vain työtään”
  12. Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa
  13. Barack Obama todisti katsomossa, kun Niken kenkä ”räjähti” – reaktiota katsottu jo yli 1,5 miljoonaa kertaa
  14. Näytä lisää