Koko maailma voi nyt huudahtaa helpottuneena "hooyah", sillä vaikeaksi ja vaaralliseksi etukäteen arvioitu pelastusoperaatio onnistui paremmin kuin monet uskalsivat odottaa.

Helsingin Sanomien liveseuranta päättyy tällä erää tähän.

Pelastustoimia johtanut thaimaalainen Narongsak Osottanakorn vaikuttaa olevan maastaan ja sen kansalaisista ylpeä.

"Tärkeä oppitunti tässä oli se, että onnistuimme tehtävässä, koska rakastamme ja tuemme toisiamme. Tänään Thaimaan kansa onnistui tehtävässä, jonka piti olla mahdoton", hän sanoi The Guardianin toimittaja Jacob Goldbergin mukaan.

Safi lisäsi äskeisen twiittinsä loppuun aihetunnisteen #hooyah. Se on huudahdus, jota Thaimaan Navy Seal -erikoisjoukot käyttivät tämän päivän Facebook-päivityksissään.

Vapaasti hurraa-huudoksi aikaisemmin kääntämäni riemunkiljahdus on levinnyt kulovalkean lailla sosiaalisessa mediassa.

Näyttää siltä, että huudahdus saattaa jäädä elämään omaa elämäänsä – aivan kuin Islannin jalkapallomaajoukkueen kannattajien käyttämä "HÚ".

Thaimaan Navy Seal -erikoisjoukot ovat jakaneet Facebookissa kuvan viimeisinä luolasta poistuneista lääkäristä ja kolmesta sukeltajasta. Kuvasta kertoi The Guardianin toimittaja Michael Safi.

Guardianin toimittaja Michael Safi sanoo Twitterissä, että luolastosta on tarkoitus tehdä seuraavaksi kansainvälinen turistikohde.

Tiedotustilaisuudessa on hänen mukaansa esitetty surunvalittelut myös avustustehtävissä viime viikolla kuolleelle sukeltajalle.

"Hän ei ole vain thaimaalaisten vaan koko maailman sankari", Safi kertoo tiedotustilaisuudessa sanotun.

CNN:n mukaan Narongsak Osottanakorn on sanonut, että sairaalassa olevat pojat näkevät perheensä pian.

Helsingin Sanomien toimittaja Vesa Mäkinen kertoo, että vasta hetki sitten alkaneessa tiedotustilaisuudessa on annettu ainakin kuudet raikuvat aplodit.

Thaimaan armeija lähetti yli tuhat jäsentään pelastustöihin, Reuters raportoi tiedotustilaisuudesta.

Viranomaiset: Joka ikinen luolassa ollut on päässyt pois

Reutersin mukaan viimeisetkin luolassa olleet ovat saapuneet sen uumenista. Näin ollen joka ikinen luolaan loukkuun jäänyt ja jumissa olleita sieltä käsin auttanut ihminen on vihdoin päässyt takaisin.

Tiedotustilaisuus alkoi. Yleisö taputti heti kuvernöörin tullessa paikalle ja toisen kerran, kun hän kertoi pelastusoperaation onnistumisesta.

Reutersin mukaan Osottanakorn kertoi tiedotustilaisuudessa olevansa hyvin onnellinen pelastusoperaation onnistumisesta. Hän sanoi myös, ettei välttämättä edes pysty kiittää kaikkia.

Narongsak Osottanakorn vahvistaa, että koko jalkapallojoukkue on nyt sairaalahoidossa, Reuters raportoi.

Reutersin tiedotustilaisuudesta saamien tietojen mukaan sekä lääkäri että kolme sukeltajaa ovat lähellä luolan suuaukkoa. Guardianin toimittaja Michael Safi twiittasi, että viimeistenkin luolassa olevien pitäisi päästä ulos noin viidessätoista minuutissa.

CNN:n mukaan kaikki pojat ja heidän valmentajansa ovat nyt sairaalahoidossa Chiang Raissa.

Kymmenet thaimaalaiset toimittajat ovat asettautuneet valmiuteen tiedotustilaisuutta varten. Kaikki mediakeskuksessa odottavat jo sitä, että kuvernööri ja pelastusoperaation johtaja Narongsak Osottanakorn saapuu julistamaan kaikki pojat pelastetuiksi.

Saa nähdä, saadaanko tiedotustilaisuudessa päivitystä luolasta tiettävästi edelleen matkalla olevien sukeltajien ja lääkärin tilanteeseen. Tähän saakka viranomaiset ovat olleet hyvin vaitonaisia.

Helsingin Sanomien toimittaja Vesa Mäkinen raportoi Thaimaasta, että ainakin paikallisia tiedotusvälineitä on kerääntynyt paikalle ilmeisesti aivan näillä hetkillä alkavaa tiedotustilaisuutta varten.

Paikalla on kymmeniä toimittajia. Mäkisen mukaan kaikki näyttävät pyrkivän eturiviin. Se ei ole ihme, sillä tiedotustilaisuudessa kuullaan mitä todennäköisimmin virallinen ilmoitus siitä, että pojat saatiin pelastettua.

Mäkinen sanoo, että myös hurraa-huutoja kuuluu yhä sieltä täältä.

On kulunut jo vajaa kolme tuntia siitä, kun viimeinenkin 11–16-vuotiaista pojista näki päivänvalon yli kahden viikon luolassa oleilun jälkeen. Alkuperäisen suunnitelman mukaan myös luolassa olleen pelastushenkilöstön oli tarkoitus saapua aivan poikien vanavedessä. The Guardianin mukaan heidän pitäisi olla matkalla.

Hiljaisuus herättää kysymyksiä siitä, onko kaikki sujunut niin kuin piti. Täytyy kuitenkin muistaa, että luolassa liikkuminen on erittäin hidasta. Kului kokonaiset 11 tuntia, ennen kuin ensimmäiset pojat saatiin sunnuntaina ulos. Kolme tuntia on siihen verrattuna vielä vähän.

The Guardianin toimittaja Michael Saif twiittasi, että hänen lähteidensä mukaan viimeisenä luolasta tuodut pojat olivat "ryhmän heikoimpia". Oletettavasti Saif tarkoittaa sillä poikien terveydentilaa.

AFP kertoo, että kaikki pojat pysyvät sairaalassa karanteenissa niin kauan, että lääkärit voivat olla varmoja siitä, etteivät he ole saaneet luolasta tulehduksia.

Tähän mennessä sairaalassa olevat pojat ovat saaneet tavata läheisiään vain lasin läpi, ja käytäntöä tuskin muutetaan ennen kuin heille tehtyjen verikokeiden lopulliset testitulokset valmistuvat.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa kutsui viime perjantaina Villisika-juniorijoukkueen Venäjällä pidettävien jalkapallon MM-kisojen loppuotteluun. Aikaisemmin tänään lääkärit kuitenkin kertoivat uutistoimistojen mukaan, että sunnuntaina pelattavaan finaaliin lähteminen on kovia kokeneille pojille vielä liian aikaista.

Fifa on juuri vahvistanut, etteivät pojat pääsekään kisoihin, kertoo BBC:n urheilukirjeenvaihtaja Richard Conway Twitter-tilillään. Syyksi jalkapalloliitto ilmoitti sen, että poikien ja kaikkien muiden mukana olleiden terveys on nyt etusijalla.

Fifan mukaan se kuitenkin etsii uusia tilaisuuksia saada pojat mukaan johonkin toiseen tapahtumaan.

Kaikkea toivoa ikimuistoisesta jalkapallotapahtumasta ei ole siis menetetty. Myös englantilainen jalkapalloseura Manchester United on kutsunut pojat ja heidän pelastajansa Old Traffordiin, seura ilmoitti iltapäivällä Facebookissa. ManU on pelannut kotiottelunsa Old Traffordin stadionilla vuodesta 1910 lähtien.

Tham Luangin luolaston alueella alkaa jo hämärtää. Luolassa vielä sisällä olevien sukeltajien ja lääkärin voinnista tai heidän etenemisestään kohti luolan suuta ei ole saatu lisätietoa.

Viimeinen, kahdestoista poika ja hänen valmentajansa voivat päästä pian sairaalahoitoon. The Guardianin toimittaja Jacob Goldbergin tuoreessa Twitter-videossa helikopteri vaikuttaa olevan matkalla noutamaan heitä.

Aikaisemmin Chiang Rain sairaalasta vahvistettiin CNN:lle, että yhdeksäs, kymmenes ja yhdestoista pelastettu poika ovat jo hoidettavana.

BBC:n toimittaja Nick Beaken mukaan Chiang Rain sairaalan ulkopuolelle on kerääntynyt joukko paikallisia asukkaita, jotka olivat iloisia kuullessaan poikien pelastumisesta.

"Nämä ovat parhaita uutisia koskaan. Emme voi uskoa sitä", sairaalan edustalla parveilevat paikalliset kommentoivat.

Vaikka pojat on saatu pois luolasta ja kaikkiaan yksitoista heistä Chiang Raihin sairaalahoitoon, heidän terveydentilastaan on vielä paljon avoimia kysymyksiä.

Sunnuntaina ja maanantaina pelastetuilta pojilta on otettu sairaalassa verikokeita ja röntgenkuvia. Kuvissa on uutistoimistotietojen mukaan näkynyt viitteitä jonkinlaisesta tulehduksesta.

Asiantuntijat ovat AFP:n mukaan varoittaneet, että epäpuhtaan veden juominen sekä esimerkiksi linnun- ja lepakonjätöksille altistuminen voivat aiheuttaa vaarallisiakin tulehdustiloja.

Kaikki eilen ja toissapäivänä pelastetut pojat ovat kuitenkin olleet paikallisten terveysviranomaisten mukaan hyvässä kunnossa. Lisätietoa saadaan vasta, kun verikokeiden tulokset saapuvat.

Ensimmäisenä pelastetun neljän pojan testitulosten odotetaan valmistuvan seuraavan kahden vuorokauden sisällä.

Voit lukea täältä, miten suoraan luolilta raportoinut Helsingin Sanomien toimittaja Vesa Mäkinen on kuvaillut kolmannen ja samalla viimeisen pelastuspäivän tunnelmia ja thaimaalaisten auttamishalua.

Vielä odotetaan sitä, että luolasta tupsahtaisivat myös siellä poikien tukena olleet sukeltajat ja lääkäri. He ovat olleet luolassa jo hyvän tovin, joten heidänkin terveydentilansa tullaan todennäköisesti tutkimaan, kun operaatio on kokonaisuudessaan ohi.

Kaikkien helpotukseksi onnistuneesti päättynyt pelastusyritys on ollut myös sukeltajille vaarallinen. Yksi poikia vapaaehtoisesti auttamaan lähtenyt sukeltaja kuoli viime viikolla, koska hänellä ei ollut tarpeeksi happea paluumatkalle. Sukeltaminen luolassa on ollut hidasta, sillä luolasto on ahdas ja näkyvyys siellä on heikko.

12-henkinen jalkapallojoukkue ja heidän valmentajansa jäivät loukkuun matkailijoiden suosimaan Tham Luang -luolastoon 23. kesäkuuta eli yli kaksi viikkoa sitten.

Joukkue oli retkeilemässä ja astui sisään luolaan tämänhetkisen tiedon mukaan aikeenaan kirjoittaa nimensä sen seiniin. Äkillisesti alkanut ja rankka sade sai kuitenkin luolan tulvimaan, ja ryhmällä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin paeta yhä syvemmälle kymmenen kilometrin mittaiseen luolastoon.

Kadoksissa ollut jalkapallojoukkue löydettiin vasta yhdeksän päivää myöhemmin. Pelastusoperaatiota alettiin valmistella oitis, ja siihen osallistui muun muassa paljon vapaaehtoisia ja ammattisukeltajia. Mukana oli myös suomalaissukeltaja Mikko Paasi.

Ensimmäiset neljä poikaa tuotiin ulos sunnuntaina 11-tuntisen operaation jälkeen. Maanantaina toimittiin edellistä päivää ripeämmin, ja seuraavat neljä poikaa oli ulkona yhdeksän tunnin jälkeen.

Tänään ilmoitettiin, että koko loppujoukkue, neljä poikaa ja heidän valmentajansa, aiotaan saada ulos. Operaatio aloitettiin noin aamukuudelta Suomen aikaa.

Tietoa pelastusyrityksen etenemisestä tippui päivän aikana verrattain vähän. Hieman kello kahdentoista jälkeen uutistoimistot ilmoittivat yhdeksännen pojan pelastumisesta, ja tilanne eteni sen jälkeen nopeasti.

Jo ennen kahta sosiaalisessa mediassa alkoi levitä sana, että kaikki olivat päässeet luolasta ulos. Tieto vahvistettiin lopulta noin kolmelta Suomen aikaa.

Poikien pelastuminen on ollut helpotus – jos ei koko maailmalle – niin ainakin todella monelle. Onnitteluja, rukouksia ja riemunkiljahduksia on kiirinyt Thaimaahan sekä poikien ahdinkoa tiiviisti seuranneilta kansalaisilta että useiden valtioiden kärkipoliitikoilta.

Myös ratkaisevassa roolissa olleet Navy Seal -erikoisjoukot ovat ilakoineet poikien pelastumisesta Facebook-sivuillaan.

"Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä", heidän tuoreimmassa päivityksessään sanotaan.

Britannian pääministeri Theresa May on liittynyt the Guardianin mukaan onnittelijoiden joukkoon.

"Ilahduin nähdessäni, että Thaimaan luoliin loukkuun jääneiden pelastaminen onnistui. Koko maailma seurasi [operaatiota] ja kunnioittaa kaikkien mukana olleiden rohkeutta", May twiittasi.

Riemu on revennyt luolan lähistöllä häärivien vapaaehtoisten keskuudessa. The Guardianin toimittaja Jacob Goldberg laittoi Twitteriin kuvan, jossa näkyy vapaaehtoisia valtavan omenakorillisen kanssa. Omenoita jaetaan Golgbergin kertoman mukaan paikalla oleville toimittajille.

Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir on kommentoinut poikien pelastumista Twitterissä tiettävästi ensimmäisenä kaikista merkittävässä virassa olevista poliitikoista, kirjoittaa The Guardian.

"Tänään toivo, rohkeus ja myötätunto ovat voittaneet. Kaikki islantilaiset ystävänne toivottavat [pojille] pikaista paranemista."

Luolassa on enää lääkäri ja poikia auttaneita sukeltajia, BBC kertoo. Heitä odotetaan saapuvaksi muiden joukkoon vielä tänään.

Paikan päältä raportoiva Helsingin Sanomien toimittaja Vesa Mäkinen kertoo, että vielä yksi helikopteri laskeutui luolalle hiljattain. Se saattaa kuljettaa loputkin pojat sairaalahoitoon.

Ihmiset luolan lähistöllä hurraavat.

The Guardianin toimittaja Michael Safi julkaisi Twitter-tilillään videon, jossa helikopteri lentää vapaaehtoisten auttajien yli. Safi sanoo, että kaikki ovat helpottuneita.

Navy Seal -erikoisyksikkö on kertonut asiasta Reutersin mukaan myös Facebook-sivuillaan.

"12 Villisikaa [jalkapallojoukkueen nimi] ja heidän valmentajansa ovat saapuneet luolasta ja he ovat turvassa", sivuilla luki.

Thaimaan Navy Seal -erikoisjoukot ovat AFP:n mukaan vahvistaneet, että koko joukkue on nyt turvassa.

Reuters: Kaikki ovat pelastuneet

Kaikki 12 poikaa ja heidän valmentajansa on saatu onnistuneesti pelastettua, Reuters kertoo.

The Guardianin toimittaja Michael Safi sanoo jälleen, että tämä olisi varmaa tietoa. Viranomaiset eivät ole vielä vahvistaneet koko jalkapallojoukkueen pelastumista. Safi on kuitenkin ollut tähän mennessä oikeassa tietojen paikkansapitävyydestä.

Reuters: Kahdestoista ihminen kuljetettu pois luolasta

Reutersin mukaan kahdestoista henkilö on kuljetettu paareilla ulos luolasta. Vielä ei tiedetä, kuka paareilla oli.

Enää luolassa on jäljellä siis yksi jalkapallojoukkueen jäsen ja pelastushenkilöstöä.

Myös CBS News kertoo, että kaikki pojat ja heidän valmentajansa olisi saatu ulos luolasta. Mitään ei ole edelleenkään vahvistettu.

Helsingin Sanomien Thaimaassa tällä hetkellä oleva toimittaja Vesa Mäkinen kertoi, että puolen tunnin sisään alueen yli on lentänyt kaksi helikopteria. Niillä kuljetetaan todennäköisesti myöhemmin pelastettuja poikia sairaalahoitoon Chiang Raihin.

Mäkinen kertoi myös, että paikan päällä viritellään parhaillaan mikrofoneja tiedotustilaisuutta varten. Se on viime päivinä tarkoittanut sitä, että päivän pelastusoperaatio alkaa olla ohitse.

BBC kertoo, että lisää ambulansseja poistuu alueelta. BBC:n mukaan uskotaan, että loputkin pojat viedään niillä ja helikoptereilla Chiang Raihin. Poikia hoidettiin tänään pitkään suoraan paikan päällä, vaikka sunnuntaina ja maanantaina helikopterit ja ambulanssit kyyditsivät luolasta pelastetut suoraan sairaalaan.

"Tänään villisikalauma yhdistyy jälleen", Thaimaan Navy Seal -erikoisyksikkö on sanonut Facebookissa The Guardianin mukaan. Pelastettavana oleva jalkapallojoukkue on nimeltään Villisika.

Viestipalvelu Twitterissä liikkuu huhuja, että kaikki pojat ja heidän valmentajansa olisivat pelastuneet. Näin kirjoitti muun muassa australialainen 7 News Sidney. Twiitissä sanottiin myös, että poikia auttaneet lääkäri sekä erikoisjoukkojen jäsenet olisivat edelleen luolassa. Tietoja ei ole vielä vahvistettu.

The Guardian kertoo, että yhdeksäs pelastettu olisi kuljetettu helikopterilla Chiang Raihin. Helikopterikyyti olisi kolmannen pelastuspäivän ensimmäinen.

Paikalla olevien toimittajien mukaan helikopterille hurrattiin äänekkäästi ja sille vilkutettiin hyvästit.

BBC kertoo, että paikalta olisi lähtenyt taas yksi ambulanssi. BBC:n toimittaja Jonathan Head kertoi Twitterissä, että kahden viimeisen pelastettavan uskotaan olevan luolan suulla ja että "kaikki pidättelevät henkeään".

Toimittaja Michael Safi tweettaa, että "melko erityinen hetki ei välttämättä ole enää kaukana". Tällä hän viittaa todennäköisesti siihen, että kaikki pojat olisivat lähellä pelastumista.

Sunnuntaina kerrottiin, että silloin pelastetuille pojille annettiin rauhoittavia lääkkeitä, jotta he eivät menisi paniikkiin rankan matkan aikana.

The Guardianin toimittajan Michael Safin mukaan huhumylly on pyörinyt sen ympärillä, että pojille olisi annettu peräti nukutusainetta. Safi kirjoitti Twitterissä, että Thaimaan pääministeri on kumonnut puheet jyrkästi.

"Kuka kumma antaisi sellaisia lapselle?" pääministeri oli sanonut Safin mukaan. Pääministeri vahvistaa sen sijaan tiedon, että pojille on annettu "jotain, joka saa heidät vähemmän hermostuneeksi".

Pelastusoperaation johtaja Narongsak Osottanakorn on pitänyt Thaimaan pääministerin Prayut Chan-o-chaun ajan tasalla operaation etenemisestä, The Guardian kirjoittaa.

Hoitotoimenpiteet ovat muuttuneet aikaisemmasta, sillä tänään luolasta tulleita poikia on hoidettu paikan päällä. Sunnuntaina ja maanantaina pelastetut pojat sen sijaan kuljetettiin ambulansseilla tai helikoptereilla sairaalaan Chiang Raihin.

Viranomaiset vahvistivat, että yhdestoista ihminen on tuotu ulos luolasta, kertoo AFP.

The Guardianin mukaan thaimaalaisessa televisiossa olisi kerrottu viimeisimmän pelastuneen olevan joukkueen nuorin jäsen. Tietoa ei ole vahvistettu.

The Guardianin toimittaja Michael Safi kertoo lähteidensä antamien tietojen perusteella, että yhdestoista pelastuminen olisi vahvistettu.

Joka puolella maailmaa uutista kaikkien poikien pelastumisesta odotetaan kiivaasti niin sosiaalisessa mediassa kuin television edessä. Ennen kaikkea poikia odottavat kotiin heidän läheisensä.

Poikien paluuta on huomioitu monin tavoin. Ihmiset ovat muun muassa tehneet heille kannustavia piirustuksia, rukoilleet poikien puolesta ja valmistaneet heille ruokaa luolan ulkopuolella.

Poikia halusi kannustaa myös kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa, joka kutsui heidät viime perjantaina seuraamaan MM-kisojen loppuottelua Moskovaan.

Lääkärit kuitenkin totesivat tiistaina AFP:n mukaan, ettei matka sunnuntaina pidettävään finaaliin luultavasti onnistu. Vaikka sairaalaan tuodut pojat ovat olleet tähän mennessä hyvässä kunnossa, heidän täytyy lääkärien mukaan toipua rauhassa, AFP kertoo.

Reuters: Yhdestoista ulkona

Reutersin mukaan yhdestoista ihminen on kannettu paareilla ulos luolasta.

Yhden pojan ystävät ovat kertoneet CNN:lle, että he eivät malta odottaa, että saavat syödä suuren lautasellisen paistettua kanaa yhdessä ystävänsä kanssa. Paistettu kana on kuulemma pojan lempiruoka.

Ystävät saattavat kuitenkin joutua vielä odottamaan. Pelastetuille pojille on tähän mennessä tarjoiltu vain miedon makuista ja helposti sulavaa ruokaa.

CNN:n toimittajan Matt Riversin mukaan myös kymmenettä luolasta tuotua poikaa hoidetaan tällä hetkellä paikan päällä. AFP:n mukaan viranomaiset vahvistavat tiedon.

Viranomaiset vahvistavat: Kymmenen pelastunut

Nyt myös viranomaiset vahvistavat kymmenen pojan pelastuneen, AFP kertoo.

Pelastusoperaatiota johtava Narongsak Osattanakorn sanoi aiemmin päivällä, että kaikki loput luolassa olevat ihmiset yritetään tuoda ulos yhtä aikaa.

Jos suunnitelma toteutuu, luolasta olisi tulossa siis vielä kaksi poikaa, heidän valmentajansa sekä joukkueen apuna ollutta pelastushenkilöstöä.

Guardianin toimittaja Michael Safi kertoo Twitterissä, että kymmenennellekin pelastukselle olisi saatu vahvistus.

Pelastusoperaatiossa mukana ollut lähde kertoi CNN:lle, että myös kymmenes pelastettu olisi yksi pojista. Viranomaiset eivät ole vielä vahvistaneet tietoa.

Reutersin mukaan kymmenes ihminen on kannettu paareilla pois luolasta. Tiedotteessa puhutaan henkilöstä, ei pojasta. Kyseessä voi olla siis myös valmentaja.

Paikan päällä luolastolla olevan Helsingin Sanomien toimittajan Vesa Mäkisen suoran lähetyksen on tarkoitus alkaa näillä hetkillä.

AFP:n mukaan sekä poliisi että pelastustöissä mukana ollut Thaimaan Navy Seal vahvistavat tiedon yhdeksännen pojan pelastumisesta.

Navy Sealin jäsen vahvistaa, että poika on siirretty luolan suulta kenttäsairaalaan.

The Guardianin toimittaja Michael Safi päivittää tilannetta Twitterissä lehden lähteisiin perustuen.

Myös CNN kertoo, että yhdeksäs poika on tuotu ulos luolasta ja että häntä hoidetaan paikan päällä. Kolmea muuta poikaa ja heidän valmentajaansa odotetaan yhä.

Reuters: Yhdeksäs ulkona luolasta

Reuters kertoo, että yhdeksäs poika on pelastettu ja kannettu paareilla ulos luolasta.

HS:n paikalla olevan toimittajan Vesa Mäkisen mukaan luolastolla valmistaudutaan nyt selvästi johonkin. Paikalla on muun muassa sotilashenkilöitä juhlaunivormuissa, ja yhteiskuvia vapaaehtoisten kanssa otetaan. Mäkisen mukaan ihmiset näyttävät olevan erittäin hyvällä tuulella.

Thaimaan pääministeri Prayuth Chan-ocha on The Guardianin mukaan tavannut luolaan loukkuun jääneiden poikien sukulaisia.

Uutistoimisto AP:n mukaan ambulanssin on nähty lähtevän luolalta, kertoo The Guardian. Vielä ei ole vahvistettu, että yhdeksäs poika olisi pelastettu.

Teslan perustaja Elon Musk tarjosi aikaisemmin apuaan pelastusoperaatiossa. Viranomaiset kieltäytyivät Muskin palveluksista, mutta Musk on silti jättänyt luolan lähistölle minisukelluskapselin, jota hän toivoi käytettävän kolmannessa pelastusyrityksessä tai ainakin myöhemmin. Viranomaisten mukaan kapseli ei sovellu pelastustöihin.

Musk myös päivitti sosiaalisen median tileilleen kuvia ja videoita alueelta. Hänen eilen Instagramissa julkaisemassaan videossa näkyy kuvaa luolan sisältä.

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Helsingin Sanomien toimittaja Vesa Mäkinen on paikan päällä Thaimaassa. Hän käynnistää tällä tietoa kello 12.30 Suomen aikaa eli noin tunnin kuluttua suoran lähetyksen, jota voi seurata HS:n verkkosivuilta.

BBC kertoo uutistoimistotietojen perusteella, että yhdysvaltalainen elokuvayhtiö suunnittelee tekevänsä elokuvan poikien koettelemuksista.

BBC:n mukaan paikan päällä Thaimaassa olisivat Michael Scott ja Adam Smith, kaksi elokuvayhtiön yhteistyökumppania. Scott ja Smith haastattelevat ihmisiä ja tunnustelevat mahdollisuuksia projektin toteuttamiseen, BBC kertoo. Se ei kuitenkaan ole pystynyt vahvistaa tietoa siitä, että elokuva on todella toteutumassa.

Pelastusoperaatio alkoi tänään noin kello kuudelta aamulla Suomen aikaa, ja viranomaiset vahvistivat tiedon hieman ennen kahdeksaa. Matka poikien luo ja takaisin on kestänyt nyt noin viisi tuntia.

Sunnuntaina, ensimmäisenä pelastuspäivänä, neljän pojan saamiseen ulos meni paikallisten viranomaisten mukaan 11 tuntia. Eilen toiset neljä poistuivat luolasta yhdeksän tunnin operaation jälkeen. Voi siis olettaa, että joukkueen viimeistenkin jäsenten pelastamisessa kuluu vielä tovi.

Kuusi pojista käy Mae Sai Prasitsart -nimistä koulua. Koulun oppilaita kokoontui BBC:n mukaan tiistaina rukoilemaan yhdessä luokkatovereidensa puolesta.

Luolastossa kulkeminen on monilla tavoin riskialtista, mutta ainakin yksi mahdollinen vaara sieltä puuttuu: pojat ovat kertoneet Reutersin mukaan, etteivät ole törmänneet luolassa ollessaan villieläimiin.

Yksi sukeltajista on kuvaillut pelastusoperaatiota vaikeimmaksi, jonka hän on koskaan tehnyt, sukeltajaa haastatellut CNN kertoo.

"Pystymme näkemään vain lyhyen matkan päähän, ja kivet ovat teräviä kuin partaterät. Se tekee sukeltamisesta vaarallista." Sukeltaja sanoi myös, että kulkuväylät ovat todella ahtaita.

Pojat saivat tänään myös iloisia uutisia koulultaan: heidän ei tarvitse osallistua kokeisiin ensi viikolla, BBC kertoo.

Loput Villisika-jalkapallojoukkueen jäsenet ovat pelanneet eilen ensimmäisen pelinsä sen jälkeen, kun pojat katosivat, kertoi toimittaja Timothy McLaughlin Twitterissä.

Paikallinen terveysviranomainen Thongchai Lertwilairattanapong on kertonut The Guardianin mukaan Kom Chad Luek -uutissivustolle, että sairaalassa olevat pojat eivät saa halata tai muutenkaan koskettaa läheisiään ennen kuin on varmistettu, ettei heillä ole tulehduksia.

Lertwilairattanapong kertoi, että pojilta voi löytyä ainakin Weilin tautia ja melioidoosia, koska ne tarttuvat yleensä vedestä ja maaperästä.

Tapahtuneen vaikutusta poikien mielenterveyteen on pohdittu, ja asiantuntijat ovat AFP:n mukaan varoittaneet, että pojille voi jäädä kokemuksesta pitkäaikaisia traumoja.

Jesada Chokedamrongsuk Thaimaan terveysministeriöstä kertoo, että sairaalassa olevien poikien henkinen vointi on hyvä.

Yksi pelastushenkilöstön jäsenistä on sanonut ihailevansa sitä, miten hyvin pojat ovat selvinneet henkisistä ja fyysisistä koettelemuksista.

"Heidät on pakotettu tekemään jotain sellaista, mitä yksikään lapsi ei ole tehnyt aikaisemmin. -- He ovat uskomattoman vahvoja", hän kertoi BBC:lle The Guardianin mukaan.

12-henkinen juniorijalkapallojoukkue ja heidän valmentajansa jäivät loukkuun luolastoon jo 23. kesäkuuta. Luolassa on melko pimeää, ja lasten- ja nuortenlääkäri Elina Hermanson kertoikin Helsingin Sanomille 3. heinäkuuta, että pojat saattavat joutua pitämään aurinkolaseja jonkin aikaa luolasta poistumisen jälkeen.

Reutersin mukaan kahdeksan jo luolasta pelastetun pojan silmät ja näkökyky on tarkastettu sairaalassa, ja kaikki vaikuttaa olevan kunnossa.

BBC lisää, että myös poikien seurana ja turvana olleiden Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen jäsenten on tarkoitus poistua luolasta tänään muiden jälkeen. Luolassa on ollut myös lääkäri, joka aiotaan niin ikään tuoda takaisin samassa seurueessa. Kaikkiaan luolasta poistuisi tänään siis yhdeksän ihmistä.

Pelastusoperaatiota johtava Narongsak Osattanakorn on Reutersin mukaan painottanut, että kaikki luolassa olevat viisi ihmistä tuodaan ulos yhtä aikaa.

Yhdysvaltalainen The Washington Post -lehti kertoo, mitä valmentajan kirjoittamassa kirjeessä sanotaan.

"Lupaan pitää todella hyvää huolta lapsista. Kiitän kaikkia tuesta, ja tahdon pyytää anteeksi", valmentaja oli raapustanut vihosta irti repäistylle paperinpalalle.

Thaimaan laivaston Navy Seal -erikoisyksikkö on postannut Facebookiin päivityksen tilanteesta, kertoi Guardianin toimittaja Jacob Goldberg Twitterissä.

"Tästä päivästä tulee edellisiä pidempi. Tulemme juhlimaan yhdessä, hurraa!"

Pojat menivät luolaan yhdessä 25-vuotiaan valmentajansa kanssa. BBC:n mukaan jotkut ovat pohtineet, onko valmentaja syyllinen poikien kohtaloon. BBC kertoo, että valmentaja on kirjoittanut poikien vanhemmille käsin kirjeen, jossa pyytää anteeksi. Nämä ovat sanoneet, etteivät syytä häntä tapahtuneesta.

Elon Musk kertoi eilen Twitterissä käyneensä luolalla ja jättäneensä Villisiaksi nimetyn minisukellusveneensä paikan päälle, "jos sille tulee käyttöä tulevaisuudessa". Pelastusoperaation johtaja Narongsak Osottanakorn kertoi jo aikaisemmin, ettei Muskin apu ole juuri nyt tarpeen.

Pelastushenkilöstö on ollut vahvasti poikien tukena. He eivät pelkästään hae näitä ulos, vaan luolassa on tälläkin hetkellä Thaimaan merivoimien jäseniä. He ovat opettaneet poikia uimaan ja sukeltamaan sekä pitäneet näille seuraa, BBC kertoo.

Merivoimien henkilöstö pääsee luolasta pois todennäköisesti viimeisenä. Myös heidän terveydentilaansa täytyy BBC:n mukaan tarkkailla, sillä he ovat viettäneet pimeässä luolassa useita päiviä.

BBC kertoo, että vielä luolassa olevien poikien sukulaiset pysyttelevät sen lähistöllä olevalla tarkastuspisteellä ja odottavat kiihkeästi mitä tahansa tietoa poikien voinnista.

Koko maailma odottaa jännityksellä, koska viimeisetkin pojat saadaan ulos. Twitterissä kolmatta pelastuspäivää seurataan tiiviisti ainakin aihetunnisteilla #ThamLuangRescue, #thailandcaverescue ja #thaicaverescue. Myös paikan päällä halutaan osoittaa tukea pojille ja heidän pelastajilleen. Guardianin toimittaja Michael Safi kertoo Twitterissä, että paikallinen mies on pystyttänyt luolan läheisyyteen grillin, jossa tekee ruokaa pelastushenkilöstölle.

Rankasta sateesta ja hankalista olosuhteista huolimatta pelastusoperaation johtaja Narongsak Osattanakorn toivoo, että kolmas pelastusyritys voisi sujua eilistäkin sutjakammin.

"Ensimmäisenä päivänä meillä meni 11 tuntia, eilen yhdeksän. Toivomme, että voimme tehdä sen [pelastaa pojat] nopeammin tai ainakin yhtä nopeasti kuin eilen", Osottanakorn kertoi Guardianin mukaan.

Miten pojat luolaan päätyivät ja mitä tähän mennessä on tapahtunut?

Pojat jäivät luokkuun Tham Luangin -luolastoon 17 päivää sitten. Jalkapallojoukkueeseen kuuluuneet pojat olivat pyöräretkellä vuoristossa valmentajansa kanssa, ja menivät sisälle luolaan ilmeisesti aikeenaan kirjoittaa nimensä luolaston seiniin. Äkillinen rankkasade sai kuitenkin luolan tulvimaan, ja ryhmä joutui perääntymään yhä syvemmälle.

Kun poikia ei kuulunut kotiin, alkoivat etsinnät. Poikien pyörät ja reput löytyivät läheltä luolan suuaukkoa, mikä käynnisti suuretsinnät. Lopulta, noin viikko sitten maanantaina, sukeltajat löysivät pojat luolan kammiosta noin kolmen kilometrin päästä aukosta, josta he menivät sisään. Matkaa pääsisäänkäynniltä kammioon on yli 4 kilometriä.

Kammio oli käytännössä pieni veden saartama maapläntti pilkkopimeässä luolassa.

Pelastustyöt aloitettiin nopeasti, ja varhain sunnuntaiaamuna sukeltajat lähtivät hakemaan kammiosta ensimmäisiä poikia. Pelastusta valmisteltiin tarkasti, ja luolaa jouduttiin tyhjentämään vedestä ennen sukelluksia. Lisäksi monsuunikauden rankkasateet uhkasivat koko ajan tehtävää.

Ensimmäiset neljä poikaa tuotiin ulos sunnuntaina iltapäivällä. Operaatio kesti noin yhdeksän tuntia.

Maanantaina luolasta pelastettiin jälleen neljä poikaa, tällöin selvästi nopeammin kuin sunnuntaina. Pelastetut kuljetettiin sairaan läheiseen Chiang Rain kaupunkiin, jossa heitä tarkkaillaan ainakin viikon ajan.

Tänään siis jännitetään, saadaanko loput viisi pelastettavaa luolasta ulos. Odotukset ovat korkealla, vaikka tiistain tehtävää kuvailtiin aiempia vaativammaksi.

Guardian kertoo, että luolaan lähetetään päivän mittaan lisää sukeltajia jo siellä olevien 19 lisäksi.

Poikien läheiset odottavat malttamattomana, että pääsevät tapaamaan rakkaimpansa. Myös jo pelastetut pojat ovat kaivanneet perheitään. Reutersin mukaan heidän ensimmäisiä sanojaan luolasta poistumisen jälkeen oli, että heillä on ikävä kotiin.

Kolmas pelastusyritys on aikaisempia haastavampi

Pelastusoperaation johtaja on pyytänyt BBC:n mukaan henkistä tukea pelastushenkilöstölle, mutta ennen kaikkea hän toivoo heille annettavan työrauhaa.

"Olkaa kilttejä ja antakaa meille aikaa työskennellä. Tämän päivän pelastusoperaatio on vaativampi kuin kahtena aikaisempana päivänä", hän sanoi.

Vielä ei tiedetä, millä hän tarkalleen perusteli väitettään. Aikaisemmin tänään on oltu huolissaan ainakin siitä, että rajut sateet voivat nostaa vedenpinnan korkeutta luolan sisällä.

Teslan perustaja Elon Musk tarjoutui viime viikolla auttamaan pelastustöissä. Hän tahtoi viedä paikan päälle minisukelluskapselin, jonka sisällä poikia olisi voinut kuljettaa ulos luolasta. BBC kertoo pelastustöiden johtajan Narongsak Osottanakornin sanoneen, ettei Muskin tarjoamia välineitä tällä kertaa tarvita.

"Vaikka heidän varusteensa ovat teknologisesti eteviä, ne eivät sovi tähän tehtävään", Osottanakorn sanoi.

Jesada Chokedamrongsuk Thaimaan terveysministeriöstä uskoo, että pojat ovat pysyneet hyvässä kunnossa vaikeista olosuhteista huolimatta näiden urheilutaustan vuoksi.

"Nämä lapset ovat jalkapalloilijoita, he ovat vahvoja ja heillä on hyvä vastustuskyky", Chokedamrongsuk kertoi Reutersin mukaan toimittajille.

Operaatio on kiinnostanut laajasti kansainvälistä mediaa. Uutistoimisto Reutersin kuvaaja ikuisti tiedotusvälineiden käyttämät mikrofonit tiistain tiedotustilaisuuden jälkeen Prachanukrohin sairaalassa, jossa poikia hoidetaan.

Sairaalaan viedyistä pojista on otettu röntgenkuvia ja heille on tehty verikokeita, AFP kertoo. Reutersin mukaan ensimmäisen neljän pojan testituloksia voidaan odottaa 24–48 tunnin sisällä.

CNN kertoo, että rankkojen sateiden vuoksi osa pelastustyöntekijöistä pelkää, että pelastusoperaatio voi kestää toivottua pidempään. Tähän mennessä luolan sisällä olevan veden määrä ei ole lisääntynyt ja suuri osa matkasta luolasta ulos on voitu tehdä kävellen.

Pelastustöiden johtaja, kuvernööri Narongsak Osottanakorn pitää BBC:n mukaan tiedotustilaisuutta medialle. Hän vahvistaa, että tiedot poikien terveydentilasta pitävät paikkansa. Osottanakorn vahvistaa myös eilisen tiedon, että sairaalaan ensin tuotujen poikien läheiset saivat tavata heidät lasin läpi.

Jos lääkärit sallivat, myös loppujen neljän läheiset saattavat tavata heidät tänään iltapäivällä lasin läpi, Osottanakorn sanoo.

Jos kaikki menee hyvin, tänään alkoi viimeinen pelastusoperaatio ja jo muutaman tunnin kuluttua kaikki luolassa olleet on saatu ulos. Tehtävä alkoi tänään hieman kuuden jälkeen Suomen aikaa. Luolastoon meni 19 sukeltajaa, ja ulos tuodaan neljä poikaa ja valmentaja.

Ilmeisesti tänään toimitaan vielä edellispäiviäkin nopeammin, eli mahdollisesti jo ennen puoltapäivää selviää, saatiinko kaikki ulos.

Reuters kertoo, että aiemmin pelastetut pojat ovat hyvässä kunnossa mutta nälkäisiä. Jotkut ovat pyytäneet aamiaiseksi leipää, jossa on päällä suklaata. Hyvästä ruokahalusta huolimatta sairaalassa oleville pojille on annettu pääasiassa melko yksinkertaista, helposti sulavaa ruokaa.

Viranomaislähteet vahvistavat: Operaatio on käynnistynyt, sukeltajia luolassa

Viranomaiset vahvistavat, että operaatio on käynnistynyt. Luolassa on tällä hetkellä 19 sukeltajaa.

Paikan päällä Thaimaassa oleva BBC:n toimittaja Jonathan Head on kertonut, että kolmannesta päivästä voi tulla sään vuoksi erityisen hankala. Pelastusoperaatiossa mukana oleva ihminen oli kuvaillut pelastusta "kilpailuksi aikaa vastaan". Rankat sateet nostavat BBC:n mukaan todennäköisesti veden korkeutta luolan sisällä.

Guardianin toimittaja Michael Safi kertoo Twitterissä, että pelastusoperaation odotetaan etenevän normaaliin tahtiin, vaikka sää on sateinen ja pelastettavana on tänään neljän sijasta viisi ihmistä.

Sunnuntaina ja maanantaina pelastetut pojat on siis viety sairaalaan, jossa heitä tarkkaillaan viikon ajan. terveysviranomaiset kertoivat maanantaina, että he vaikuttavat olevan kohtuullisen hyvässä kunnossa. He ovat saaneet syödyksi kevyttä ruokaa, ja pojat ovat myös pystyneet kävelemään sairaalavuoteidensa vierellä.

Pojille tehdyt verikokeet kuitenkin osoittavat viitteitä tulehduksesta, ja kahdella pojista on keuhkokuume, jota hoidetaan antibiooteilla. Tarkempaa tietoa mahdollisista tulehduksista ei vielä ole.

Jo pelastetut pojat ovat iältään 12-16-vuotiaita, eli luolassa on vielä sekä porukan nuorin poika (11 vuotta) ja porukan vanhin (17 vuotta). Heidän lisäkseen luolassa on 25-vuotias valmentaja.

CNN: Kolmas pelastusyritys on käynnistynyt

CNN kertoo thaimaalaisen viranomaislähteen tietoihin perustuen, että kolmas pelastuspäivä on aloitettu. CNN:n mukaan paikalla on sukeltajia ja pelastustyöntekijöitä.

Thaimaassa luolaan tulvaveden vuoksi jumiin jääneiden poikien pelastusoperaation kolmas päivä on käynnistymässä. Sekä sunnuntaina että maanantaina pelastettiin neljä poikaa, joten luolassa on vielä neljä poikaa ja heidän valmentajansa.

HS seuraa tilannetta.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Thaimaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – sairastuneita enemmän kuin EU-maissa keskimäärin

  2. 2

   Epämääräiset ravitsemusgurut valtasivat netin ja alkoivat levittää hölynpölyä – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo harhaluulot yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Kun Make kynti syvällä, jalasta törrötti puukko eikä mikään määrä viinaa ollut tarpeeksi – Sitten hän teki raittiudesta itselleen ammatin

   Tilaajille
  5. 5

   Hyvä ruoka on Suomessa käsitetty väärin

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  8. 8

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  9. 9

   Britannia ja EU löysivät alustavan sovun, mutta peli ei ole vielä pelattu: HS kokosi tärkeimmät kysymykset 585-sivuisesta brexit-sopimuksesta

  10. 10

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  4. 4

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  7. 7

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  10. 10

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäjä yrittää saada lännessä valtaa väkisin, Kiina käyttää rahaa – ja Kiina onnistuu
  3. Brittihallitukselta tuki brexit-sopimukselle, mutta pääministeri Mayn asema saattaa olla uhattuna – ”Nyt muiden on kannettava vastuunsa”, sanoi EU:n pää­neuvottelija
  4. Stormy Danielsin lakimies Michael Avenatti pidätettiin Los Angelesissa perheväkivallasta epäiltynä
  5. Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto jaetaan tänään 24. kerran – edellinen voittaja Pauli Tapio pohtii kirjallisuuden ja palkinnon merkitystä Varaslähtö-esseessään
  6. Mielenterveyshäiriöistä kärsivät eivät ole väkivaltaisempia kuin muut kansalaiset
  7. Robin Lod on usein oikeassa paikassa ratkaisemassa otteluita, ja sitä taitoa tarvitaan torstaina Ateenassa – ”Äiti hoki aina sitä, että ikinä ei anneta periksi”
  8. Näin todellakin voi käydä: Ruotsin valtion rautatiet ei enää liikennöi Tukholmassa, mutta saattaa tulla ajamaan Helsingin lähiliikennettä
  9. Hyvä ruoka on Suomessa käsitetty väärin
  10. Kun Make kynti syvällä, jalasta törrötti puukko eikä mikään määrä viinaa ollut tarpeeksi – Sitten hän teki raittiudesta itselleen ammatin Tilaajille
  11. Epämääräiset ravitsemusgurut valtasivat netin ja alkoivat levittää hölynpölyä – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo harhaluulot yksi kerrallaan Tilaajille
  12. Näytä lisää