Ulkomaat

Miten käy brexitille ja kuka voisi pelastaa Mayn? 7 olennaista kysymystä Britannian hallituskriisistä

Liittokansleri Angela Merkel sanoi Lontoossa, että EU27 tutustuu Britannian brexit-ehdotukseen. Presidentti Donald Trump puolestaan sanoi Britannian olevan sekasorrossa ja ylisti eronnutta ulkoministeriä Boris Johnsonia ystäväkseen.

Lontoo

Britannian pääministeri Theresa Mayn asema on vaakalaudalla äskeisten ministerierojen jälkeen, mutta May itse jatkoi töitään tiistaina niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

”Aamulla oli tuloksekas hallituksen kokous – odotan innolla kiireellistä viikkoa. Kaikkea hyvää Englannin joukkueelle huomista varten!” May twiittasi tiistaina kuvan kera.
Mayn konservatiivihallituksen tulevaisuus on kuitenkin yhä hyvin epävarma. Yhtä epävarma on Britannian brexit-suunnitelmien tulevaisuus. Helsingin Sanomat etsi vastauksia seitsemään kysymykseen Britannian poliittisesta tilanteesta.

1. Mitä käy brexitille?

Maanantaina eronnut ulkoministeri Boris Johnson kirjoitti kielikuvia vilisevässä erokirjeessään, että brexitin olisi pitänyt tuoda uusia mahdollisuuksia ja toivoa sekä tilaisuuden tehdä asioita uudella tavalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä unelma on kuolemassa, koska sen on tukahduttanut tarpeeton itseluottamuksen puute”, Johnson päätteli.

Onkin tärkeää tehdä ero sen välillä, tekeekö kuolemaa itse brexit vaiko brexit-leirin äänestäjille tarjoilemat haavekuvat.

Britannia on yhä lähdössä EU:sta ensi maaliskuussa. Äänestäjien asenteet eivät ole muuttuneet olennaisesti.

Brexit-tavoitteittensa kanssa kahden vuoden ajan kipuillut konservatiivihallitus joutui kuitenkin viime perjantaina myöntämään, että Britannia ei voi hylätä tyystin EU:n sisämarkkinoita ilman että talous ja kansakunnan arki kärsivät. Samalla kuolivat kovan brexitin kannattajien antamat lupaukset – ja brexit-ministeri David Davis ja Johnson erosivat.

2. Mitä käy Maylle?

Pääministeri yrittää kääntää Davisin ja Johnsonin lähdön voitokseen. Konservatiivipuolueen parlamenttiryhmässä kuitenkin kuohuu.

Jos tarpeeksi moni – eli 48 – konservatiivikansanedustajaa niin vaatii, järjestävät konservatiivit pääministerille luottamusäänestyksen.

Kuinka moni haluaa savustaa Mayn ulos? Sen tietää varmasti vain rivikansanedustajien ryhmän eli niin sanonut 1922-komitean puheenjohtaja, joka kerää ”kirjeet” eli erovaatimukset.

Jos luottamusäänestys järjestetään, pitää Mayn saada puolelleen yli puolet konservatiivien kansanedustajista eli 159. Jos näin ei käy, joutuu hän eroamaan.

3. Kuka voi pelastaa Mayn?

Pääministeri ajaa nyt brexit-linjaa, joka on huomattavasti pehmeämpi kuin se, jota kovan brexitin kannattajat toivovat.

Kapinahankkeen voi kuitenkin ehkäistä se, että konservatiiviparlamentaarikot pelkäävät uusia ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Vaalit voisivat avittaa valtaan työväenpuolueen ja pääministeriksi Jeremy Corbynin.

Olennaista on myös se, miten muu EU reagoi brittihallituksen uusiin brexit-linjauksiin.

EU:lta tuleva nopea täystyrmäys heikentäisi Mayn asemaa. Siksi Lontoossa tiistaina Länsi-Balkan-kokouksessa vierailleen Saksan liittokanslerin Angela Merkelin epäsuorakin tuki on tärkeä.

Merkel sanoi kokouksen jälkeisessä lyhyessä lehdistötilaisuudessa, että muu EU eli EU27 tutustuu aikanaan brittihallituksen brexit-ehdotukseen, ja asiat etenevät. Hän totesi myös, että EU haluaa läheisen suhteen Britannian kanssa brexitin jälkeenkin.

”Edistymme asiassa. On hyvä saada ehdotus pöydälle”, Merkel sanoi.

Julkista tyrmäystä ei siis ainakaan vielä Merkelin taholta tullut.

4. Voiko tulla uusi kansanäänestys?

Hallitus ei halua uutta EU-kansanäänestystä, eikä sitä halua Britannia parlamentin alahuonekaan.

Viime päivien tapahtumat ovat kuitenkin osoittaneet, että brittihallituksen voi olla mahdotonta tarjoilla maalle brexit-sopimus, joka tyydyttäisi parlamentin enemmistöä. Edessä voikin olla pattitilanne. Silloin ainoa ulospääsytie olisi uusi kansanäänestys.

Labourin varajohtaja Tom Watson sanoi tiistaina BBC:n radiohaastattelussa, että on erittäin epätodennäköistä, että työväenpuolue tukisi uuden EU-kansanäänestyksen järjestämistä. Ajatusta ei ole kuitenkaan tyystin hylätty.

5. Onko tulossa uusia eroja?

Tiistaina kertyi pari alemman tason konservatiivieroa, kun kaksi puolueen varapuheenjohtajaa erosi. Eroista uutisoi BBC.

Hallituksen näkyvin brexit-hahmo eli ympäristöministeri Michael Gove istui kuitenkin yhä tiukasti ministeriautonsa takapenkillä. Samoin tekivät muutkin ministerit. Monet heistä ovat jo lähtökohtaisesti vastentahtoisia brexitin toteuttajia.

Brittihallituksen suurin brexit-kapina näyttää ainakin toistaiseksi rajoittuneen kahden avainministerin sekä puolituntemattomien apulaisministerien eroon.

Uusi brexit-ministeri Dominic Raab pääsee paraatipaikalle edustamaan Britanniaa eroneuvotteluissa. Langat pysyvät Mayn käsissä. Ulkoministerinä aloitti maanantai-iltana entinen terveysministeri Jeremy Hunt.

6. Onko Britannia nyt valinnut brexit-tiensä?

Brittihallitus sopi perjantaina, että se haluaa jatkaa tavara- ja maataloustuotteiden vapaakauppaa EU:n kanssa ja jäädä samalla EU-sääntelyn piiriin. Tämä on kuitenkin vasta Britannian ehdotus siitä, miten se haluaisi asioiden järjestyvän.

Konservatiivihallituksen brexit-tavoitteet tuskin sellaisenaan sopivat EU27:lle. Britannia yrittää yhä poimia rusinoita pullasta eli valita ne edut, jotka se haluaa sisämarkkinoilta säilyttää.

Jos EU27 sanoo Britannialle tiukasti ”ei käy”, pitää Mayn hallituksen sopeutua tilanteeseen. Vaihtoehtoisesti edessä on lähtö EU:sta ilman sopimusta, mikä olisi erittäin haitallista kaikille osapuolille.

7. Mitä käy Boris Johnsonille?

Sen enempää Johnson kuin Daviskaan ei ilmoittanut erotessaan haastavansa Mayta. Etenkin Johnsonin tulevaisuudensuunnitelmat herättävät kuitenkin paljon kiinnostusta. Maylle hän voi olla pahempi vastustaja hallituksen ulkopuolella kuin hallituksessa.

Johnson poseerasi tiistain The Daily Telegraph -lehden kannessa kynä kädessä ja erokirje pöydällä. Poseeraus herätti tiistaina paljon piikittelyä. Johnsonin raportoitiin kutsuneen kuvaajat paikalle vartavasten eroaan ikuistamaan.The Times -lehti puolestaan kirjoitti purevan pääkirjoituksen Johnsonista ja konservatiivipuolueesta. Sen mukaan puolue on jyrkänteen reunalla, ja Johnsonin ero ollut jo pitkään tulossa.

”On aikoja, jolloin hulluus valtaa poliittisen puolueen sielun. Tämä on konservatiivipuoleen kohtalo nyt. Herra Johnsonin omahyväinen toiminta vaarantaa joko kansakunnan vaurauden tai tavoitellun brexitin”, lehti linjasi.

Johnsonin asettautuminen helmikuussa 2016 EU-eron kannalle oli todennäköisesti yksi ratkaiseva tekijä sille, että brexit-kanta voitti. Johnsonin mukaantulo antoi brexit-kampanjalle rutkalti lisää näkyvyyttä ja uskottavuutta.

Johnsonilla on kuitenkin yhä ainakin yksi ystävä. Britanniaan torstaina saapuva Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi tiistaina tuestaan Johnsonille.

”Boris Johnson on ystäväni. Hän on ollut hyvin kiva minua kohtaan. Tukenut paljon. Ehkäpä juttelemme, kun pääsen sinne. Pidän Boris Johnsonista. Olen aina pitänyt hänestä”, Trump sanoi Valkoisella talolla brittimedialle.

Britannian hän totesi olevan ”jokseenkin sekasortoisessa” tilassa.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Konservatiivit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  2. 2

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  3. 3

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

  6. 6

   Tuomari nimesi Bill Cosbyn, 81, vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi – Tuomio luetaan tiistai-iltana Suomen aikaa

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  9. 9

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  10. 10

   Palvelunesto­hyökkäys kaatoi useita verkkopalveluita – Hyökkäys tuli ulkomailta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  6. 6

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  10. 10

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää