Ulkomaat

Venäjän media: Rauhalliset suomalaiset valmistautuvat huippukokoukseen, joka pidetään vaatimattomassa keltaisessa rakennuksessa

Tuleva Helsingin huippukokous on suuri uutinen myös Venäjällä. Viestimet yrittävät valottaa muun muassa kokouksen asialistaa.

Moskova

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin tapaaminen ensi viikolla Suomessa on ollut yksi viime aikojen tärkeimmistä uutisista myös Venäjällä. Mikään uutinen ei toki silti Venäjällä ole niin suuri, että se ylittäisi näkyvyydessä jalkapallon maailmanmestaruuskisat, joita pelataan kotimaassa.

Tulevaa Helsingin huippukokousta käsiteltiin tiistaina esimerkiksi Kremlin hallitseman valtakunnallisen television ykköskanavan poliittisessa keskusteluohjelmassa nimeltä Vremja Pokažet eli Aika näyttää. Ohjelmassa joukko asiantuntijoita keskustelee studiossa.

Tiistaisessa keskustelussa todettiin, että Trumpin arvaamattomuuden takia huippukokouksessa voi tapahtua melkein mitä tahansa. Yleensä neuvonantajat voivat hieman kontrolloida johtajia vastaavissa tapaamisissa, mutta ei tällä kertaa, oli asiantuntijoiden johtopäätös.

Huippukokous työllistää myös mielipidemittausten tekijöitä. Maanantaina valtiollinen tutkimuslaitos Vtsiom julkisti kyselyn, jonka mukaan joka kolmas venäläinen suhtautuu varovaisen toiveikkaasti Helsingin huippukokoukseen, eli uskoo että kokous voi parantaa Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Enemmistö venäläisistä ei kuitenkaan odota tapaamiselta mitään merkittävää tulosta, kertoo Vtsion maanantaisessa tiedotteessaan.

Kun Trump valittiin presidentiksi toissa vuonna, monet venäläiset odottivat suhteiden Yhdysvaltoihin parantuvan, mutta joutuivat pettymään. Nyt he ovat kyselyn mukaan saaneet hieman uskoa takaisin.

Venäjän mediaa kiinnostavat myös maailmanluokan kokouksen vaikutukset pienessä Helsingissä.

Valtiollinen uutistoimisto Tass kertoi tiistaina englanninkielisessä uutisessaan Suomen turvatoimista kokouksen aikana. Tass siteerasi uutisessaan Yleä. Tass kertoi, että Suomen viranomaisten Virve-viestiverkon odotetaan kuormittuvan tapaamisen aikana ja että Suomen viranomaiset ovat tehneet yhteistyötä Venäjän ja Yhdysvaltojen presidenttien turvapalveluiden kanssa.

Viime lauantaina Venäjän hallituksen lehti Rossijskaja Gazeta muistutti suomalaisten rauhallisesta kansanluonteesta toteamalla, että tuleva huippukokous on ”koskettanut jopa rauhallisia suomalaisia”.

Lehti kertoo huippukokouksen poikkeuksellisuudesta toteamalla, että Suomessa oli näin merkittävä huippukokous viimeksi vuonna 1975. Silloin Suomessa oli Etyk.

”Tuolloin, muistelevat analyytikot, tapahtui lähentymistä Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välillä”, Rossijskaja Gazeta kertoo.

Lehden mukaan kaikki helsinkiläiset vaikuttavat olevan tietoisia siitä, että 16. päivä on huippukokous Presidentinlinnassa. Lehti ei kerro, onko tieto kokouspaikasta peräisin sen omista lähteistä. Tähän mennessä Presidentinlinnan ovat maininneet yhdysvaltalaiset viranomaiset, mutta virallista tietoa kokouspaikasta ei ole kerrottu.

Suomen valtionpäämiehen työpaikka ei venäläisen mittapuun mukaan ole kuitenkaan mikään linna, ilmenee Rossijskaja Gazetan kirjoituksesta.

”Melko vaatimaton kolmikerroksinen keltainen rakennus, jossa on valkoiset pylväät”, luonnehtii lehti Presidentinlinnaa. Lehti muistuttaa, että rakennus oli aikoinaan Venäjän keisarin virka-asunto, sillä hän oli myös Suomen suuriruhtinas.

Venäjän media on myös yrittänyt valottaa tulevan tapaamisen asialistaa. Yhdysvaltojen ulkoministerin Mike Pompeon mukaan tärkeimmät teemat tapaamisessa ovat Ukrainan ja Syyrian tilanne, kertoi uutissivusto Gazeta.ru tiistaina lyhyessä uutisessaan, jossa se viittaa yhdysvaltalaismediaan.

Maanantaina talouslehti Kommersant kertoi omiin yhdysvaltalaisiin hallinnon lähteisiinsä viitaten, että Venäjä olisi laatinut ehdotuksen julkilausumaksi, joka luetaan tapaamisen päätteeksi. Ehdotus olisi lehden mukaan annettu Yhdysvalloille, joka on siihen muuten tyytyväinen, mutta haluaa lisätä maininnan, että Yhdysvallat on huolissaan Venäjän Venäjän sekaantumisesta vuoden 2016 vaaleihin.

Tiistaina yksi median uutisaiheista sivusi huipputapaamista välillisesti sikäli, että kyse oli venäläisten ja yhdysvaltalaisten poliitikkojen suhteista.

Uutisen mukaan yhdysvaltalainen republikaanisenaattori John Kennedy vertaa venäläisiä poliitikkoja mafiaan. Asiasta kertoi esimerkiksi radiokanava Eho Moskvi eli Moskovan kaiku.

Kennedy kuului senaattorijoukkoon, joka viime viikolla vieraili Venäjällä. Vierailua on pidetty jonkinlaisena esinäytöksenä Putinin ja Trumpin tapaamiselle.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi Kennedyn puheita toteamalla muun muassa, että Yhdysvalloissa poliitikot ovat ”russofobisen paineen alla”, kertoi taloussanomalehti Vedomosti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  2. 2

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  8. 8

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  9. 9

   Venäläinen luonnonkosmetiikka tekee Suomessa kauppansa, ja yrityksen perustajalla on sille selitys: ”Skandinaavit ovat kurkkuaan myöten täynnä omaa pohjoismaista ilmastoaan”

  10. 10

   Hitler viihtyi sotavuosienkin aikana natsien lomaparatiisissa Baijerin alpeilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  6. 6

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  7. 7

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäläinen luonnonkosmetiikka tekee Suomessa kauppansa, ja yrityksen perustajalla on sille selitys: ”Skandinaavit ovat kurkkuaan myöten täynnä omaa pohjoismaista ilmastoaan”
  3. Äänestys Soinin luottamuksesta teki railoa hallituksen sisälle – jos edustajat olisivat saaneet vapaat kädet, lopputulos olisi ollut paljon arvaamattomampi
  4. Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä
  5. Italian tähtihakkuri Ivan Zaitsev lähes pitelemätön – tyly tappio varmisti Suomen MM-urakan päättymisen sunnuntaina
  6. Tästä naistaiteilijasta olisi voinut tulla ”Saksan Picasso”, jos hän olisi saanut elää
  7. William Morrisin ajatukset itse tehdyn arvokkuudesta ovat jälleen ajankohtaisia – näyttely Tukholmassa perehdyttää Arts and Crafts -liikkeen dynamoon
  8. Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä
  9. Näin Venäjän vaikutusvaltaa lisäävä kaasuputki uppoaa Itämereen – HS seurasi Nord Stream 2:n rakentamista Saksan rannikolla Tilaajille
  10. Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?
  11. Lasten dekkarifestivaaleilla lapset pääsevät ratkomaan arvoituksia ja salaisuuksia ihan itse
  12. Näytä lisää