Ulkomaat

Nato-kokoukseen valmistaudutaan poikkeuksellisen hermostuneissa tunnelmissa – Trump lisäsi painetta: arveli Putinin tapaamisen osoittautuvan helpommaksi

Muutama päivä huippukokouksen jälkeen ensi maanantaina Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä. Juuri siksi muut muut Nato-maat pitävät tärkeänä, että huippukokouksesta ulos lähtevä viesti korostaa liittouman yhtenäisyyttä.

Bryssel

Sotilasliitto Naton jäsenmaiden johtajat kokoontuvat Brysselissä keskiviikkona alkavaan huippukokoukseen ainutlaatuisen hermostuneissa tunnelmissa.

”Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu”, asiantuntijat ja diplomaatit toistelivat kokouksen alla.

Naton käytävillä Brysselissä yleistunnelmana oli tiistaina varautuminen pahimpaan. Kukaan ei tiedä, miten Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo käyttäytyä kokouksessa saati millä mielellä hän lähtee siitä pois.

Muutama päivä huippukokouksen jälkeen ensi maanantaina Trump tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä. Juuri siksi muut Nato-maat pitävät tärkeänä, että Brysselin huippukokouksesta ulos lähtevä viesti korostaa liittouman yhtenäisyyttä, Yhdysvaltain sitoutuneisuutta Natoon ja transatlanttisen suhteen vahvuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Harva silti odotti kokouksesta sopuisaa. Ei ainakaan Trump.

”Minulla on Nato, minulla on jonkin verran sekasorrossa oleva Britannia ja minulla on Putin. Suoraan sanoen Putin saattaa olla niistä helpoin. Kuka olisi arvannut”, hän kuvaili Euroopassa odottavia neuvotteluja tiistaina Washingtonissa hiukan ennen kuin nousi lentokoneeseen.

Sitä ennen ja sen jälkeenkin hän ilmoitti useampaan kertaan, että eurooppalaiset Nato-maat käyttävät liian vähän rahaa puolustukseensa ja tukeutuvat liikaa Yhdysvaltoihin. Maanantaina hän totesi, ettei tilanne ole ”reilu” eikä ”hyväksyttävä”.
Trump on toistuvat arvostellut monia Nato-maita siitä, etteivät ne ole nostaneet puolustusmenojaan kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta, kuten Walesin huippukokouksessa sovittiin vuonna 2014. Yhdysvaltalaisviestimien mukaan Trump lähetti jo viime kuussa tiukkasävyiset kirjeet ”alisuorittajille”.

Trumpin tiukin kritiikki kohdistuu Saksaan, joka käyttää nyt puolustukseen 1,24 prosenttia bruttokansantuotteestaan. Saksan tavoitteena on nostaa osuutta 1,5 prosenttiin vuoteen 2024 mennessä, mutta nykypäätöksin tavoite ei toteudu.

Myös Trumpin edeltäjät ovat vaatineet Euroopan maita lisäämään puolustusmenojaan ja ottamaan isomman roolin Euroopan puolustuksessa. Trump on kuitenkin lisännyt kierroksia ja arvostellut sekä Nato että monia sen jäseniä.

Saksassa on myös noin 35 000 yhdysvaltalaissotilasta kahdenvälisellä sopimuksella. Valkoinen talo on jo pyytänyt Yhdysvaltain puolustusministeriötä arvioimaan niiden ainakin osittaista vetämistä pois. Tämä on Brysselissä tulkittu keinoksi painostaa Saksaa, minkä Yhdysvallat on kiistänyt.

Kireän tunnelman on arvioitu johtavan näkyvään riitaan, mikäli Trumpin mielestä riittämättömästi rahaa käyttävät maat yrittävät puolustautua tai muut Nato-johtajat yrittävät hänen mielestään antaa liikaa neuvoja Putinin kohtaamiseen.

”Kauhuskenaariona pidetään G7:n toistumista”, Brysselin diplomaattilähteet arvioivat kokouksen alla.

Viime kuussa Trump osallistui ensin suurista teollisuusmaista koostuvan G7-ryhmän huippukokoukseen Kanadassa, josta matkusti tapaamaan Pohjois-Korean diktaattoria Kim Jong-unia Singaporeen.

Tapaaminen keskeisten liittolaisten kanssa sujui riitaisasti. Matkalla Singaporeen hän haukkui vielä Kanadan pääministerin Justin Trudeaun ja ilmoitti, ettei Yhdysvallat hyväksy valmiiksi neuvoteltua päätösasiakirjaa. Singaporessa hänellä sen sijaan riitti kauniita sanoja Kimistä.

Nyt Natossa siis pelätään, että pahimmassa tapauksessa Trump riitelisi tällä viikolla julkisesti Nato-liittolaistensa kanssa ennen kuin sopuilisi Putinin kanssa Helsingissä. Natossa tätä mahdollisuutta pidetään yleisesti paljon pahempana kuin G7-riitelyn ja Kimin kehumisen yhdistelmää, sillä tällä kertaa se olisi Venäjälle viesti transatlanttisten suhteiden hapertumisesta.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg joutui myöntämään jännitteet tiistaina. Stoltenberg sanoi tiedotustilaisuudessaan olettavansa, että huippukokouksessa käydään ”vahvaa” ja ”rehellistä” keskustelua puolustusmenoista.

”Nato-kumppanien välisissä erimielisyyksissä ei ole mitään uutta”, hän sanoi lisäten, että Yhdysvallat on lisännyt Trumpin kaudella sotilaallista läsnäoloaan Euroopassa.

Stoltenberg korosti monien maiden kasvattaneen puolustusbudjettejaan, myös Saksan. Hän arvoi tämän johtuneen ainakin osin Trumpin lausunnoista ja kiitti ”presidentti Trumpia johtajuudesta”.

Stoltenberg joutui silti myöntämään, että Trump on kutonut kaupan ja puolustuksen yhteen. Trump on toistuvasti maininnut samassa yhteydessä Euroopan maiden käyttävän liian vähän rahaa puolustukseen ja EU:n ja Yhdysvaltain välisen kaupan olevan Yhdysvalloille alijäämäistä.

Tällainen epävarmuus on huippukokousten yhteydessä uutta. Perinteisesti huippukokouksissa ei tapahdu kummoisia yllätyksiä, sillä kaikki on sovittu ja valmisteltu etukäteen.

Tälläkin kertaa kokouksen valmistelu ministeri- ja virkamiestasolla on sujunut normaalisti.

Tätä korosti tiistaina myös Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläs Kay Bailey Hutchison, joka yritti samalla rauhoitella tunnelmaa korostamalla huippukokouksen osoittavan Naton ”voimaa ja yhtenäisyyttä”.

Perinteisillä mittareilla valmistellut päätökset riittäisivät keskinäisiin kehuihin.

Nato on lisäämässä toimintavalmiuttaan ja nopeuttaan perustamalla uudet komentokeskukset Saksaan ja Yhdysvaltoihin. Tärkeimmäksi näytöksi nostetaan päätöstä nostaa valmiuteen enintään 30 päivässä 30 maavoimien pataljoonaa, 30 ilmavoimien laivuetta ja 30 merivoimien alusta.

Vaatimuksiin paremmasta panoksesta Terrorismin torjunnassa vastataan uudella koulutusoperaatiolla Irakissa.

Keskiviikkoiltana järjestettävälle huippukokousillalliselle osallistuu myös Suomen presidentti Sauli Niinistö. Illalliselle on kutsuttu toista kertaa kumppanimaista vain Suomi ja Ruotsi.

Huippukokous on myös Suomelle tärkeä, koska muutokset Yhdysvaltain ja sen eurooppalaisten Nato-kumppanien suhteissa vaikuttavat myös Suomeen.

”Transatlanttinen yhteys on tuiki tärkeä Euroopalle, ei pelkästään Nato-maille. Säröjä ei olisi hyvä ottaa”, Niinistö sanoi Ilta-Sanomissa viikonloppuna julkaistussa haastattelussa.

Suomi on todennut pataljoonien sijoittamisen Viroon, Latviaan, Liettuaan ja Puolaan eli niin sanotun ”eteentyönnetyn läsnäolon” lisänneen vakautta Itämeren alueella.

Fakta

Nato kiistelee aina rahasta


 Natossa kiistellään rahasta, mutta ei Naton budjetista vaan jäsenmaiden puolustusmenoista.

 Naton toimintabudjetti on vain noin 1,3 miljardia euroa.

 Yhdysvaltojen sotilasbudjetti on tämän vuoden ennusteen mukaan runsaat 603 miljardia euroa, eli noin 3,5 prosenttia kansantuotteesta.

 Eurooppalaisten jäsenmaiden ja Kanadan sotilasmenot ovat yhteensä 267 miljardia euroa ja keskimäärin 1,47 prosenttia kansantuotteesta.

 Nato maat ovat luvanneet nostaa puolustusbudjettinsa kahteen prosenttiin kansantuotteesta vuoteen 2014 mennessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nato
 • Donald Trump
 • Kari Huhta
 • Jussi Niemeläinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

   Tilaajille
  2. 2

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  3. 3

   Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

  4. 4

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  5. 5

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  6. 6

   Anttilan konkurssin jäljiltä saataviaan kaipaa edelleen 1 500 kuluttajaa, sadat jäämässä ilman rahojaan

  7. 7

   Lukittu mökkitie voi maksaa ihmishengen – pelastus­viranomaisten kulkua ei tule estää

  8. 8

   Kertotaulun tankkausta ja ruotsin epäsäännöllisiä verbejä 70 euron tuntihintaan – maailmalla miljardiluokkaan paisunut yksityisopetusbisnes on rantautumassa Suomeenkin

  9. 9

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  10. 10

   Weekend-festivaalin järjestäminen Hietaniemessä ei ollut viisasta: Näin omin silmin, kun nuoret juoksivat hautojen yli turvamiehiä karkuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  2. 2

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  3. 3

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  4. 4

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  5. 5

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  6. 6

   ”Menetin 25 Facebook-kaveria, kun sanoin sen” – Ruotsidemokraateille vyöryy ääniä Ruotsin ”ruostevyöhykkeeltä”, mutta kun Pär Åhrlin kertoi yhden niistä olevan hänen, kaverit kaikkosivat

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset sopimus­juristit olivat ovelampia kuin amerikkalainen jätti­yhtiö, ja se pelasti Uuden­kaupungin auto­tehtaan – Tällainen on Valmet Automotiven ihmeellinen tarina

  8. 8

   Syntyvyyden laskuun löytyi uusi selitys: Vanhempien uupumus vaikuttaa lapsitoiveisiin

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   Festareiden silmiinpistävät: Weekendin Baywatch-asuiset naiset: “Olin hitain koulun uimatunnilla, mie en todellakaan pelasta ketään!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  4. 4

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  7. 7

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  8. 8

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää