Ulkomaat

Jalkapallo­juniorien kesäretki muuttui hetkessä ilosta kauhuksi – poikien pelastaminen oli kiivas taistelu aikaa vastaan, näin tapahtumat etenivät Thaimaan tulvaluolassa

Pojat viettivät luolassa yhteensä 18 päivää. Pelastusoperaatio oli äärimmäisen vaarallinen.

Jalkapalloharjoitukset ja sen jälkeen tutkimaan Tham Luangin luolaa. Kuulostaa hauskalta tavalta viettää kesäkuinen päivä Pohjois-Thaimaassa. Niin todennäköisesti ajatteli entinen munkki ja nykyinen jalkapallovalmentaja, 25-vuotias Ekkapol Chantawong.

Kaikki muuttui kuitenkin hyvin nopeasti ilosta kauhuksi.

Kulman takana odottava ja rankkoja sateita mukanaan tuova monsuunikausi yllätti valmentajan ja joukkueen 12 pelaajaa täysin.

Luolaan alkoi sataa vettä hurjaa tahtia, ja joukkueen ainoa vaihtoehto oli paeta syvemmälle luolaan. Reput ja muut varusteet jäivät reitin varrelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ei kestänyt kauaakaan, kun luola oli paikoin täysin sateiden aiheuttaman tulvaveden peitossa. Pojat olivat loukussa pienellä kielekkeellä noin neljän kilometrin päässä luolan suuaukosta.

Päiväkausia luolassa täysin pimeässä ja ilman ravintoa on pitkä aika. Vettä onneksi oli mukana, mutta ainoan taskulampun paristot eivät kestäneet kauaa.


Yhdeksän päivän jälkeen luolasta kantautui ilouutisia: kaksi brittisukeltajaa löysi pojat luolasta 2. heinäkuuta. Etsintöihin oli siinä vaiheessa osallistunut jo yli 1 000 ihmistä.

Toivoa löytymisestä antoi, että poikien varusteet löytyivät luolasta noin kahden kilometrin päässä luolan suuaukosta. Alkusysäys etsinnöille tuli, kun puistonvartija löysi poikien lukitut polkupyörät tulvivan luolan edestä.

Riemu poikien löytymisestä oli kuitenkin vain hetkellistä.

Edessä oli seuraava ponnistus: pojat täytyy saada luolasta ulos ennen kuin monsuunisateet vesittävät kaikki pelastusyritykset. Muuten he joutuisivat viettämään luolassa jopa kuukausia.

Monsuunikausi kestää tyypillisesti heinäkuusta lokakuuhun, eli noin neljä kuukautta. Poikien olinpaikkaan toimitettiin neljän kuukauden ruoka- ja juomavarannot. Aluksi pidettiin jopa todennäköisenä, että pelastusyritys on mahdollinen vasta monsuunikauden jälkeen.

Äkkiä viranomaiset kuitenkin ymmärsivät, että 11–16-vuotiaat pojat ja 25-vuotias valmentaja eivät selviä niin pitkää aikaa, sillä luolan happitasot alkoivat pudota uhkaavasti.


Alkoi kiivas taistelu aikaa vastaan. Rankat sateet olivat vaikeuttaneet operaatiota jo lasten etsintävaiheessa.

Myös poikien henkinen hyvinvointi huoletti. HS:n haastatteleman lasten- ja nuortenlääkäri Elina Hermansonin mukaan ikä voi kuitenkin jopa suojata lapsia katastrofiajatuksilta.

Hän sanoi, että noin 12-vuotias lapsi uskoo vakuuttelun siitä, että asiat tulevat kääntymään hyväksi. Hyötyä on myös ollut valmentaja Chantawongin munkkitaustasta. Hän opetti poikia meditoimaan, mikä rauhoitti heitä ja auttoi säästämään voimia.

Operaation edetessä viranomaiset punnitsivat kolmen vaihtoehdon välillä. Pelastaminen sukeltamalla, poraamalla tai odottamalla monsuunikauden yli. Odottelu oli jo tyrmätty huonoksi vaihtoehdoksi, ja porauksen ongelma oli, ettei kukaan tarkalleen osannut paikallistaa kohtaa, johon reikä pitäisi porata. Se olisi voinut olla vaaraksi myös luolassa oleville pojille.

Varjoja leijui sukelluksenkin yllä. Esimerkiksi yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n haastattelema entinen laivaston erikoisjoukkojen sukeltaja sanoi, että kaikki pojat eivät tulisi siitä selviämään. Pojat kun eivät olleet uimataitoisia, saati että heillä olisi ollut kokemusta sukeltamisesta.Odotus poikien löytymisestä pelastusoperaation aloittamiseen ei lopulta kestänyt kauaa. Heidät löydettiin maanantaina 2. heinäkuuta, ja ensimmäiset pojat tuotiin luolasta ulos sunnuntaina 8. heinäkuuta. Sunnuntaina neljä lasta, maanantaina neljä ja tiistaina loput viisi.

Kolme päivää ja kaikki 13 henkilöä oli pelastettu luolasta. Tieto viimeisestäkin pelastetusta pojasta kirvoitti luolan edustalla olleet thaimaalaiset vapaaehtoistyöntekijät äänekkäisiin suosionosoituksiin.


Viranomaiset ja asiantuntijat korostivat toistuvasti, että sukellusoperaatio on äärimmäisen vaarallinen jopa ammattilaiselle. Vaarallisuudesta sai osansa thaimaalainen entinen laivaston erikoisjoukkojen sukeltaja Saman Gunan, joka kuoli luolaan, kun hänen ilmasäiliönsä tyhjeni sukelluksen aikana. Gunan oli viemässä pelastusreitin varrelle ilmasäiliöitä.

Pelastusoperaatio koostui monesta eri osa-alueesta. Yksi operaation onnistumisen kannalta tärkeimmistä oli veden pumppaaminen. Luolasta pumpattiin vettä ainakin toistasataa miljoonaa litraa, jotta sukelluksesta tulisi turvallisempaa.

Jopa ihmeen kaupalla sää pysyi vähintään kohtuullisena. Kuuroja lukuun ottamatta rankat monsuunisateet väistivät luolan seudun, eikä vedenpinta luolassa missään vaiheessa noussut enää sellaiseksi, että se olisi estänyt lasten pelastamisen.


Thaimaan luolaoperaatiota seurattiin käytännössä maailman joka kolkassa. Luolan läheisyyteen kohosi pikavauhtia mediakeskus, joka täyttyi toimittajista eri puolilta maailmaa.

Paikalla oli myös HS:n toimittaja Vesa Mäkinen. Turmaluolalta raportoinnin lisäksi Mäkinen kävi jututtamassa muun muassa poikien koulun opettajia, jotka eivät voineet uskoa, kuinka pojat selvisivät luolan koettelemuksista.

Tästä voit lukea myös Elina Tanskasen kolumnin, jossa hän pohtii, miksi luolasta pelastettavien thaimaalaislasten kohtalo koskettaa niin syvästi.


Muu maailma käytännössä eli median eri tietojen varassa. Välillä luolalta saatiin vahvistettua tietoa, välillä vahvistusten saaminen oli hankalaa. Viimeistä pelastuspäivää lukuun ottamatta viranomaisilta tihkui virallista tietoa hyvin niukasti.

Tyypillistä oli, että tietoja operaation kulusta jouduttiin odottamaan siihen saakka, kunnes operaatio oli kunkin päivän osalta päätöksessään.


Lapset ovat Thaimaan viranomaisten kertoman mukaan olleet hyvinvoivia, mutta heidät on pelastamisen jälkeen toimitettu sairaalahoitoon Chiang Rain kaupunkiin. Pelastusoperaatiota johtanut Narongsak Osottanakorn on maassa juhlittu sankari.

Tapahtumassa riittänee vielä jälkipuintia, ainakin lasten voinnin osalta. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että operaatio oli menestystarina, joka sai onnellisen lopun.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Thaimaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  7. 7

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  8. 8

   Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan

  9. 9

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  10. 10

   Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää