Ulkomaat

Sukeltaja: Luolasta pelastetut pojat nukutettiin vaarallisen sukelluksen ajaksi – Ensimmäinen video sairaalassa toipuvista pojista julki

Sukeltajat kertoivat brittilehdelle katastrofin olleen lähellä pelastusoperaation viime hetkillä.

Thaimaassa tulvineeseen luolaan jumiin jääneiden poikien pelastusoperaatiosta kuultiin uusia yksityiskohtia keskiviikkona.

Operaatioon osallistunut entinen Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen sukeltaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että pojat kuljetettiin Tham Luangin luolaston vaarallisten kammioiden läpi nukutettuina ja paareilla. Matkan varrella lääkärit tarkkailivat heidän pulssiaan.

”Jotkut pojista olivat unessa, osa liikutti sormiaan pökerryksissään, mutta kaikki hengittivät”, totesi sukeltaja Chaiyananta Peeranarong. Hänen tehtävänsä oli kuljettaa paareihin käärittyjä poikia luolaston läpi.


Haastavasta pelastusoperaatiosta on aikaisemmin kerrottu julkisuuteen vain vähän, mikä on lisännyt hämmennystä. Etukäteen lasten pelastamista sukeltamalla pidettiin lähes mahdottomana, etenkin kun he olivat tiettävästi lähtökohtaisesti uimataidottomia. Operaation edellä yksi avustaneista sukeltajista menehtyi tunneliin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viranomaisten mukaan avainasemassa oli australialainen Richard Harris, jossa yhdistyi kaksi harvinaista erikoisosaamisaluetta. Harris on sekä luolasukeltaja että nukutuslääkäri.

Pelastustöitä johtaneen Narongsak Osottanakornin mukaan koko operaati oli mahdollinen vain Harrisin ainutlaatuisten kykyjen ansiosta, AFP kertoi.

Myös pelastettujen poikien terveydentilasta kerrottiin keskiviikkona lisää. Viranomaiset näyttivät medialle videon pojista sairaalassa, kertoo uutiskanava CNN. Videolla näkyy, miten pojat on eristetty perheistä lasilla. CNN:n mukaan osa vanhemmista lasin takana kyynelehtii nähdessään pojat.

Pieni pätkä videosta on jaettu myös Twitterissä. Twitterissä kiertävässä videossa näkyy, miten sairaalasängyissä istuvat pojat vilkuttavat kuvaajalle.
Viranomaisten mukaan suurin osa pojista menetti runsaan parin viikon luolassa olon aikana noin kaksi kiloa painostaan. Thaimaalaisten terveysviranomaisten mukaan kellään pojista ei kuitenkaan esiintynyt stressiä eikä heillä ollut kuumetta.

”Emme löytäneet mitään merkkejä vakavista tulehduksista toisessa erässä pelastetuista pojista”, kertoi thaimaalainen terveysviranomainen.

”Arviomme mukaan pojat ovat hyvässä kunnossa eivätkä ole stressaantuneita”, kertoi terveystarkastaja Tongchai Lertwilairattanapong uutistoimisto Reutersin mukaan.


Ne pojista, joilla on merkkejä tulehduksista, joutuvat olemaan sairaalahoidossa ”vähintään” viikon päivät, kertoivat uutistoimistot. Yhdellä pojista oli todettu keuhkotulehdus ja kaikki olivat saaneet rokotuksen vesikauhua ja jäykkäkouristusta vastaan.

Ensimmäisenä pelastettujen neljän nuoren vanhemmat ovat päässeet tapaamaan poikia, mutta he joutuivat pysyttelemään kahden metrin etäisyydellä ja pukeutumaan suojapukuihin.

Myös luolastossa olleiden pelastustöiden terveydentilaa tarkkaillaan mahdollisten sairausten varalta.

Kaksitoista poikaa ja heidän valmentajansa olivat Tham Luangin luolassa Pohjois-Thaimaassa jumissa yli kaksi viikkoa. Sukeltajat saivat pelastettua viimeisetkin pojat tiistaina.

Operaation johtaja Narongsak Osottanakorn totesi tiedotustilaisuudessa, ettei kukaan ole syypää onnettomuuteen.

”Emme pidä lapsia syyllisinä tai sankareina. Lapset ovat lapsia, se oli onnettomuus”, Osottanakorn sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Brittilehti Guardianin mukaan oli lähellä, että pelastusoperaatio oli lähellä epäonnistua pahanpäiväisesti.

Guardianin sukeltajilta saamien tietojen mukaan luolastoa kuivannut pääpumppu hajosi vain tunteja sen jälkeen, kun viimeinen poika oli saatu pelastettua. Hajoamisen jälkeen veden määrä lisääntyi luolassa nopeasti.

HS:n toimittaja Vesa Mäkinen tapasi suomalaissukeltaja Mikko Paasin Thaimaassa operaation jälkeen. Paasin kertomuksen sukellusoperaation kulusta ja sen viimeisistä hetkistä pumpun hajoamisen jälkeen voit lukea tästä jutusta.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Thaimaan suurta pelastusoperaatiota. Hän on parhaillaan Brysselissä Naton huippukokouksessa.

Niinistö kiitteli Paasin ponnistuksia operaatiossa.

”Toivoin, että kabinetista välittyy hänelle sellainen viesti, että olette mies, jonka mielelläni tapaisin”, Niinistö sanoi.

Hän kertoi seuranneensa operaatiota tiiviisti.

”Totta kai, niin kuin veikkaan, että koko maailmakin seurasi sitä”, Niinistö jatkoi.

”Kysymyshän ei ole ollenkaan enää pelkästään teknisestä pelastustoimesta, vaan siitä valtavasta tragedian tuottamasta yhteisestä hengestä, empatiasta ja mukana olemisesta, joka minusta on kyllä aika valopilkku maailmaa ajatellen.”

Jalkapallo­juniorien kesäretki muuttui hetkessä ilosta kauhuksi – poikien pelastaminen oli kiivas taistelu aikaa vastaan, näin tapahtumat etenivät Thaimaan tulvaluolassa (10.7. 18:29)

Luolasta pelastetut thaimaalais­pojat valjastettiin jo mainos­tempauksiin – Tuleeko heistä nyt vapaata riistaa? (10.7. 20:33)

Thaimaalaispoikia pelastamassa ollut suomalais­sukeltaja riemuitsee Facebookissa: ”Kaikki lapset turvallisesti ulkona” (10.7. 20:28)

Suomalaissukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet (11.7. 19:53)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Thaimaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Presidentti Niinistön mukaan keskustelu Trumpin kanssa oli monipuolinen, Putinin kone laskeutuu pian – HS seuraa huippu­kokousta hetki hetkeltä, suora lähetys käynnissä

  2. 2

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  3. 3

   Elon Musk sanasodassa Thaimaan sankarisukeltajan kanssa: haukkui luolapoikien pelastajaa ”pedofiiliksi” – Sukeltaja harkitsee oikeustoimia

  4. 4

   Uutiskanava CNN vieraili Hakaniemen pommisuojassa katsomassa, miten Suomi valmistautuu ”Venäjän uhkaan”

  5. 5

   Presidenttien aamiainen Mäntyniemessä päättyi, Trump kehui Natoa ja Suomen vieraanvaraisuutta – ”Suomi on mahtava maa”

  6. 6

   Sauli Niinistö on malttanut olla neuvomatta isompiaan, ja se on yksi syy Trumpin ja Putinin tapaamiseen Suomessa – nyt Niinistö voisi myös korottaa ääntään

  7. 7

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  8. 8

   Tiesitkö? Näin äännät tasavallan presidentti Sauli Niinistön nimen oikein, jos amerikkalaista uutistoimistoa on uskominen

  9. 9

   Poliisi sulkee Presidentinlinnan ja Esplanadin ympäristöä liikenteeltä, vaikuttaa koko Helsingin keskustaan – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta

  10. 10

   Unohtakaa Trump ja Putin – maailman todellinen suurvaikuttaja on lähes näkymätön änkyrimato

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Presidentti Niinistön mukaan keskustelu Trumpin kanssa oli monipuolinen, Putinin kone laskeutuu pian – HS seuraa huippu­kokousta hetki hetkeltä, suora lähetys käynnissä

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  6. 6

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  7. 7

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  8. 8

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  9. 9

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  10. 10

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  5. 5

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin suosikkikanava Fox News kertoi kuopiolaisen pienpanimon oluesta ja kieltäytyi syömästä poroa – ”En voinut kajota Petteriin”
  3. Presidentti Niinistön mukaan keskustelu Trumpin kanssa oli monipuolinen, Putinin kone laskeutuu pian – HS seuraa huippu­kokousta hetki hetkeltä, suora lähetys käynnissä
  4. Kaupungin ääni on helikopterin läpsytys, poliisi opastaa presidenttibongareita parhaille paikoille – Lue tästä, miten ja millaisissa oloissa helteinen kaupunki valmistautui kohtaamaan kaksi superjohtajaa
  5. Näin kärkipoliitikot kommentoivat Trumpin ja Putinin tapaamista – Petteri Orpo tviittaili naisten oikeuksista ja ilmastonmuutoksesta: ”Olemme valinneet puolemme”
  6. Poliisi sulkee Presidentinlinnan ja Esplanadin ympäristöä liikenteeltä, vaikuttaa koko Helsingin keskustaan – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta
  7. Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”
  8. Huippukokous sähköistää Helsingin – päivittyvä kuvakooste seuraa presidenttien tapaamista ja kaupungin kuhinaa
  9. Sauli Niinistö on malttanut olla neuvomatta isompiaan, ja se on yksi syy Trumpin ja Putinin tapaamiseen Suomessa – nyt Niinistö voisi myös korottaa ääntään
  10. Elon Musk sanasodassa Thaimaan sankarisukeltajan kanssa: haukkui luolapoikien pelastajaa ”pedofiiliksi” – Sukeltaja harkitsee oikeustoimia
  11. Putin saapuu pian Suomeen – Venäjän presidentti toivoo Trumpin tapaamisesta jatkoa MM-jalkapallon myönteiselle julkisuudelle
  12. Näytä lisää