Ulkomaat

Sukeltaja: Luolasta pelastetut pojat nukutettiin vaarallisen sukelluksen ajaksi – Ensimmäinen video sairaalassa toipuvista pojista julki

Sukeltajat kertoivat brittilehdelle katastrofin olleen lähellä pelastusoperaation viime hetkillä.

Thaimaassa tulvineeseen luolaan jumiin jääneiden poikien pelastusoperaatiosta kuultiin uusia yksityiskohtia keskiviikkona.

Operaatioon osallistunut entinen Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen sukeltaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että pojat kuljetettiin Tham Luangin luolaston vaarallisten kammioiden läpi nukutettuina ja paareilla. Matkan varrella lääkärit tarkkailivat heidän pulssiaan.

”Jotkut pojista olivat unessa, osa liikutti sormiaan pökerryksissään, mutta kaikki hengittivät”, totesi sukeltaja Chaiyananta Peeranarong. Hänen tehtävänsä oli kuljettaa paareihin käärittyjä poikia luolaston läpi.


Haastavasta pelastusoperaatiosta on aikaisemmin kerrottu julkisuuteen vain vähän, mikä on lisännyt hämmennystä. Etukäteen lasten pelastamista sukeltamalla pidettiin lähes mahdottomana, etenkin kun he olivat tiettävästi lähtökohtaisesti uimataidottomia. Operaation edellä yksi avustaneista sukeltajista menehtyi tunneliin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viranomaisten mukaan avainasemassa oli australialainen Richard Harris, jossa yhdistyi kaksi harvinaista erikoisosaamisaluetta. Harris on sekä luolasukeltaja että nukutuslääkäri.

Pelastustöitä johtaneen Narongsak Osottanakornin mukaan koko operaati oli mahdollinen vain Harrisin ainutlaatuisten kykyjen ansiosta, AFP kertoi.

Myös pelastettujen poikien terveydentilasta kerrottiin keskiviikkona lisää. Viranomaiset näyttivät medialle videon pojista sairaalassa, kertoo uutiskanava CNN. Videolla näkyy, miten pojat on eristetty perheistä lasilla. CNN:n mukaan osa vanhemmista lasin takana kyynelehtii nähdessään pojat.

Pieni pätkä videosta on jaettu myös Twitterissä. Twitterissä kiertävässä videossa näkyy, miten sairaalasängyissä istuvat pojat vilkuttavat kuvaajalle.
Viranomaisten mukaan suurin osa pojista menetti runsaan parin viikon luolassa olon aikana noin kaksi kiloa painostaan. Thaimaalaisten terveysviranomaisten mukaan kellään pojista ei kuitenkaan esiintynyt stressiä eikä heillä ollut kuumetta.

”Emme löytäneet mitään merkkejä vakavista tulehduksista toisessa erässä pelastetuista pojista”, kertoi thaimaalainen terveysviranomainen.

”Arviomme mukaan pojat ovat hyvässä kunnossa eivätkä ole stressaantuneita”, kertoi terveystarkastaja Tongchai Lertwilairattanapong uutistoimisto Reutersin mukaan.


Ne pojista, joilla on merkkejä tulehduksista, joutuvat olemaan sairaalahoidossa ”vähintään” viikon päivät, kertoivat uutistoimistot. Yhdellä pojista oli todettu keuhkotulehdus ja kaikki olivat saaneet rokotuksen vesikauhua ja jäykkäkouristusta vastaan.

Ensimmäisenä pelastettujen neljän nuoren vanhemmat ovat päässeet tapaamaan poikia, mutta he joutuivat pysyttelemään kahden metrin etäisyydellä ja pukeutumaan suojapukuihin.

Myös luolastossa olleiden pelastustöiden terveydentilaa tarkkaillaan mahdollisten sairausten varalta.

Kaksitoista poikaa ja heidän valmentajansa olivat Tham Luangin luolassa Pohjois-Thaimaassa jumissa yli kaksi viikkoa. Sukeltajat saivat pelastettua viimeisetkin pojat tiistaina.

Operaation johtaja Narongsak Osottanakorn totesi tiedotustilaisuudessa, ettei kukaan ole syypää onnettomuuteen.

”Emme pidä lapsia syyllisinä tai sankareina. Lapset ovat lapsia, se oli onnettomuus”, Osottanakorn sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Brittilehti Guardianin mukaan oli lähellä, että pelastusoperaatio oli lähellä epäonnistua pahanpäiväisesti.

Guardianin sukeltajilta saamien tietojen mukaan luolastoa kuivannut pääpumppu hajosi vain tunteja sen jälkeen, kun viimeinen poika oli saatu pelastettua. Hajoamisen jälkeen veden määrä lisääntyi luolassa nopeasti.

HS:n toimittaja Vesa Mäkinen tapasi suomalaissukeltaja Mikko Paasin Thaimaassa operaation jälkeen. Paasin kertomuksen sukellusoperaation kulusta ja sen viimeisistä hetkistä pumpun hajoamisen jälkeen voit lukea tästä jutusta.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Thaimaan suurta pelastusoperaatiota. Hän on parhaillaan Brysselissä Naton huippukokouksessa.

Niinistö kiitteli Paasin ponnistuksia operaatiossa.

”Toivoin, että kabinetista välittyy hänelle sellainen viesti, että olette mies, jonka mielelläni tapaisin”, Niinistö sanoi.

Hän kertoi seuranneensa operaatiota tiiviisti.

”Totta kai, niin kuin veikkaan, että koko maailmakin seurasi sitä”, Niinistö jatkoi.

”Kysymyshän ei ole ollenkaan enää pelkästään teknisestä pelastustoimesta, vaan siitä valtavasta tragedian tuottamasta yhteisestä hengestä, empatiasta ja mukana olemisesta, joka minusta on kyllä aika valopilkku maailmaa ajatellen.”

Jalkapallo­juniorien kesäretki muuttui hetkessä ilosta kauhuksi – poikien pelastaminen oli kiivas taistelu aikaa vastaan, näin tapahtumat etenivät Thaimaan tulvaluolassa (10.7. 18:29)

Luolasta pelastetut thaimaalais­pojat valjastettiin jo mainos­tempauksiin – Tuleeko heistä nyt vapaata riistaa? (10.7. 20:33)

Thaimaalaispoikia pelastamassa ollut suomalais­sukeltaja riemuitsee Facebookissa: ”Kaikki lapset turvallisesti ulkona” (10.7. 20:28)

Suomalaissukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet (11.7. 19:53)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Thaimaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat

  3. 3

   ”Erittäin fiksu”, sanoo ohjaaja Spike Lee elokuvansa psykopaattirasistista Jasper Pääkkösestä – Viikonloppuna Lee kylpee Pääkkösen saunassa, sillä yhteistyö jatkuu

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  7. 7

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  8. 8

   Kiista soluasunnon tiskialtaalla johti yli sataan veitseniskuun Mikkelissä – oikeus tuomitsi opiskelijan murhasta

  9. 9

   May: ”Brexit-neuvottelut ovat umpikujassa” – Ellei EU ota seuraavaa askelta, Britannia varautuu jättämään sen ilman pelisääntöjä tulevasta

  10. 10

   Keskusta ja kokoomus antoivat tukensa Timo Soinille – merkittävin asia äänestyksessä oli politiikan uskottavuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  7. 7

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  8. 8

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ahvenanmaa saattaa saada brexitissä Suomen ainoan ”maakuntamepin” – Eduskunta pohtii, voisiko Suomen uuden paikan antaa pysyvästi Ahvenanmaalle
  3. Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat
  4. Trump vaati Twitterissä todisteita naiselta, joka syyttää Kavanaughia seksuaalisesta häirinnästä
  5. Kymmeniä yhä kadoksissa lautan kaaduttua Victoriajärvellä Tansaniassa – yli sata ruumista löydetty
  6. Suomen ensimmäinen #metoo-oikeudenkäynti alkoi – Laulaja Tomi Metsäketoa koskevista kirjoituksista haetaan sakkorangaistuksia
  7. May: ”Brexit-neuvottelut ovat umpikujassa” – Ellei EU ota seuraavaa askelta, Britannia varautuu jättämään sen ilman pelisääntöjä tulevasta
  8. FC Barcelonan pelaajat osaavat tehdä yhden kysymyksen lihasvamman sattuessa: ”Olenko menossa Turkuun?” – joukkueen lääkäri oli torstaina mukana tuoreimmassa leikkauksessa
  9. Tunti sitten
  10. Espanjan jalkapalloliitto haluaa kieltää Barcelona–Girona-ottelun pelaamisen Yhdysvalloissa – Liitto kaipaa syytä katalonialaisjoukkueiden valinnalle, väittää urheilulehti
  11. Kiista soluasunnon tiskialtaalla johti yli sataan veitseniskuun Mikkelissä – oikeus tuomitsi opiskelijan murhasta
  12. ”Erittäin fiksu”, sanoo ohjaaja Spike Lee elokuvansa psykopaattirasistista Jasper Pääkkösestä – Viikonloppuna Lee kylpee Pääkkösen saunassa, sillä yhteistyö jatkuu Tilaajille
  13. Näytä lisää