Ulkomaat

Niinistö arvioi yöllä ”paljon optimistisesti” Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteita ja Trumpin ja Putinin lähestyvää tapaamista Helsingissä

Naton huippukokouksen aluksi Trump löylytti Saksaa ja vaati puolustusmenojen tavoitteen kaksinkertaistamista. Merkel ilmoitti että Saksa päättää omista asioistaan. Niinistö rauhoitteli ja kehui yhtenäisyyttä.

Bryssel

Naton huippukokous käynnistyi keskiviikkona Brysselissä presidentti Donald Trumpin räyhäkkäillä lausunnoilla, mutta päivän päättyessä kokousillalliselle osallistunut presidentti Sauli Niinistö kehui kokouksen yhtenäisyyttä ja Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteiden tilaa.

”Sanoin jossakin vaiheessa että olen mielelläni sanonko vähän optimistinen, niin olisi pitänyt sanoa, että paljon optimistinen”, Niinistö sanoi suomalaistoimittajille illallisen päätyttyä keskiyöllä Suomen aikaa.

Niinistö ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven osallistuivat illalliseen ainoina Naton ulkopuolisten valtioiden johtajina.

Hänen mukaan illallisen yli parissakymmenessä puheenvuorossa ei esitetty poikkipuolista sanaa Euroopan ja Atlantin yhteistyöstä eikä mitään Natoa hajottavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trumpin ja presidentti Vladimir Putinin tapaamista Helsingissä kommentoineiden mielestä tapaaminen on ”tuiki tarpeellinen ja hyvä”, sanoi Niinistö, vaikka tapaamisessa käsiteltävistä aiheista oli hänen mukaan eriäviä ajatuksia.

Niinistön mukaan yhtenäisyys Naton huippukokouksessa enteilee hyvää myös Putinin ja Trumpin maanantaiselle tapaamiselle,

”Kai yleinen odotus on, että jos tämä kokous menee hyvin niin myös Helsingin kokous menee hyvin”, Niinistö sanoi.

Aiemmin päivällä kokous eteni kuitenkin hyvin erilaisissa tunnelmissa, eivätkä kaikki arviot Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteiden tilasta olleet myönteisiä.

Trump ja liittokansleri Angela Merkel ottivat kovasanaisesti yhteen jo ennen kuin kokous ehti edes virallisesti alkaa. Päivän edetessä hekin ehtivät kuitenkin yhteisesiintymisessä myös vakuuttaa kumppanuutta ja kauppavaihdon kasvua.

Trump oli jo moneen kertaan ehtinyt arvostella Saksaa siitä, ettei se ole nostanut puolustusmenojaan sovittuun kahteen prosenttiin kansantuotteesta. Trumpin arvostelun ”alisuoriutuville” jäsenmaille odotettiin nousevankin ennalta kokouksen keskeiseksi teemaksi. Trump on kutsunut nykyistä tilannetta epäreiluksi Yhdysvalloille.

Kokouksessa Trump ehdottikin Nato-maiden johtajille, että näiden tulisi nostaa puolustusmenojaan neljään prosenttiin kansantuotteesta. Asiasta kertoneen Trumpin tiedottajan Sarah Sandersin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ollut virallinen esitys, vaan epämuodollinen kehotus panostaa enemmän puolustukseen.

Sanders kuitenkin sanoi Trumpin ”nostaneen saman asian esiin viime” Naton kokouksessa. Ranskan edustajat pitivät Trumpin kommenttia ”retoriikkana” ja sanoivat, ettei kyse ole ”uudesta vaatimuksesta”.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg totesi lehdistötilaisuudessa, että toistaiseksi on syytä keskittyä kahden prosentin tavoitteeseen.

Trump aloitti Saksan ryöpyttämisen heti aamiaistapaamisessaan Stoltenbergin kanssa. Trump arvosteli rajusti Itämeren pohjaan suunnitteilla olevaa Venäjältä kaasua tuovaa Nord Stream 2 -kaasuputkea, jota Saksa on ajanut.

Trump sanoi olevan ”hyvin sopimatonta”, että Yhdysvallat käyttää rahaa Saksan puolustamiseen Venäjältä samalla kun Saksa maksaa ”miljardeja dollareita vuodessa” Venäjälle kaasusta ja tekee putkisopimuksia.

Hän myös sanoi Venäjän ”kontrolloivan täysin” Saksaa, koska Saksa on energiansaannissaan Trumpin mukaan niin riippuvainen Venäjästä.

Merkelin saapuessa kokouspaikalle, Trumpin kommentit olivat pääuutinen. Merkel sanoi varautuneensa kiistanalaiseen keskusteluun ja huomautti Saksan tekevän paljon Naton eteen.

”Koin omakohtaisesti, kuinka Neuvostoliitto miehitti osaa Saksasta”, Merkel sanoi, mikä tulkittiin kommentiksi Trumpin väitteelle, että Venäjä hallitsisi Saksaa.

Sen jälkeen hän puhui vapaudesta.

”Nyt voimme ajaa itsenäistä politiikkaa ja tehdä itsenäisiä päätöksiä”, Merkel jatkoi.

Etukäteen sovitun kahden keskisen tapaamisen jälkeen Merkel ja Trump kuitenkin kommentoivat suhteitaan lehdistölle vuoron perään myönteiseen sävyyn.

”Olen erittäin tyytyväinen tapaamiseemme”, vakuutti Trump ja ennakoi kasvavaa kauppaa Yhdysvaltojen ja Saksan välillä.

”Me olemme kumppaneita, me olemme hyviä kumppaneita”, vakuutti vuorostaan Merkel.

Aamun kovista puheista huolimatta Nato teki keskiviikkona yksimielisesti kaikki päätökset, jotka oli valmisteltu ja sovittu ennalta.

Se sopi sotilaallisen voiman laajentamisesta ja nopeuttamisesta sekä jäsenyyskutsun esittämisestä Makedonialle, joka nykyään tunnetaan nimellä Pohjois-Makedonian tasavalta.

Tähän kaikkeen kiinnitti huomiota myös Niinistö ennen kuin lähti johtajien illallisille. Suomi aikoo osallistua Irakin koulutusoperaatioon.

”Minusta aika tärkeää on se, että toistettiin aika selvästi tuo open doors -periaate, Naton ovet ovat auki laajentumiselle”, Niinistö sanoi.

Niinistö otti hyvin varovaisesti kantaa Merkelin ja Trumpin sanailuun. Hän suhteutui ymmärtäväisesti Trumpin vaatimuksiin muiden Nato-maiden puolustusmäärärahojen lisäämiseksi.

Trumpin näkemyksiä Venäjän uudesta kaasuputkesta hän kommentoi vain siteeraamalla Merkelin lausuntoa siitä, että Saksa tekee itse päätöksensä.

Keskiviikkona iltapäivällä alkaneen huippukokouksen pääosassa oli siis kiista puolustusmäärärahoista.

Trump on jo pitkään arvostellut monia Nato-maita siitä, etteivät ne ole nostaneet puolustusmenojaan aiemmin sovitulle tasolle eli kahteen prosenttiin kansantuotteesta. Trumpin erityishuomion on saanut Euroopan suurin talous Saksa, joka käyttää nyt puolustukseen noin 1,2 prosenttia kansantuotteestaan, mutta pyrkii nostamaan osuuden 1,5:een prosenttiin lähivuosina.

Yhdysvallat on pitänyt asiaa esillä jo pitkään, mutta Trump on kommenteillaan kytkenyt rahakiistan ensin myös kauppapolitiikkaan ja keskiviikkona lisäksi energiapolitiikkaan.

Saksa oli päämaalina myös kun Trump aiemmin kytki kommenteissaan puolustusmäärärahat Yhdysvaltain ja EU:n väliseen kauppaan. Hän pitää sitä epäreiluna Yhdysvalloille, koska kauppa on Yhdysvalloille alijäämäistä. Tämä on jo sytyttänyt kauppasodan Yhdysvaltain ja EU:n välille. Keskiviikkoaamuna hän otti siis mukaan energiapolitiikan puhuessaan Itämeren uudesta kaasuputkesta.

Yhdysvallat on pitkään suhtautunut kielteisesti Nord Stream 2 -hankkeeseen, jolle myös Suomi on antanut jo luvan. Euroopassa on pidetty mahdollisena jopa, että Yhdysvallat määrää hanketta vastaan pakotteita.

Trumpin hyökkäys kaasuputkea ja Saksan energiapolitiikkaa vastaan oli kuitenkin aiempaa paljon rajumpi. Geopolitiikan lisäksi kyse on myös kaupasta.

”Jos katsoo tarkasti, Saksa on Venäjän vanki. Se hankkiutui eroon hiilivoimaloistaan, se hankkiutui eroon ydinvoimasta, se saa ison osan öljystä ja kaasusta Venäjältä”, Trump sanoi keskiviikkoaamuna.

”Minusta se on jotain, mihin Naton pitää kiinnittää huomiota.”

Naton pääsihteeri Stoltenberg yritti toistuvasti rauhoitella tunnelmia huomauttamalla, että jäsenmaat käyttävät aiempaa enemmän rahaa puolustukseensa, vaikka useimmat eivät vielä tavoita Walesissa vuonna 2014 sovittua kahden prosentin tavoitetta.

Hän sanoi sanoi myös aamiaisellaan Trumpin kanssa, että viime vuonna Euroopan maat ja Kanada kasvattivat puolustusmenojaan eniten sukupolveen.

”Miksi viime vuonna?” Trump kysyi.

”Se johtuu myös teidän johtajuudestanne, teidän välittämästänne viestistä”, Stoltenberg vastasi.

”He eivät kirjoita siitä, mutta ei se mitään”, Trump sanoi viitaten paikalla olleisiin toimittajiin.

”Ei, olen sanonut tämän ennenkin, mutta se todella johtuu siitä. Viestillänne on vaikutusta”, Stoltenberg sanoi.

Tapaamisen jälkeen Stoltenberg sanoi Trump käyttävän ”erittäin suoraa kieltä”, mutta lisäsi kaikkien olevan yhtä mieltä, ettei tilanne ole reilu.

Tapaamisen jälkeen Stoltenberg myös sanoi, ettei Nord Stream 2 ole Naton päätettävissä.

”Se on kansallinen päätös”, hän sanoi.

Hän kuitenkin sanoi, että turvallisuuspolitiikalla ja energiapolitiikalla on yhteys.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nato
 • Naton huippukokous
 • Donald Trump
 • Maakaasu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  2. 2

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   Kauris tuijotti kahvilan asiakkaita ja karisti sen jälkeen poliisit kannoiltaan Katajanokalla – ”Se oli siinä ehkä minuutin verran”

  5. 5

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  6. 6

   Francisco Francon ruumis halutaan kaivaa ylös, mutta suunnitelma herättää vasta­rintaa – Mielen­osoittajat vastasivat aikeisiin fasistitervehdyksin

  7. 7

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  8. 8

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  9. 9

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  10. 10

   Maauimalat ovat yksi merkki kaupungistumis­trendistä – Tällainen tulee Tampereen ensimmäisestä uimalasta, jossa vettä puhdistetaan Särkänniemen delfinaarion vanhoilla suodattimilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  5. 5

   Kymmenen haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – epäillyllä oli isän mukaan mielenterveysongelmia

  6. 6

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  7. 7

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  8. 8

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  9. 9

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  10. 10

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja
  3. Venäjän näyteikkuna kehuttuna kisajärjestäjänä sulkeutuu – ennen seuraavia kisoja on selvitettävä dopingsotkut: ”Siinä on selvästi kahdet kasvot”
  4. Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla
  5. Toimittajan lukusuositus: Tunnetaitokirjat kannustavat lapsia rohkeuteen
  6. Sammutustyöt jatkuvat Varsinais-Suomessa: Maasto kytee jopa kymmenien senttien syvyydessä, ja uusia paloja voi vielä syttyä
  7. Europeleissään hävinneet suomalaisjoukkueet palaavat sunnuntaina arkeen – käteen euroseikkailusta jäi pettymys ja 240 000 euroa kullekin
  8. Francisco Francon ruumis halutaan kaivaa ylös, mutta suunnitelma herättää vasta­rintaa – Mielen­osoittajat vastasivat aikeisiin fasistitervehdyksin
  9. Oliver Helander tähtää jo finaalipaikkaan EM-kisojen keihäsfinaalissa – sitä ennen hän ottaa ensimmäisen Suomen mestaruutensa
  10. Tunti sitten
  11. Maastopalot jatkavat roihuamistaan Lapissa, ukkosten pelätään pahentavan tilannetta – Savu­patsaat näkyvät Nasan satelliitti­kuvissa
  12. Edes Ranskan maailman­mestaruus ei nostanut Macronia epäsuosion alhosta – ehkä hänenkin olisi pitänyt turvautua jalkapallopaitaan
  13. Näytä lisää