Ulkomaat

Niinistö arvioi yöllä ”paljon optimistisesti” Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteita ja Trumpin ja Putinin lähestyvää tapaamista Helsingissä

Naton huippukokouksen aluksi Trump löylytti Saksaa ja vaati puolustusmenojen tavoitteen kaksinkertaistamista. Merkel ilmoitti että Saksa päättää omista asioistaan. Niinistö rauhoitteli ja kehui yhtenäisyyttä.

Bryssel

Naton huippukokous käynnistyi keskiviikkona Brysselissä presidentti Donald Trumpin räyhäkkäillä lausunnoilla, mutta päivän päättyessä kokousillalliselle osallistunut presidentti Sauli Niinistö kehui kokouksen yhtenäisyyttä ja Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteiden tilaa.

”Sanoin jossakin vaiheessa että olen mielelläni sanonko vähän optimistinen, niin olisi pitänyt sanoa, että paljon optimistinen”, Niinistö sanoi suomalaistoimittajille illallisen päätyttyä keskiyöllä Suomen aikaa.

Niinistö ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven osallistuivat illalliseen ainoina Naton ulkopuolisten valtioiden johtajina.

Hänen mukaan illallisen yli parissakymmenessä puheenvuorossa ei esitetty poikkipuolista sanaa Euroopan ja Atlantin yhteistyöstä eikä mitään Natoa hajottavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trumpin ja presidentti Vladimir Putinin tapaamista Helsingissä kommentoineiden mielestä tapaaminen on ”tuiki tarpeellinen ja hyvä”, sanoi Niinistö, vaikka tapaamisessa käsiteltävistä aiheista oli hänen mukaan eriäviä ajatuksia.

Niinistön mukaan yhtenäisyys Naton huippukokouksessa enteilee hyvää myös Putinin ja Trumpin maanantaiselle tapaamiselle,

”Kai yleinen odotus on, että jos tämä kokous menee hyvin niin myös Helsingin kokous menee hyvin”, Niinistö sanoi.

Aiemmin päivällä kokous eteni kuitenkin hyvin erilaisissa tunnelmissa, eivätkä kaikki arviot Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteiden tilasta olleet myönteisiä.

Trump ja liittokansleri Angela Merkel ottivat kovasanaisesti yhteen jo ennen kuin kokous ehti edes virallisesti alkaa. Päivän edetessä hekin ehtivät kuitenkin yhteisesiintymisessä myös vakuuttaa kumppanuutta ja kauppavaihdon kasvua.

Trump oli jo moneen kertaan ehtinyt arvostella Saksaa siitä, ettei se ole nostanut puolustusmenojaan sovittuun kahteen prosenttiin kansantuotteesta. Trumpin arvostelun ”alisuoriutuville” jäsenmaille odotettiin nousevankin ennalta kokouksen keskeiseksi teemaksi. Trump on kutsunut nykyistä tilannetta epäreiluksi Yhdysvalloille.

Kokouksessa Trump ehdottikin Nato-maiden johtajille, että näiden tulisi nostaa puolustusmenojaan neljään prosenttiin kansantuotteesta. Asiasta kertoneen Trumpin tiedottajan Sarah Sandersin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ollut virallinen esitys, vaan epämuodollinen kehotus panostaa enemmän puolustukseen.

Sanders kuitenkin sanoi Trumpin ”nostaneen saman asian esiin viime” Naton kokouksessa. Ranskan edustajat pitivät Trumpin kommenttia ”retoriikkana” ja sanoivat, ettei kyse ole ”uudesta vaatimuksesta”.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg totesi lehdistötilaisuudessa, että toistaiseksi on syytä keskittyä kahden prosentin tavoitteeseen.

Trump aloitti Saksan ryöpyttämisen heti aamiaistapaamisessaan Stoltenbergin kanssa. Trump arvosteli rajusti Itämeren pohjaan suunnitteilla olevaa Venäjältä kaasua tuovaa Nord Stream 2 -kaasuputkea, jota Saksa on ajanut.

Trump sanoi olevan ”hyvin sopimatonta”, että Yhdysvallat käyttää rahaa Saksan puolustamiseen Venäjältä samalla kun Saksa maksaa ”miljardeja dollareita vuodessa” Venäjälle kaasusta ja tekee putkisopimuksia.

Hän myös sanoi Venäjän ”kontrolloivan täysin” Saksaa, koska Saksa on energiansaannissaan Trumpin mukaan niin riippuvainen Venäjästä.

Merkelin saapuessa kokouspaikalle, Trumpin kommentit olivat pääuutinen. Merkel sanoi varautuneensa kiistanalaiseen keskusteluun ja huomautti Saksan tekevän paljon Naton eteen.

”Koin omakohtaisesti, kuinka Neuvostoliitto miehitti osaa Saksasta”, Merkel sanoi, mikä tulkittiin kommentiksi Trumpin väitteelle, että Venäjä hallitsisi Saksaa.

Sen jälkeen hän puhui vapaudesta.

”Nyt voimme ajaa itsenäistä politiikkaa ja tehdä itsenäisiä päätöksiä”, Merkel jatkoi.

Etukäteen sovitun kahden keskisen tapaamisen jälkeen Merkel ja Trump kuitenkin kommentoivat suhteitaan lehdistölle vuoron perään myönteiseen sävyyn.

”Olen erittäin tyytyväinen tapaamiseemme”, vakuutti Trump ja ennakoi kasvavaa kauppaa Yhdysvaltojen ja Saksan välillä.

”Me olemme kumppaneita, me olemme hyviä kumppaneita”, vakuutti vuorostaan Merkel.

Aamun kovista puheista huolimatta Nato teki keskiviikkona yksimielisesti kaikki päätökset, jotka oli valmisteltu ja sovittu ennalta.

Se sopi sotilaallisen voiman laajentamisesta ja nopeuttamisesta sekä jäsenyyskutsun esittämisestä Makedonialle, joka nykyään tunnetaan nimellä Pohjois-Makedonian tasavalta.

Tähän kaikkeen kiinnitti huomiota myös Niinistö ennen kuin lähti johtajien illallisille. Suomi aikoo osallistua Irakin koulutusoperaatioon.

”Minusta aika tärkeää on se, että toistettiin aika selvästi tuo open doors -periaate, Naton ovet ovat auki laajentumiselle”, Niinistö sanoi.

Niinistö otti hyvin varovaisesti kantaa Merkelin ja Trumpin sanailuun. Hän suhteutui ymmärtäväisesti Trumpin vaatimuksiin muiden Nato-maiden puolustusmäärärahojen lisäämiseksi.

Trumpin näkemyksiä Venäjän uudesta kaasuputkesta hän kommentoi vain siteeraamalla Merkelin lausuntoa siitä, että Saksa tekee itse päätöksensä.

Keskiviikkona iltapäivällä alkaneen huippukokouksen pääosassa oli siis kiista puolustusmäärärahoista.

Trump on jo pitkään arvostellut monia Nato-maita siitä, etteivät ne ole nostaneet puolustusmenojaan aiemmin sovitulle tasolle eli kahteen prosenttiin kansantuotteesta. Trumpin erityishuomion on saanut Euroopan suurin talous Saksa, joka käyttää nyt puolustukseen noin 1,2 prosenttia kansantuotteestaan, mutta pyrkii nostamaan osuuden 1,5:een prosenttiin lähivuosina.

Yhdysvallat on pitänyt asiaa esillä jo pitkään, mutta Trump on kommenteillaan kytkenyt rahakiistan ensin myös kauppapolitiikkaan ja keskiviikkona lisäksi energiapolitiikkaan.

Saksa oli päämaalina myös kun Trump aiemmin kytki kommenteissaan puolustusmäärärahat Yhdysvaltain ja EU:n väliseen kauppaan. Hän pitää sitä epäreiluna Yhdysvalloille, koska kauppa on Yhdysvalloille alijäämäistä. Tämä on jo sytyttänyt kauppasodan Yhdysvaltain ja EU:n välille. Keskiviikkoaamuna hän otti siis mukaan energiapolitiikan puhuessaan Itämeren uudesta kaasuputkesta.

Yhdysvallat on pitkään suhtautunut kielteisesti Nord Stream 2 -hankkeeseen, jolle myös Suomi on antanut jo luvan. Euroopassa on pidetty mahdollisena jopa, että Yhdysvallat määrää hanketta vastaan pakotteita.

Trumpin hyökkäys kaasuputkea ja Saksan energiapolitiikkaa vastaan oli kuitenkin aiempaa paljon rajumpi. Geopolitiikan lisäksi kyse on myös kaupasta.

”Jos katsoo tarkasti, Saksa on Venäjän vanki. Se hankkiutui eroon hiilivoimaloistaan, se hankkiutui eroon ydinvoimasta, se saa ison osan öljystä ja kaasusta Venäjältä”, Trump sanoi keskiviikkoaamuna.

”Minusta se on jotain, mihin Naton pitää kiinnittää huomiota.”

Naton pääsihteeri Stoltenberg yritti toistuvasti rauhoitella tunnelmia huomauttamalla, että jäsenmaat käyttävät aiempaa enemmän rahaa puolustukseensa, vaikka useimmat eivät vielä tavoita Walesissa vuonna 2014 sovittua kahden prosentin tavoitetta.

Hän sanoi sanoi myös aamiaisellaan Trumpin kanssa, että viime vuonna Euroopan maat ja Kanada kasvattivat puolustusmenojaan eniten sukupolveen.

”Miksi viime vuonna?” Trump kysyi.

”Se johtuu myös teidän johtajuudestanne, teidän välittämästänne viestistä”, Stoltenberg vastasi.

”He eivät kirjoita siitä, mutta ei se mitään”, Trump sanoi viitaten paikalla olleisiin toimittajiin.

”Ei, olen sanonut tämän ennenkin, mutta se todella johtuu siitä. Viestillänne on vaikutusta”, Stoltenberg sanoi.

Tapaamisen jälkeen Stoltenberg sanoi Trump käyttävän ”erittäin suoraa kieltä”, mutta lisäsi kaikkien olevan yhtä mieltä, ettei tilanne ole reilu.

Tapaamisen jälkeen Stoltenberg myös sanoi, ettei Nord Stream 2 ole Naton päätettävissä.

”Se on kansallinen päätös”, hän sanoi.

Hän kuitenkin sanoi, että turvallisuuspolitiikalla ja energiapolitiikalla on yhteys.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nato
 • Naton huippukokous
 • Donald Trump
 • Maakaasu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  2. 2

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  8. 8

   Venäläinen luonnonkosmetiikka tekee Suomessa kauppansa, ja yrityksen perustajalla on sille selitys: ”Skandinaavit ovat kurkkuaan myöten täynnä omaa pohjoismaista ilmastoaan”

  9. 9

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  10. 10

   Hitler viihtyi sotavuosienkin aikana natsien lomaparatiisissa Baijerin alpeilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  6. 6

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  7. 7

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäläinen luonnonkosmetiikka tekee Suomessa kauppansa, ja yrityksen perustajalla on sille selitys: ”Skandinaavit ovat kurkkuaan myöten täynnä omaa pohjoismaista ilmastoaan”
  3. Äänestys Soinin luottamuksesta teki railoa hallituksen sisälle – jos edustajat olisivat saaneet vapaat kädet, lopputulos olisi ollut paljon arvaamattomampi
  4. Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä
  5. Italian tähtihakkuri Ivan Zaitsev lähes pitelemätön – tyly tappio varmisti Suomen MM-urakan päättymisen sunnuntaina
  6. Tästä naistaiteilijasta olisi voinut tulla ”Saksan Picasso”, jos hän olisi saanut elää
  7. William Morrisin ajatukset itse tehdyn arvokkuudesta ovat jälleen ajankohtaisia – näyttely Tukholmassa perehdyttää Arts and Crafts -liikkeen dynamoon
  8. Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä
  9. Näin Venäjän vaikutusvaltaa lisäävä kaasuputki uppoaa Itämereen – HS seurasi Nord Stream 2:n rakentamista Saksan rannikolla Tilaajille
  10. Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?
  11. Lasten dekkarifestivaaleilla lapset pääsevät ratkomaan arvoituksia ja salaisuuksia ihan itse
  12. Näytä lisää