Ulkomaat

Niinistö arvioi yöllä ”paljon optimistisesti” Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteita ja Trumpin ja Putinin lähestyvää tapaamista Helsingissä

Naton huippukokouksen aluksi Trump löylytti Saksaa ja vaati puolustusmenojen tavoitteen kaksinkertaistamista. Merkel ilmoitti että Saksa päättää omista asioistaan. Niinistö rauhoitteli ja kehui yhtenäisyyttä.

Bryssel

Naton huippukokous käynnistyi keskiviikkona Brysselissä presidentti Donald Trumpin räyhäkkäillä lausunnoilla, mutta päivän päättyessä kokousillalliselle osallistunut presidentti Sauli Niinistö kehui kokouksen yhtenäisyyttä ja Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteiden tilaa.

”Sanoin jossakin vaiheessa että olen mielelläni sanonko vähän optimistinen, niin olisi pitänyt sanoa, että paljon optimistinen”, Niinistö sanoi suomalaistoimittajille illallisen päätyttyä keskiyöllä Suomen aikaa.

Niinistö ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven osallistuivat illalliseen ainoina Naton ulkopuolisten valtioiden johtajina.

Hänen mukaan illallisen yli parissakymmenessä puheenvuorossa ei esitetty poikkipuolista sanaa Euroopan ja Atlantin yhteistyöstä eikä mitään Natoa hajottavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trumpin ja presidentti Vladimir Putinin tapaamista Helsingissä kommentoineiden mielestä tapaaminen on ”tuiki tarpeellinen ja hyvä”, sanoi Niinistö, vaikka tapaamisessa käsiteltävistä aiheista oli hänen mukaan eriäviä ajatuksia.

Niinistön mukaan yhtenäisyys Naton huippukokouksessa enteilee hyvää myös Putinin ja Trumpin maanantaiselle tapaamiselle,

”Kai yleinen odotus on, että jos tämä kokous menee hyvin niin myös Helsingin kokous menee hyvin”, Niinistö sanoi.

Aiemmin päivällä kokous eteni kuitenkin hyvin erilaisissa tunnelmissa, eivätkä kaikki arviot Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteiden tilasta olleet myönteisiä.

Trump ja liittokansleri Angela Merkel ottivat kovasanaisesti yhteen jo ennen kuin kokous ehti edes virallisesti alkaa. Päivän edetessä hekin ehtivät kuitenkin yhteisesiintymisessä myös vakuuttaa kumppanuutta ja kauppavaihdon kasvua.

Trump oli jo moneen kertaan ehtinyt arvostella Saksaa siitä, ettei se ole nostanut puolustusmenojaan sovittuun kahteen prosenttiin kansantuotteesta. Trumpin arvostelun ”alisuoriutuville” jäsenmaille odotettiin nousevankin ennalta kokouksen keskeiseksi teemaksi. Trump on kutsunut nykyistä tilannetta epäreiluksi Yhdysvalloille.

Kokouksessa Trump ehdottikin Nato-maiden johtajille, että näiden tulisi nostaa puolustusmenojaan neljään prosenttiin kansantuotteesta. Asiasta kertoneen Trumpin tiedottajan Sarah Sandersin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ollut virallinen esitys, vaan epämuodollinen kehotus panostaa enemmän puolustukseen.

Sanders kuitenkin sanoi Trumpin ”nostaneen saman asian esiin viime” Naton kokouksessa. Ranskan edustajat pitivät Trumpin kommenttia ”retoriikkana” ja sanoivat, ettei kyse ole ”uudesta vaatimuksesta”.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg totesi lehdistötilaisuudessa, että toistaiseksi on syytä keskittyä kahden prosentin tavoitteeseen.

Trump aloitti Saksan ryöpyttämisen heti aamiaistapaamisessaan Stoltenbergin kanssa. Trump arvosteli rajusti Itämeren pohjaan suunnitteilla olevaa Venäjältä kaasua tuovaa Nord Stream 2 -kaasuputkea, jota Saksa on ajanut.

Trump sanoi olevan ”hyvin sopimatonta”, että Yhdysvallat käyttää rahaa Saksan puolustamiseen Venäjältä samalla kun Saksa maksaa ”miljardeja dollareita vuodessa” Venäjälle kaasusta ja tekee putkisopimuksia.

Hän myös sanoi Venäjän ”kontrolloivan täysin” Saksaa, koska Saksa on energiansaannissaan Trumpin mukaan niin riippuvainen Venäjästä.

Merkelin saapuessa kokouspaikalle, Trumpin kommentit olivat pääuutinen. Merkel sanoi varautuneensa kiistanalaiseen keskusteluun ja huomautti Saksan tekevän paljon Naton eteen.

”Koin omakohtaisesti, kuinka Neuvostoliitto miehitti osaa Saksasta”, Merkel sanoi, mikä tulkittiin kommentiksi Trumpin väitteelle, että Venäjä hallitsisi Saksaa.

Sen jälkeen hän puhui vapaudesta.

”Nyt voimme ajaa itsenäistä politiikkaa ja tehdä itsenäisiä päätöksiä”, Merkel jatkoi.

Etukäteen sovitun kahden keskisen tapaamisen jälkeen Merkel ja Trump kuitenkin kommentoivat suhteitaan lehdistölle vuoron perään myönteiseen sävyyn.

”Olen erittäin tyytyväinen tapaamiseemme”, vakuutti Trump ja ennakoi kasvavaa kauppaa Yhdysvaltojen ja Saksan välillä.

”Me olemme kumppaneita, me olemme hyviä kumppaneita”, vakuutti vuorostaan Merkel.

Aamun kovista puheista huolimatta Nato teki keskiviikkona yksimielisesti kaikki päätökset, jotka oli valmisteltu ja sovittu ennalta.

Se sopi sotilaallisen voiman laajentamisesta ja nopeuttamisesta sekä jäsenyyskutsun esittämisestä Makedonialle, joka nykyään tunnetaan nimellä Pohjois-Makedonian tasavalta.

Tähän kaikkeen kiinnitti huomiota myös Niinistö ennen kuin lähti johtajien illallisille. Suomi aikoo osallistua Irakin koulutusoperaatioon.

”Minusta aika tärkeää on se, että toistettiin aika selvästi tuo open doors -periaate, Naton ovet ovat auki laajentumiselle”, Niinistö sanoi.

Niinistö otti hyvin varovaisesti kantaa Merkelin ja Trumpin sanailuun. Hän suhteutui ymmärtäväisesti Trumpin vaatimuksiin muiden Nato-maiden puolustusmäärärahojen lisäämiseksi.

Trumpin näkemyksiä Venäjän uudesta kaasuputkesta hän kommentoi vain siteeraamalla Merkelin lausuntoa siitä, että Saksa tekee itse päätöksensä.

Keskiviikkona iltapäivällä alkaneen huippukokouksen pääosassa oli siis kiista puolustusmäärärahoista.

Trump on jo pitkään arvostellut monia Nato-maita siitä, etteivät ne ole nostaneet puolustusmenojaan aiemmin sovitulle tasolle eli kahteen prosenttiin kansantuotteesta. Trumpin erityishuomion on saanut Euroopan suurin talous Saksa, joka käyttää nyt puolustukseen noin 1,2 prosenttia kansantuotteestaan, mutta pyrkii nostamaan osuuden 1,5:een prosenttiin lähivuosina.

Yhdysvallat on pitänyt asiaa esillä jo pitkään, mutta Trump on kommenteillaan kytkenyt rahakiistan ensin myös kauppapolitiikkaan ja keskiviikkona lisäksi energiapolitiikkaan.

Saksa oli päämaalina myös kun Trump aiemmin kytki kommenteissaan puolustusmäärärahat Yhdysvaltain ja EU:n väliseen kauppaan. Hän pitää sitä epäreiluna Yhdysvalloille, koska kauppa on Yhdysvalloille alijäämäistä. Tämä on jo sytyttänyt kauppasodan Yhdysvaltain ja EU:n välille. Keskiviikkoaamuna hän otti siis mukaan energiapolitiikan puhuessaan Itämeren uudesta kaasuputkesta.

Yhdysvallat on pitkään suhtautunut kielteisesti Nord Stream 2 -hankkeeseen, jolle myös Suomi on antanut jo luvan. Euroopassa on pidetty mahdollisena jopa, että Yhdysvallat määrää hanketta vastaan pakotteita.

Trumpin hyökkäys kaasuputkea ja Saksan energiapolitiikkaa vastaan oli kuitenkin aiempaa paljon rajumpi. Geopolitiikan lisäksi kyse on myös kaupasta.

”Jos katsoo tarkasti, Saksa on Venäjän vanki. Se hankkiutui eroon hiilivoimaloistaan, se hankkiutui eroon ydinvoimasta, se saa ison osan öljystä ja kaasusta Venäjältä”, Trump sanoi keskiviikkoaamuna.

”Minusta se on jotain, mihin Naton pitää kiinnittää huomiota.”

Naton pääsihteeri Stoltenberg yritti toistuvasti rauhoitella tunnelmia huomauttamalla, että jäsenmaat käyttävät aiempaa enemmän rahaa puolustukseensa, vaikka useimmat eivät vielä tavoita Walesissa vuonna 2014 sovittua kahden prosentin tavoitetta.

Hän sanoi sanoi myös aamiaisellaan Trumpin kanssa, että viime vuonna Euroopan maat ja Kanada kasvattivat puolustusmenojaan eniten sukupolveen.

”Miksi viime vuonna?” Trump kysyi.

”Se johtuu myös teidän johtajuudestanne, teidän välittämästänne viestistä”, Stoltenberg vastasi.

”He eivät kirjoita siitä, mutta ei se mitään”, Trump sanoi viitaten paikalla olleisiin toimittajiin.

”Ei, olen sanonut tämän ennenkin, mutta se todella johtuu siitä. Viestillänne on vaikutusta”, Stoltenberg sanoi.

Tapaamisen jälkeen Stoltenberg sanoi Trump käyttävän ”erittäin suoraa kieltä”, mutta lisäsi kaikkien olevan yhtä mieltä, ettei tilanne ole reilu.

Tapaamisen jälkeen Stoltenberg myös sanoi, ettei Nord Stream 2 ole Naton päätettävissä.

”Se on kansallinen päätös”, hän sanoi.

Hän kuitenkin sanoi, että turvallisuuspolitiikalla ja energiapolitiikalla on yhteys.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nato
 • Naton huippukokous
 • Donald Trump
 • Maakaasu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  3. 3

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  4. 4

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  5. 5

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  6. 6

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  7. 7

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  8. 8

   Trumpin tuomarivalintaa ahdistelusta syyttävä nainen suostuu senaatin kuultavaksi

  9. 9

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  10. 10

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Iranin johtaja Khamenei syytti USA:aa ja naapurimaita terrori-iskusta – Ainakin 29 kuoli hyökkäyksessä sotilasparaatia vastaan
  3. Trumpin tuomarivalintaa ahdistelusta syyttävä nainen suostuu senaatin kuultavaksi
  4. 2 tuntia sitten
  5. Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
  6. HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa
  7. Maaliputkessa kulkeva Teemu Pukki osui jälleen – ratkaisi voiton Norwichille pelin ainoalla maalilla
  8. Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen
  9. Sähkötilojen tekninen vika aiheutti hälytysajoneuvojen ryntäyksen presidentin virka-asunnolle Mäntyniemeen
  10. Honka jäi tasapeliin KuPSin vieraana – ”Loppua kohti otimme homman paremmin haltuun”
  11. Pohjoisessa tuulinen sää jatkuu vielä huomenna, mutta maan etelä- ja keskiosassa tuuli heikkenee – Mauri-myrsky puhalsi Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja
  12. Managerilegenda Alex Ferguson palasi stadionille ensimmäistä kertaa aivoverenvuodon jälkeen – ManU hävisi ottelun ja sai omalta managerilta haukut asenteesta
  13. Näytä lisää