Ulkomaat

Niinistö arvioi yöllä ”paljon optimistisesti” Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteita ja Trumpin ja Putinin lähestyvää tapaamista Helsingissä

Naton huippukokouksen aluksi Trump löylytti Saksaa ja vaati puolustusmenojen tavoitteen kaksinkertaistamista. Merkel ilmoitti että Saksa päättää omista asioistaan. Niinistö rauhoitteli ja kehui yhtenäisyyttä.

Bryssel

Naton huippukokous käynnistyi keskiviikkona Brysselissä presidentti Donald Trumpin räyhäkkäillä lausunnoilla, mutta päivän päättyessä kokousillalliselle osallistunut presidentti Sauli Niinistö kehui kokouksen yhtenäisyyttä ja Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteiden tilaa.

”Sanoin jossakin vaiheessa että olen mielelläni sanonko vähän optimistinen, niin olisi pitänyt sanoa, että paljon optimistinen”, Niinistö sanoi suomalaistoimittajille illallisen päätyttyä keskiyöllä Suomen aikaa.

Niinistö ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven osallistuivat illalliseen ainoina Naton ulkopuolisten valtioiden johtajina.

Hänen mukaan illallisen yli parissakymmenessä puheenvuorossa ei esitetty poikkipuolista sanaa Euroopan ja Atlantin yhteistyöstä eikä mitään Natoa hajottavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trumpin ja presidentti Vladimir Putinin tapaamista Helsingissä kommentoineiden mielestä tapaaminen on ”tuiki tarpeellinen ja hyvä”, sanoi Niinistö, vaikka tapaamisessa käsiteltävistä aiheista oli hänen mukaan eriäviä ajatuksia.

Niinistön mukaan yhtenäisyys Naton huippukokouksessa enteilee hyvää myös Putinin ja Trumpin maanantaiselle tapaamiselle,

”Kai yleinen odotus on, että jos tämä kokous menee hyvin niin myös Helsingin kokous menee hyvin”, Niinistö sanoi.

Aiemmin päivällä kokous eteni kuitenkin hyvin erilaisissa tunnelmissa, eivätkä kaikki arviot Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteiden tilasta olleet myönteisiä.

Trump ja liittokansleri Angela Merkel ottivat kovasanaisesti yhteen jo ennen kuin kokous ehti edes virallisesti alkaa. Päivän edetessä hekin ehtivät kuitenkin yhteisesiintymisessä myös vakuuttaa kumppanuutta ja kauppavaihdon kasvua.

Trump oli jo moneen kertaan ehtinyt arvostella Saksaa siitä, ettei se ole nostanut puolustusmenojaan sovittuun kahteen prosenttiin kansantuotteesta. Trumpin arvostelun ”alisuoriutuville” jäsenmaille odotettiin nousevankin ennalta kokouksen keskeiseksi teemaksi. Trump on kutsunut nykyistä tilannetta epäreiluksi Yhdysvalloille.

Kokouksessa Trump ehdottikin Nato-maiden johtajille, että näiden tulisi nostaa puolustusmenojaan neljään prosenttiin kansantuotteesta. Asiasta kertoneen Trumpin tiedottajan Sarah Sandersin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ollut virallinen esitys, vaan epämuodollinen kehotus panostaa enemmän puolustukseen.

Sanders kuitenkin sanoi Trumpin ”nostaneen saman asian esiin viime” Naton kokouksessa. Ranskan edustajat pitivät Trumpin kommenttia ”retoriikkana” ja sanoivat, ettei kyse ole ”uudesta vaatimuksesta”.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg totesi lehdistötilaisuudessa, että toistaiseksi on syytä keskittyä kahden prosentin tavoitteeseen.

Trump aloitti Saksan ryöpyttämisen heti aamiaistapaamisessaan Stoltenbergin kanssa. Trump arvosteli rajusti Itämeren pohjaan suunnitteilla olevaa Venäjältä kaasua tuovaa Nord Stream 2 -kaasuputkea, jota Saksa on ajanut.

Trump sanoi olevan ”hyvin sopimatonta”, että Yhdysvallat käyttää rahaa Saksan puolustamiseen Venäjältä samalla kun Saksa maksaa ”miljardeja dollareita vuodessa” Venäjälle kaasusta ja tekee putkisopimuksia.

Hän myös sanoi Venäjän ”kontrolloivan täysin” Saksaa, koska Saksa on energiansaannissaan Trumpin mukaan niin riippuvainen Venäjästä.

Merkelin saapuessa kokouspaikalle, Trumpin kommentit olivat pääuutinen. Merkel sanoi varautuneensa kiistanalaiseen keskusteluun ja huomautti Saksan tekevän paljon Naton eteen.

”Koin omakohtaisesti, kuinka Neuvostoliitto miehitti osaa Saksasta”, Merkel sanoi, mikä tulkittiin kommentiksi Trumpin väitteelle, että Venäjä hallitsisi Saksaa.

Sen jälkeen hän puhui vapaudesta.

”Nyt voimme ajaa itsenäistä politiikkaa ja tehdä itsenäisiä päätöksiä”, Merkel jatkoi.

Etukäteen sovitun kahden keskisen tapaamisen jälkeen Merkel ja Trump kuitenkin kommentoivat suhteitaan lehdistölle vuoron perään myönteiseen sävyyn.

”Olen erittäin tyytyväinen tapaamiseemme”, vakuutti Trump ja ennakoi kasvavaa kauppaa Yhdysvaltojen ja Saksan välillä.

”Me olemme kumppaneita, me olemme hyviä kumppaneita”, vakuutti vuorostaan Merkel.

Aamun kovista puheista huolimatta Nato teki keskiviikkona yksimielisesti kaikki päätökset, jotka oli valmisteltu ja sovittu ennalta.

Se sopi sotilaallisen voiman laajentamisesta ja nopeuttamisesta sekä jäsenyyskutsun esittämisestä Makedonialle, joka nykyään tunnetaan nimellä Pohjois-Makedonian tasavalta.

Tähän kaikkeen kiinnitti huomiota myös Niinistö ennen kuin lähti johtajien illallisille. Suomi aikoo osallistua Irakin koulutusoperaatioon.

”Minusta aika tärkeää on se, että toistettiin aika selvästi tuo open doors -periaate, Naton ovet ovat auki laajentumiselle”, Niinistö sanoi.

Niinistö otti hyvin varovaisesti kantaa Merkelin ja Trumpin sanailuun. Hän suhteutui ymmärtäväisesti Trumpin vaatimuksiin muiden Nato-maiden puolustusmäärärahojen lisäämiseksi.

Trumpin näkemyksiä Venäjän uudesta kaasuputkesta hän kommentoi vain siteeraamalla Merkelin lausuntoa siitä, että Saksa tekee itse päätöksensä.

Keskiviikkona iltapäivällä alkaneen huippukokouksen pääosassa oli siis kiista puolustusmäärärahoista.

Trump on jo pitkään arvostellut monia Nato-maita siitä, etteivät ne ole nostaneet puolustusmenojaan aiemmin sovitulle tasolle eli kahteen prosenttiin kansantuotteesta. Trumpin erityishuomion on saanut Euroopan suurin talous Saksa, joka käyttää nyt puolustukseen noin 1,2 prosenttia kansantuotteestaan, mutta pyrkii nostamaan osuuden 1,5:een prosenttiin lähivuosina.

Yhdysvallat on pitänyt asiaa esillä jo pitkään, mutta Trump on kommenteillaan kytkenyt rahakiistan ensin myös kauppapolitiikkaan ja keskiviikkona lisäksi energiapolitiikkaan.

Saksa oli päämaalina myös kun Trump aiemmin kytki kommenteissaan puolustusmäärärahat Yhdysvaltain ja EU:n väliseen kauppaan. Hän pitää sitä epäreiluna Yhdysvalloille, koska kauppa on Yhdysvalloille alijäämäistä. Tämä on jo sytyttänyt kauppasodan Yhdysvaltain ja EU:n välille. Keskiviikkoaamuna hän otti siis mukaan energiapolitiikan puhuessaan Itämeren uudesta kaasuputkesta.

Yhdysvallat on pitkään suhtautunut kielteisesti Nord Stream 2 -hankkeeseen, jolle myös Suomi on antanut jo luvan. Euroopassa on pidetty mahdollisena jopa, että Yhdysvallat määrää hanketta vastaan pakotteita.

Trumpin hyökkäys kaasuputkea ja Saksan energiapolitiikkaa vastaan oli kuitenkin aiempaa paljon rajumpi. Geopolitiikan lisäksi kyse on myös kaupasta.

”Jos katsoo tarkasti, Saksa on Venäjän vanki. Se hankkiutui eroon hiilivoimaloistaan, se hankkiutui eroon ydinvoimasta, se saa ison osan öljystä ja kaasusta Venäjältä”, Trump sanoi keskiviikkoaamuna.

”Minusta se on jotain, mihin Naton pitää kiinnittää huomiota.”

Naton pääsihteeri Stoltenberg yritti toistuvasti rauhoitella tunnelmia huomauttamalla, että jäsenmaat käyttävät aiempaa enemmän rahaa puolustukseensa, vaikka useimmat eivät vielä tavoita Walesissa vuonna 2014 sovittua kahden prosentin tavoitetta.

Hän sanoi sanoi myös aamiaisellaan Trumpin kanssa, että viime vuonna Euroopan maat ja Kanada kasvattivat puolustusmenojaan eniten sukupolveen.

”Miksi viime vuonna?” Trump kysyi.

”Se johtuu myös teidän johtajuudestanne, teidän välittämästänne viestistä”, Stoltenberg vastasi.

”He eivät kirjoita siitä, mutta ei se mitään”, Trump sanoi viitaten paikalla olleisiin toimittajiin.

”Ei, olen sanonut tämän ennenkin, mutta se todella johtuu siitä. Viestillänne on vaikutusta”, Stoltenberg sanoi.

Tapaamisen jälkeen Stoltenberg sanoi Trump käyttävän ”erittäin suoraa kieltä”, mutta lisäsi kaikkien olevan yhtä mieltä, ettei tilanne ole reilu.

Tapaamisen jälkeen Stoltenberg myös sanoi, ettei Nord Stream 2 ole Naton päätettävissä.

”Se on kansallinen päätös”, hän sanoi.

Hän kuitenkin sanoi, että turvallisuuspolitiikalla ja energiapolitiikalla on yhteys.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nato
 • Naton huippukokous
 • Donald Trump
 • Maakaasu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ampiaisia on jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna, ja kohta ne ovat kiukkuisimmillaan – Tuholaistorjuja hävittää ”jalkapallon kokoisia” pesiä

  2. 2

   Kauan sitten Lapissa kasvoi saniaisia ja pähkinäpensaita – sitten Golfvirta hiipui ja metsät muuttuivat karuksi tundraksi, kertoo uusi suomalaistutkimus

  3. 3

   Suomalaiset haluavat pitää koko Suomen maaseutua myöten asuttuna mutta eivät elää siellä

  4. 4

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  5. 5

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  7. 7

   ”Aamulehteä johdetaan Tampereelta”, sanoo Alma Median Kai Telanne – mutta hän itse asuu Tampereella, vaikka yhtiön pääkonttori on Helsingissä

  8. 8

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  9. 9

   Maailmalla kärvistellään tukalassa kuumuudessa – ruumishuoneet täyttyivät Montrealissa, Kiinassa haetaan viilennystä pommisuojista

  10. 10

   Jäi kiinni julkaistuaan kuvan – Rion ryöstöhuijauskohussa ryvettynyt olympiavoittaja Ryan Lochte sai 14 kuukauden kilpailukiellon dopingrikkeestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  4. 4

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  5. 5

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  6. 6

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  7. 7

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  8. 8

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  9. 9

   ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen

  10. 10

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää