Ulkomaat

Trump ja Putin saapuvat Suomeen todennäköisesti huipputurvallisilla jättikoneilla – 3d-malli esittelee Air Force Onen, Venäjän Iljušin-koneesta löytyy kuntosali

Valtiojohtajien turvallisuudesta tai matkamukavuudesta ei tingitä ilmassakaan. HS kokosi tietoa presidenttien koneista.

Kun presidentit Vladimir Putin ja Donald Trump saapuvat Helsinkiin, he saapuvat todennäköisimmin ilmateitse.

Putin on valinnut kulkuvälineekseen varmaankin Iljušin IL-96-300PU -koneen. Trump taas laskeutunee kentälle Boeing 747-2G4B -jumbojetillä, joka tunnetaan paremmin Air Force Onena.

Tähän artikkeliin on koottu tietoa presidenttien yksityiskoneista, joita esitellään kuvin ja grafiikoin. Tietoja on kerätty lentokonevalmistajien, tiedotusvälineiden ja valtionhallintojen sivuilta. Lentokoneiden kokotiedot on poimittu lentokonevalmistajien sivuilta. Koska presidenttien käyttämiä koneita muokataan runsaasti, ne voivat erota siviilimalleista suurestikin.Putin nousee koneeseen Vnukovon lentoasemalta, joka sijaitsee Moskovan lähellä. Trumpin koneiden tukikohta on Marylandissa Andrewsin lentotukikohdassa. Sekä Venäjän että Yhdysvaltain hallinnolla on käytössään kymmeniä ilma-aluksia.

Vaikka presidenttien lentokoneet ovat virallisesti sotilaskoneita, ne ovat perusrungoltaan siviilikoneita. Esimerkiksi Cubana lentää Iljušineilla ja British Airways käyttää Boeingia.

Suomalaismatkustajatkin ovat siis saattaneet istua Trumpin ja Putinin koneita vastaavissa malleissa. Oheinen video kertoo tarkemmin, mistä koneet ovat tuttuja matkustajille:


Tutustutaan ensin Putinin erikoisvarusteltuun koneeseen:


Yleisimmin Putinin valtiovierailukäytössä on kuvan mukainen erikoisvarusteltu Iljušin IL-96-300PU. Putinilla on samaa mallia useita. Lisäksi ainakin kaksi uutta samanlaista on tilattu. Niistä ensimmäisen on kerrottu valmistuvan tässä kuussa. Koneiden tarkkaa arvoa on mahdotonta arvioida, mutta kyse lienee sadoista miljoonista euroista.

Putinin Iljušin eroaa siviilimallista muun muassa siinä, että presidentin koneella voi lentää pidemmälle tankkaamatta ja siinä on eri moottorit kuin siviilimallissa. Venäjän puolustusministeriön kontrolloima televisiokanava Zvezda kertoo, että koneen viestintäjärjestelmällä olisi mahdollista johtaa asevoimia jopa ydinsodan aikana.


Putinin koneista ei löydy paljoakaan virallisia tietoja, mutta harvoista julkaistuista kuvista päätellen koneiden sisustuksessa käytetään paljon valkoista, kultauksia ja ruskean eri sävyjä. Koristeornamentit ovat slaavilaistyylisiä.


Liikunnallinen Putin voi harjoitella myös lentäessään:


Kun Putin vieraili Turussa elokuussa 2005, hänen ykköskoneensa ei päässyt lentoon jarruvian vuoksi. Venäjän viranomaiset kertoivat myöhemmin Iljušin-koneiden jarruongelmista, jotka johtuivat valmistusvirheistä. Niiden takia jarrut saattoivat pettää kesken laskeutumisen.


Entäs Trumpin Air Force One?

”Yhtä Air Force Onea ei ole olemassa. Nimitys on presidenttiä kuljettavan USA:n sotilasilma-aluksen radiokutsu, kuten merivoimien ’Navy One’, merijalkaväen ’Marine One’ ja ilmavoimien ’Air Force One’, jos presidentti on kyydissä. Nimitys siis riippuu aselajista”, kertoo ilmailuasiantuntija Perttu Karivalo.


Yleisimmin presidentti käyttää kuitenkin Boeingiaan – tai Boeingeja, sillä samanlaisia on presidentin käytössä kaksi. Kyseiset 747-2G4B-koneet ovat vanhoja: ne tekivät ensilentonsa vuonna 1987, ja valtiolle ne luovutettiin vuonna 1990.

Koneet tunnetaan paremmin niiden ilmavoimien koodilla VC-25A. Jos sellainen on vierailukohteen lentokentälle liian suuri, Yhdysvalloista lähdetään pienemmällä lentokoneella.

Trumpin VC-25A voidaan tankata ilmassa. Se on suojattu sähkömagneettiselta pulssilta, jollainen voi syntyä esimerkiksi ydinpommin räjähtäessä korkealla ilmakehässä. Kone myös muuntuu komentokeskukseksi, josta Yhdysvaltain joukkoja voi johtaa.

Presidentin koneen tunnistaa helposti, sillä koneen kylkeen painettu näyttävästi ”United States of America”, Yhdysvaltain lippu ja presidentin sinetti.

Trumpin Boeingissa on tilaa 370 neliömetriä. Presidentillä on koneessa oma sviitti, ja hänen käytössään on muun muassa kokous- ja kylpyhuoneosasto.


Koneessa on aina lääkäri, ja yhdestä huoneesta voidaan hätätapauksessa muokata lääkinnällinen toimenpidehuone. Ruokahuoltoa pyöritetään kahdessa keittiössä, jotka pystyvät ruokkimaan kerrallaan sata ihmistä. Koneen jääkaapit eivät ole tavallisia kuluttajakaappeja vaan miljoonien arvoisia erikoisvalmisteisia kylmähuoneita. Niiden avulla ruokahuoltoon voidaan varautua kattavasti, sillä matkustajat on pystyttävä hätätilanteessa ruokkimaan jopa viikkoja.

Turvamääräysten mukaan matkustajat eivät saa liikkua istumapaikkaansa edemmäs Yhdysvaltain presidentin koneen ollessa ilmassa mutta peräosassa saa liikkua vapaasti.

Toisin sanoen: mitä korkeammalla arvojärjestyksessä matkustaja on, sitä edempänä hänen istumapaikkansa sijaitsee. Median edustajat istuvat koneen takaosassa. Media ei lennä koneessa ilmaiseksi, vaan kulut on korvattava valtiolle.


Nykyiset koneet vaihdetaan Boeing 747-8 -malliin. Uudet koneet maksavat yhteensä noin 4 miljardia dollaria eli runsaat 3,4 miljardia euroa. Vanhoilla koneilla lennetään näillä näkymin vuoteen 2024.

Yhdysvaltain presidenttien koneista on kerrottu yksityiskohtia julkisuuteen huomattavasti auliimmin kuin Venäjän vastaavista, mutta yhden tiedon päällä molemmissa maissa istutaan tiukasti.

”Sekä Putinin että Trumpin koneissa on varmasti tutkanharhautus- ja ohjustentorjuntajärjestelmiä, mutta niiden tarkkoja tietoja ei ymmärrettävistä syistä kerrota. Valtiojohtajilla on oltava lentäessäkin infra, jolla he voivat johtaa maataan kriisi- tai sotatilassa. Ei siinä ole mitään ihmeellistä”, Karivalo sanoo.

Viestintä- ja puolustusjärjestelmät ovatkin suurin ero presidenttien ja siviili-ilmailun koneiden välillä. Lisäksi koneita muokataan muutenkin presidenttien tarpeisiin: sisustukset ovat luksustasoa, ja niissä huolehditaan sekä työnteosta että rentoutumisesta.Vaikka presidentti seisoisi tukevasti maalla, hänen työtään helpotetaan ilmasta käsin lähes vuorokauden ympäri.

”Mikäli Putin on Karjalassa kesämökillä, usein alueen yläpuolella lentää erikoisvarusteltu valtion ilma-alus, joka voi toimia esimerkiksi viestintäkeskuksena”, Karivalo kertoo.

Yleensä molempia presidenttejä seuraa valtiovierailulle varalla toinen lentokone. Sitä, laskeutuuko varakone samalle kentälle, tuskin saadaan tietää paljon etukäteen.

”Helsingin-vierailun tapauksessa Trumpin varakone saattaa jäädä Helsingin sijaan vaikkapa Viroon. Putinin varakone voi puolestaan jäädä Pietariin tai Karjalan-tukikohtaan. Tämä on tietenkin spekulointia.”


Karivalo arvioi, että Venäjä ja Yhdysvallat saattavat pyytää lupaa saattokoneiden eli esimerkiksi ilmavoimien hävittäjien saapumiseen Suomen ilmatilaan.

”Mikäli presidenteillä olisi tällaisia saattokoneita, luultavasti ne saattaisivat presidenttien koneet Suomen ilmatilan rajalle asti, missä Suomen hävittäjät olisivat sitten vastassa ja ottaisivat saattovuoron”, Karivalo arvioi.

Olipa kyseessä presidentin lentokone, sotilasrahtikone tai ulkomainen hävittäjä, se tarvitsee ilmatilaan saapumiseksi diplomaattiluvan. Luvista päättää Puolustusvoimien Pääesikunta.

Kun presidenttien koneet saapuvat Suomen ilmatilaan, niiden laskeutumislupia ei todellakaan pantata.

”Esimerkiksi noin puoli tuntia ennen presidentin koneen saapumista ilmatila tyhjennetään niin, että muut odottavat. Kun kone on turvallisesti maassa, muu liikenne jatkaa normaalisti. Vierailevan valtion edustajat pyytävät tapauskohtaisesti isäntämaalta ilmatilarajoitukset koneiden saapumiselle ja lähdölle.”

Tiettyihin paikkoihin määrätään lentokieltoalue valtiovierailun ajaksi. Tällä kertaa lentokielto alkaa sunnuntaina aamukuudelta ja päättyy tiistaina aamukahdeksalta. Rajoitukset koskevat lentoliikennettä mutta myös miehittämätöntä ilmailua eli droneja ja lennokkeja.

Ilmailu on kokonaan kielletty Helsingin kantakaupungin yllä ja Helsinki-Vantaan lennonjohdon lähialueilla lukuun ottamatta kaupallista ilmaliikennettä, jonka määränpää tai lähtökenttä on Helsinki-Vantaan lentoasema.

Ilmatilan rajoituksista päätetään viranomaisarvioiden mukaan. Ilmatilan käytön hallinnasta vastaa valtion omistama yhtiö ANS Finland, lentokenttien rajoituksista Finavia.

Kun presidentin kone on saatu maahan, kriittisimmät hetket liittyvät koneesta poistumiseen. Tuolloin turvatoimet kentällä voivat olla hyvinkin tiukat, mutta kun johtaja on saatu auton kyytiin, lentokonetta huolletaan lähes normaalisti.


Tämän tason lentokoneissa pyritään mahdollisimman suureen omavaraisuuteen turvallisuussyistä, mutta lentokentän maapalveluita tarvitaan tukena.

”Täytyy presidentinkin lentokoneen vessa tyhjentää, viedä jätteet pois, matkalaukut saada koneesta ulos, kone tankata ja liittää se maavirtaan, jotta sähköt saadaan päälle moottorien ollessa sammutettuina”, Karivalo huomauttaa.

Tulevina päivinä Helsinki-Vantaalla nähdään varmasti yhä enemmän Yhdysvaltain ja Venäjän sotilasrahtikoneita, joilla tuodaan presidenttien delegaatioiden tarvitsemia ajoneuvoja ja muuta tavaraa.

”Tässä ei ole mitään ihmeellistä: suurlähetystöihinkin tuodaan täydennyskuljetuksia jatkuvasti. Nyt sotilaskuljetuskoneita vain on enemmän”, Karivalo sanoo.

Koneiden huoltovarmuutta pidetään yllä jatkuvasti – esimerkiksi ruokaa saatetaan varata viikoiksi hätätilanteiden varalta.

”Venäläiset tuovat varmaan Moskovasta muutenkin kaiken tarvitsemansa.”


Kun presidentin kone jää kentälle odottamaan, sitä vartioidaan kellon ympäri. Vierailijamaa saattaa ostaa vartiointipalvelut paikalliselta turvallisuusalan yhtiöltä, mutta todennäköisesti Venäjän ja Yhdysvaltain koneita vartioivat maiden omat turvallisuusjoukot.

”Jos Air Force Onen viereen parkkeeraa musta pakettiauto pimennetyillä laseilla, kyllä se on todennäköisesti Yhdysvaltain oma turvallisuuspalvelu”, Karivalo sanoo.

Tämä ei ole mitenkään tavatonta.

”Jos vaikkapa lentonäytökseen tulee Britannian kuninkaallisten ilmavoimien hävittäjä, kyllä sitä omat sotilaat valvovat, vaikkei paikalla olisi edes valtiojohtajia”, Karivalo kertoo.

Kun Putin ja Trump lähtevät koneista, niiden miehistöt suuntaavat majapaikkoihinsa. Kuten muutkin presidentin alaiset he ovat valmiustilassa kellon ympäri.

”Kone on valmiina, kun presidentti päättää lähteä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trumpin asianajaja Giuliani: ”Totuus ei ole totuus”

  2. 2

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  3. 3

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  6. 6

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi tanssiin ilta-auringossa

  7. 7

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  8. 8

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  10. 10

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  8. 8

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  9. 9

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  10. 10

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää