Ulkomaat

Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

Thaimaan luolaoperaatioon osallistunut suomalaissukeltaja Mikko Paasi oli sisällä luolassa viimeisten joukossa, kun vedenpintaa säädelleet pumput hajosivat. Paasi kertaa vaikean operaation dramaattiset käänteet.

Mae Sai

Kaikki pelastetut pojat olivat jo pinnalla, kun luolassa riistäytyi piru irti. Suomalainen sukeltaja Mikko Paasi oli tuolloin luolan sisällä vihoviimeisten sukeltajien joukossa.

”Siellä hajosivat kaikki pumput, ja kolmoskammiosta katkesi sähköt”, Paasi kertoo Helsingin Sanomille.

Hän oli jäänyt kolmen muun sukeltajan kanssa kolmoskammioon turvaamaan poikien jälkeen viimeisestä kammiosta tulleiden Thaimaan laivaston sukeltajien paluuta.

Kun Thaimaan laivaston sukeltajat olivat päässeet ulos, Paasi ja muut luolassa vielä olleet huomasivat, että vedenpintaa säädelleet pumput olivat pois pelistä. Paasi näki vedenpinnan nousevan silmissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jouduimme sukeltamaan vapaasukelluksella pois. Meillä oli viidestä kymmenen minuuttia aikaa tulla ulos sieltä.”

Samaan aikaan luolan ulkopuolella huomattiin tilanne.

”Kaikki ajattelivat, että nyt jannut jäivät sinne. Siellä oli alkanut kauhea hälinä.”

Viimeisenä pelastettu poikien jalkapallovalmentaja oli jo lääkärin hoidettavana, kun luolan suulla pohdittiin, loppuuko operaatio traagisesti. Kaikkien muistissa oli thaimaalaisen sukeltajan kuolema neljä päivää sitten.

Pitkien hetkien jälkeen Paasi ja kolme muuta sukeltajaa ilmestyivät luolan suulle.Paasi kertoo hätätilanteesta Helsingin Sanomille Mae Saissa luolan lähellä sijaitsevan lomakeskuksen kahvion pöydässä tasan vuorokautta myöhemmin. Lomakeskus on ollut sukeltajaryhmän tukikohta viimeisten parin viikon ajan.

Haastattelu keskeytyy pari kertaa, kun tanskalainen ja kanadalainen sukeltaja käyvät tervehtimässä Paasia. Operaatioon osallistui 90 sukeltajaa, joista suurin osa oli entuudestaan toisilleen tuntemattomia.

”Siinä vaiheessa, kun homma oli loppu, sitä vain katsoi naapurisukeltajaa ja kysyi nimen. Ei meillä ollut ollut minkäännäköistä kontaktia muihin sukeltajiin.”

Paasi kertoo, että sukeltajat olivat vain keskittyneet tekemään oman osuutensa ryhmässä. Silloin ei ollut aikaa eikä tarvetta henkilökohtaiseen tutustumiseen.

”Sitten homman jälkeen ojensin kättäni ja totesin, että moi, mä olen Mikko.”

Paasi työskenteli kolmena päivänä kammioissa seitsemän ja kahdeksan. Ne olivat viimeiset kammiot ennen sitä, jossa pojat olivat. Sinne oli Paasin asemapaikasta matkaa pari sataa metriä.

Sukeltajat eivät saaneet kertoa mitään yksityiskohtia pelastustoimien aikana. Nyt Paasi saa kertoa, miten kaikki tapahtui. Viikon pituinen pelastusoperaatio oli ohjelmoitu melkein minuutilleen.

”Kahtena ensimmäisenä päivänä veimme tankkeja luolan perukoille”, Paasi kertoo.

”Se jälkeen siivosimme sukelluslinjoja, toimme tyhjiä tankkeja pois, keräsimme tietoa logistiikkaa varten, seurasimme vedenkorkeutta ja arvioimme, mitkä olivat sopivimmat paikat jättää pesäkkeitä, kun lapsia tuodaan ulos.”

Tankeissa oli happea.

”Jätimme ne sinne nipuissa siten, että niiden kanssa voi operoida kuka ikinä siellä onkin.”

Valmistelujen jälkeen alkoivat treenit.

”Harjoittelimme uima-altaassa. Lääkärit ja pelastussukeltajat luennoivat meille. Mietimme, miten lapset pitäisi pakata. Kävimme läpi kaikenlaisia paketteja, tuubeja ja putkia. Hulluimmatkin ideat nostettiin pöydälle.”

Sukeltajat tekivät myös kuivaharjoituksia.

”Ne olivat sulkeisharjoituksia pinnan päällä. Käytimme ilmapulloja tankkeina. Harjoittelimme, kuka milloinkin menee tankin kanssa ja mihin asti.”

Kuivaharjoituksissa keskityttiin harjoittelemaan sitä, ettei mihinkään kohti tule pullonkaulaa.

Paasin mukaan kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja harkittiin. Kaikki ymmärsivät pian, että poikia ei voinut jättää luolaan. Ilman happipitoisuus laski nopeasti, eikä mikään lisähappi olisi riittänyt luolassa koko monsuunikauden aikaa.

Sitten alkoivat sateet.

”Aika näytti käyvän loppuun, ja oli pakko aloittaa projekti.”

Poikien seurassa oli koko ajan neljä Thaimaan laivaston sukeltajaa. Australialaislääkäri kävi Britannian laivaston sukeltajien kanssa usein tarkkailemassa poikien terveyttä.

”Lääkäri oli erittäin tärkeä kaveri prosessissa”, Paasi sanoo.

Britit menivät ensin perille asti ja kävivät siellä päivittäin.

”He ovat kokeneimpia. Heille kuuluu kunnia operaation johtamisesta. Samoin amerikkalaisille ja Thai Navylle.”

Thaimaalaiset, britit ja amerikkalaiset tunsivat oman ryhmänsä.

”He ovat aiemminkin toimineet yhdessä puhumatta yhtään mitään mutta silti tietäen, mitä kaveri tekee. Se on pirun tärkeää.”

Suomalaissukeltajan tehtävänä oli tukea thaimaalaista, britannialaista tai amerikkalaista sukeltajaa pelastettavan viemisessä. Kun poika tuotiin ahtaasta vedenalaisesta luolasta kammioon, Paasi ja muut tukijat lähtivät viemään poikaa uimalla tai kantamalla paareilla. Varsinainen pääkuljettaja sai silloin levätä.

Tavoitteena oli, että pääkuljettajan tukena oli aina toinen sukeltaja.

Pahimmat riskit olivat hypotermia ja paniikki. Paleltumisvaaran vuoksi sukeltajat tutkivat poikien kehonlämpötilaa ja muita elintoimintoja jokaisessa kammiossa. Paniikkivaaran vuoksi pelastettavien kädet oli kiinnitetty kehoon ja jalat yhteen niin sanotuilla mustekalakiinnikkeillä.

”Jotteivät he alkaneet huitoa ja vaikka repineet maskia irti.”

Paniikkia ei kellekään tullut. Paasi kuvaa poikien ja valmentajan tyyneyttä koko operaation aikana sankarilliseksi.

Millainen paikka Tham Luangin luola oli sukeltaa? Paasi huomauttaa ennen vastausta, että maailmassa on paljon kokeneempia luolasukeltajia kuin hän. Ja he olivat mukana operaatiossa.

”Kun olet luolasukeltaja, arvioit ensin paikan. Tuo olisi 'no go' saman tien. Se oli alusta lähtien extremeä.”

Operaatio eteni kuin sitä olisi suunniteltu kuukausia. Ei ollut. Mutta ensimmäisen päivän jälkeen sukeltajat tajusivat, että kaikki valinnat olivat oikein.

”Ymmärsimme sen, kun neljä ensimäistä tulivat läpi ensimmäisenä päivänä. Kävimme virheet läpi ja suunnittelimme, miten suoritusta parannetaan. Oli ollut täydellinen päivä, ja vielä korjasimme virheitä. Silloin tajusin, että 95 prosentin todennäköisyydellä operaatio onnistuu.

Paasi sanoo, että samaan aikaan oli suunniteltu ”kymmentä eri suunnitelmaa”.

Paasi menee hetkeksi mielessään takaisin luolaan.

”Siellä ei oikeasti näe yhtään mitään. Kukaan ei voi ahtaissa paikoissa mennä vastaan, vaikka jokaisessa kammiossa oli porukkaa jeesaamassa kykynsä mukaan.”

Luolassa oli ahtaumia, joita kansainvälisesti on kutsuttu ”choke pointeiksi”. Pahimmat niistä ovat niin ahtaita, että sukeltaja joutuu ottamaan omankin happipullon selästään ja työntämään sitä edellään. Pojat tuotiin sellaisista kohdista vetämällä.

”Sellaista en ole nähnyt”, Paasi sanoo.

Hän on vain tunnustellut.

Luolassa ei nähnyt mitään, vaikka olisi käyttänyt lamppua. Vesi oli niin sameaa.

”Sieltä piti vain runnoa läpi. Jossain vaiheessa oppi nuotit.”

Mutkaisissa kapeikoissa piti ottaa kalliosta kiinni välillä vasemmalla, välillä oikealla kädellä.

”Luolat eivät olleet suoralinjaisia vaan mutkittelivat. Ne olivat tippukiviä täynnä. Välillä piti kääntyä ja miettiä, miten tästä mennään.”

Suorin vartaloin luolan mutkista ei päässyt läpi.

Navigointi tapahtui köyden avulla, ja köyttä sitten kiskottiinkin. Kukaan ei halunnut olla luolassa veden alla yhtään enempää kuin oli tarpeen.

Kun luolassa ei ollut mitään mahdollisuuksia kommunikoida, eikä useimmissa paikoissa ollut mahdollisuutta ohittaa vastaantulijaa, ripeästi etenevät sukeltajat törmäilivät usein toisiinsa.

”Päitä lyötiin koko ajan yhteen. Monesti rysähtivät niskat.”

Sukellusmaskit kestivät aikansa.


”Varmasti kaikki kamat on kahteen kertaan vaihdettu. Tulin omien varusteiden kanssa, mutta lähden uudet mukanani.”

Paasi lähti kotoaan Maltalta Thaimaahan pelastustöihin saman tien, kun häntä pyydettiin.

Miksi? Siihen hänellä ei ole vastausta.

”En koskaan epäillytkään, etten menisi. Jos tilanne tulee, olen aina lähtenyt.”

Paasin veriryhmä on niin yleinen, että hän pystyy myös luovuttamaan verta esimerkiksi Aasiassa. Sitä hän on tehnyt paljon eri turmissa.

”Jos pystyy auttamaan, silloin mennään.”

Keskiviikkona Paasi lähti Thaimaan pohjoiskolkasta Mae Saista maan etelään Ko Taon suositulle sukellussaarelle. Siellä hän on pitkään työskennellyt sukelluksenopettajana. Nyt hän menee nauttimaan avomeressä sukelluksesta.

Hän kertoo olevansa tyytyväinen, helpottunut ja onnellinen poikien puolesta. Koko ryhmän mieltä tietenkin painaa thaimaalaissukeltajan kuolema. Hetken luolan ulkopuolella luultiin, että Paasin kohtalo olisi ollut sama.

Mutta ei ollut. Sukeltajat toimivat pelastautumissuunnitelman mukaisesti.

Miltä hänestä tuntui, kun hän nousi lopulta viimeisen kerran pintaan luolan edustalla? Paasi nousee pöydästä, ottaa muutaman askelen miettiessään ja sanoo:

”Pelastettiin 13 lasta. Ei siihen oikein ole sanoja.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Thaimaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Venäjän ulkoministeriö: Yhdysvallat tärvelee pidätyksellä Helsingin huippu­kokouksen vaikutuksia – Syytteiden mukaan Maria Butina on Venäjän agentti

  4. 4

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  5. 5

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  6. 6

   Lapissa paukahti kaikkien aikojen helle-ennätys rikki – myös Suomen tämän kesän huippulukema meni taas uusiksi

  7. 7

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  8. 8

   Rakennusmiesten selviämis­keinot helteellä ovat jäätelö ja kivennäisvesi – Kansalaistorin työmaa­monttuihin ei yllä tuulenvirekään

  9. 9

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  10. 10

   Pyhärannassa Varsinais-Suomessa roihuava maastopalo jatkaa leviämistään – paloalue on jo 50 hehtaaria, sammutustyöt jatkuvat maasta ja ilmasta käsin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  3. 3

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  4. 4

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  5. 5

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  6. 6

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  7. 7

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  9. 9

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  10. 10

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää