Ulkomaat

Suurin osa Nato-maista ei täytä puolustusliiton kahden prosentin tavoitetta, mikä raivostuttaa Trumpia – Mutta miksi juuri kaksi prosenttia?

Kohtuulliselta kuulostavalla menotavoitteella yritettiin pysäyttää menojen lasku 1990 luvulla.

Naton huippukokouksen alkaessa keskiviikkona pääsihteeri Jens Stoltenberg painotti, että yhä useammat jäsenmaat käyttävät puolustusmenoihin vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan.

Tämän vuoden lopussa tavoitteeseen yltää kahdeksan Naton nykyisestä 29 jäsenmaasta, kun vuonna 2014 kahden prosentin maita oli vain kolme, sanoi Stoltenberg.

Brysseliin saapunut Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump raivosi samaan aikaan jälleen siitä, miten monet Nato-maat eivät kuitenkaan yllä kahteen prosenttiin, eikä varsinkaan Saksa.

Kokouksen ensimmäinen varsinainen istunto käytettiin kiistelyyn samaisesta kahden prosentin rajasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta miksi juuri kaksi prosenttia?

Tavoitteelle ei ole erityistä sotilaallista syytä. Arvostelijoiden mukaan siitä voi olla jopa haittaa.

”Voi käyttää kaksi prosenttia puolustukseen ilman, että siitä on mitään hyötyä Natolle”, sanoi Saksan puolustusministeri Ursula van der Leyen huippukokouksen alla.

Esimerkkeinä puhtaasti laskennallisen mittarin heikkouksista nousee usein esille Naton isäntämaa Belgia, joka käyttää 40 prosenttia puolustusmenoistaan eläkkeisiin, ja jää samalla kauas kahden prosentin tavoitteesta.

Kreikka vuorostaan ylittää kahden prosentin rajan reippaasti, mutta käyttää noin 70 prosenttia puolustusmenoistaan henkilöstökustannuksiin.

Nato voisi parantaa mittarinsa merkitystä jättämällä pois laskuista eläkkeet ja rajavartioston, kuten Suomi monen muun maan ohessa tekee, mutta silloin jäsenmaiden puolustusinto näyttäisi paperilla nykyistä heikommalta.

Esimerkiksi Suomen puolustusmenojen BKT-osuus on noin 1,4 prosenttia, mutta Naton mittarilla se on 1,7 prosenttia.

Lisäksi laskennallinen mittari mittaa puolustusmenojen ohessa myös kansantaloutta. Kreikalla ei ollut vaikeuksia pysyä tavoitteissa, kun sen talous kutistui. Saksalla menojen lisäykset vuorostaan eivät näy vertailuluvussa, kun talous kasvaa.

Menojen nopea kasvattaminen on vaikeaa erityisesti suurten talouksien maissa.

Keskiviikkona Trump sanoi, että Saksa voisi nostaa puolustusmenonsa nykyiseltä 1,2 prosentin tasolta kahteen prosenttiin vaikka heti. Noin 40 miljardin euron mättäminen puolustusbudjettiin olisi kuitenkin rahan haaskausta. Merkittävät puolustushankinnat perustuvat vuosien suunnitteluun ja myös vuosien toteutukseen.

Aivan erillinen asia on se, että pelkällä sotilasvoimalla ei lisätä turvallisuutta. Saksa on vahva sekä siviili- että sotilaskriisinhallinnassa ja merkittävä kehitysavun toimittaja.

Nykyisestä kahden prosentin tavoitteesta on Natossa kuitenkin vaikea päästä eroon. Se ikään kuin hakattiin kiveen järjestön huippukokouksessa 2014. Kyseessä oli reaktio Venäjän sotatoimiin Ukrainaa vastaan.

Tärkeänä toisena osana päätöksessä oli tavoite käyttää puolustusmenoista vähintään 20 prosenttia puolustushankintoihin.

Ensimmäistä kertaa kahden prosentin taso puolustusmenoille ilmaantui tulevaisuudentavoitteeksi Natossa 1990-luvulla, Jugoslavian hajoamissotien aikoina.

Tarve lisätä puolustusmenoja hyväksyttiin yleisesti Venäjän sotatoimien jälkeen. Vuosien 1990 ja 2015 välillä yhteenlasketut puolustusmenot ehtivät laskea yli sadalla miljardilla eurolla vuodessa, vaikka jäsenmäärä samalla ehti kaksinkertaistua.

Uusimpien lukujen mukaan kaikkien Nato-maiden puolustusbudjetit ovat tänä vuonna yhteensä noin tuhat miljardia dollaria ja luku kasvaa. Menojen lisäyksestä on kuitenkin tullut voimannäytön asemesta Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten suhteita repivä kiistanaihe.

Keskiviikkona Trump ehdotti Nato-maiden johtajille, että näiden tulisi nostaa puolustusmenojaan neljään prosenttiin kansantuotteesta. Asiasta kertoi uutistoimisto Reutersille nimetön lähde Valkoisesta talosta. Lähteen mukaan kyseessä ei ollut virallinen esitys vaan epämuodollinen kehotus panostaa enemmän puolustukseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Maksan seksistä, koska vaimo ei ole "sillä tuulella" edes kuukausittain

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  5. 5

   Kaura­juomien menekki kasvaa, ja maito­yritykset lähtivät kisaan mukaan – suomalaiset suosivat silti ruotsalaista

  6. 6

   Tuloerot saavat tarttumaan pulloon, väittävät tutkijat – aiheuttaako taloudellinen epätasa-arvo todella mielenterveyden ongelmia?

  7. 7

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  8. 8

   Kirjan voi valita kannen perusteella ja 49 muuta vinkkiä kesäkirjan valintaan – Riikka Utriainen keksi hetken mielijohteesta lukuhaasteen, joka on villinnyt jo tuhannet suomalaiset

  9. 9

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  10. 10

   Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää