Ulkomaat

Suurin osa Nato-maista ei täytä puolustusliiton kahden prosentin tavoitetta, mikä raivostuttaa Trumpia – Mutta miksi juuri kaksi prosenttia?

Kohtuulliselta kuulostavalla menotavoitteella yritettiin pysäyttää menojen lasku 1990 luvulla.

Naton huippukokouksen alkaessa keskiviikkona pääsihteeri Jens Stoltenberg painotti, että yhä useammat jäsenmaat käyttävät puolustusmenoihin vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan.

Tämän vuoden lopussa tavoitteeseen yltää kahdeksan Naton nykyisestä 29 jäsenmaasta, kun vuonna 2014 kahden prosentin maita oli vain kolme, sanoi Stoltenberg.

Brysseliin saapunut Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump raivosi samaan aikaan jälleen siitä, miten monet Nato-maat eivät kuitenkaan yllä kahteen prosenttiin, eikä varsinkaan Saksa.

Kokouksen ensimmäinen varsinainen istunto käytettiin kiistelyyn samaisesta kahden prosentin rajasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta miksi juuri kaksi prosenttia?

Tavoitteelle ei ole erityistä sotilaallista syytä. Arvostelijoiden mukaan siitä voi olla jopa haittaa.

”Voi käyttää kaksi prosenttia puolustukseen ilman, että siitä on mitään hyötyä Natolle”, sanoi Saksan puolustusministeri Ursula van der Leyen huippukokouksen alla.

Esimerkkeinä puhtaasti laskennallisen mittarin heikkouksista nousee usein esille Naton isäntämaa Belgia, joka käyttää 40 prosenttia puolustusmenoistaan eläkkeisiin, ja jää samalla kauas kahden prosentin tavoitteesta.

Kreikka vuorostaan ylittää kahden prosentin rajan reippaasti, mutta käyttää noin 70 prosenttia puolustusmenoistaan henkilöstökustannuksiin.

Nato voisi parantaa mittarinsa merkitystä jättämällä pois laskuista eläkkeet ja rajavartioston, kuten Suomi monen muun maan ohessa tekee, mutta silloin jäsenmaiden puolustusinto näyttäisi paperilla nykyistä heikommalta.

Esimerkiksi Suomen puolustusmenojen BKT-osuus on noin 1,4 prosenttia, mutta Naton mittarilla se on 1,7 prosenttia.

Lisäksi laskennallinen mittari mittaa puolustusmenojen ohessa myös kansantaloutta. Kreikalla ei ollut vaikeuksia pysyä tavoitteissa, kun sen talous kutistui. Saksalla menojen lisäykset vuorostaan eivät näy vertailuluvussa, kun talous kasvaa.

Menojen nopea kasvattaminen on vaikeaa erityisesti suurten talouksien maissa.

Keskiviikkona Trump sanoi, että Saksa voisi nostaa puolustusmenonsa nykyiseltä 1,2 prosentin tasolta kahteen prosenttiin vaikka heti. Noin 40 miljardin euron mättäminen puolustusbudjettiin olisi kuitenkin rahan haaskausta. Merkittävät puolustushankinnat perustuvat vuosien suunnitteluun ja myös vuosien toteutukseen.

Aivan erillinen asia on se, että pelkällä sotilasvoimalla ei lisätä turvallisuutta. Saksa on vahva sekä siviili- että sotilaskriisinhallinnassa ja merkittävä kehitysavun toimittaja.

Nykyisestä kahden prosentin tavoitteesta on Natossa kuitenkin vaikea päästä eroon. Se ikään kuin hakattiin kiveen järjestön huippukokouksessa 2014. Kyseessä oli reaktio Venäjän sotatoimiin Ukrainaa vastaan.

Tärkeänä toisena osana päätöksessä oli tavoite käyttää puolustusmenoista vähintään 20 prosenttia puolustushankintoihin.

Ensimmäistä kertaa kahden prosentin taso puolustusmenoille ilmaantui tulevaisuudentavoitteeksi Natossa 1990-luvulla, Jugoslavian hajoamissotien aikoina.

Tarve lisätä puolustusmenoja hyväksyttiin yleisesti Venäjän sotatoimien jälkeen. Vuosien 1990 ja 2015 välillä yhteenlasketut puolustusmenot ehtivät laskea yli sadalla miljardilla eurolla vuodessa, vaikka jäsenmäärä samalla ehti kaksinkertaistua.

Uusimpien lukujen mukaan kaikkien Nato-maiden puolustusbudjetit ovat tänä vuonna yhteensä noin tuhat miljardia dollaria ja luku kasvaa. Menojen lisäyksestä on kuitenkin tullut voimannäytön asemesta Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten suhteita repivä kiistanaihe.

Keskiviikkona Trump ehdotti Nato-maiden johtajille, että näiden tulisi nostaa puolustusmenojaan neljään prosenttiin kansantuotteesta. Asiasta kertoi uutistoimisto Reutersille nimetön lähde Valkoisesta talosta. Lähteen mukaan kyseessä ei ollut virallinen esitys vaan epämuodollinen kehotus panostaa enemmän puolustukseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  3. 3

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Kyyti paljastui epämääräiseksi Taksi Helsinki -kopioksi

  4. 4

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  5. 5

   Sukupuoli-identiteetillä ei pidä vitsailla

  6. 6

   Laulaja Janna Hurmerinta koki kaksi vuotta sitten elämässään suhdekatastrofin, joka nyt on luettavissa hänen uusista lauluistaan – mutta ei haastatteluista

  7. 7

   Järjestö: Lesboksen pakolaisleirillä jopa lapset ovat yrittäneet itsemurhaa – ”En ole koskaan nähnyt samanlaista kärsimystä”

  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  10. 10

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  6. 6

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  7. 7

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  8. 8

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää