Ulkomaat

Niinistö: Nato lähetti yhtenäisen viestin Venäjälle – Presidentti keskusteli Trumpin kanssa Helsingin tapaamisesta

”Tämä kokous meni paljon rauhallisemmin kuin ne kovin kovin monet erilaiset kauhukuvat, joita olemme saaneet lukea”, tasavallan presidentti sanoi aikaisin torstaina Nato-maiden johtajien illallisen jälkeen.

Bryssel

Sotilasliitto Nato lähettää keskiviikkona alkaneesta huippukokouksestaan lopulta Venäjälle selkeän viestin yhtenäisyydestään, tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi Brysselissä aikaisin torstaina Suomen aikaa.

”Tämä kokous meni paljon rauhallisemmin kuin ne kovin kovin monet erilaiset kauhukuvat, joita olemme saaneet lukea”, Niinistö sanoi.

”Väkevä viesti on tietysti jo vain se, että Nato pitää yhtä. Se on jo sinänsä, verrattuna nyt kaikkiin niihin spekulaatioihin, joita tässä on etukäteen runsain mitoin käyty. Se on jo väkevä viesti sinänsä.”

Venäjän lisäksi yhtenäisyys oli tärkeä ja rauhoittava viesti myös huolestuneille eurooppalaisille, Niinistö arvioi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokouksen alla Brysselissä odotettiin hermostuneina, mitä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo huippukokouksessa. Jo ennalta tiedettiin, että hän arvostelisi kovin sanoin niitä jäsenmaita, jotka eivät ole kasvattaneet puolustusbudjettejaan sovittuun kahteen prosenttiin.

Erityisen huolissaan oltiin siitä, että kokous päättyisi näkyvään riitaan vain vähän ennen Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamista Helsingissä ensi maanantaina. Sen pelättiin välittävän Venäjälle viestin transatlanttisen suhteen ongelmista.

Trump käyttikin kovaa kieltä kokousaamuna erityisesti Saksasta ja vaati kokouksessakin muita maita kasvattamaan puolustusbudjettejaan. Huippukokouksessa Nato kuitenkin hyväksyi yksimielisesti pitkään neuvotellun julkilausuman ja teki kaikki sovitut ja valmistellut päätökset. Trump oli mukana tekemässä päätöksiä.

Aamuyöllä Trump palasi asiaan viestipalvelu Twitterissä sanomalla, etteivät muut maat käytä rahaa vielä tarpeeksi. Samalla hän haukkui tilannetta Euroopan rajoilla pahaksi ja arvosteli taas kaasuputkia Venäjältä. Hän palasi siis asioihin, joilla aloitti keskiviikkoaamun eli rahoitukseen ja Saksan ajamaan Itämeren Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeeseen.
Trump ei kuitenkaan arvostellut kokouksen päätöksiä tai Natoa yleisesti.

Torstaina aamupäivällä Trump kuitenkin vaati taas muita maita kasvattamaan puolustusmenojaan välittömästi, mikä johti johtajien hätäistuntoon.

Niinistö puhui toimittajille palattuaan Nato-maiden johtajien illalliselta, jolle Niinistö ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven osallistuivat ainoina kumppanimaiden johtajia.

”Pitkin pöytää oli parikymmentä puheenvuoroa, ylikin, joissa ei oikeastaan poikittaista sanaa tullut Euro-Amerikka- yhteistyön, transatlanttisen työn tärkeyteen. Eikä mitään Natoa hajottavaa, päinvastoin”, Niinistö sanoi.

Venäjä oli yksi kolmesta teemasta, jotka Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg oli tarjonnut puheenaiheiksi johtajille. Niinistön mukaan moni puhuikin siitä. Tosin Trump ei kommentoinut Venäjää, vaan puhui Niinistön mukaan etupäässä Pohjois-Koreasta. Venäjästä Trumpilta ei kukaan kysynytkään, Niinistö lisäsi.

”Sanoisin, että aika paljon samanlainen henki kuin Varsovassa oli, jossa puhutaan siis pelotteesta ja keskustelusta ikään kuin rinnakkaisteinä. Se sama henki tässä oli nyt aika vahvasti”, Niinistö sanoi viitaten Naton toissavuotiseen huippukokouseen Varsovassa.

Niinistö kertoi Helsingissä ensi maanantaina järjestettävän Trumpin ja Putinin tapaamisen nousseen esiin. Hän kertoi puhuneensa siitä Trumpin kanssa.

”Helsingin kokouksen kohdalla, kaikki jotka reagoivat siihen totesivat, että se on tuiki tarpeen.”

Hän sanoi suhtautuvansa kokoukseen optimistisesti.

”Kai yleinen odotus on, että jos tämä kokous menee hyvin, Helsinkikin menee hyvin”, hän sanoi.

Hän sanoi, että Trumpin keskeinen avustaja John Bolton todennut, ettei Krimin tai pakotteiden suhteen ole odotettavissa mitään käännettä.

”Ja nythän Naton kokous tänään [keskiviikkona] päivällä jo päätti pitää Naton ovetkin auki”, Niinistö sanoi.

”Uskon, että se presidenttien tapaaminen Helsingissä tulee olemaan tällainen alkukokous, jossa sitten vähän tutustutaan ja katsotaan, onko jatkoon mahdollisuutta.”

”Tässä nyt oikeastaan tuo kommunikeakin antaa jo osavastauksia niihin monennäköisiin epäilyihin ja pelkoihin, joita on ollut. En minä oikein sellaiseen usko. Meilläkin on tietysti tässä järjestelyiden yhteydessä tullut tietoon vähän kantoja kummastakin pääkaupungista, mitään tuollaista nyt ei ole ainakaan ollut näkyvissä.”

Niinistö kommentoi myös Suomen ja Naton suhdetta.

”Mehän olemme hyvin kehittynyt kumppani ja me kehitämme tuota kumppanuutta edelleen. Ja toisaalta nyt tämän hallituksen aikana on palattu siihen, että hallitusohjelmassa suorastaan sanotaan, että me pidämme auki sen mahdollisuuden, että voimme hakea jäsenyyttä. Tämä on jo aika paljon, molemmat nämä yhdessä.”

Hän sanoi, ettei itse kannata Suomen Nato-jäsenyyttä ”tällä hetkellä”.

Syy ei ole Natossa, hän sanoi.

”Kyllä meidän kannattaa hyvin tarkoin harkita ja pyrkiä maksimoimaan se vakaus, joka kuitenkin nyt Itämerellä vallitsee”, hän perusteli kantaansa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  2. 2

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  3. 3

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  4. 4

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin kaupunki haastoi itsensä oikeuteen – Postitalon ikkunoista syntyi harvinaislaatuinen riita

  6. 6

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  7. 7

   Rikkooko hyvä­tuloisten eläkeläisten ”raippavero” yhden­vertaisuutta? Ihmis­oikeus­tuomioistuin pyytää Suomen hallitukselta vastauksia

  8. 8

   Joonatan, Jasmina ja Julius Anttilan koulumatka on yli 130 kilometriä päivässä, ja sitä kutsutaan ”kouluverkon kehittämiseksi” – Suomesta katosi 12 vuodessa yli tuhat koulua

   Tilaajille
  9. 9

   Risteilyaluksesta pudonnut nainen virui meressä 10 tuntia Kroatian lähellä – ”On onni, että olen elossa”

  10. 10

   ”Kassiraivo” söi kauppa­jätin myyntiä Australiassa – asiakkaat reagoivat muovi­pussien poistoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  4. 4

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  6. 6

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  7. 7

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  8. 8

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  9. 9

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää