Ulkomaat

Niinistö: Nato lähetti yhtenäisen viestin Venäjälle – Presidentti keskusteli Trumpin kanssa Helsingin tapaamisesta

”Tämä kokous meni paljon rauhallisemmin kuin ne kovin kovin monet erilaiset kauhukuvat, joita olemme saaneet lukea”, tasavallan presidentti sanoi aikaisin torstaina Nato-maiden johtajien illallisen jälkeen.

Bryssel

Sotilasliitto Nato lähettää keskiviikkona alkaneesta huippukokouksestaan lopulta Venäjälle selkeän viestin yhtenäisyydestään, tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi Brysselissä aikaisin torstaina Suomen aikaa.

”Tämä kokous meni paljon rauhallisemmin kuin ne kovin kovin monet erilaiset kauhukuvat, joita olemme saaneet lukea”, Niinistö sanoi.

”Väkevä viesti on tietysti jo vain se, että Nato pitää yhtä. Se on jo sinänsä, verrattuna nyt kaikkiin niihin spekulaatioihin, joita tässä on etukäteen runsain mitoin käyty. Se on jo väkevä viesti sinänsä.”

Venäjän lisäksi yhtenäisyys oli tärkeä ja rauhoittava viesti myös huolestuneille eurooppalaisille, Niinistö arvioi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokouksen alla Brysselissä odotettiin hermostuneina, mitä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo huippukokouksessa. Jo ennalta tiedettiin, että hän arvostelisi kovin sanoin niitä jäsenmaita, jotka eivät ole kasvattaneet puolustusbudjettejaan sovittuun kahteen prosenttiin.

Erityisen huolissaan oltiin siitä, että kokous päättyisi näkyvään riitaan vain vähän ennen Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamista Helsingissä ensi maanantaina. Sen pelättiin välittävän Venäjälle viestin transatlanttisen suhteen ongelmista.

Trump käyttikin kovaa kieltä kokousaamuna erityisesti Saksasta ja vaati kokouksessakin muita maita kasvattamaan puolustusbudjettejaan. Huippukokouksessa Nato kuitenkin hyväksyi yksimielisesti pitkään neuvotellun julkilausuman ja teki kaikki sovitut ja valmistellut päätökset. Trump oli mukana tekemässä päätöksiä.

Aamuyöllä Trump palasi asiaan viestipalvelu Twitterissä sanomalla, etteivät muut maat käytä rahaa vielä tarpeeksi. Samalla hän haukkui tilannetta Euroopan rajoilla pahaksi ja arvosteli taas kaasuputkia Venäjältä. Hän palasi siis asioihin, joilla aloitti keskiviikkoaamun eli rahoitukseen ja Saksan ajamaan Itämeren Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeeseen.
Trump ei kuitenkaan arvostellut kokouksen päätöksiä tai Natoa yleisesti.

Torstaina aamupäivällä Trump kuitenkin vaati taas muita maita kasvattamaan puolustusmenojaan välittömästi, mikä johti johtajien hätäistuntoon.

Niinistö puhui toimittajille palattuaan Nato-maiden johtajien illalliselta, jolle Niinistö ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven osallistuivat ainoina kumppanimaiden johtajia.

”Pitkin pöytää oli parikymmentä puheenvuoroa, ylikin, joissa ei oikeastaan poikittaista sanaa tullut Euro-Amerikka- yhteistyön, transatlanttisen työn tärkeyteen. Eikä mitään Natoa hajottavaa, päinvastoin”, Niinistö sanoi.

Venäjä oli yksi kolmesta teemasta, jotka Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg oli tarjonnut puheenaiheiksi johtajille. Niinistön mukaan moni puhuikin siitä. Tosin Trump ei kommentoinut Venäjää, vaan puhui Niinistön mukaan etupäässä Pohjois-Koreasta. Venäjästä Trumpilta ei kukaan kysynytkään, Niinistö lisäsi.

”Sanoisin, että aika paljon samanlainen henki kuin Varsovassa oli, jossa puhutaan siis pelotteesta ja keskustelusta ikään kuin rinnakkaisteinä. Se sama henki tässä oli nyt aika vahvasti”, Niinistö sanoi viitaten Naton toissavuotiseen huippukokouseen Varsovassa.

Niinistö kertoi Helsingissä ensi maanantaina järjestettävän Trumpin ja Putinin tapaamisen nousseen esiin. Hän kertoi puhuneensa siitä Trumpin kanssa.

”Helsingin kokouksen kohdalla, kaikki jotka reagoivat siihen totesivat, että se on tuiki tarpeen.”

Hän sanoi suhtautuvansa kokoukseen optimistisesti.

”Kai yleinen odotus on, että jos tämä kokous menee hyvin, Helsinkikin menee hyvin”, hän sanoi.

Hän sanoi, että Trumpin keskeinen avustaja John Bolton todennut, ettei Krimin tai pakotteiden suhteen ole odotettavissa mitään käännettä.

”Ja nythän Naton kokous tänään [keskiviikkona] päivällä jo päätti pitää Naton ovetkin auki”, Niinistö sanoi.

”Uskon, että se presidenttien tapaaminen Helsingissä tulee olemaan tällainen alkukokous, jossa sitten vähän tutustutaan ja katsotaan, onko jatkoon mahdollisuutta.”

”Tässä nyt oikeastaan tuo kommunikeakin antaa jo osavastauksia niihin monennäköisiin epäilyihin ja pelkoihin, joita on ollut. En minä oikein sellaiseen usko. Meilläkin on tietysti tässä järjestelyiden yhteydessä tullut tietoon vähän kantoja kummastakin pääkaupungista, mitään tuollaista nyt ei ole ainakaan ollut näkyvissä.”

Niinistö kommentoi myös Suomen ja Naton suhdetta.

”Mehän olemme hyvin kehittynyt kumppani ja me kehitämme tuota kumppanuutta edelleen. Ja toisaalta nyt tämän hallituksen aikana on palattu siihen, että hallitusohjelmassa suorastaan sanotaan, että me pidämme auki sen mahdollisuuden, että voimme hakea jäsenyyttä. Tämä on jo aika paljon, molemmat nämä yhdessä.”

Hän sanoi, ettei itse kannata Suomen Nato-jäsenyyttä ”tällä hetkellä”.

Syy ei ole Natossa, hän sanoi.

”Kyllä meidän kannattaa hyvin tarkoin harkita ja pyrkiä maksimoimaan se vakaus, joka kuitenkin nyt Itämerellä vallitsee”, hän perusteli kantaansa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Venäjän ulkoministeriö: Yhdysvallat tärvelee pidätyksellä Helsingin huippu­kokouksen vaikutuksia – Syytteiden mukaan Maria Butina on Venäjän agentti

  4. 4

   Lapissa paukahti kaikkien aikojen helle-ennätys rikki – myös Suomen tämän kesän huippulukema meni taas uusiksi

  5. 5

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  6. 6

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  7. 7

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  8. 8

   Rakennusmiesten selviämis­keinot helteellä ovat jäätelö ja kivennäisvesi – Kansalaistorin työmaa­monttuihin ei yllä tuulenvirekään

  9. 9

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  10. 10

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  3. 3

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  4. 4

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  5. 5

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  6. 6

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  7. 7

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  9. 9

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  10. 10

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää