Ulkomaat

Trumpin Britannian-vierailun hyinen alku: Uhkasi ettei Yhdysvallat tee Britannian kanssa vapaakauppasopimusta ja nolasi pääministeri Mayn kommenteillaan – paikkaili sanomisiaan perjantaina

Trump nolasi Britannian pääministeri Mayta myös sanomalla, että Boris Johnsonista tulisi hyvä pääministeri.

Lontoo

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on parhaillaan Britanniassa, jossa edessä ovat muun muassa kahdenväliset neuvottelut pääministeri Theresa Mayn kanssa.

Trump on konservatiivihallitukselle tärkeä mutta vaikea vieras. Brexitin jälkeen suhde Yhdysvaltoihin tulee olemaan entistäkin tärkeämpi. Tähtäimessä on vapaakauppasopimus Yhdysvaltain kanssa EU-eron jälkeen.

Trump tarjosi kuitenkin Maylle heti alkajaisiksi kylmän suihkun. The Sun -lehdelle antamassaan haastattelussa presidentti sanoi, ettei vapaakauppasopimus ole ehkä mahdollinen, jos Britannia etenee brexitissä Mayn suunnitelmien mukaan. Mayn pyrkimyksenä on ollut säilyttää läheiset suhteet EU:n eron jälkeenkin.

”Jos he tekevät sopimuksen sillä tavalla, me joutuisimme tekemisiin EU:n kanssa Britannian sijaan, joten se todennäköisesti tappaisi [vapaakauppa]sopimuksen”, Trump sanoi The Sunin haastattelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trump jatkoi sanomalla, että hän olisi tehnyt brexitin huomattavasti eri tavalla. Hän myös nolasi pääministeri Mayta sanomalla, että eronneesta ulkoministeri Boris Johnsonista tulisi hyvä pääministeri. Johnson erosi tällä viikolla protestina Mayn pehmeälle brexit-linjalle.

Trump paikkaili sanomisiaan perjantaina, kun hän ja May neuvottelivat pääministerin maaseutuasunnolla.

”Suhteemme on hyvin, hyvin vahva, meillä on todella oikein hyvä suhde”, Trump sanoi BBC:n välittämässä lyhyessä lausunnossaan.

Haastattelussa Trump arvosteli kuitenkin Mayta myös siitä, ettei tämä ollut kuunnellut hänen brexit-neuvojaan eikä tehnyt EU:lle uskottavaa uhkausta lähteä brexit-neuvotteluista.

Trump oli ehtinyt nolostuttaa brittiemäntänsä myös jo etukäteen. Torstain Nato-kokouksen lehdistötilaisuudessa presidentti huomautti, että brexitistä ei ole tulossa luvatunlaista:

”En tiedä, onko se sellainen, jonka puolesta ihmiset äänestivät”, hän sanoi.

Trumpin kommentit brexitistä tulivat yllätyksenä siinäkin mielessä, että hän sanoi Nato-huippukokouksen lehdistötilaisuudessa, ettei ole hänen asiansa kommentoida asiaa.

”Ei ole minun asiani sanoa, mitä Britannian pitäisi tehdä. Haluaisin, että he saavat asian hoidettua, jotta se [brexit] voi toteutua nopeasti.”
Perjantaina kuningatar Elisabet tarjoaa Trumpille ja tämän Melania-vaimolle iltapäiväteet Windsorin linnassa. Vieraat toivottaa tervetulleeksi sotilassoittokunta.


Trumpin vastaisiin mielenosoituksiin odotetaan yhteensä jopa 100 000 osallistujaa. Torstai-illan mielenosoitus Yhdysvaltain suurlähettilään virka-asunnon lähellä oli kuitenkin vielä pieni.

Trump sanoi Brysselissä, että häntä eivät protestit haittaa.

”Uskon, että minusta pidetään aika lailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa”, presidentti sanoi vielä torstai-iltapäivällä Brysselissä.

Tuoreen YouGov-kyselyn tulokset eivät tue käsitystä.

Sen mukaan 77 prosentilla briteistä on huono kuva Trumpista. Epäsuositumpi on vain Venäjän presidentti Vladimir Putin, josta ei pidä 79 prosenttia briteistä.

”Rakastin Lontoota kaupunkina. En ole ollut täällä pitkiin aikoihin. Miksi jäisinkään, kun minut saadaan tuntemaan itseni kaikkea muuta kuin tervetulleeksi”, Trump sanoi The Sun -lehden haastattelussa.

Trump pidetäänkin Lontoon-vierailullaan visusti erossa väkijoukoista. Matka paikasta toiseen sujuu helikopterilla.

Presidenttipariskunta yöpyi torstaina Yhdysvaltain Lontoon suurlähettilään virka-asunnolla Regents Parkin tiluksilla. Kartanoa ympäröi korkea aita, ja useita lähikatuja on suljettu, jotta mielenosoittajat eivät pääsisi lähelle.


Torstai-iltana May emännöi Trumpien kunniaksi smokki-illallisia, jonne on kutsuttu liike-elämän silmäätekeviä eri aloilta. Illalliset järjestettiin sotasankari Winston Churchillin Blenheim-sukukartanossa.

Perjantaiaamuna Trump ja May vierailevat Sandhurstin sotakorkeakoulussa ja tutustuvat terrorismin vastaiseen harjoitukseen. Kahdenväliset neuvottelut pääministerin Chequers-maaseutuasunnolla kattavat puolustuksen ja kaupan sekä ulkopolitiikan kipupisteet.

Pääministerin aviomies Philip May pitää sillä välin seuraa Melania Trumpille. Puolisot tapaavat sotaveteraaneja ja koululaisia Lontoossa, The Times -lehti uutisoi.

Philip May ja Melania Trump saattavat nähdä samalla vilahduksen jättimäisestä oranssista Trump Baby -ilmapallosta, jota on määrä lennättää perjantaina parlamenttitalon yllä.

Kuningattaren luota Trumpit lentävät viikonlopuksi Skotlantiin, jossa presidentti saattaa pelata golfia omalla kentällään.

Ennakkotietojen mukaan Trump ei ole tapaamassa Skotlannin pääministeriä Nicola Sturgeonia, vaan hänet vastaanottaa brittihallituksen Skotlannista vastaava ministeri David Mundell.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  3. 3

   Meilahden sairaalan alueen sähkökatkojen syy selvisi: Räjähdys Olkiluodon ydinvoima­laitoksessa

  4. 4

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  5. 5

   ”Kaivoimme, koska luulimme ettemme voi odottaa” – Luolasta pelastetut pojat astelivat ensimmäistä kertaa median eteen ja kertoivat koettelemuksestaan

  6. 6

   Espoossa toisen koiran tappanut ja ulkoiluttajaa purrut amstaffi oli kuullut haukuntaa kadulta ja karannut aidan raosta

  7. 7

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  8. 8

   Amerikkalaismediassa Trumpia kutsuttiin lapsi­presidentiksi ja republikaaneilta vaadittiin selkä­rankaa – Trumpin mukaan ”vihaajat halusivat nähdä nyrkkeily­ottelun”

  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  2. 2

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  5. 5

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  6. 6

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  7. 7

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  8. 8

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

  9. 9

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  10. 10

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Naisten jalkapallomaajoukkueen Nora Heroumin ura jatkuu AC Milanissa: ”Olen todella innoissani ja onnellinen”
  3. Kehopositiivinen Iso kolmonen -podcast käsittelee ”läskinä oloa” ja nyt sen tekijät kertovat, mikä kaikki lihavuuskeskustelussa on pielessä
  4. Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui Tilaajille
  5. Facebook juhli vahingossa Nelson Mandelan kuoleman satavuotisjuhlaa – Kysyimme Facebookilta, miksi
  6. ”Kaivoimme, koska luulimme ettemme voi odottaa” – Luolasta pelastetut pojat astelivat ensimmäistä kertaa median eteen ja kertoivat koettelemuksestaan
  7. Nyt on ihan tuskaisen kuuma, mutta ei hätää: tätä videota katsomalla tulee paljon viileämpi olo
  8. Meilahden sairaalan alueen sähkökatkojen syy selvisi: Räjähdys Olkiluodon ydinvoima­laitoksessa
  9. HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”
  10. Amerikkalaismediassa Trumpia kutsuttiin lapsi­presidentiksi ja republikaaneilta vaadittiin selkä­rankaa – Trumpin mukaan ”vihaajat halusivat nähdä nyrkkeily­ottelun”
  11. Google käytti väärin määräävää markkina-asemaansa Android-puhelimissa – EU määräsi ennätyksellisen 4,3 miljardin euron sakon
  12. Näytä lisää