Ulkomaat |HS seuraa

Trump kuvaili suhdetta Britanniaan ”korkeimman tason erityissuhteeksi” ja leimasi The Sun -lehden haastattelun: ”fake news” – HS seurasi hetki hetkeltä

Trumpin mukaan mitä ikinä May tekeekin brexitin kanssa, on se ”OK”, kunhan kauppa Yhdysvaltain kanssa jatkuu.

Lontoo

Britannian ja Yhdysvaltain suhde on ”korkeinta erityistasoa” Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi perjantaina.

Tämä saattoi tulla vieressä seisovalle Britannian pääministerille Theresa Maylle paitsi helpotuksena, myös pienenä yllätyksenä.

Trump oli vasta torstai-iltana vetänyt maton emäntänsä alta ja uhannut tätä The Sun -lehden haastattelussa tulevan vapaakauppasopimuksen menetyksellä, jos Britannian brexit-suunnitelma etenee väärään suuntaan.


May ja Trump astuivat tiedotusvälineiden eteen perjantai-iltapäivänä Mayn maaseutuasunnolla pidettyjen kahdenvälisten neuvottelujen jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääministeri lausui alkupuheenvuoronsa paperista ja pysytteli sen jälkeen hillitysti vakiolauseissaan. Presidentin vastaukset sen sijaan poukkoilivat tyypilliseen trumpmaiseen tapaan.

Trump ei näyttänyt olevan lainkaan hämillään The Sun -tabloidille antamansa haastattelun takia. Sen sijaan Trump syytti lehteä siitä, että se ei ollut nostanut hänen Maysta sanomiaan positiivisia asioita otsikkoon.

”Fake news”, kuului presidentin media-arvio.

Trump kehui vuolaasti Mayta ja kutsui häntä muun muassa tiukaksi neuvottelijaksi ja fiksuksi ja uskomattomaksi naiseksi: ”Hänet kannattaa pitää ystävänä, ei vihollisena.”

Trump ei malttanut kuitenkaan olla sanomatta, että maanantaina eronnut ulkoministeri Boris Johnson olisi hyvä pääministeri. Trump ylisti Johnsonia myös The Sun -lehdelle.

Maylle tämä oli erityisen ikävää kuultavaa. Johnson oli yksi Mayn suurimmista vastustajista konservatiivihallituksessa. Pääministeri pysytteli silti Trumpin puhuessa tyynenä.

Brexitistä Trump sanoi, että mitä ikinä May sen kanssa tekeekään, on se hänelle ”OK”, kunhan kauppa Yhdysvaltain kanssa jatkuu.

”Me haluamme käydä kauppaa Britannian kanssa, ja Britannia meidän kanssamme”, Trump sanoi.

Samalla Trump moitti kovin sanoin EU:ta ja sen kauppapolitiikkaa Yhdysvaltoja kohtaan. Hän kertoi haluavansa brexitin jälkeisestä UK–USA-kauppasuhteesta tasapainoisemman niin, että rajoittavia sääntöjä ei ole.

Euroopan vierailullaan Trump on kerta toisensa jälkeen arvostellut EU:ta ja etenkin Saksaa. Sananvalinnat voi tulkita yrityksensä lyödä kiilaa EU-maiden väliin ja vahvistaa näin Yhdysvaltojen asemaa Eurooppaan nähden.

Trumpin mukaan hän ei ole antanut Maylle brexit-neuvoja, vaan ainoastaan ”ehdotuksia”. The Sun -lehdelle Trump sanoi, että hän itse olisi hoitanut brexit-neuvottelut eri tavalla.

May puolestaan ilmoitti diplomaattisesti, että Britannian tavoite brexitin jälkeen on hyvä kauppasuhde niin EU:n, Yhdysvaltain kuin muunkin maailman kanssa.

Brittihallitus kertoi jo viime perjantaina tavoittelevansa tavara- ja maataloustuotteiden vapaakaupan jatkumista EU:n kanssa brexitin jälkeenkin. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että Britannian pitäisi jatkaa EU-sääntöjen noudattamista.

Tämä puolestaan asettaisi rajoitteita sille, minkälaisen kauppasopimuksen Britannia voi tehdä Yhdysvaltain kanssa.

Mayn ja Trumpin puhuessa Chequers-kartanolla Lontoon keskustassa marssi kymmeniä tuhansia ihmisiä osoittamassa mieltään Trumpia vastaan. Trafalgarin aukio täyttyi myöhään iltapäivällä niin pullolleen ihmisiä, että Lontoon poliisi varoitti maksimikapasiteetin lähestyvän.

Aamulla Lontoon taivaalle oli lennätetty suuri oranssi Trump Baby -ilmapallo. Moninaiset mielenosoitukset olivat alkaneet jo torstai-iltana.

Trump soimi perjantaina taas kovin sanoin maahanmuuttoa. Hänestä maahanmuutto on huonoksi Euroopalle ja sen kulttuurille.

Trumpin mukaan juuri maahanmuutto aiheutti brexitin. Siinä hän on ainakin osittain oikeassa, sillä vapaa EU-maahanmuutto oli yksi brexit-päätöksen taustalla olevista tekijöistä.

May puolestaan painotti, kuinka Britannialla on ansiokas menneisyys pakolaisten ja maahanmuuttajien vastaanottajana. Hän kuitenkin muistutti, että brexitin myötä loppuu myös EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus.

Maailman suurimmaksi ongelmaksi Trump ilmoitti ydinaseet. Niistä hän aikoo puhua myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa maanantaisessa Helsingin-tapaamisessa.

Trump kertoi aikovansa keskustella myös Syyriasta, muusta Lähi-idästä sekä ottavansa esille Venäjän sekaantumisen muiden maiden asioihin. Krimin valtaaminen tuli perintönä presidentti Barack Obaman ajalta –Trumpin aikana vastaavaa ei olisi kuulemma tapahtunut.

Trumpin veljeilyn Putinin kanssa on pelätty heikentävän Euroopan turvallisuustilannetta. Trump itse näki tilanteen toisin.

”Olemme olleet Venäjää kohtaan kovempia kuin kukaan muu. Olemme olleet erittäin tiukkoja Venäjään kohtaan”, Trump sanoi perjantaina.

Presidentin mukaan hänen väitetään rakastavan Venäjää, kun hän vain hoitaa suhteitaan Venäjälle.

”Minä rakastan Yhdysvaltoja, mutta rakastan sitä, että tulen toimeen Venäjän, Kiinan ja muiden maiden kanssa.”

May ja Trump poistuvat. Lehdistötilaisuus päättyi.

Trump puhuu taas Natosta ja rahasta sekä Nato-kokouksen menestyksestä.

En mene kokouksiin Putinin kanssa korkein odotuksin, Trump sanoo.

Trump sanoo, että jos hän tekee jotain Venäjän kanssa, sanotaan, että hän rakastaa Venäjää. "Minä rakastan Yhdysvaltoja."

Ydinaseet ovat maailman suurin ongelma, Trump sanoo.

May on kova neuvottelija ja erittäin fiksu, Trump sanoo. On parempi pitää May ystävänä kuin vihollisena.

Maahanmuutto aiheutti brexitin, Trump sanoo. Hänestä Obaman ei olisi pitänyt sanoa, että Britannia joutuu "jonon hännille" erotessaan EU:sta.

May muistuttaa, että Britannia haluaa hyvän kauppasuhteen niin EU:n, Yhdysvaltain kuin loppumaailmankin kanssa.

Mayn mukaan he ovat keskustelleet Venäjän tekemisistä kuten myrkytyksistä. Hänestä on tärkeää, että Trump tapaa Putinin voimallisena ja Naton yhteinen rintama takanaan.

Krimin valtaaminen tapahtui presidentti Barack Obaman aikana, Trump muistuttaa. Ei olisi kuulemma tapahtunut hänen aikanaan.

Trumpin mukaan "noitavainot" haittaavat Yhdysvaltoja ja Venäjän-suhteita.

EU yrittää hyötyä Yhdysvalloista järjestelmällisesti, Trump sanoo.

Trump sanoo, että hän ei neuvoja Mayta, antaa vain ehdotuksia.

Trumpin mukaan Britannian ja Yhdysvaltain suhde on "erityissuhteen ylintä tasoa".

Nyt Trump haukkuu EU:n kauppapolitiikkaa, joka on kuulemma hirveä ja epäreilu Yhdysvalloille.

Trump sanoo Mayn vieressä seisoessaan, että Boris Johnson olisi upea pääministeri. Samalla kehuu, että May on upea nainen ja pääministeri -- ja brexit on kova urakka.

Takaisin brexitiin. May vakuuttaa, että Britannia eroaa EU:sta maaliskuussa 2019.

Trumpin mukaan Putin ei voi olla iloinen siitä, että Nato-puolustukseen pannaan lisää rahaa.

Trump: On hyvä, jos tullaan toimeen Venäjän ja Kiinan kanssa.

Trump: Natosta on tullut nyt vahvempi. Kuka tahansa Venäjän johtaja kuulemma toivoisi, että Trump ei olisi voittanut vaaleja. "Olemme hyvin tiukkoja Venäjää kohtaan. En tunne Putinia, olen tavannut hänet vain 2-3 kertaa. Jos voimme luoda suhteen, joka on hyväksi Venäjälle, meille ja kaikille, on se hyvä."

Kysymys Putinista, pelaako Trump Putinin pussiin.

Britannia on ylpeä siitä, että maa on ottanut aina pakolaisia ja muita maahanmuuttajia vastaan, May sanoo.

Trump ylittää tässä välissä suhdettaan liittokansleri Angela Merkelin ja Saksan kanssa -- mutta maahanmuutto on ollut pahasta.

Trumpin mukaan maahanmuutto on ollut pahaksi Euroopalle. Kulttuurin muuttuminen on hänestä huono asia.

Kysymys maahanmuutosta, onko ollut tuhoisaa Euroopalle.

En uhkaillut Natossa, Trump sanoo. Nato auttaa Eurooppaa enemmän kuin meitä. "Autamme Eurooppaa ja Eurooppa auttaa meitä."

Trump uskoo saavuttavansa hyvän suhteen Venäjän kanssa.

Trump: Putinin kanssa puhun Syyriasta, muista Lähi-idän asioista ja ydinaseista. Trump aikoo ottaa myös esiin Venäjän sekaantumisen muiden maiden asioihin.

May: Britannia voi tehdä kauppasopimuksia brexitin jälkeen, ja brexit-suunnitelma täyttää ne odotuksen, joita äänestäjillä on.

En arvostellut Mayta, kunnioitan häntä, Trump selittää.

Nyt kysyy BBC Trumpilta: Miksi "ystävä" käyttäytyy niin kuin Trump?

Kättelevät Trumpin puheenvuoron jälkeen.

Uups. Trump sanoo, että ei tiedä mitä britit aikovat tehdä brexitin kanssa, mutta kaikki on kuulemma OK, kunhan kauppa Yhdysvaltain kanssa jatkuu.

Trump vakuutti, että Britannia ja Yhdysvaltain suhde on niin erityislaatuinen, että toista samanlaista ei ole. Se voi olla tässä vaiheessa laiha lohdutus.

May kuuntelee kehuja vakavan oloisena. Ei paljon hymyilytä sen jälkeen kun Trump veti maton alta The Sun -lehden haastattelulla.

Trump kehuu Nato-kokouksen tuloksia ja kiittää Britanniaa siitä, että se täyttää Naton suositukset puolustusmenoihin. Vain kourallinen maita tekee niin, Trump muistuttaa.

Vapaus, oikeus ja rauha ovat Britannian ja Yhdysvaltain suhteen kulmakivet, Trump sanoo.

Suuri kunnia olla tässä upeassa ympäristössä juhlistamassa erityissuhdettamme, Trump kiittää vuorostaan. Illallinenkin oli kuulemma unohtumaton.

On kaikkien velvollisuus pitää yllä hyvin transatlanttisia suhteita, May sanoo. Ja katsoi Trumpiin.

Kaupan alalla on tavoitteena kunnianhimoinen vapaakauppasopimus Britannialle ja Yhdysvalloille, May sanoo.

May lukee paperista.

May mainitsee Helsingin, jossa Trump ja Putin tapaavat maanantaina.

May ylistää Britannian ja Yhdysvaltain sotilas- ja turvallisuusyhteistyötä. Yhteistyö lisääntyy edelleen, ja Britannia aikoo käyttää 24 miljardia puntaa amerikkalaisiin aseisiin vuosikymmenen aikana.

May toivottaa Trumpin tervetulleeksi -- sanoo että ei ole kahta yhtä läheistä maata.

Nyt May ja Trump kävelevät kohti lehtereitä. Käsi kädessä.

May ja Trump ovat neuvotelleet pääministerin Chequers-maaseutuasunnolla noin 60 kilometrin päässä Lontoon keskustasta. Näin mielenosoittajat voidaan pitää kaukana.

Samaan aikaan Lontoossa marssivat tuhannet mielenosoittajat Trumpia vastaan.

Vielä viipyvät...

Trumphan veti jo eilen maton Man alta, kun moitti tämän brexit-politiikkaa The Sun -lehdelle antamassaan yllätyshaastattelussa.

Tänään Trump paikkaili sanomisiaan ja vakuutteli, että heidän suhteensa on hyvä ja vahva.

Hyvää päivää!

Piakkoin pitäisi alkaa Britannian pääministerin Theresa Mayn ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tiedotustilaisuus. May ja Trump ovat pitäneet kahdenkeskisiä neuvotteluja pääministerin maaseutuasunnolla ja syöneet lounasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   HS Pikakoeajo: Honda Civic Type R on liikenteessä punainen vaate – haastajia löytyy joka risteyksessä ja perheautot puskevat väkisin oikealta ohi

  4. 4

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  7. 7

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista

  10. 10

   Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  6. 6

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  10. 10

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Matkustaja hutki taksia tuolilla Vantaalla – ei ollut tyytyväinen matkan hintaan
  3. Chas and Dave -yhtyeen laulaja Chas Hodges kuoli 74-vuotiaana – jalkapalloseura Tottenham suree kannatuslaulujensa tekijää
  4. Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista
  5. Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
  6. Tunti sitten
  7. Arkkitehtien pelastuspartio haluaa tehdä Paimion parantolasta elämyskohteen – HS vieraili Alvar Aallon suunnittelemassa funkkisklassikossa
  8. Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta
  9. Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”
  10. Sotta Pyttynen on yllättävän monitasoinen lastennäytelmä – se kertoo sotkuisesta ukista ja siististä pienestä pojasta
  11. Joe Bonamassan lento Helsinkiin muuttui vuorokauden mittaiseksi painajaiseksi – Jäähallin keikalla kitarasankari väläytti koomikon taitojaan ja säästi parhaat valttinsa loppuun
  12. HS Pikakoeajo: Honda Civic Type R on liikenteessä punainen vaate – haastajia löytyy joka risteyksessä ja perheautot puskevat väkisin oikealta ohi
  13. Näytä lisää