Ulkomaat

Putin on mestari­vakooja ja Trump hyödyllinen idiootti, arvioi USA:n entinen Suomen-suur­lähettiläs, jolla oli tärkeä tehtävä Clintonin ja Jeltsinin huippu­kokouksessa

Derek Shearerin mielestä Helsingin huippukokous tulee olemaan vain teatteria, koska mitään merkittävää saavutettavaa tai käsiteltävää kokouksessa ei ole.

Maailma näytti erilaiselta vuonna 1997 kuin nyt. Sinä vuonna maailman johtajat, Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja Venäjän presidentti Boris Jeltsin, tapasivat Suomessa.

Presidentti Martti Ahtisaari järjesti presidenteille illallisen Presidentinlinnassa.

Silloisella Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläällä Derek Shearerilla oli illallisella tärkeä tehtävä: hänen piti valvoa, ettei alkoholille persona tunnettu Jeltsin juo enempää kuin yhden lasillisen, jotta tämä olisi hyvässä kunnossa seuraavan päivän keskusteluissa Clintonin kanssa.

Jeltsinin juominen pysyi Shearerin mukaan kurissa, vaikka lasillisia menikin enemmän kuin yksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 1991 päättynyt kylmä sota oli vielä tuoreessa muistissa, mutta Shearer luonnehtii silloista kokousta onnistuneeksi.

”Meillä oli silloin selkeät tavoitteet. Olimme hyvin valmistautuneita. Lisäksi suhteemme Jeltsiniin oli hyvä”, Shearer sanoo puhelimitse Los Angelesista.

Silloisen kokouksen tärkeää antia oli muun muassa se, että Clinton sai Jeltsinin vakuutettua, ettei Naton laajeneminen Itä-Euroopan maihin ja Baltiaan ole uhka Venäjälle.


Maanantaina Helsingissä pidettävään Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamiseen Shearer ei sen sijaan lataa suuria odotuksia.

”Luulen, että se tulee olemaan teatteria. Mitään todellisia asioita ei ole edes käsiteltävänä. Toive on pikemminkin, ettei mitään suurempaa vahinkoa tapahdu”, Shearer sanoo.

Suuremmalla vahingolla hän viittaa aiemmin vajaa viikko sitten pidettyyn Naton huippukokoukseen, johon Trump osallistui. Hänen esiintymisensä siellä voi sataa suoraan Putinin laariin, Shearer arvioi.

”Ensin hän saattaa julkisesti arvostella Nato-liittolaisiaan, sitten käy Britanniassa ja saapuu sen jälkeen Suomeen halaamaan Putinia ja kertomaan, kuinka hyvä tyyppi tämä on. Sitten Putin kiistää kaikki vaikuttamisyritykset Yhdysvaltain presidentinvaaleihin”, Shearer sanoo.

Vuodesta 1994 vuoden 1997 loppuun Suomen-suurlähettiläänä toiminut Shearer on varsin suorapuheinen mies, joka sanoo suorat sanat Putinin häikäilemättömyydestä unohtamatta oman maansa presidenttiä.

”He eivät ole demokraattisia johtajia, vaan autoritaarisia. Molemmat hyökkäävät lehdistöä ja vastustajiaan vastaan, ja molemmat sanovat asioita, jotka eivät ole totta. Sitten he syyttelevät riippumatonta lehdistöä valeuutisista.”

Putinia Shearer luonnehtii taitavaksi peluriksi, joka toimillaan yrittää vahvistaa Venäjää ja heikentää länsimaita. Trump taas ei Shearerin mukaan noudata asiantuntijoidensa ohjeistuksia ja neuvoja vaan luottaa siihen, että pystyy henkilökohtaisilla ominaisuuksillaan saamaan aikaan tuloksia.

”Putin on johtaja, jolla on selkeät tavoitteet, ja Trumpilla on vain asenteensa. Toinen on valmistautunut tapaamiseen hyvin, toinen ei. Sellaisen Yhdysvaltain presidentin pitäisi huolestuttaa kaikkia”, Shearer sanoo.

”Jos heitä haluaa miettiä vakoojaromaanin näkökulmasta, niin Putin on mestarivakooja ja Trump on henkilö, joka tietämättään hyödyttää enemmän Venäjää kuin Yhdysvaltoja.”

Englanninkielinen nimitys Shearerin määritelmälle Trumpista olisi ”useful idiot” eli hyödyllinen idiootti.

Suomelta Shearer kaipaisi aktiivista roolia huippukokouksen aikana. Hän sanoo, että ymmärrettävästi Suomen hallituksen roolina on olla hyvä kokousisäntä. Aktiivisuutta hän toivoo etenkin kansalaisilta.

”Suomi ei ole puolueeton maa idän ja lännen välissä, kuten se oli kylmän sodan aikana. Mielestäni on tärkeää, että Suomen kanta on EU:n kanta. Se tarkoittaa, että suomalaisten pitäisi kritisoida Putinia. Suomalaisten pitäisi uskaltaa kertoa kantansa Trumpista ja Putinista”, Shearer sanoo.

Tulevaa huippukokousta ja siihen liittyviä uutisia Shearer seuraa innolla, vaikka odotukset kokousta kohtaan eivät olekaan järin suuret.

Etenkin hän on huomioinut vähäiset julkisuuteen päätyneet yksityiskohdat kokouksesta, kuten Trumpin hotellin ja presidenttien tapaamispaikan.

Vuonna 1997 tilanne oli toinen. Silloin ajatus Suomesta Clintonin ja Jeltsinin tapaamispaikkana lähti liikkeelle Ahtisaaren aloitteesta. Ahtisaari soitti Shearerille ja ehdotti Helsinkiä. Tuosta puhelinsoitosta järjestelyt lopulta lähtivät liikkeelle.

”Nyt en ole kuullut mitään tietoja suomalaisesta tai amerikkalaisesta mediasta. En sitä, kuka Suomea on ehdottanut tapaamispaikaksi tai missä presidentit tapaavat tai oikeastaan mitään muutakaan. Me kerroimme aikanamme kaikesta julkisuuteen”, Shearer sanoo.

Julkisuuteen päätyvät tiedot Trumpin ja Putinin tapaamisesta tulevatkin olemaan pitkälti median varassa. Kansalaiset eivät juuri pääse seuraamaan presidenttejä lähietäisyydeltä.

”En usko, että Trump menee ostoksille Marimekon liikkeeseen tai Kauppatorille”, Shearer sanoo nauraen.

Presidenttien tekemisten ja sanomisten sijaan hän kehottaakin seuraamaan, miten suomalaiset reagoivat Trumpin ja Putinin saapumiseen Suomeen.

”Lapsenlapseni ovat Suomessa kokouksen aikaan. Jos Helsingissä on silloin mielenosoituksia, niin toivon, että he pääsisivät seuraamaan jotakin niistä”, Shearer sanoo puhelun lopuksi.

Kaikki Trumpin ja Putinin tapaamista Helsingissä käsittelevät jutut voi lukea täältä.

Oikaisu 16.7.2018 klo 12:35: Presidenttien illallinen järjestettiin Presidentinlinnassa, ei Mäntyniemessä presidentin virka-asunnolla, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS Paraisilla: Poliisi tutkii vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  2. 2

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  6. 6

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Enemmistö Yhdysvaltain republikaaneista kannatti aborttia – Sitten tuli vuosi 1973, ja kysymyksestä tehtiin poliittinen ase

  9. 9

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  10. 10

   Tätäkö on Helsingin vammaispolitiikka? kysyy Tomi Salonen – Kaupunkipyörien tellinki vei pysäköintipaikat invalideilta Munkkivuoressa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  5. 5

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  6. 6

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  7. 7

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  8. 8

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  11. Näytä lisää