Ulkomaat

Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

Helsingin Sanomien toimittajat Saska Saarikoski ja Laura Saarikoski toivottavat valtiojohtajat tervetulleiksi Helsinkiin ja muistuttavat, että tangoon tarvitaan aina kaksi.

Arvon presidentit, hyvät Donald Trump ja Vladimir Putin

Monelle ulkomaalaiselle tulee yllätyksenä, että me jäyhät suomalaiset olemme kiihkeän rakastuneita argentiinalaiseen tangoon. Näin kesäaikaan tangon tuliset sävelet soivat tanssilavoilla ympäri maata. Siksi muistamme hyvin, kuinka Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan vertasi suurvaltojen neuvotteluja tangoon, johon tarvitaan kaksi.

Kun presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin ovat nyt valmistautumassa omaan tangoonsa Helsingissä, me suomalaiset olemme iloisia voidessamme tarjota tilaisuudelle kesäiset puitteet. Pian saamme nähdä, kumpi presidenteistä vie ja kumpi on vietävänä.

Kokous herättää suomalaisissa muistoja kohtaamista takavuosilta. Suurvaltojen johtajat ovat usein saapuneet Helsinkiin kireissä tunnelmissa, mutta lähteneet kaupungista hymyt huulilla. Takavuosina il­miötä nimitettiin ”Helsingin hengeksi”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällä kertaa kokouksen kulkua on kuitenkin poikkeuksellisen vaikea ennakoida, sillä asiat ovat muuttuneet nopeasti niin Venäjällä kuin Yhdysvalloissakin.

Suomalaiset ovat pitkään seuranneet huolissaan kehitystä Venäjällä. Naapurimaamme näyttää valinneen linjan, jossa maan mahti ja kunnia asetetaan demokratian ja kansalaisvapauksien edelle. Venäjän rajanaapurina Suomi on ilmaissut kehityksestä huolensa.

Tällainen arvostelu ei ole venäläisvastaista vaan venäläismyönteistä. Sadan itsenäisyyden vuotemme aikana me suomalaiset olemme oppineet, miten vahvan pohjan demokratia, oikeusvaltio ja vapaa kansalaistoiminta antavat yhteiskunnan kehitykselle. Sitä hyvää toivomme venäläisillekin.

Yhdysvallat on Suomesta maantieteellisesti kauempana, mutta henkisesti lähellä. Yhdysvallat on hyvä ystävä, joka on tukenut vakautta ja turvallisuutta kaikkialla Euroopassa, myös meidän lähialueillamme.

Viimeaikainen kehitys Yhdysvalloissa on kuitenkin herättänyt huolta eurooppalaisissa ja myös meissä suomalaisissa.

Presidentti Trump ei ole mies, joka pelkää keinuttaa venettä. Viime viikolla Trump toisti vaatimuksensa siitä, että eurooppalaisten tulee kantaa suurempi vastuu omasta turvallisuudestaan. Me suomalaiset ymmärrämme hyvin tällaista puhetta, sillä olemme hoitaneet oman puolustuksemme niin sodan kuin rauhankin vuosina.

Vaikeampi on ymmärtää sitä, että presidentti Trump on kovistellut ja uhkaillut ystävämaitaan samaan aikaan, kun hän on puhunut lämpimästi yksinvaltaisista johtajista tai jopa Pohjois-Korean Kim Jong-unin kaltaisesta hirmuhallitsijasta.

Yhdysvalloissa Trumpin Venäjää myötäilevää linjaa on nimitetty ”suomettumiseksi”, millä viitataan Suomen sodan jälkeen harjoittamaan varovaiseen puolueettomuuspolitiikkaan. Me suomalaiset emme ole tästä termistä koskaan pitäneet. Suomella oli kuitenkin kylmän sodan vuosien politiikkaansa selvät syyt. Yhdysvaltain nykyjohdon motiiveja on vaikeampi arvailla.

Aiemmin Yhdysvallat on edustanut Venäjän suhteen vahvaa ja periaatteellista linjaa, kun me eurooppalaiset olemme yrittäneet tasoitella erimielisyyksiä. Tällä kertaa Eurooppa joutuu pelkäämään, että Yhdysvallat ajaa siitä idän kautta ohi.

Presidentti Trump tuntuu usein hakevan ulkopolitiikasta poliittisia pikavoittoja liittolaisten, kansainvälisen yhteisön ja oman maansa pitkän tähtäimen edun kustannuksella. Se ei voi olla herättämättä huolta ennen presidenttien tapaamista – varsinkin, kun pöydän toiselle puolelle asettuu Putinin kaltainen taitava neuvottelija.

Tämäkään arvio ei kumpua Yhdysvaltain vastaisuudesta vaan päinvastoin kunnioituksesta Yhdysvaltoja kohtaan. Tiedämme, että Yhdysvaltojen sisällä on hyvin erilaisia mielipiteitä ulkopolitiikan suunnasta. Terävin Yhdysvaltain kritiikki tulee nytkin amerikkalaisilta itseltään.

Yhdysvallat on noussut maailman johtavaksi valtioksi siksi, että se on yleensä osannut tasapainottaa suuren voimansa maltilla ja viisaudella. Kuten maailman vahvin tyttö Peppi Pitkätossu tietää: Jos on oikein vahva, täytyy olla oikein kiltti – muuten ei mistään tule mitään.

Se ei tarkoita, ettei Yhdysvallat olisi hyötynyt luomastaan maailmanjärjestyksestä. On se, ja paljon onkin.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat viime aikoina alkaneet muistuttaa toi­siaan joskus yllättävilläkin tavoilla. Yksi niistä on maiden johtajien halu muokata todellisuutta mieleisekseen tosiasioidenkin kustannuksella. Pienenä maana Suomella ei ole koskaan ollut varaa sellaiseen ylellisyyteen. Me uskomme entisen presidenttimme J.K. Paasikiven tavoin, että kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen.

Venäjän ja länsimaiden suhteissa on nyt vaikeaa odottaa nopeaa käännettä parempaan, sillä idässä ja lännessä maailmaa katsotaan aidosti eri näkökulmasta. Jos länsi haluaa vaikuttaa Venäjään, sen pitää muuttaa Kremlissä tehtävien laskelmien lopputulosta joko nostamalla ei-toivotun toiminnan hintaa tai palkitsemalla todellisesta suunnanmuutoksesta. Se on ainoa keino vaikuttaa Venäjään, kuten Ronald ­Reagan osoitti 1980-luvulla.

Venäjän painostaminen vaatisi Yhdysvaltain johtamaa pitkäjänteistä politiikkaa sekä länsiliittolaisten lujaa yhteisrintamaa, eikä kumpaakaan näy eikä kuulu. Siksi Putin saapuu Helsinkiin ässiä hihat täynnä.

Kokouksen alla on varoiteltu, että Yhdysvallat voi tehdä todellisia myönnytyksiä vastineeksi hymyjulkisuudesta ja tyhjistä lupauksista. Jotkut ovat pelotelleet jopa uudella Jaltalla, jossa Trump ja Putin jakaisivat maailmaa omiin etupiireihinsä. Huoli todistaa, millaista kauhua Yhdysvaltain epäjohdonmukainen politiikka on synnyttänyt. Toivottavasti kaikki kuitenkin ymmärtävät, ettei eurooppalaisten asioista voi enää sopia eurooppalaisten päiden yli.

Voi olla, että se johtuu pohjoisesta sijainnistamme, mutta me suomalaiset olemme tottuneet ajattelemaan, että asiat ovat harvoin niin huonosti, etteivät ne voisi olla vielä huonommin. Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden huononeminen ei ole kenenkään etu. Siksi Helsingin tapaaminen on kaikista vaikeuksista huolimatta tärkeä asia.

Donald ja Vladimir, lattia on teidän, let’s tango!

Saska Saarikoski on Helsingin Sanomien kolumnisti Washingtonissa ja Laura Saarikoski lehden Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  2. 2

   Trumpin asianajaja Giuliani: ”Totuus ei ole totuus”

  3. 3

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  4. 4

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi tanssiin ilta-auringossa

  6. 6

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  8. 8

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  9. 9

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  10. 10

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  8. 8

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  9. 9

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  10. 10

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää