Ulkomaat

”Venäjä ja länsimaat tuntuvat elävän aivan eri todellisuuksissa” – HS kysyi viideltä kansainvälisen politiikan asiantuntijalta, mitä huippukokoukselta voi odottaa

Löytyykö tie Syyrian rauhaan? Entä nouseeko Krimin tilanne keskusteluihin? Muun muassa näitä asioita HS kysyi asiantuntijoilta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin maanantaina Helsingissä, mutta tapaamisen seuraukset ovat vielä arvoitus.

Esiin nousevat todennäköisesti kysymykset Syyriasta, Venäjän vaalivaikuttamisesta ja Ukrainasta. Entä Nato? Tai Suomen rooli tapaamisen järjestäjänä?

HS kysyi viideltä kansainvälisen politiikan asiantuntijalta, mitä presidenttien tapaamiselta voi odottaa.

Liennyttääkö Trumpin ja Putinin tapaaminen kireää maailmanpoliittista tilannetta? Entä hyötyykö Suomi tapaamisesta?

Mika Aaltola, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja


”Tapaaminen voi luoda positiivisia edellytyksiä suurvaltasuhteisiin. Se tutustuttaa heitä toisiinsa ja antaa heille paremman käsityksen siitä, miten kumpikin näkee kriisitilanteet. Näin voidaan päästä yhteiseen käsitykseen esimerkiksi siitä, miten edetä Syyrian kriisin suhteen. Helsingissä syntyvä henki voi olla alku tämän kaltaisille ratkaisuille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mahdollisuuksia on myös epäonnistumiseen, kun suurvaltapolitiikka henkilöityy. Kun on kaksi isokätistä johtajaa samassa huoneessa, siitä voi tulla egojen kamppailua.

Iso kuva on se, että monenkeskinen kansainvälinen järjestelmä on rapautumassa ja korvautumassa suurvaltojen korostetulla asemalla.

Ajat ovat synkät. Suomi on monin tavoin hyötynyt monenkeskisestä maailmanajasta, eikä sen rapautuminen ole intresseissämme. Aiemmissa Helsingin kokouksissa on korostettu kansainvälisen järjestelmän roolia. Nyt korostuu suurvaltojen rooli maailmanpolitiikassa.

Tosiasioiden tunnustaminen on kuitenkin viisauden alku. Suomi hyötyy tapaamisesta, koska se tapahtuu meidän silmiemme alla. Saamme hyvän tilannekuvan realiteeteista, siitä mitä maailmassa on tapahtumassa.

Suomi saattaa saada asialistalle omia aloitteitaan, kuten transponderialoitteen (tunnistuslaitteiden käyttö sotilasilmailussa) sekä aloitteen mustasta hiilestä (nokipölypäästöjen torjunta arktisella alueella).

Suomi voi saada tapahtumasta imagoon liittyviä lyhyen aikavälin hyötyjä. Polku on valmiina, ja arktinen huippukokous voi tuoda Putinin ja Trumpin vielä uudestaan Helsinkiin.

Vaikka tapaaminen tuskin johtaa isoihin paketteihin, lopputuloksena voi olla luottamusta herättäviä toimenpiteitä ja epämääräisempiä julistuksia. Konkreettisempiakin voi olla. Voidaan esimerkiksi päättää, että toisen maan vaaleihin ei saa puuttua. Se ei tarkoittaisi mitään, mutta olisi hyväksi Trumpille.”

Onko Naton tulevaisuus vaakalaudalla?

Paul Ivan, vanhempi tutkija, European Policy Centre -ajatushautomo


”Trump ei selvästikään oikein ymmärrä liittolaisten arvoa. Hän tietää olevansa hyvin voimakkaan valtion johtaja ja näkee Naton hyvin kapeakatseisella tavalla. Hän välittää sotilasliittoumaa enemmän rahavajeista.

Hänen viestinsä Natolle onkin painostaa heitä nostamaan puolustusbudjettiaan, jotta Nato-maat ostaisivat enemmän amerikkalaisia aseita. Hän käyttää USA:n valtavaa puolustusbudjettia aseena painostaakseen liittoumaa. Hän ei välitä Naton solidaarisuudesta tai suhteiden hoitamisesta.

Näimme Naton huippukokouksessa, että vaikka siellä esitettiin monia rakentavia ehdotuksia ja hyviä ulostuloja, liittoumaa silti tärisytti presidentti Trumpin käytös, kommentit ja hyökkäykset liittolaismaita kohtaan.

On selvää huolta siitä, että Trumpin ja Putinin huippukokous jatkaa samaa liittolaisten haukkumisen kaavaa, mutta itse henkilökohtaisesti en usko siihen.

Trump on pahamaineisen kuuluisa arvaamattomuudestaan. Kuitenkaan tätä kokousta ei ole valmisteltu kovin pitkään, toisin kuin yleensä huippukokouksia, joissa sovitaan isoista asioista. Vaikuttaa, että Trump haluaa vain tavata Putinin. Luulen, että huippukokouksessa tuskin sovitaan mitään ratkaisevaa.

Sotaharjoitusten lopettaminen Etelä-Korean kanssa on herättänyt Natossa huolia siitä, että Trump voisi luvata samaa Putinille. Se otettaisiin todella huonosti vastaan Euroopassa, erityisesti idässä ja pohjoisessa, mutta uskon, että puolustusministeri Mattis ja ulkoministeri Pompeo puskevat kovasti tätä ajatusta vastaan. En usko, että tapaaminen johtaa mihinkään tällaiseen.

Pitää myös muistaa, että Trump ja Putin ovat tavanneet kahdesti aikaisemmin kokousten yhteydessä ja sopineet asioita, jotka eivät ole koskaan toteutuneet. Esimerkiksi sovittu yhteinen kybersotayksikkö ei elänyt ideanakaan kovin kauan.”

Puuttuuko Trump Krimin tilanteeseen ja miten Putin vastaa väitteisiin sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin?

Andrei Kolesnikov, johtaa Venäjän sisäpolitiikka ja poliittiset instituutiot -ohjelmaa Carnegie-ajatushautomon Moskovan-keskuksessa.


”En pysty ennustamaan, eikä kukaan pysty ennustamaan Trumpin sanomisia ja keskustelujen yksityiskohtia, mutta luulen, ettei Krimin tilanne ole aiheena.

Hän saattaa puhua siitä jossain muualla, mutta tässä neuvottelussa luulen Trumpin ymmärtävän, että lännellä on yhteinen kanta tässä asiassa eikä pakotteita voida poistaa. Hänen täytyy olla mukana lännen yhteisessä linjauksessa.

Vaaliasiasta Trump on luvannut keskustella, mutta ne olivat Trumpin sanoja. Ja aiemminhan hän sanoi uskovansa Putinin sanaan, ettei Venäjä sekaantunut vaaleihin.

Joten en usko, että tämä voi olla kovin keskeinen aihe. Mutta toisaalta olisi outoa, jos he eivät mainitsisi tätä asiaa ollenkaan, esimerkiksi yhteisessä julkilausumassa, jossa olisi jonkinlaisia molemminpuolisia lupauksia, etteivät maat sekaannu toistensa asioihin. On varmaankin kaksi vaihtoehtoa. He eivät mainitse sitä ollenkaan tai he mainitsevat sen niin ympäripyöreällä tavalla, ettei siitä voi olla haittaa Venäjälle.

Sillä Putin ei tule ikinä myöntämään, että hän olisi sekaantunut Yhdysvaltojen vaaleihin tai mihinkään muihinkaan vaaleihin. Hän on sanonut sen useita kertoja eri haastatteluissa. Ja hän on aina tehnyt eron valtion aseman ja niin sanottujen epämuodollisten patrioottien välillä, jotka saattaisivat sekaantua, mutta silloin se ei olisi hänen ongelmansa.”

Mitä Trump voi tarjota Putinille?

Charles Kupchan, Walsh-yliopiston professori ja kansainvälisten suhteiden asiantuntija Council of Foreign Relationsissa


”Trump ja Putin ovat tavanneet kokousten yhteydessä ennenkin, mutta siitä ei ole seurannut mitään konkreettista lopputulosta. Maiden välit ovat olleet pohjamudissa. En usko, että kokouksessa on tulossa mitään suuria läpimurtoja.

Kummallakaan johtajalla ei ole paljoa liikkumavaraa neuvotteluissa. Trump on eristyksissä ja jumissa Venäjä-politiikkansa kanssa. Kongressi päättää kaupparajoitteista ja Venäjä-tutkinnan varjo painaa Trumpia.

Putin taas on suosittu juuri siksi, että hän on paha poika, joka hajottaa lännen liittoa, joten hän ei voi tarjota paljoa takaisin.

Tapahtui mitä tapahtui, oletan, että Trump julistaa kokouksen olleen suuri onnistuminen. Se on hänen tyylinsä.

On kolme asiaa, joissa arvioni mukaan on mahdollista, että jotain etenemistä, jotain konkreettista tapahtuu, ja joissa USA voi antaa jotain Venäjälle. Tuskin suuria asioita, mutta ehkä prosesseja voi käynnistyä.

Syyriassa liikutaan sotilaalliseen loppupeliin ja kaikki osapuolet varmaankin tietävät, missä mennään ja mikä on sisällissodan lopputulos. On mahdollista, että Trump ja Putin aloittavat prosessin poliittisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Ukrainassa on ollut puhetta ja huhuja rauhanturvajoukkojen perustamisesta. Venäläisten torjuttu ehdotus koski rauhanturvajoukkoja vain Itä-Ukrainan etulinjassa, mutta kenties kokouksessa voidaan neuvotella laajemmasta mandaatista rauhanturvaajille.

Viimeinen mahdollinen asia, jossa voi tapahtua jotain konkreettista ovat ydinasesopimukset. Start-sopimus vanhentuu 2021, joten uuden neuvottelu voi olla mahdollista.

Todennäköisesti kokous muistuttaa Singaporen kokousta Pohjois-Korean kanssa siten, että päädytään johonkin hyvin yleiseen julkilausumaan, jonka pohjalta kummankin maan diplomaattiryhmät voivat alkaa neuvotella.

Suurin ongelma on, että Venäjä ja länsimaat tuntuvat elävän aivan eri todellisuuksissa, joissa eri faktat hallitsevat. Se tekee neuvottelut hyvin vaikeiksi.”

Löytyykö tie Syyrian rauhaan?

Lähi-idän asiantuntija Juri Barmin, Venäjän kansainvälisten suhteiden neuvosto RIAC


”Odotukseni kokouksen annista Lähi-idän suhteen ovat rehellisesti sanottuna hyvin matalat. Venäjän kannalta kokouksen olennaisin anti on se, että se pidetään ja presidentti Vladimir Putin pääsee puheväleihin Trumpin kanssa.

Kokouksen tärkein aihe Lähi-idän suhteen on Syyria, mutta mitään ratkaisevaa tuskin saadaan sovittua, vaikka taktisista asioista voidaan keskustella.

Trumpin kanta Iraniin on selvä, ja hänen tavoitteensa kokouksesta on Iranin vaikutusvallan vähentäminen. Trump toivoisi voivansa taivutella Putinin rajoittamaan Iranin läsnäoloa Syyriassa.

Putin voi olla halukas keskustelemaan Iranista, mutta on perusteetonta ajatella, että hän suostuisi savustamaan Iranin ulos Syyriasta. Liittolaisen hylkääminen olisi täydellisesti Venäjän poliittisen ajattelun vastaista.

On myös epärealistista ajatella, että Trump onnistuisi taivuttelemaan Putinin luopumaan tuesta Iranille jonkinlaisella vaihtokaupalla, johon kuuluisi esimerkiksi Ukraina.

Ukrainan asemastakin kokouksessa varmaan puhutaan, ja Ukraina saattaisi olla kaupantekijäisenä jossakin toisessa kysymyksessä. Mutta Putin haluaa pitää Ukrainan ja Syyrian omilla raiteillaan eikä kytkeä niitä toisiinsa. Samoin Venäjä voi keskustella Iranin suhteesta Israeliin, mutta pitää tämänkin keskustelun erillisenä.

Toisaalta Venäjä haluaa jo nyt itsekin rajoittaa Iranin vaikutusta Etelä-Syyriassa. Se voisi kuitenkin tapahtua täysin riippumatta siitä, pidetäänkö kokousta vai ei.

Putin ymmärtää, että Iran on tärkeä kumppani monella muullakin tavalla kuin vain Syyrian sodassa ja tarvitsee Irania liittolaisena myös muualla.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS Paraisilla: Poliisi tutkii vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  2. 2

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  6. 6

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  7. 7

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  8. 8

   Tätäkö on Helsingin vammaispolitiikka? kysyy Tomi Salonen – Kaupunkipyörien tellinki vei pysäköintipaikat invalideilta Munkkivuoressa

  9. 9

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  10. 10

   Enemmistö Yhdysvaltain republikaaneista kannatti aborttia – Sitten tuli vuosi 1973, ja kysymyksestä tehtiin poliittinen ase

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  5. 5

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  6. 6

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  7. 7

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  8. 8

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  11. Näytä lisää