Ulkomaat

Melania Trump matkaa taas miehensä rinnalla – vaimon toivotaan tuovan ristiriitaiselle presidentille myönteistä julkisuutta

Melania Trump on kansan parissa selvästi aviomiestään suositumpi.

Melania Trump matkaa Euroopassa jälleen pitkän tauon jälkeen miehensä rinnalla, ja yhdysvaltalaismediat ovat jo hehkuttaneet rouva Trumpin paluuta.

”Matka on korkean profiilin paluu valokeilaan”, kirjoittaa The New York Times.

Mutta mikä oikeastaan on Melania Trumpin rooli presidenttiparin yhteisillä matkoilla?

The New York Timesin mukaan Melania Trumpin tehtävä on ennen kaikkea ”yrittää näyttää avoimempi puoli hallituksesta, joka eristäytyy yhä kauemmas lähimmistä liittolaisistaan ja ottaa avosylin vastaan diktaattorit ja autoritääriset johtajat”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös CNN arvioi, että Melanian mukanaolo matkoilla on hyödyksi, sillä ulkomaiset mediat suhtautuvat häneen positiivisesti. Näin on siitä huolimatta, ettei hänelle ole merkitty Euroopan-matkalle yhtään tilaisuutta, jossa hän voisi pitää virallisen puheenvuoron.

Arviot positiivisesta vaikutuksesta eivät ole pelkkää spekulaatiota.

CNN:n viimeisimmän kyselyn mukaan Melania on kansan parissa selvästi aviomiestään Donald Trumpia suositumpi.

Kaikki positiivinen huomio on hyödyksi, kun presidentti Trumpia vastustavia mielenosoituksia on luvassa matkan jokaiselle etapille, Helsinki mukaan lukien. Tämän tiedostaa myös presidentti itse.

”En usko, että Yhdysvalloilla voisi olla parempaa lähettilästä kuin meidän upea ja ihana ensimmäinen naisemme Melania”, Donald Trump sanoi puheessaan Italian asevoimien edustajille presidenttiparin ensimmäisellä Euroopan-matkalla vuonna 2017.

”Maailman mailla on suuri määrä erimielisyyksiä, mutta sen voin sanoa, että tästä ne ovat kaikki kanssani samaa mieltä. Sama toistuu kaikkialla, minne menemme. Erinomaista työtä!”

Rouva Trump valmistautuu ulkomaanmatkoihin ottamalla selvää paikallisista tavoista, kertoo hänen tiedottajansa Stephanie Grisham.

”Hän opettelee kaiken minkä voi isäntämaan tavoista ja perinteistä ennen jokaista ulkomaanmatkaa”, Grisham kertoo tiedotteessa.

Grishamin mukaan Melania Trumpin eurooppalainen tausta on ”osa hänen elämänkokemustaan, jonka hän näkee kokonaisuudessaan etuna.”

Viittauksia kunkin vierailumaan kulttuuriin voi etsiä myös Melania Trumpin vaatetuksesta, johon hän on toisinaan yhdistänyt elementtejä paikallisesta tyylistä.

Trumpin vaatevalintoja seurataan mediassa tarkasti. Aiemmin näyttävää glamour-tyyliä suosineen entisen mallin tyyli on presidentin vaimona muuttunut huomattavasti hillitymmäksi, mutta kohujakin on nähty.

Niistä viimeisin lienee mauttomaksi tuomittu iskulausetakki, jonka Trump puki ylleen vierailulla siirtolaislasten luokse Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalle. Takin selässä luki ”I really don’t care, do u?” eli suomeksi ”En todellakaan välitä, välitätkö sinä?”

Kovaa kritiikkiä kohtasi myös rouva Trumpin Sisiliassa harteilleen heittämä 51 000 dollarin kukkatakki.

Pääasiassa Trumpin veistokselliset edustusasut keräävät kuitenkin positiivista huomiota. Kun Melania asteli korokkeelle Ranskan presidenttiparin valtiovierailulla dramaattisessa valkoisessa lierihatussa, häntä verrattiin muoti-ikoni Beyoncéen.

Tavallisesti Melania Trump tapaa ulkomaanvierailuilla muiden johtajien puolisoita – Suomessakin hän nauttii aamiaisen presidentti Sauli Niinistön vaimon Jenni Haukion kanssa.

Euroopan-vierailunsa rouva Trump aloitti keskiviikkona Nato-johtajien puolisoiden yhteisestä tapahtumasta, ja Lontoossa häntä kestitsi Britannian pääministerin Theresa Mayn puoliso Philip May.

”Hän odottaa innolla Melanian tapaamista”, kertoi Theresa May brittilehti Sunday Timesille ennen Trumpien saapumista.

”Hän on käynyt ostamassa uuden puvun.”

Helsingissä Melania saattaa Haukion lisäksi tavata jälleen Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Rouva Trump istui Putinin vieressä viime vuoden G20-huippukokouksessa.

Johtajien puolisojen tapaamisten lisäksi Melania on nostanut matkoillaan esille omaa lasten hyvinvointiin keskittyvää Be Best -kampanjaansa vierailemalla muun muassa eri maiden lastensairaaloissa.

Parhaillaan meneillään olevalla Euroopan-matkalla hän ehti jo osallistua kampanjaansa liittyvään tapahtumaan Britanniassa.

Saattaakin hyvällä tuurilla koitua Suomen eduksi, että Melania on tunnettu juuri niistä teemoista, joissa Suomi on maailman huipulla: lasten terveydestä ja kasvatuksesta.

Kenties hän vierailee Husin uutuuttaan kiiltävässä lastensairaalassa?

Näkökulma on ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikön päällikön Vesa Häkkisen mukaan hyvä.

”Nämä teemathan ovat tärkeitä Suomelle”, hän myöntää.

”Naisten ja lasten oikeudet ovat meille ykkösprioriteetti.”

Ulkoministeriö ei kuitenkaan paljasta etukäteen rouva Trumpin Suomen-vierailun suunnitelmia, eikä virallisesti vahvista edes sitä, tuleeko Melania Trump ylipäätään aviomiehensä mukana Suomeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Melania Trump
 • Sara Vainio
 • Yhdysvallat
 • Eurooppa
 • Valtiovierailut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  4. 4

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  5. 5

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  8. 8

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää