Ulkomaat

Uskontotutkija: ”Maallistuneet pohjoismaalaiset” ovat todellisuudessa paljon uskonnollisempia kuin kehtaavat myöntää

Uskonto puhuttaa Ruotsissa, kun muslimien osuus väestöstä kasvaa ja kirkosta eroaminen kiihtyy. Uskontotutkija David Thurfjellin mukaan valtaosa ruotsalaisista on nyt ”jälkikristittyjä”.

Me ihmisethän emme ole aina ihan loogisia. Emme ole koneita, emmekä taulukkolaskentaohjelmia.

Silti ruotsalaisen uskontotutkijan David Thurfjellin kertoma esimerkki yllättää. ”Jos ruotsalaisilta kysyy, uskotko Jumalan olevan olemassa, noin joka viides vastaa kyllä. Mutta jos kysyy, uskotko Jumalaan, osuus nousee yli 40 prosenttiin.”

Esimerkki kertoo paljon pohjoismaalaisten suhteesta uskontoon vuonna 2018. Omien uskonnollisten taipumusten myöntäminen koetaan helposti vähän noloksi.

”Kysymys Jumalan olemassaolosta vie ajatukset luonnontieteeseen. Vähän kuin kysyisi, pitääkö Jumalaa luonnontieteellisenä faktana”, tutkija selittää. Sellaista ei monikaan halua sanoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On myös tyypillistä, että oma usko halutaan määritellä itse. Jälkimmäinen kysymys Jumalaan uskomisesta jättää tilaa ajatella, että minä uskon omaan Jumalaani ja omalla tavallani.

Tuoreessa Alma Median tutkimuksessa 37 prosenttia suomalaisista sanoi uskovansa kristilliseen Jumalaan. Lisäksi 21 prosenttia sanoi uskovansa ”johonkin”. Ruotsissakin yli puolet sanoo uskovansa ”korkeampaan voimaan”.


Uskonto on nyt Ruotsissa pinnalla. Muslimien osuus väestöstä kasvaa, ja esimerkiksi rukouskutsujen sallimisesta on syntynyt kiistaa.

Samalla kirkosta eroaa ihmisiä lähes sadantuhannen sielun vuosivauhdilla. Vuodesta 1991 parlamentissa istunut kristillisdemokraatit näyttää jäävän syyskuun vaaleissa alle neljän prosentin äänikynnyksen.

Thurfjell antaa HS:lle haastattelua Visbyn kirkossa Almedalenin suurella politiikkaviikolla. Hänet on kutsuttu sinne pohtimaan uskonnon roolia Ruotsin tulevaisuudessa.

Thurfjellin mukaan uskonnollisuutta on Ruotsissakin yhä yllättävän paljon. Sitä ei aina vaan kehdata suoraan myöntää. ”Moni puhuu haastatteluissani luontokokemuksista kristityin termein. Kerrotaan vaikka jostakin tunturivaelluksesta, joka tuntui lähes pyhältä”, Thurfjell sanoo.

”Voi sanoa, että me emme ole niin maallisia kuin yleisesti ajatellaan.”

Syy varovaisuudelle löytyy historiasta. ”Sanojen ”kristitty” ja ”uskovainen” merkitykset kaventuivat Ruotsissa rajusti 1900-luvun aikana”, tutkija kertoo. ”Sanat kutistuvat.”

Thurfjell perehtyi aiheeseen kirjoittaessaan kirjaansa Det gudlösa folket, Jumalaton kansa. Projektia varten hän haastatteli maallistuneita ruotsalaisia.

Thurfjell muistuttaa, että Ruotsissa ja Suomessa luterilaisuus on valtaväestön identiteettinä monta sataa vuotta vanhempi kuin kansalliset identiteetit. Pitkään luterilaiset oli yhtä kuin ”me”. ”Ajatukset ruotsalaisuudesta ja suomalaisuudesta luotiin vasta 1800-luvulla.”

Vielä 1950-luvullakin kristitty-sanan merkitys oli laaja. ”Se ei tarkoittanut paljon muuta, kuin että oli kunniallinen yhteisön jäsen, joka juhli joulua. Kunnon kaveri.”

1800- ja 1900-luvuilla sana alkoi saada painetta kahdesta suunnasta. Ensin tulivat herätysliikkeet. Ne halusivat kiristää kristillisyyden pääsyvaatimuksia. Piti aktiivisesti valita Jeesus ja uskoa ihmeisiin.

1900-luvulla kehään nousivat uskontokriitikot. Ruotsissa tilanne kärjistyi 1940- ja 1950-lukujen taitteen Hedenius-debattiin. Uppsalan yliopiston filosofian professori Ingemar Hedenius haastoi Ruotsin johtavat teologit väittelyyn kristinuskon totuuksien ja tieteellisten totuuksien ristiriidasta. Suuren yleisön silmissä Hedenius voitti.

”Valtionkirkko menetti uskottavuuttaan ja samalla se menetti myös valtansa kristillisyyden määrittelyyn”, Thurfjell toteaa.

Syntyi nykytilanne, jossa enemmistö alkoi liittää sanoihin ”kristitty” ja ”uskovainen” jotakin vierasta tai jopa hurahtanutta. Muilla Pohjoismaiden uskontokunnilla kuten muslimeilla, juutalaisilla ja ortodokseilla uskontojen nimien laaja merkitys on säilynyt. Se luo väärinymmärryksiä. Thurfjell antaa esimerkin.

”Me maalliset valtavirtaruotsalaiset maksamme veroja kirkolle, juhlimme joulua ja pääsiäistä, vietämme häitä ja hautajaisia kirkossa, annamme lapsillemme raamatullisia nimiä ja pidämme sunnuntaita viikon rauhallisimpana päivänä. Ehkä jopa rukoilemme joskus vähän. Ja sitten sanomme, että emme ole kristittyjä.”

Näitä ihmisiä – ja myös itseään – tutkija kutsuu jälkikristityiksi. Muslimeihin harva kuitenkaan suhtautuu samalla logiikalla. ”Eteemme tulee vaikka joku Aisha, joka antaa lapselleen nimeksi Muhammed ja juhlii islamin juhlapyhiä. Ajattelemme heti, että tässäpä meillä on esimerkki muslimista.”

Ja luultavasti Aisha myös itse kutsuisi itseään muslimiksi, vaikka olisi muilta osin aivan yhtä maallinen kuin nämä häntä ihmettelevät jälkikristityt. Thurfjellin seuraava tutkimusprojekti yrittää selvittää, kuinka paljon Ruotsissa jo on tällaisia maallistuneita muslimeja. ”Hypoteesini on, että valtaosa heistä suhtautuu uskonnollisiin perinteisiinsä samalla tavalla kuin mekin. Mutta saamme nähdä.”

Jos taisto kristitty-sanasta päättyi ahtaamman merkityksen voittoon, erään toisen tärkeän sanan kohdalla taistelu on Thurfjellin mukaan yhä kesken. Sitä käydään myös syyskuun vaaleissa, jossa nationalismia hellivä ruotsidemokraatit on nousemassa yhdeksi kolmesta suuresta puolueesta.

”Kuka saa määrittää, ketkä ovat ruotsalaisia? Voittaako esimerkiksi ruotsidemokraattien kapeampi käsitys vai laajempi käsitys, jonka mukaan ruotsalaisia olemme me kaikki, jotka täällä asumme? Sanoilla on paljon valtaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uskonto
 • Ruotsi
 • Kirkko
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   ”Luontainen taipumus” – Äiti teki itsemurhan, ja kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, paljastui suvun synkkä historia

   Tilaajille
  3. 3

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  4. 4

   Alkoholisti on työpaikan musta lammas – pidin päiväkirjaa juomisistani, mutta valehtelin itselleni

  5. 5

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  6. 6

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  7. 7

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  8. 8

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  9. 9

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  10. 10

   Kuninkaan haave oli maailman korkein torni, jossa Koneen hissit sinkoavat ihastelijat yli 660 metriin – tulos on puoli­valmis ranka

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  8. 8

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  9. 9

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  10. 10

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää