Ulkomaat

Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

Kun Venäjän presidentti Vladimir Putin lähtee ulkomaille, mukana tulevat usein omat maistajat. Presidentti Donald Trumpin turvallisuuden varmistaminen maksaa kymmeniä miljoonia. Salaiset agentit pyrkivät sulautumaan massaan.

Helsinki/Moskova

Helsinkiin matkustavien Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin turvatoimet ovat omaa luokkaansa. HS selvitti, millaisia varokeinoja tulevan huipputapaamisen aikana nähdään.

Trumpin huvilamatkat ovat syöneet turvallisuusbudjettia

Salainen palvelu, Secret Service, on Yhdysvaltain liittovaltion virasto, jolla on hieman yllättävä kaksoistehtävä: se valvoo presidentin turvallisuutta ja varjelee Yhdysvaltain maksujärjestelmää väärennöksiltä. Salaisessa palvelussa on noin 7 000 työntekijää.

Salaisen palvelun agentit valvovat Donald Trumpin turvallisuutta Helsingissäkin.

Salaisen palvelun agenttien tulee olla 21–37-vuotiaita ja erinomaisessa kunnossa. Elokuvista tuttu limusiinin vieressä juoksentelukin kuuluu työtehtäviin, mutta yleensä salaisen palvelun agenttien ei ole tarkoitus pistää silmään vaan sulautua ympäristöön. Valtaosaa Helsinkiin tulevista salaisen palvelun agenteista ei siis tunnistane.


Turvallisuutta ei voi mitata rahassa, mutta Trumpin turvallisuus tulee Yhdysvalloille erittäin kalliiksi. Se ylittänee kirkkaasti edellisen presidentin Barack Obaman tason. Hänellä kahden kauden turvallisuuslasku oli 97 miljoonaa dollaria.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trump joutui viime vuonna lisäämään Yhdysvaltain salaisen palvelun erikoisagenttien palkkamäärärahoja kesken vuoden. Noin tuhat erikoisagenttia oli tehnyt niin paljon töitä, että he olivat tienanneet asetuksella määrätyn enimmäispalkkansa jo syyskuussa ja olisivat joutuneet tekemään ilmaista ylityötä vuoden loppuun asti.


Agentteja työllistää varsinkin se, että Trumpilla on tapana vetäytyä viikonlopuiksi Floridan-huvilalleen Mar-a-Lagoon. Se pakottaa myös salaisen palvelun agentit töihin.

Huvilan turvallisuuden varmistaminen on valtava operaatio, joka kertoo turvamiesten työnkuvasta yleisemminkin.

Trumpin ollessa huvilallaan agenttien on esimerkiksi pakko vartioida rantaviivaa ja partioida merellä, tietenkin vuorokauden ympäri. Kolmella viikonloppureissulla Trump sai aikaan noin 10 miljoonan dollarin laskun.

Salainen palvelu huolehtii presidentin lisäksi hänen perheestään. Trumpin aikuinen poika Donald Trump Jr. tosin luopui vapaaehtoisesti suojelustaan viime vuonna, koska kaipasi yksityisyyttä. Metsästystä harrastavaa Donald junioria ärsyttivät metsäretkille tunkevat agentit.

Perheenjäsenten suojelu aiheuttaa agenteille silti paljon työtä, koska Trumpin perhe on suuri ja jokaisen jäsenen suojeluun tarvitaan paljon agentteja.

Aikuiset lapset ovat mukana Trumpin liiketoimissa ja matkustelevat paljon. Kun presidentin poika Eric Trump esimerkiksi matkusti Uruguayhin edistämään hotellibisneksiä, pelkät turvamiesten hotellihuoneet maksoivat noin 100 000 dollaria.


Presidentin puoliso Melania Trump puolestaan päätti jatkaa asumista New Yorkissa poika Barron Trumpin kouluvuoden ajan.

Trump Towerin turvatoimet maksavat salaiselle palvelulle noin 1,5 miljoonaa dollaria kuukaudessa. Lisäksi New Yorkin kaupungin pitää järjestää turvatoimia noin 500 000 dollarin arvosta päivässä eli noin 185 miljoonan dollarin arvosta vuodessa.

Senaattori Robert Kennedyn murhan jälkeen vuonna 1968 salainen palvelu alkoi suojella myös presidenttiehdokkaita. Ollessaan ehdokkaana vuonna 2016 Trump osti lisäksi yksityisten turvallisuuspalvelujen palveluja jopa viideltä eri turvallisuusyritykseltä.

Salainen palvelu huolehtii kaikesta presidentin turvaamiseen liittyvästä. Presidentit ovat ajaneet panssariautoilla vuodesta 1941, jolloin salainen palvelu otti käyttöön mafiapomo Al Caponelta takavarikoidun panssaroidun Packard-auton.

Putinin turva-asiantuntijat tulivat Suomeen jo hyvissä ajoin

Kun Venäjän presidentti Vladimir Putin matkustaa ulkomaille, hänellä on mukanaan valtava joukko erilaisia turvallisuustyöntekijöitä, jotka pyrkivät ehkäisemään mahdolliset presidenttiin kohdistuvat uhat.

Turvatoimien yksityiskohdat ovat salaisia, mutta niistä on toisinaan tihkunut tietoja. Kun Putin vieraili vuonna 2014 G20-kokouksessa Australiassa, hänen kanssaan hotelliin majoittui yli kolmesataa ihmistä, kertoi australialainen News Corp -mediayhtiö uutissivustollaan. Ilmeisesti suuri osa majoittujista liittyi Putinin turvallisuuteen.

News Corp kertoi saaneensa tietoja Putinin turvatoimista hotellin työntekijöiltä.


Putinin turvaajien joukkoon kuuluu paljon muitakin kuin ne noin viisi aurinkolaseja käyttävää riuskaa pukumiestä, jotka kulkevat hänen ympärillään mihin hän meneekin.

News Corpin mukaan Putinin lähistöllä on valepukuisia agentteja tarkkailemassa ympäristöä, ja käytössä on jopa tarkka-ampujia. Lisäksi Putinin kaikki ruokalajit maistettiin australialaisessa hotellissa myrkkyjen varalta ennen kuin ruoka tarjoiltiin presidentille.

Erityisen varuillaan Putin on mahdollisten myrkytysten vuoksi, kertoi Newsweek-lehti neljä vuotta sitten laajassa kirjoituksessa, joka perustui Putinin sisäpiirin lähteisiin. Kirjoituksen mukaan Putinille tuodaan tavallisesti omat ruoat Venäjältä.

Viime kesänä Putinin vieraillessa Punkaharjulla huomiota herätti se, että turvamies vaihtoi Putinin vesilasin hieman ennen Putinin ja Sauli Niinistön tiedotustilaisuuden alkua. Syytä lasin vaihtamiseen ei kerrottu, mutta se saattoi olla varotoimi.


Venäjän presidentin turvatoimet alkavat kohdemaassa yleensä jo viikkoja aikaisemmin. Joukko asiantuntijoita käy etukäteen tarkistamassa paikat, joissa Putinin on tarkoitus vierailla. Heitä on mitä todennäköisimmin ollut Helsingissäkin jo pitkään.

Paikkojen turvallisuus ja mahdolliset riskit arvioidaan hyvissä ajoin, jotta turvatoimet voidaan suunnitella ja riskejä ehkäistä. Putinin esikunta saattaa myös vaatia vaihtamaan ohjelmaan suunniteltuja vierailupaikkoja, jos ne katsotaan liian vaarallisiksi.

Putin tuo mukanaan omat autotkin, kertoo moskovalainen uutissivusto Gazeta.ru, joka on haastatellut presidentin saattueessa työskennellyttä ihmistä. Saattueessa on runsaasti autoja, ja Gazeta.ru:n mukaan Putin päättää vasta viime hetkellä, mihin niistä hän istuu. Se ei välttämättä ole mikään Putinin panssarimersuista vaan kenties jokin saattoautoista.

Gazeta.ru:n mukaan Ivy-maissa pysäytetään yleensä koko liikenne Putinin saattueen takia, mutta Länsi-Euroopan maissa näin ei ole yleensä tehty vaan muu liikenne on vain ohjattu sivuun.

Venäjällä presidentin ja muiden valtion avainhenkilöiden turvallisuudesta vastaa virasto nimeltä Liittovaltion turvaamispalvelu, jonka venäjänkielisestä nimestä käytetään lyhennettä FSO. Viraston sisällä toimii itsenäinen osasto nimeltä Presidentin turvallisuuspalvelu (SBP). Sen tehtävänä on turvata nimenomaan Putinia.

Koko FSO:n toiminta on salaista ja sen sisällä toimivan SBP:n toiminta vielä salaisempaa. SBP:tä johtaa Putinin entinen adjutantti, kenraali Aleksei Rubežnoi, kertoi puolalainen Warsaw Institute -ajatushautomo helmikuussa.


Putinin henkivartijana pääsee hyvin lähelle Venäjän vallan ydintä. Tehtäviin valitaan vain sellaisia ihmisiä, joihin Putin luottaa.

Usein nämä ihmiset etenevät turvamiehen tehtävistä muihin merkittäviin tehtäviin – mahdollisesti juuri siksi, että he nauttivat presidentin luottamusta. Kun Putin esimerkiksi perusti kansalliskaartin kaksi vuotta sitten, sen johtoon nimitettiin Putinin henkivartijoiden entinen päällikkö Viktor Zolotov.

Ajatushautomo Warsaw Instituten mukaan Putin on viime aikoina lisännyt oman turvallisuusvirastonsa FSO:n valtuuksia niin, että Venäjän muut turvallisuuspalvelut, kuten FSB, alkavat jo olla huolissaan omasta asemastaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  5. 5

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  6. 6

   Muslimit aloittivat jälleen pyhiin­vaelluksen Mekkaan – kaaos pyritään välttämään kännykkä­sovelluksella ja kymmenillä tuhansilla turva­miehillä

  7. 7

   Lauantai oli todennäköisesti kesän viimeinen helle­päivä – ensi viikolla koko maahan saapuu sade

  8. 8

   Liukkosen veljekset Taisto, 79, ja Teuvo, 77, elivät lapsuutensa Suomen kuuluisimman mielisairaalan alueella – Nyt Lapinlahden ”kakarat” palaavat kotiin, joka on taas heräämässä

  9. 9

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  10. 10

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  2. 2

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  4. 4

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  5. 5

   ”Miten te suomalaiset oikein selviätte hankalan luonteenne kanssa?”– Kiinalaiset rakastuivat sosiaalisesti kömpelöön Mattiin, joka välttelee ihmisten kohtaamista

  6. 6

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  7. 7

   Suomalaismiehen epäillään joutuneen yli 30 miljoonan euron arvoisen bitcoin-kavalluksen uhriksi – Huijauksen taustalla on thaimaalaisia julkkiksia ja pankkien laiminlyöntejä

  8. 8

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  9. 9

   Weekend Festivalin porteilla jouduttiin perjantaina jonottamaan tunteja – miksi tapahtuman ympärillä tuntuu kuohuvan vuodesta toiseen?

  10. 10

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää