Ulkomaat

Huippukokouspäivä on koittanut: Tänään Trump ja Putin tapaavat Helsingissä – mitä siitä voi oikeasti seurata? Asiantuntijat listasivat hyvät ja huonot lopputulokset

Yhdysvaltalaiset Venäjä-tuntijat Strobe Talbott ja Heather Conley arvioivat Helsingin huippukokouksen mahdollisia tuloksia.

Kun presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat Helsingissä tänään maanantaina, mistä oikein sovitaan?

Pöydällä ovat ainakin asevalvonta, Ukraina, Syyria ja Venäjän sekaantuminen Yhdysvaltain vaaleihin. Osassa saatetaan päästä eteenpäin – tai sitten ei.


Helsingin huippu­kokouksen mahdollisia tuloksia arvioivat HS:lle presidentti Bill Clintonin apulaisulkoministeri, Brookings-instituutin vanhempi tutkija Strobe Talbott ja tutkimuslaitos CSIS:n Eurooppa-ohjelman johtaja Heather Conley. Molemmat tuntevat Suomen ja Venäjän hyvin.

Ei voisi olla parempaa isäntää kokoukselle kuin Suomi ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Talbott sanoo.


”Suomi on Yhdysvalloille tärkeä turvallisuus­poliittinen ja ideologinen kumppani alueella, jossa Venäjä käyttäytyy uhmakkaasti.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hyviä lopputuloksia

Trumpin hallinto on korostanut, että tapaaminen itsessään on jo saavutus.

On koko maailman etu, jos kahden suuren ydinasevallan johtajat tulevat keskenään toimeen, jännitteet lievenevät ja keskustelu jatkuu.

”Tämä huippukokous järjestettiin siksi, että Trump halusi tavata Putinin. Hän uskoo, että henkilökohtainen suhde riittää ratkaisemaan ongelmat”, Conley sanoo.

”Itse uskon, että saavutukset vaativat huolellista valmistelua. Siksi en ole kovin toiveikas merkittävien tulosten suhteen.”

Sekä Venäjä että Yhdysvallat haluavat keskustella asevalvonnasta.

Molemmat syyttävät toisiaan vuonna 1987 allekirjoitetun, keskimatkan ohjukset kieltävän INF-sopimuksen rikkomisesta. Lisäksi ydinkärkien määrää rajoittava Start-sopimus umpeutuu vuonna 2021 ja sen jatkosta pitäisi sopia.

Yhdysvalloilla ja Venäjällä on yhteensä 13 300 ydinkärkeä. Aseidenriisunnan sijasta molemmat kasvattavat armeijoitaan.

”Olisi kiireellistä ja tärkeää palata pöytään neuvottelemaan asevalvonnasta”, Talbott sanoo.

”Jos Trump haluaa tehdä diilejä, tämä on sellainen diili, jonka he voisivat Putinin kanssa tehdä.”

Hyvä lopputulos olisi myös Venäjän verkkohyökkäysten laantuminen.

Venäjää syytetään sekä Yhdysvaltain että Euroopan vaaleihin sekaantumisesta. Trumpin hallinto on rangaissut Venäjää pakotteilla ja diplomaattien karkotuksilla. Venäjä on kiistänyt.

Kotimainen yleisö seuraa tarkasti, mitä Trump sanoo Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin, Conley huomauttaa. Trump on vähätellyt Venäjän roolia, koska se kyseenalaistaa hänen vaalivoittonsa.

”Yhdysvaltain presidentin päällä häilyy epäilysten pilvi sen suhteen, mitä hänen kampanjansa aikana tapahtui”, Talbott sanoo.


Erittäin hyvä lopputulos olisi, jos Trump ja Putin pääsisivät jonkinlaiseen sopuun Syyrian sodan lopettamiseksi. Yhdysvallat ja Venäjä tukevat Syyrian sisällissodassa vastapuolia, mikä on johtanut yhteenottoihin.

Trump haluaa, että Venäjä painostaa Irania vetäytymään Syyriasta, koska Iran ja sen tukemat terroristit uhkaavat Yhdysvaltain liittolaisia Lähi-idässä. Iso kysymys on, mitä Putin saisi vastineeksi.

Huonoja lopputuloksia

Sekaantumalla Syyrian sisällissotaan Venäjä on kasvattanut vaikutusvaltaansa Lähi-idässä. Trumpin täytyy ottaa Venäjä Syyriassa huomioon. Tämä on Putinin tavoite.

Barack Obama kutsui Venäjää ’alueelliseksi suurvallaksi’. Donald Trump taas saattaa antaa Venäjälle sen, mitä Putin eniten haluaa: tulla tunnustetuksi tasa-arvoiseksi suurvallaksi”, Conley sanoo. ”Näin ympyrä sulkeutuu.”

Karmea lopputulos olisi, jos Trump suostuu vastineeksi Venäjän yhteistyöstä Syyriassa katsomaan sormien läpi Venäjän toimia Krimillä tai Ukrainassa. Tämä järkyttäisi koko Euroopan turvallisuutta.

Ei tarvitse olla ukrainalainen ollakseen huolissaan, Conley sanoo.

”Jos takana on huonosti mennyt Nato-kokous ja jos Trump myötäilee Helsingissä Putinin maailmankuvaa esimerkiksi pitämällä Naton sotaharjoituksia provokatiivisina, seuraukset erityisesti Naton itäisissä jäsenmaissa olisivat katastrofaaliset.”

Viime viikolla Lontoossa Trump sanoi keskustelevansa Putinin kanssa Naton sotaharjoituksista Baltiassa. Tämä herättää huolta siitä, että Trump lopettaisi harjoitukset Euroopassa miellyttääkseen Putinia, kuten Trump teki Etelä-Koreassa miellyttääkseen Kim Jong-unia.

Pahimmillaan Trumpin ja Putinin sopimus jakaisi Eurooppaa Venäjän ja Yhdysvaltain etupiireihin. Tämä ei ole todennäköistä, mutta jo se, että tämä on mahdollista, on Talbottin mielestä ennennäkemätöntä.

”On kiistaton tosiasia, että Trump tuntee vetoa autoritaarisiin johtajiin”, Talbott sanoo.

”Jos Trump imartelee Putinia tai kuuntelee hiljaa Putinin väitteitä, lopputulos on huono. Jos Trump menee pidemmälle ja myötäilee Putinia sen suhteen, että Venäjällä on oikeus toimiinsa Ukrainassa, kuulemme pelottavia kaikuja Münchenistä.”

Talbott viittaa Münchenin sopimukseen, jolla natsi-Saksa liitti Tšekkoslovakian sudeettialueet Saksaan vuonna 1938.

”En ikinä kuvitellut, että joutuisin ajattelemaan tällaista”, Talbott sanoo.

Oikaisu 17.7. kello 14.43: Lisätty toiseksi viimeiseen lauseeseen sana sudeettialueet.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  2. 2

   Mika lähti Finnairilta, ja siitä alkoi tie huume­kauppiaaksi – Jari Sillanpään hovi­hankkija rakasti huippu­hotelleja ja kärähti lapsi­pornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Vesi on seuraava öljy, väitetään, mutta rikastuuko Suomi järvillään? Tutkija: ”Vettä ei voi jättää vapaiden markkinoiden varaan”

  4. 4

   Joona Sotala, 20, on e-urheilun maailman kärkeä – Armeija on silti suoritettava, vaikka se voisi keskeyttää lupaavan uran

  5. 5

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  6. 6

   Luottotiedot menivät, enkä saa asuntoa enää mistään

  7. 7

   Poliisipomojen tietolähdetoimintajutun esitutkintapöytäkirja on noloa luettavaa – vastuunkantajia on vaikeaa löytää

  8. 8

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  9. 9

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  10. 10

   Egyptistä löytyi maailman vanhin juusto – ja samalla vanhin bakteeri, joka aiheuttaa vaarallista luomistautia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  3. 3

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  4. 4

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  5. 5

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  9. 9

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  10. 10

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää