Ulkomaat |HS seuraa

Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

Runsaasti kuvia ja videoita sisältävän seurannan latautuminen voi kestää hieman tavallista kauemmin HS:n mobiilisovelluksessa.

Niinistö painotti Trumpille Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteen tärkeyttä

Putin: Halusin Trumpin voittavan presidentinvaalit

Trump hyökkäsi Venäjä-tutkintaa vastaan: "Katastrofi"

Välikohtaus juuri ennen tiedotustilaisuutta, toimittaja talutettiin ulos Valtiosalista

Mitä huippukokouksesta jäi käteen?

HS:n huippukokouksen hetki hetkeltä -seuranta päättyy tähän. Putinin ja Trumpin tapaamisen analysointi ja uusien käänteiden uutisointi jatkuu HS.fi:ssä.

Mitä huippukokouspäivästä jäi käteen?

Trump ja Putin esiintyivät vakavina maanantain tiedotustilaisuudessa. Mitään suurta tai konkreettista tiedotustilaisuudessa ei ilmoitettu, mutta presidentit vakuuttivat tapaavansa uudestaan. Kasvokkainen keskusteluyhteys on avattu.

Tiedotustilaisuuden perusteella presidentit puhuivat etenkin ydinaserajoituksista ja Venäjän väitetystä vaalivaikuttamisesta. Molemmat presidentit kiistivät Venäjän sekaantumisen vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Trumpin myötämielinen suhtautuminen Putiniin tyrmistytti asiantuntijat. Hänen esiintymistään tiedotustilaisuudessa kuvattiin esimerkiksi "nöyryyttäväksi".

Helsingille huippukokous oli julkisuusvoitto. Huippukokouksen järjestelyt sekä median huomaavainen vastaanotto keräsivät kiitosta ympäri maailmaa.

Lue tästä HS:n yhteenveto huippukokouksen annista.

Putin on poistunut Suomesta

Venäjän presidentti Vladimir Putin on poistunut Suomesta ja liikenne palautuu normaaliksi, twiittaa Helsingin poliisi.

Republikaanisenaattori: Helsingin huippukokous oli järkyttävä virhe

Republikaanisenaattori John McCain julkaisi hetki sitten tiedotteen, jossa hän kutsuu Trumpin ja Putinin lehdistötilaisuutta yhdeksi historian häpeällisimmistä Yhdysvaltojen presidentin esiintymisistä.

"On vielä vaikea arvioida sitä vahinkoa, jonka presidentti Trumpin naiivius, itsekeskeisyys, epäaito samanarvoisuus ja myötämielinen suhtautuminen itsevaltiaisiin saa aikaan. Mutta selvää on, että Helsingin huippukokous oli järkyttävä virhe", McCain kirjoittaa tiedotteessaan.

McCainin ja presidentti Trumpin suhde on ollut varsin myrskyisä viime vuodet. Esivaalien aikaan, kesällä 2015 Trump vähätteli McCainia sanomalla, että tämä ei ole sotasankari. Myöhemmin Trump kuitenkin pehmensi sanomisiaan.

Kuvakooste näyttää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

Huippukokous toi maanantainakin Helsinkiin useita mielenosoituksia. Katukuvasta erottuivat etenkin raskaana oleviksi Trumpeiksi pukeutuneet mielenosoittajat, jotka vastustivat Yhdysvalloissa sukupuolineuvonnan kieltävää gag rule -määräystä. Määräys esimerkiksi estää kansalaisjärjestöjen terveydenhoitohenkilökuntaa mainitsemasta abortti-sanaa potilailleen.

HS:n kuvakooste kokosi näyttävimmät kuvat maanantain mielenosoituksista, näet sen täältä.

Niinistö yritti vakuuttaa Trumpin Yhdysvaltain ja Euroopan välien tärkeydestä

Niinistö käytti tänään tilaisuuden hyväkseen ja pyrki vakuuttamaan perinteisiä eurooppalaisia liittolaisiaan rajusti kritisoineen Trumpin siitä, että myös Yhdysvallat hyötyy liittolaissuhteistaan.

Tavatessaan aamulla Trumpin Niinistö pyrki muistuttamaan Trumpia siitä, mikä merkitys EU:lla on myös Yhdysvalloille.

”Viittasin siihen hyvin pitkään ja syvään suhteeseen, josta minusta on ollut molemmille hyödyllinen”, Niinistö sanoi huippukokouspäivän päätteeksi pitämässään tiedotustilaisuudessa. Lue lisää täältä.

Tutkija piti maanantaista tiedotustilaisuutta hätkähdyttävänä

Hätkähdyttävää ja epätavallista.

Niillä sanoilla European Policy Centre -ajatushautomon vanhempi tutkija Paul Ivan kuvaili Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuutta heti tilaisuuden päätyttyä.

Ivan piti erityisen hätkähdyttävänä sitä, miten pitkälle Trump meni myötäillessään Putinia, kun Trump ilmoitti uskovansa ennemmin venäläisiä kuin oman maansa tutkijoita siinä, että venäläiset eivät olisi sekaantuneet Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Lue haastattelu täältä.

Samaan aikaan toisaalla

Kun Niinistö isännöi Trumpia ja Putinia, Juha Sipilä vieraili asuntomessuilla – miksi pääministeri oli sivussa huippukokouksesta? Lue HS:n juttu täältä.

HS:n Mikko Paakkasen kommentti: Pallo jäi Putinille, ja nyt edetään pitkälti Venäjän presidentin ehdoilla

Putinin ja Trumpin tapaamisen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa pallo oli selkeästi Putinilla. Trump näytti monessa kohtaa myötäilevän häntä.

Vaikutelmaa kokeneen valtiomiehen ja tulokkaan kohtaamisesta vahvisti episodi, jossa Putin antoi Trumpille tiedotustilaisuuden lopulla jalkapallon, kirjoittaa HS:n Mikko Paakkanen. Lue kommentti täältä.

Video: Air Force One poistuu Helsinki-Vantaalta

Air Force One nousi ilmaan, Trumpit ovat poistuneet Suomesta

Donald ja Melania Trumpia kuljettava lentokone nousi juuri ilmaan Helsinki-Vantaalta.

Saska Saarikosken kommentti: Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla

Koko maailman katsoessa Yhdysvaltain presidentti ilmoitti, että hän luottaa Venäjän presidenttiin enemmän kuin CIA:han, FBI:hin ja muihin omiin turvallisuuselimiinsä, kirjoittaa HS:n toimittaja Saska Saarikoski. Lue kommentti täältä.

Niinistö painotti Trumpille Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteen tärkeyttä

Presidentti Niinistön tiedotustilaisuudesa kävi selvästi ilmi, kuinka tärkeä Yhdysvallat on Euroopan turvallisuusratkaisuille. Useampikin toimittaja kysyi Trumpin kanssa käydyn keskustelun tärkeimmästä annista. Vastauksissa korostui transatlanttinen suhde, toisin sanoen Euroopan ja Yhdysvaltojen välit.

Niinistö kertoi puhuneensa Trumpille siitä, kuinka tärkeänä monessa eurooppalaisessa maassa pidetään Yhdysvaltojen osallistumista sotaharjoituksiin mm. Baltiassa.

"Kyllä meillä aamulla oli esillä Yhdysvaltojen ja oikeastaan Natonkin rooli näissä harjoituksissa. Toin hyvin selkeästi esille nämä eurooppalaiset huolet."

Niinistön tiedotustilaisuus päättyi: Huoliani mustasta hiilestä kuunneltiin, presidentti sanoi

Niinistön tiedotustilaisuus on päättynyt.

Entä luvattiinko mustan hiilen suhteen mitään konkreettista?

Niinistö: Kysyin Trumpilta, voisiko hän tukea arktista neuvostoa edistämään tätä asiaa. Ymmärsin, että hän on hyvin valmistautunut tähän.

Konkreettisen tuen antaminen olisi ollut mahdotonta, koska arktinen neuvosto ei ollut läsnä, Niinistö vastasi naurahtaen toimittajan jatkokysymykseen.

Kysymys: Kuinka sait positiivisen vastaanoton huolille mustasta hiilestä, vaikka Trump on tunnettu hiilivoiman kannattaja?

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Trump hyväksyi sen, mitä olen selittänyt hänelle. Trump sanoi minulle jo vuosi sitten, että ympäristöargumenttini on paras, jonka hän on koskaan kuullut, ja että hän pitää kysymystä tärkeänä, Niinistö vastaa.

Viimeisten vuosien aikana olemme melkein kaikki ajatelleet, että dialogi on tärkeää. Se alkaa nyt, ja toivottavasti se jatkuu. Toivottavasti myös keskustelu asevalvonnasta menee eteenpäin, Niinistö sanoo.

Niinistö kommentoi spekulaatioita siitä, että Trump olisi luvannut Putinille jotain liittyen Naton sotaharjoituksiin: Kuten aikaisemmin sanoin, kyllä meillä oli aamulla esillä Yhdysvaltain ja Natonkin rooli harjoitustoiminnassa. En havainnut, että niistä olisi ollut minkäänlaista keskustelua presidenttien välillä - ainakaan tiedotustilaisuudessa ei tullut esiin mitään sellaista, hän sanoo.

Huoleni mustasta hiilestä on kuultu, Niinistö kertoo

Niinistö kertoo taas periaatteestaan hakea ylevien puheiden sijaan jokin konkreettinen asia, jossa voidaan ottaa askeleita eteenpäin.

Nyt näyttää siltä, että musta hiili on tullut ymmärretyksi täysin sekä USA:ssa että Venäjällä, Niinistö sanoo. Se houkuttelee ajattelemaan, että jos tällainen ongelma ymmärretään ja siihen lähdetään hakemaan ratkaisua, niin katsotaan päästäänkö seuraavalle askeleelle.

Oliko kokous tärkeä Suomen julkisuuskuvalle, Niinistöltä kysytään. Tärkeintä oli dialogin aloittaminen, hän vastaa.

Pääviesti Helsingistä näyttää olevan se, että Putin ja Trump ovat varautuneet jatkamaan keskustelua useista vaikeista aiheista. Jos näin on, se on minusta positiivista, Niinistö sanoo.

Niinistön keskusteluissa Trumpin ja Putinin kanssa oli puheena se, ovatko nämä valmiita tukemaan arktista neuvostoa mustan hiilen torjumisessa. Kumpikin oli hyvin myönteinen, Niinistö sanoo.

Trump julkaisi videon Helsingin-vierailustaan

"Kiitos Helsinki", presidentti Trump twiittasi matkalla Helsinki-Vantaan lentokentälle ja jakoi koostevideon Helsingin-vierailustaan. Nopeita leikkauksia sisältävä 40 sekunnin video sisältää kuvaa Helsingistä ja Trumpin vierailuista Mäntyniemessä ja Presidentinlinnassa.

Niinistö vastaa edelleen toimittajien kysymyksiin. Koko kansainvälinen tai ainakin niin sanottu läntinen yhteisö on ollut yksimielinen siitä, että vuoropuhelua kaivataan, hän sanoo.

Aika johdonmukainen johtopäätös on se, että kannustetaan keskusteluun. Kun Suomea kysyttiin tapaamispaikaksi, oli johdonmukaista ryhtyä siihen.

Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuudessa ei tullut esiin mitään sellaista, missä olisi sovittu eurooppalaisista kysymyksistä millään tavalla, Niinistö sanoo.

Oli mielenkiintoista kuulla Putinin näkemykset, Niinistö kommentoi venäläistoimittajan kysymystä. Hän kertoo olevansa varsin tyytyväinen siihen, että tarjoutui tilaisuus puhua tällaisten valtionpäämiesten kanssa.

Aseriisunta tai ainakin asevalvonta oli selkeästi yksi Trumpin ja Putinin keskustelussa esillä olleista kysymyksistä, ja toivottavasti siihen vakavasti ryhdytään, Niinistö sanoo.

Vakuuttivatko Trumpin ja Putinin kertomukset, ettei Venäjä olisi sekaantunut Yhdysvaltain presidentinvaaleihin?

Niinistö ei kommentoi: Se on varmasti juuri niitä kysymyksiä, joista he ovat keskenään keskustelleet. En näe, että isäntäroolissa lähtisin erotuomariksi, hän vastaa.

Puhuimme myös Ukrainasta. Syyriasta emme niinkään, mutta kyllä nämä asiat läpi käytiin, Niinistö sanoo.

HS:n toimittaja Jarno Hartikainen kysyy, millaisin argumentein Niinistö pyrki vakuuttamaan Trumpin Euroopan arvokkuudesta liittolaisena. Entä puhuttiinko Nord Stream 2 -kaasuputkesta?

Puhuimme Nord Stream 2:stakin, Niinistö vastaa. Viittasin siihen Euroopan ja Yhdysvaltain pitkään, syvään suhteeseen, joka Atlantin yli on vallinnut ja josta molemmat ovat mielestäni hyötyneet.

Millaista keskustelua käytiin eurooppalaisesta yhteistyöstä ja sotaharjoituksista, Niinistöltä kysyttiin.

En mene syvemmälle. Totesin vain niiden merkityksen Itämeren maiden ja Suomen kannalta, Niinistö vastaa.

Nyt toimittajat esittävät kysymyksiä Niinistölle.

Niinistö: Otin esiin sotaharjoitukset Itämerellä

Tapasin tänään sekä Trumpin että Putinin. En puutu heidän keskinäisiin keskustelunaiheisiinsa, mutta mielestäni sain hyvin esille arktisen kokonaisuuden, erityisesti mustan hiilen ongelman, Niinistö sanoo.

Puhuimme erityisesti Trumpin kanssa myös Euroopan merkityksestä ja sotilaallisesta harjoitustoiminnasta Itämerenkin alueella, hän jatkaa. Niinistön mukaan puheena olivat esimerkiksi aiheeseen liittyvät pelot, joista Trump ja Putin eivät näyttäneet keskustelleen keskenään lainkaan.

Nyt Niinistö vaihtoi suomen kieleen. Hän kiittää kaikkia, jotka ovat olleet järjestelyissä mukana, ja pyytää anteeksi niiltä, joiden elämänmenoa kokous on haitannut.

Niinistö: Sana "neutraali" tuntuu Suomen yhteydessä oudolta

Aluksi Niinistö kertoo Suomesta. Hänen mukaansa Suomen maine saattaa olla yksi syy, minkä vuoksi tapaaminen pidettiin täällä.

Sana "neutraali" kuulostaa kuitenkin oudolta, Niinistö sanoo englanniksi ja muistuttaa, että Suomi on muun muassa EU:n jäsen ja Naton yhteistyökumppani.

Niinistö aloitti tiedotustilaisuutensa

Sauli Niinistö tervehtii toimittajia. Trumpin ja Putinin tapaaminen on ohi, hän kertoo.

Sauli Niinistön tiedotustilaisuus alkaa

Nyt presidentti Sauli Niinistö aikoo kertoa kommenttinsa tapaamisesta.

Donald Trumpin autosaattue on matkalla

Trumpin autosaattue ajaa parhaillaan Helsingin keskustassa Mannerheimintietä, suuntana mitä todennäköisimmin lentokenttä.

Amerikkalaistoimittajat sättivät Trumpin pehmeää suhtautumista Putiniin

CNN:n tunnettu tv-toimittaja Anderson Cooper kutsuu Trumpin ja Putinin lehdistötilaisuutta yhdeksi häpeällisimmistä Yhdysvaltojen presidentin esiintymisistä ikinä.

New York Timesin Valkoisen talon kirjeenvaihtaja Peter Baker muistuttaa, että Trump on suhtautunut huomattavasti tiukemmin liittolaisiinsa Saksaan ja Britanniaan kuin Venäjään.

Washington Post -lehti on julkaissut tiedotustilaisuuden sisällön puhtaaksi kirjoitettuna.

Englanninkielinen teksti löytyy täältä. Lehden mukaan tekstiä päivitetään vielä.

Presidenttien tiedotustilaisuudessa korostuivat vaalivaikuttamisepäilyt ja ydinaseet

Tiedotustilaisuuden pääaiheiksi nousivat Venäjän väitetty vaalivaikuttaminen ja ydinaseet. Tässä kolme keskeistä pointtia presidenttien puheista.

1. Putin kertoi tehneensä konkreettisia ehdotuksia ydinaseita koskevasta kontrollista. Kiinnostavaa on, millaisia nämä ehdotukset ovat. Lisäksi Putin kertoi molempien presidenttien uskovan, että strategisia ydinaseita rajoittavan Start-sopimuksen jatkamisen eteen on tehtävä töitä. Sopimus umpeutuu vuonna 2021.

2. Trump kertoi ottaneensa tapaamisessa esille väitteet, joiden mukaan Venäjä on sekaantunut Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentivaaleihin. Putin kiisti syytökset, mutta sanoi, että vaaleihin sekaantumisesta epäiltyjen venäläisten kuulusteleminen on mahdollista, jos Venäjä saa erikoistutkija Robert Muellerin johtamalta tutkintaryhmältä virallisen pyynnön. Vastineeksi Putin haluaa mahdollisuuden kuulustella amerikkalaisvirkamiehiä, joita epäillään laittomuuksista Venäjää vastaan. Trump ilmoitti tiedotustilaisuudessa, ettei usko Venäjän sekaantuneen vaaleihin.

3. Molemmat presidentit antoivat julkisuuteen sellaisen kuvan, että tapaamiset ovat mahdollisia myös jatkossa. "Tulemme tapaamaan vielä useasti, ja toivottavasti tulemme ratkaisemaan kaikki ne ongelmat joista puhuimme tänään", Trump sanoi.

Video: Trumpilla oli vaikeuksia vastata Venäjän vaaleihin sekaantumista koskevaan kysymykseen

Poliisi: Liikennekatkoksia Helsingin keskustassa sekä keskustan ja lentoaseman välillä

Asiantuntijat tyrmistyneitä Putinin ja Trumpin lehdistötilaisuudesta

Twitter täyttyi tiedotustilaisuuden aikana tyrmistyneistä kommenteista

Esimerkiksi CIA:n entinen johtaja John O. Brennan kutsuu Trumpin puheita maanpetokseksi.

"Trumpin puheet eivät olleet ainoastaan imbesillejä, vaan hän on myös täysin Putinin talutusnuorassa."

Brookings-instituutin vanhempi tutkija Tom Wright puolestaan kysyi, onko mikään tiedotustilaisuus koskaan ennen ollut Yhdysvaltojen presidentin kannalta näin nöyryyttävä.

Republikaanisenaattori Lindsey Graham sanoo, että tapaaminen oli Trumpilta hukkaan heitetty mahdollisuus vaatia Venäjää vastuuseen USA:n presidentinvaaleihin sekaantumisesta.

"Venäjä näkee Trumpin vastauksen heikkouden merkkinä. Se aiheuttaa paljon enemmän ongelmia kuin ratkaisuja", Graham arvioi:

Putinin ja Trumpin tiedotustilaisuudessa ei mainittu Kiinaa, vaikka ennen huippukokousta Trump toi useita kertoja esille halunsa keskustella Kiinasta Putinin kanssa. Tapaamisen alla arvioitiin, että Trump olisi toivonut Venäjältä yhteistyötä Kiinan suhteen. Trump on aloittanut kauppasodan Kiinaa vastaan.

Tiedotustilaisuudessa Putin mainitsi sijoittaja William Browderin. Putin epäilee Browderin kanavoineen 400 miljoonaa dollaria demokraateille.

Venäjä karkotti Browderin maasta jo vuonna 2005.

Voit lukea lisää Browderista HS:n vuonna 2015 julkaisemasta jutusta.

Video: Trump kiitti Niinistöä tapaamisen isännöinnistä

Myös Trump kommentoi tiedotustilaisuuden lopussa epäilyjä, joiden mukaan Putinilla olisi hänestä sellaista materiaalia, jolla häntä voitaisiin painostaa. Trumpin mukaan sellaiset tiedot olisivat päätyneet julkisuuteen jo ajat sitten, jos sellaisia olisi olemassa.

Tiedotustilaisuus on päättynyt

Tiedotustilaisuus päättyy. Putin ja Trump poistuivat.

Putinilta kysyttiin, onko hänellä hallussaan jotain sellaista Trumpista tai hänen perheestään, joka asettaisi tämän negatiiviseen valoon. Luuletteko, että keräämme sellaista jokaisesta liikemiehestä, Putin sanoo.

Kysymys viitannee julkisuudessa olleisiin huhuihin, joiden mukaan Venäjällä olisi hallussaan Trumpia koskevaa arkaluontoista materiaalia. Ainakin osa siitä olisi saatu Trumpin Moskovan-vierailulla vuonna 2013. Nyt Putin sanoo, ettei edes tiennyt Trumpin olleen tuolloin Moskovassa.

Putin: Krimistä ei neuvotella

Kysymys Krimin asemasta on "suljettu", Putin vastaa toimittajan kysymykseen.

Putin: Halusin Trumpin voittavan presidentinvaalit

Kun Putinilta kysyttiin, halusiko hän Trumpin voittavan vaalit, Putin vastasi: "Kyllä".

Putin sanoo, että vaalivaikuttamiseen liittyvät epäilyt voidaan demokraattisessa valtiossa selvittää ainoastaan tuomioistuimessa.

Miksi FBI ei ottanut talteen vaalivaikuttamisepäilyihin liittyviä palvelimia, mitä niille on tapahtunut? Entä mitä tapahtui Hillary Clintonin sähköposteille, miksei niitä saatu, Trump ihmettelee.

Trumpilta kysytään taas Venäjän vaalivaikuttamisesta. Putin kielsi syytökset vaalivaikuttamisesta hyvin vahvasti, Trump sanoo. Hän ei näe syytä uskoa, että Venäjä olisi sekaantunut vaaleihin.

Presidentit pyörittelivät jalkapalloa ennen toimittajien viimeistä kysymystä. Putin antoi pallon Trumpille ja mainitsi vuoden 2026 jalkapallon MM-turnauksen, josta osa järjestetään Yhdysvalloissa.

Trump sai Putinilta lahjaksi jalkapallon.

Putin sanoo olevansa Trumpin kanssa samaa mieltä siitä, että molempien maiden armeijat työskentelevät onnistuneesti Syyriassa.

Trump: Armeijamme tulevat toimeen todennäköisesti paremmin kuin poliittinen johtomme

Työskentelemme voidaksemme varmistaa Israelin turvallisuuden, Trump sanoo. Haluamme myös auttaa syyrialaisia ja antaa heille humanitaarista apua.

Trump kommentoi myös Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien toimimista vastakkaisilla puolilla Syyrian sodassa: Armeijamme ovat todennäköisesti tulleet toimeen paremmin kuin poliittiset johtajamme, hän sanoo.

Epäilemme Yhdysvaltain tiedusteluvirkamiehiä 400 miljoonan dollarin ohjaamisesta Clintonin vaalikampanjalle, Putin jatkaa.

Putinin mukaan rahat olisivat olleet peräisin liikemies Bill Browderilta. Hän on amerikkalais-brittiläinen, Putinia kritisoinut sijoittaja, joka sai maahantulokiellon Venäjälle 2005.

Putin: En tiedä syytetyistä mitään

Putin sanoo, ettei tiedä mitään niistä 12 venäläisvirkamiehestä, jotka USA asetti viime viikolla syytteeseen.

Jos Venäjä saa Muellerin johtamalta tutkintaryhmältä virallisen pyynnön, jotta syytettyjä voitaisiin kuulustella, tähän suostutaan, Putin sanoo. Mutta vastineeksi haluamme kuulustella niitä amerikkalaisvirkamiehiä, joita epäillään laittomuuksista Venäjää vastaan.

Nyt Putin kommentoi syytteitä vaaleihin sekaantumisesta

Nyt kommentoi Putin: Näyttäkää minulle yksikin fakta, jonka mukaan Venäjä olisi sekaantunut USA:n vaaleihin, hän sanoo Reutersin käännöksen mukaan. Syytökset ovat pötyä, Putin jatkaa.

Toimittaja jatkaa: Miksi Yhdysvaltojen pitäisi uskoa, ettei Venäjä sekaantunut vaaleihin? Trump vastaa muun muassa: En tuntenut presidentti (Putinia), jotta olisin voinut vehkeillä hänen kanssaan. Voitin hienon vaalikampanjani takia.

Trump hyökkäsi Venäjä-tutkintaa vastaan: "Katastrofi"

Trump vastaa toimittajan kysymykseen siitä, pitääkö hän myös Venäjää vastuullisena USA:n ja Venäjän suhteiden huononemiseen. Kyllä, hän sanoo. Molemmat ovat vastuussa. Olemme kaikki olleet mielettömiä.

Trumpin mukaan molemmat osapuolet ovat olleet mielettömiä. Hän haukkuu Venäjän vaaleihin sekaantumisesta aloitettua tutkintaa ja sanoo sitä "katastrofiksi". Mitään vehkeilyä ei ole, Trump väittää. Voitin Clintonin helposti.

Trump kommentoi muun muassa Venäjästä julkisuudessa käyttämäänsä vastustaja- tai vihollinen-sanaa. Hän sanoo, että se oli kohteliaisuus: Putin on hyvä kilpailija.

On toimittajien vuoro kysellä

Nyt seuraavat toimittajien kysymykset.

Trump kiittää Putinia vielä puheensa lopuksi. Tapaaminen oli pitkän diplomaattisen perinteen jatkumo, hän sanoo. Tulemme tapaamaan vielä usein, ja toivottavasti tulemme ratkaisemaan kaikki ne ongelmat joista puhuimme tänään.

Trump: Tapaaminen oli vasta pidemmän prosessin alku. Meillä on realistiset odotukset, mutta toivomme perustuu yhteistyöhömme ja rauhaan.

Trump: Iranin painostaminen on tärkeää

Trumpin mukaan presidentit puhuivat myös terrorismista ja sitoutuivat ylläpitämään avointa viestintää maiden tiedusteluiden välillä.

Puhuimme myös Syyrian kriisistä, joka on hyvin monimutkainen, Trump sanoo. Yhdysvaltojen operaatio Isisin hävittämiseksi on ollut onnistunut, eikä Yhdysvallat anna Iranin hyötyä siitä.

Trump kertoo puhuneensa myös ydinaseista. "Tämän päivän jälkeen olen hyvin varma siitä, että Venäjä työskentelee Pohjois-Korean ongelman ratkaisemiseksi." Myös terrorismista puhuttiin, ja sitouduttiin avoimeen keskusteluun maiden tiedusteluiden välillä.

Trump: Puhuimme pitkään Venäjän sekaantumisesta USA:n presidentinvaaleihin, Putin kiisti jälleen syytökset

Trump otti esiin Venäjän vaikuttamisen vaaleihin. Puhuin siitä pitkään, Trump sanoo. Putin kiisti jälleen syytökset.

Trump: Presidenttinä en voi tehdä päätöksiä ulkopolitiikasta, mediasta tms. mutta rakentavat keskustelut antavat uusia mahdollisuuksia muun muassa vakauden rakentamiseksi. Aion aina laittaa etusijalle sen, mikä on parasta Yhdysvalloille ja sen kansalle.

Trump: USA:n ja Venäjän suhde muuttui nelisen tuntia sitten

Trump puhuu siitä, kuinka olemme historiallisesti huomanneet yhteistyön hyödyllisyyden. Venäjän ja USA:n suhde ei koskaan ole ollut heikompi kuin nykyään, mutta tämä muuttui nelisen tuntia sitten, uskon niin, Trump sanoo.

Putin kertoi toistaneensa jälleen kerran, ettei Venäjä ole sekaantunut Yhdysvaltojen sisäisiin asioihin.

Trump oli jo ennen tapaamista luvannut nostaa esiin Venäjän toiminnan Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Aiheesta tuli entistä ajankohtaisempi viime viikolla, kun Yhdysvalloissa asetettiin syytteeseen 12 venäläistä, joiden epäillään vaikuttaneen Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Venäjä on kiistänyt osallisuutensa.

Trump: Erimielisyytemme tiedetään hyvin, ja tänään keskustelimme Putinin kanssa niistä paljon. Meidän on löydettävä keinoja tehdä yhteistyötä. Diplomatia on parempi kuin konfliktit ja vihamielisyys.

Trump: Rakentava keskustelu

Keskustelu meni hyvin ja oli hyvin rakentava, Trump kertoo.

Video: Toimittaja poistettiin presidenttien tiedotustilaisuudesta

Trump ottaa taas esiin jalkapallon MM-ottelun ja kiittää Putinia ja Venäjää sen isännöinnistä.

Trump kiittää Niinistöä

Nyt puhuu Trump. Hän kiittää Niinistöä kokouksen isännöinnistä, oli ihanaa (lovely).

Olemme tyytyväisiä, Putin sanoo

Putin kertoo, että osapuolet ovat tyytyväisiä keskusteluihin. Ilmapiiri oli suora ja bisneshenkinen.

Meillä oli hyviä keskusteluita, toivon että voimme nyt ymmärtää toisiamme paremmin, Putin sanoo.

Kaikkia ongelmia ei voitu ratkaista, mutta Putinin mukaan keskustelut olivat siis ensimmäinen askel luottamuksen palauttamiseksi ja vuorovaikutuksen palauttamiseksi aiemmalle tasolle. Hänestä rauhan vakiinnuttaminen Syyriaan voisi olla ensimmäinen esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä.

Putin: Trump otti esiin väitteet Venäjän sekaantumisesta vaaleihin

Putin: Trump otti esiin väitteet Venäjän sekaantumisesta vaaleihin. Putin vastasi - siis kuten ennenkin - ettei Venäjä sekaantunut vaaleihin.

Edistys Korean niemimaalla on suurelta osin Trumpin ansiota, Putin sanoo. Iranin ydinsopimuksen suhteen Washington tietää Venäjän kannan, hän kertoo.

Putinin mukaan on tarpeellista jatkaa keskustelua ydinasetasapainosta.

Venäjä ja Yhdysvallat eivät ole neuvotelleet ydinaseista vakavasti sen jälkeen, kun strategisia ydinaseita rajoittava Uusi Start-sopimus astui voimaan vuonna 2011. Sopimus umpeutuu vuonna 2021, eikä neuvotteluja sen jatkamisesta ole käyty.

Putinin mukaan Yhdysvallat voisi suostutella Kiovaa noudattamaan Minskin rauhansopimusta.

Syyrian suhteen kaikki olosuhteet tehokkaaseen yhteistyöhön ovat olemassa, Putin sanoo ja kertoo molempien maiden armeijoiden keränneen kokemusta toiminnan koordinoinnista vaaratilanteiden ja yhteenottojen välttämiseksi.

Trump kiinnitti huomiota erityisesti Israelin turvallisuustilanteeseen, Putin sanoo.

Putin: Emme olleet kaikesta samaa mieltä

Emme olleet kaikesta samaa mieltä, Putin sanoo.

Putin: Start-sopimuksen jatkamiseksi tehtävä töitä

Putin kertoo: Uskomme, että Start-sopimuksen jatkamiseksi on työskenneltävä.

Vuonna 2010 USA:n ja Venäjän välillä solmittu Start-sopimus rajoittaa strategisten ydinaseiden määrää. Se umpeutuu 2021.

Putin: Asekontrollista konkreettisia ehdotuksia

Putinin mielestä on tärkeää aloittaa dialogi ydinasetasapainosta. Yhdessä on työskenneltävä muun muassa aseriisunnan sekä sotilaallisen ja teknisen yhteistyön tiimoilta. Putin kertoo tehneensä konkreettisia ehdotuksia aseita koskevasta kontrollista.

Putin kehuu yhteistyötä terrorismin vastustamisessa ja kyberturvallisuudessa ja erityisesti maiden erikoisjoukkojen yhteistyötä.

Putin: Kylmä sota on ohi, eikä näille vanhoille vaikeuksille ole mitään objektiivista syytä. Nyt maailmantilanne on muuttunut ja sekä Venäjällä että Yhdysvalloilla on edessään uusia haasteita. Putin mainitsee muun muassa terrorismin ja maailmantalouden ongelmat.

Putin sanoo luonnostelleensa ensimmäisiä askelia maiden välisen luottamuksen ja entisen kaltaisen vuorovaikutuksen palauttamiseksi.

Putin: Puhe Trumpin kanssa oli suoraa ja hyödyllistä. Kansainvälisissä suhteissa on ollut vaikea vaihe, kääntää uutistoimisto Reuters.

Tiedotustilaisuus alkaa

Putin aloittaa puheen venäjäksi.

Putin ja Trump saapuvat

The Nation -lehden toimittaja heilutteli protestikylttiä, poistettiin salista

Paikalla olevan toimittaja Laura Saarikosken mukaan Valtiosalista poistettu toimittaja heilutteli protestikylttiä. Kyltissä luki "Nuclear weapon ban treaty".

"Kun turvamiehet raahasivat häntä ulos, mies sanoi, ettei hän halunnut protestia vaan keskustelua", Saarikoski kertoo.

Toimittaja raahattiin ulos salista

Valtiosalista poistettiin toimittaja erikoisen välikohtauksen jälkeen. Hän oli HS:n paikalla olevan kirjeenvaihtajan mukaan huudellut amerikkalaisten tv-toimittajien päälle.

Välikohtaus juuri ennen tiedotustilaisuutta, toimittaja talutettiin ulos Valtiosalista

Tiedotustilaisuudessa on tapahtunut omituinen välikohtaus, ilmeisesti käsirysy. Ainakin yhtä miestä saatellaan tilasta ulos.

Venäjän ja Yhdysvaltain yhteisiä tiedotustilaisuuksia on harvoin

CBS:n uutisten Valkoisen talon reportteri Mark Knoller huomautti, etteivät Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit ole pitäneet yhteistä tiedotustilaisuutta vuosiin. Putin on pitänyt sellaisen viimeksi Georgw W. Bushin kanssa vuonna 2008.

Tiedotustilaisuus alkaa hetkenä minä hyvänsä, HS näyttää suorana

HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski on paikalla Trumpin ja Putinin pian alkavassa tiedotustilaisuudessa:

Uutislähetys Suurkirkolta

On epäselvää, vastaavatko Putin ja Trump toimittajien kysymyksiin tiedotustilaisuudessa

Presidentinlinnassa odotetaan Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuuden alkua.

Vielä on epäselvää, saako media esittää presidenteille kysymyksiä. BBC:n Tara McKelvey kirjoitti Twitterissä kuulleensa Yhdysvaltain hallinnon edustajilta, että Putin ja Trump valitsisivat kumpainenkin kaksi toimittajaa, joiden kysymyksiin he vastaavat. Myöhemmin McKelvey oli kuullut, etteivät presidentit vastaa kysymyksiin.

McKelvey myös kertoi Yhdysvaltain hallinnon lähteidensä kertoneen, että Trump keskustelee Putinin kanssa Venäjän mahdollisesta sekaantumisesta Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Trump ei kuulemma myöskään aio antaa Krimistä periksi:

Lue lisää Venäjä-tutkinnan viimeisimmistä käänteistä täältä.

Toimittajat tungeksivat tiedotustilaisuuteen helteisessä Presidentinlinnassa: "Kuin suomalaisessa saunassa"

Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuus Presidentinlinnan Valtiosalissa alkaa pian. Toimittajat jonottavat parhaillaan sisään. HS:n paikalla oleva Washingtonin-kirjeenvaihtaja kuvailee tunnelmaa Valtiosalin edustalla kaoottiseksi.

CNN:n Valkoisen talon kirjeenvaihtaja Jim Acosta vertaa olosuhteita suomalaiseen saunaan:

Presidentinlinnassa valmistellaan Putinin ja Trumpin yhteistä tiedotustilaisuutta

Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuus alkamassa, HS näyttää suorana

Valkoinen talo twiittasi äsken, että presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus alkaisi pian.

Video: Sanomatalon kattokamera näyttää presidenttien hurjat autosaattueet

Ensin Presidentinlinnalle siirtyi Venäjän presidentti Vladimir Putin Helsinki-Vantaalta ja sitten Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Kalastajatorpalta.

Poliisi otti parikymmentä henkilöä kiinni Helsingin keskustassa

Poliisi kertoo ottaneensa parisenkymmentä henkilöä kiinni Helsingin keskustassa. Voit lukea tapauksesta tästä.

Putin istui, puhui ja käveli eli teki kaiken ennen Trumpia

Putinin ja Trumpin tiedotustilaisuutta odotellessa on aikaa tarkastella, mitä presidenttien kehonkieli kertoo tapaamisen tunnelmasta.

Putin käveli Trumpin edellä Presidentinlinnan Goottilaiseen saliin, minkä jälkeen presidentit seisoivat hetken kuvattavina. Trump oli vähällä istua ennen Putinia, mutta viittoikin Putinia istumaan ensin ja istui alas vasta tämän jälkeen. Putin sai myös puheenvuoron ennen Trumpia.

CNN:n Valkoisen talon kirjeenvaihtajan mukaan Putin puhui ensin, koska Venäjää pidetään kokouksen isäntämaana.

Tästä jutusta näet myös odotetun kättelyn ja väitetyn silmäniskun.

Hattukauppias

Video: CNN:n johtavaa ulkomaankirjeenvaihtajaa Christiane Amanpouria kiinnosti erityisesti Niinistön mielipide Trumpista ja Putinista

Amanpour kertoi haastattelevansa Niinistöä myöhemmin tänään. Vesa Mäkinen haastatteli Amanpouria Altaalla

Presidenttien ja avustajien lounaan aloitusajasta ristiriitaista tietoa

Presidenttien ja avustajien lounas on alkanut. Sen ajankohdasta liikkui kuitenkin iltapäivällä ristiriitaista tietoa: osa toimittajista kertoi, että Trumpin ja Putinin kahdenkeskiset neuvottelut olivat venähtäneet, osan mukaan lounas alkoi ajallaan.

Trump: Keskustelu Putinin kanssa oli hyvä aloitus

Trump kutsuu kahdenvälistä tapaamistaan Putinin kanssa "hyväksi aluksi", kertoo uutistoimisto Reuters.

NBC jakoi videon, jossa Trump kommentoi aihetta lounaspöydässä:

Christiane Amanpour HS:lle: Tapaaminen on jo itsessään voitto Putinille

CNN-kanavan konkaritoimittaja Christiane Amanpour ei kutsu Helsingin tapaamista huippukokoukseksi, koska sitä ei ole valmisteltu yhtä kattavasti kuin aiempia huippukokouksia. HS:n toimittaja Vesa Mäkinen haastatteli palkittua ja kansainvälisestikin hyvin tunnettua Amanpouria maanantaina iltapäivällä.

Amanpourin mielestä tapaaminen on jo itsessään voitto Putinille. On tärkeää, että Trump ja Putin tapaavat ja puhuvat keskenään, mutta jännitteiden liennyttämiseen tarvitaan myös se, että Putin tunnustaa rikkoneensa kansainvälistä oikeutta.

”Yksikään Yhdysvaltain edeltävä presidentti ei ole koskaan puhunut suhteesta Venäjään näin"

Entinen Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettiläs Michael McFaul kritisoi presidentti Trumpin näkemyksiä Yhdysvaltain ja Venäjän välisistä suhteista. Trump twiittasi maanantaiaamuna, että Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet ovat huonommat kuin koskaan. Huonojen suhteiden syyksi hän sanoi vuosia jatkuneen Yhdysvaltain hölmöyden ja noitavainon.

McFaul vastasi Twitterissä:

”Yksikään Yhdysvaltain edeltävä presidentti ei ole koskaan puhunut suhteesta Venäjään näin. Koskaan.”

McFaul päätti twiittinsä aihetunnisteeseen #BAF, jonka perään hän oli kirjoittanut ”Syytä Amerikkaa ensin” (Blame America First).

Myöhemmin McFaul kommentoi haastattelussa Yhdysvaltain olevan suhteissaan vastakkain Venäjän kanssa, ja syy jännitteisiin on hänen mukaansa Venäjän toimissa: Krimin miehityksessä, Bashar al-Assadin tukemisessa Syyrian sodassa ja Yhdysvaltain presidentinvaaleihin sekaantumisessa.

McFaul oli Venäjän-suurlähettiläänä vuosina 2012–2014. Nykyään hän on Stanfordin yliopiston professori.

Trumpin Venäjä-twiitti huomioitiin myös Venäjällä. Ensin Venäjän ulkoministeriön Twitter-tili tykkäsi Trumpin twiitistä, ja puoli kahden aikaan tililtä vastattiin Trumpille "olemme samaa mieltä".

Huippukokous kiinnostaa presidenttien bongareita

Kansainväliset lähetykset jatkuvat Altaalta huomisaamuun saakka

Tuottaja Peik Mattheiszen on ollut järjestämässä tiloja televisioyhtiöille ja auttanut varmistamaan kaiken sujuvuuden.

”Viime viikolla New Yorkista lensi muutama tuottaja parin tunnin varoitusajalla katsomaan paikkoja ja he ihastuivat Altaaseen heti”, Mattheiszen kertoo.

Lähetysstudioissa on pyörinyt muutaman päivän ajan noin 200 ihmistä, jotka ovat saaneet lähetykset käyntiin.

Televisioyhtiöiden toiveet ovat vaihdelleet laidasta lataan ja Mattheiszenin tehtävä on ollut toteuttaa ne. Vaikeinta ovat olleet muuttuvat kuvausaikataulut yhdistettyinä Yhdysvaltojen aikaeroon.

”Olen saanut aamuyöllä kello kahdelta viestiä, että kuvaukset siirtyvätkin aamukuuteen. Sitten olen miettinyt, mistä saan järjestettyä maskeeraajan muutamassa tunnissa keskellä yötä”, Mattheiszen sanoo.

Mattheiszenin mukaan televisioyhtiöt ovat olleet tyytyväisiä asioiden järjestymiseen, mutta myös näkymiin. Suomen valo, helle ja aurinko ovat kuitenkin tulleet yllätyksenä.

”Seuraava työtehtäväni on irrottaa ravintolasta verhoja ja viedä niitä aurinkosuojaksi lähetykseen”, Mattheiszen sanoo.

”Kaikki on tullut yllätyksenä. Tilanteet ja aikataulut elävät koko ajan.”

Televisioyhtiöt tekevät Mattheiszenin mukaan lähetyksiä Allas Sea Poolilla tiistaina aamuseitsemään saakka.

Allas Sea Pool on eristetty presidenttien keskustelujen ajan: "Pääsemme täältä pois kello 17"

Allas Sea Poolin ulkoilmauimalassa on eletty jännittäviä aikoja viime päivien ajan, kun suuret yhdysvaltalaiskanavat ovat rakentaneet paikalle lähetysstudioitaan. Muun muassa uutiskanava CNN, Fox News sekä CNBC lähettävät parhaillaankin aamuohjelmiaan Alla Sea Poolilta.

Presidenttien ollessa Presidentinlinnassa alue on suljettu, eikä paikalta pääse pois lainkaan, Aura Production Oy:n tuottaja Peik Mattheiszen kertoo paikan päältä.

Aluetta vartio Mattheiszenin mukaan turvamiehet, Supo, Suomen poliisi sekä Venäjän että Yhdysvaltojen turvallisuusyksiköt.

”Pääsemme täältä pois ilmeisesti kello 17”, Mattheiszen sanoo.

Kuvia presidenttien vastaanotosta

Tasavallan presidentin kanslia julkaisi Twitterissä kuvia siitä, kuinka Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ottivat Trumpit ja Putinin vastaan heidän saapuessaan Presidentinlinnaan.

Presidentit aloittivat lounaan, kahdenkeskinen neuvottelu ohi

Trump ja Putin ovat aloittaneet lounastamisen kahdenkeskisen keskustelunsa jälkeen, kertoo HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski.

Myös tasavallan presidentin kanslia kertoi Twitter-tilillään keskustelusta menneessä aikamuodossa iltapäiväneljän jälkeen. Aikataulusta ollaan nyt vajaa tunti myöhässä.

Lehdistökeskuksen tunnelma on odottava

Finlandia-talon pressikeskuksessa odotetaan kiihkeästi, että presidentit pitäisivät tiedotustilaisuutensa keskustelun jälkeen. Aikataulun mukaan tiedotustilaisuuden on tarkoitus alkaa hieman ennen kello viittä. Sitä ennen medialla ei ole kiireistä tekemistä: nyt on oivallinen aika syödä myöhäinen lounas. Tarjolla on esimerkiksi nyhtökauraa ja suomalaista kanaa.

Nyt on myös oiva hetki saunoa Finlandia-talon pihalla olevassa saunassa. Saksalaistoimittaja Bernd Riegert päätti ottaa ilon irti ainutlaatuisesta tilaisuudesta.

"Sauna on loistava idea. Harmi vain ettemme voi hypätä mereen saunan jälkeen", hän kertoi viitaten Töölönlahteen.

Helle ei kuitenkaan Riegertiä haitannut.

"I love sauna!" hän totesi.

Kreml: Keskusteluissa kahdenväliset suhteet, Ukraina ja terrorismi

Venäjän hallinnosta kerrotaan, että Putinin ja Trumpin kahdenkeskisissä keskusteluissa on tarkoitus pohtia, miten maiden kahdenvälisiä suhteita voisi normalisoida. Muita keskustelunaiheita ovat Kremlin mukaan Ukrainan tilanne, Syyria, Korean niemimaa ja terrorisminvastainen taistelu.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin) tapaa tänään Presidentinlinnassa yhdysvaltalaiskollegansa Mike Pompeon. Lisäksi Yhdysvaltojen ulkoministeriö tiedotti aiemmin, että Pompeo keskustelee Helsingissä Venäjän Sergei Lavrovin kanssa.

Valkoisen talon tiedottaja odottaa ulkopuolella, kun presidentit keskustelevat

Mansikkakojusta tuli lehdistökeskuksen vetonaula

Viikko sitten ”konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita. Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla. Lue tästä juttu siitä, miten tuhatpäinen toimittajalauma riemastui suomalaisista mansikoista ja herneistä.

"Toivon, että presidenteillä on hedelmällinen ja rakentava tapaaminen Helsingissä. Suomi isännöi ja huolehtii järjestelyistä mielellään, mutta #Helsinki2018:n tulos on kiinni heistä", valtiovarainministeri Petteri Orpo päätti kantaaottavien twiittien sarjansa. Orpon kommenteista ovat kertoneet myös ulkomaiset tiedotusvälineet.

Lue täältä HS:n juttu Orpon ja muiden suomalaispoliitikkojen kommenteista.

Petteri Orpo otti Twitterissä kantaa Trumpin ja Putinin politiikkaan

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) Twitter-viestit herättävät huomiota sosiaalisessa mediassa. Orpo julkaisi maanantaina"Trumpin ja Putinin tapaamisen inspiroimien" englanninkielisten twiittien sarjan, jossa hän otti kantaa sekä Trumpin että Putinin politiikkaan.

Suomen neutraalius: "Suomi ei ole neutraali valtio. Valitsimme puolemme, kun liityimme EU:hun1995. Suomi valitsi olla ihmisoikeuksien, demokratian, laillisuusperiaatteen ja monenkeskisen maailmanjärjestyksen puolella. Suomen ulkopolitiikka perustuu näiden arvojen edistämiseen ja puolustamiseen."

Naisten oikeudet: "Uskomme, että maailma olisi kaikille parempi paikka, jos naisten ja tyttöjen oikeudet tunnustettaisiin ja niitä kunnioitettaisiin kaikkialla maailmassa."

Ilmastonmuutos: "Uskomme, että ilmastonmuutos ei ole vain ympäristöongelma, vaan myös turvallisuusuhka. Se saa ihmiset jättämään kotinsa ja etsimään parempia elinolosuhteita muualta. Jos haluamme pitää planeettamme sellaisena kuin sen tunnemme, meidän on tehtävä asialle jotain nyt."

Kansainvälinen politiikka: "Uskomme, että maailma tarvitsee enemmän monenkeskisyyttä ja kansainvälistä oikeutta, ei vähempää. Nykyinen järjestys on kaukana täydellisestä, mutta ratkaisu ei ole selän kääntäminen vaan sen korjaaminen. Tehdään YK:sta, WTO:sta ja muista yhdessä taas suuria."

Huippukokous: "Tämänpäiväinen kokous on onnistunut, jos presidentit saavat aikaan edistystä globaalin turvallisuuden asioissa. Esimerkiksi konkreettiset askelet sotilaallisten jännitteiden vähentämiseksi Euroopan naapurustossa ja Minskin sopimuksen täytäntöönpanossa olisivat tervetulleita."

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Trump ja Putin ovat nyt vetäytyneet neuvottelemaan kahden kesken. Valkoinen talo vahvisti äskettäin, että kahdenkeskisen tapaamisen jälkeen maiden johtajat neuvottelevat vielä laajemmassa kokouksessa, jossa on mukana myös presidenttien avustajia.

Trumpin ja Putinin yhteisen tiedotustilaisuuden arvioidaan alkavan hieman ennen viittä. HS näyttää sen suorana.

Presidentti Niinistö pitää vielä myöhemmin illalla oman tiedotustilaisuutensa.

Muuttuneet liikennejärjestelyt eivät ole vaikuttaneet potilaiden hoitoon

Presidenttien tapaamisesta johtuneet liikennejärjestelyt eivät ole vaikuttaneet esimerkiksi ambulanssien liikkumiseen alueella.

Helsingin liikenne on seisahtanut jopa tunneiksi Trumpin ja Putinin tapaamisen vuoksi.

"Meillä ei ole tietoa, että tapaamisella olisi ollut vaikutusta potilaiden hoitoon", vs. johtava ylilääkäri Petri Bono kertoo.

Bonon mukaan HUS:lla on resursseja mahdollisten poikkeustilanteiden hoitamiseen.

Trump, Niinistö ja Putin yhtä hymyä yhteiskuvassa

Trumpin ja Putinin huipputapaaminen alkoi Presidentinlinnassa jäykällä kohtaamisella. Tasavallan presidentin kanslian kuvaa varten poseeratessaan he kuitenkin jo hymyilivät:

Poliisi muistuttaa, että Helsingin satamiin on tänään huonot yhteydet

Näillä sanoilla Putin tervehti Trumpia

Näin Putin sanoi venäjäksi hieman ennen kahdenkeskisen tapaamisen alkua (CNN:n englanninkielisen käännöksen mukaan):

Arvostettu presidentti, olen ilahtunut siitä, että voin tavata teidät täällä Suomessa. Olemme olleet toistuvasti puhelinyhteydessä viime kerran jälkeen, ja selvästi on tullut aika käydä liikemiesmäinen keskustelu, koska maailmassa tapahtuu niin paljon sellaista, mistä meidän on puhuttava.

Mielenilmaus Esplanadilla

Esplanadin puistoon on kertynyt muutamia kymmeniä ihmisiä osoittamaan mieltään rasismia ja fasismia vastaan. Poliisi valvoo tilannetta. Paikalla on ollut muun muassa toista kymmentä mellakkapoliisia täysvarustuksessa.

Mielenosoittajilla on mukanaan muun muassa rumpuja ja lippuja. Lisäksi he huutavat iskulauseita.

Osa mielenosoittajista on peittänyt kasvonsa.

Video: Trump ja Putin kättelivät tapaamisensa aluksi – Trump ennakoi keskusteluja ydinaseista

Odotuttaminen on vallankäyttöä, eikä tunti ollut Putinille vielä mitään

Putin myöhästyi tunnilla tapaamisestaan Trumpin kanssa. Myöhästymällä Putin mahdollisesti pyrki osoittamaan Trumpille kaapin paikan, kirjoittaa HS:n Tommi Hannula. Lue juttu täältä.

Iskikö Trump Putinille silmää?

Sky News -kanavan toimittaja Mark Stone nosti Twitterissä esiin mielenkiintoisen yksityiskohdan tapaamista edeltäneestä lehdistötilaisuudesta. Vaikka Trumpin ja Putinin kehonkieli oli varsin muodollista, Stonen julkaisemalla videopätkällä näkyy, kuinka Trump näyttää iskevän Putinille silmää.

Näitä asioita Trump ei maininnut

Kansainväliset tiedotusvälineet - muun muassa Guardian ja CNN - nostivat nopeasti esiin myös sen, mistä Trump ei puhunut medialle. Hän ei sanonut mitään esimerkiksi Venäjän vaikutusyrityksistä Yhdysvaltain vaaleihin, Syyriasta, Ukrainasta, Pohjois-Koreasta, Natosta tai Venäjän ja Britannian välejä tänä kesänä kiristäneestä hermomyrkkyiskusta.

Näistä asioista Trump puhui ennen kahdenvälistä tapaamista

Trump ja Putin pitivät siis ennen virallista tapaamistaan lyhyen lehdistötilaisuuden, jossa äänessä oli pääasiassa Trump.

Aluksi Trump onnitteli Putinia jalkapallon MM-kisojen järjestämisestä ja Venäjän joukkueen suoriutumisesta.

"Meillä on paljon hyviä asioita keskusteltavaksi", Trump sanoi ja mainitsi kaupan, sotilasasiat, ohjukset, ydinaseet ja Kiinan.

Trumpin mukaan Yhdysvalloilla ja Venäjällä on "hienoja mahdollisuuksia", vaikka maiden välit ovat viime vuosina olleet kireät. "Uskon, että meillä tulee olemaan erikoislaatuinen suhde", Trump sanoi. "Venäjän kanssa toimeen tuleminen on hyvä eikä huono asia."

Trump sanoi myös uskovansa, että maailma haluaa Yhdysvaltojen ja Venäjän välien olevan hyvät: "Meillä on 90 prosenttia ydinaseista, ja se ei ole hyvä asia, vaan huono."

Trump kertoi myös odottavansa innolla keskustelua Putinin kanssa. "Meillä kaikilla on paljon kysymyksiä, ja mikä tärkeintä, saamme toivottavasti myös vastauksia."

CNN: Trump suhtautunut Putiniin myötämielisesti

Presidentti Donald Trump on tunnettu kärjekkäästä kielenkäytöstään, ja hän on suominut kovin sanoin esimerkiksi valtiojohtajia, yhdysvaltalaisia poliitikkoja, muita Nato-maita ja EU:ta.

Presidentti Putinista hänellä on kuitenkin ollut lähinnä positiivista sanottavaa, CNN huomauttaa artikkelissaan. Juttuun on poimittu Trumpin kommentteja Putinista.

”Mielestäni minulla voisi olla erittäin hyvä suhde presidentti Putinin kanssa”, Trump on sanonut.

"Minulle olisi paljon helpompaa olla tiukka Venäjää kohtaan, mutta sitten emme saa diiliä", Trump arvioi.

Yhdysvalloissa tutkitaan, onko Venäjä sekaantunut kahden vuoden takaisiin presidentinvaaleihin.  12 venäläistä tiedustelu-upseeria asetettiin viime viikolla syytteeseen epäiltynä vaaleihin vaikuttamisesta. Trump on kommentoinut asiaa aiemmin muun muassa näin:

”Uskon, että presidentti Putin todella kokee, ja hän kokee vahvasti, ettei hän sekaantunut vaaleihimme.”

Poliisi: Huippukokouspäivä sujunut toistaiseksi suunnitelmien mukaisesti

Helsingin poliisin mukaan huippukokouspäivä on sujunut turvallisuusjärjestelyjen osalta edelleen suunnitelmien mukaisesti.

”Mitä minuun korviini on rantautunut, niin varsin rauhallista on ollut”, sanoo vanhempi konstaapeli Ben Sjöroos.

Hänen mukaansa mitään merkittäviä häiriköintitapauksia ei näytä ilmenneen päivän aikana. Myös mielenosoitukset ovat olleet rauhallisia.

HS listasi aiheita, joista presidenttien odotetaan keskustelevan

Trumpin ja Putinin kahdenväliset neuvottelut ovat alkaneet. Molempien johtajien pitää saada tapaaminen näyttämään menestykseltä itselleen. HS:n toimittaja Jussi Niemeläinen listasi asioita, jotka huipputapaamisessa todennäköisesti nousevat esille lue juttu täältä.

Kahdenväliset neuvottelut alkavat nyt

Trumpin ja Putinin lyhyt tapaaminen median edustajien kanssa päättyi. Moni toimittaja olisi halunnut esittää vielä kysymyksiä.

Trump kertoo, että viime aikoina Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteet ovat olleet huonot, mutta "meillä on mahtavia tilaisuuksia".

Se, että tulemme toimeen Venäjän kanssa, on hyvä asia eikä huono. Uskon, että maailma haluaa nähdä meidän tulevan hyvin toimeen, Trump sanoi ja viittasi myös ydinaseisiin.

"Odotan innolla keskusteluja Putinin kanssa", Trump jatkoi. On paljon kysymyksiä, ja tärkeintä on saada niihin myös vastauksia, hän sanoi.

Donald Trump ja Vladimir Putin keskustelevat parhaillaan kameroiden edessä, HS:n suora lähetys käynnissä

Trump: Meillä on paljon keskustelunaiheita, kuten Kiina, ohjukset ja kauppa

Trump: Meillä on paljon hyviä asioita keskusteltavaksi, esim. kauppa, ohjukset, sotilasasiat ja Kiina.

"Vastasi odotuksia" kertoo Trumpille jo toista kertaa vilkuttanut Jari Mäki

Koskenkorvasta Helsinkiin presidentti Donald Trumpia katsomaan saapuneet Jari Mäki ja Sisko Takaneva olivat maanantaina tyytyväisiä nähtyään vilauksen Yhdysvaltojen presidentistä.

Aikataulun viivästyminenkään ei pariskuntaa haitannut.

"Vastasi odotuksia", Mäki sanoi kello 14 aikaan, kun Trumpin auto vihdoin oli ohittanut Eduskuntatalon, jonka edessä Mäki ja Takaneva odottivat.

Pariskunta kertoo menneensä keväällä kihloihin Trumpin Floridan-residenssin portilla Mar-a-Lagossa.

Viisi päivää sen jälkeen Mäki ja Takaneva näkivät Trumpin ajavan West Palm Beachin ohi.

"Trump heilutti meille kättä samalla tavalla silloinkin."

Trump onnittelee Putinia

Trump onnittelee Putinia jalkapallon MM-kilpailujen isännöinnistä.

Kansalaisten odotus typistyi autoletkojen ohiajoon

Helsingin Sanomien livelähetyksessä haastateltiin Soilaa, joka oli saapunut Esplanadille seuraamaan presidenttien saapumista Presidentinlinnaan.

Vapaapäivää viettänyt Soila oli saapunut puistoon jo puolen päivän aikaan odottamaan tapahtuman alkua.

Lopulta odotus palkittiin, kun autoletkat hurauttivat nopealla tahdilla väkijoukon ohi. Erityisiä tervehdyksiä presidenteiltä ei herunut.

”Suoraan sanottuna vähän pettynyt olo. Tällaista tänään”, Soila kiteytti tunnelmia autoletkan kiidettyä ohi.

Autoja seisoo vielä Presidentinlinnan edustalla

Nyt saattueisiin kuuluneita autoja seisoo ja kulkee kadulla Presidentinlinnan edustalla.

HS:n toimittaja haastatteli Esplanadilla Soilaa, joka kertoi tulleensa puistoon noin kahdentoista aikoihin. "Ehkä odotti vähän toisenlaista. Tuossa meni muutama auto ohi, eikä sen kummempaa suoraan sanottuna ollut", hän kuvailee.

Tapaaminen nousi Yhdysvaltojen twiitatuimmaksi puheenaiheeksi ”maanpetos­huippukokouksena”

Virallinen #Helsinki2018 -aihetunniste ei ole toistaiseksi ottanut Yhdysvalloissa tuulta alleen.

Sen sijaan suosituimmaksi puheenaiheeksi Twitterissä on maassa noussut #TreasonSummit eli "maanpetoshuippukokous". Lue lisää täältä.

Esplanadille on kerääntynyt myös mielenosoittajia kyltteineen. Nyt, kun molemmat presidentit ovat saapuneet määränpäähänsä, ihmisiä näyttää poistuvan.

Poliisi: Kevyt liikenne kulkee jälleen Mannerheimintiellä ja Esplanadilla

Poliisi päästää taas kevyttä liikennettä kulkemaan Mannerheimintien ja Esplanadin yli.

Poliisi kehottaa kansalaisia noudattamaan poliisin antamia ohjeita liikkumisessa.

Trumpkin saapui Presidentinlinnaan, neuvottelut alkavat

Trump astui Presidentinlinnan ovesta sisään Sauli Niinistön kanssa. Perässä kulkivat puolisot Melania Trump ja Jenni Haukio. Presidentit näyttivät jutustelevan rennosti.

Trumpin autoletka saapuu Presidentinlinnalle

Trumpin ja hänen seurueensa autosaattueen ensimmäiset autot ovat saavuttaneet Presidentinlinnan ja ajavat porteista sisään. Esplanadille kerääntynyt väkijoukko ottaa valokuvia.

Trumpin autosaattue lähestyy Presidentinlinnaa

Donald Trumpin autosaattue on juuri nyt Mannerheimintien ja Pohjoisesplanadin risteyksessä, tavaratalo Stockmannin kulmassa. Saattue lähestyy kohti päämääräänsä Presidentinlinnaa, jossa Trump ja Putin kohta tapaavat.

Puhelimen näytöllä komeilee tämän hetkinen lämpötila: + 29 celsiusastetta. Helteessä jo pitkään odottaneet ihmiset räpsivät valokuvia

Trump vilkuttaa auton ikkunasta ja yleisö hurraa!

Video: Trumpin autosaattue ajoi Eduskuntatalon ohi

HS:n video näyttää, kun Donald Trumpa kuljettava auto saattueineen ajoi Eduskuntatalon ohi äsken:

Video: Niinistö otti Putinin vastaan Presidentinlinnassa

Trump ja venäläiset nokittelevat toisiaan Twitterissä

Trump twiittasi maanantaiaamuna, että Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet ovat huonommat kuin koskaan.

Huonojen suhteiden syyksi hän sanoi vuosia jatkuneen Yhdysvaltain hölmöyden ja typeryyden sekä noitavainon.

Ensin Venäjän ulkoministeriön Twitter-tili tykkäsi Trumpin twiitistä, ja puoli kahden aikaan tililtä vastattiin Trumpille, että "olemme samaa mieltä".

Liikenne palautunut normaaliksi Vantaalla

Poliisin mukaan liikenne kulkee jälleen normaalisti Vantaalla ja Kehä I:llä.

Trumpin saattue kulkee kohti Presidentinlinnaa

Nyt Kansallismuseon ohitse kulki suuri autosaattue. Sireenit ulvovat - Trumpin saattue on vihdoin tulossa pitkin Mannerheimintietä.

Alun perin Trumpin piti saapua Presidentinlinnalle kello 13. Nyt aikataulusta ollaan siis tunnin verran jäljessä; ensin Putin saapui Suomeen myöhässä, nyt Trump näyttää venyttäneen omaa aikatauluaan.

Heidi Hautala: Presidenttejä yhdistää halu vaikuttaa Euroopan asioihin

Europarlamentaarikko Heidi Hautala osallistui sunnuntaina Helsinki Calling –mielenosoitukseen, jonka keskiössä oli sanoma demokratiasta ja ihmisoikeuksista.

Hautalan mukaan sekä Trump että Putin haastavat oikeusvaltion ja aiheuttavat vaaraa ihmisoikeuksien toteutumiselle.

”Molemmat ovat ihmisoikeuksien kieltäjiä ja vaaroja oikeusvaltiolle. Putin edennyt tässä jo hyvin pitkälle”, Hautala totesi Helsingin Sanomien livelähetyksessä.

Hautala uskoo Trumpin ihailevan Putinin tyyliä ja ottavan siitä mallia.

”Hän katsoo mallia pidemmälle edenneistä”, Hautala sanoi.

Hautala muistutti Yhdysvaltojen olevan perinteisesti vahva demokratia, jota yksi presidentti ei täysin voi heiluttaa.

Hautalan mukaan Trumpia ja Putinia yhdistää myös halu vaikuttaa Euroopan asioihin.

Pitkä letka mustia ajoneuvoja lähestyy nyt Presidentinlinnaa poliisisaattueessa. Ilmeisesti Trump itse ei siis vielä ole kyydissä.

EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja: Yhdysvallat on ystävä

EU:n ulkosuhteiden korkealta edustajalta Federica Mogherinilta kysyttiin maanantaina, miten hän suhtautuu presidentti Donald Trumpin näkemyksiin EU:sta. Trump arvioi Helsingin-kokouksen alla EU:n olevan vihollinen kauppasuhteissa.

”Jos olisin toimittaja, kysyisin häneltä [Trumpilta] varmaan, ketkä hän laskee ystävikseen”, Mogherini aloitti.

Mogherini sanoi Yhdysvaltojen olevan ystävä, eikä hallinnon vaihtuminen muuta tätä seikkaa:

”Pidämme Yhdysvaltoja ystävinä ja kumppaneina, teemme aina niin.”

Muiksi ystäviksi Mogherini luetteli muun muassa Kanadan, Etelä-Korean, Japanin, Australian, Uuden-Seelannin sekä Latinalaisen Amerikan, Karibian ja Afrikan maat.

Trumpin saattue on tulossa

Nyt toinen autosaattue näkyy Kansallismuseon kohdalla. Se ei kuitenkaan vaikuta kuljettavan Trumpia; HS:n toimittaja Sami Sillanpää kertoo, että Trumpin saattue on vasta lähtenyt Kalastajatorpalta. Häntä siis odotellaan edelleen.

Liikenne on palautumassa Putinin saattueen jäljiltä normaaliksi Vantaan puolella

Myöhässä laskeutunut Putin saapui Presidentinlinnaan, nyt odotellaan Trumpia

Vladimir Putin saapui Presidentinlinnalle noin tunnin myöhässä. Trumpia odotellaan vielä.

Video: Putinin saattue ajaa Eduskuntatalon ohi

HS:n videolta näkyy, kun Vladimir Putinin saattue ajaa Mannerheimintietä Eduskuntatalon ohi:

Raskaana olevia Trumpeja Senaatintorilla

Autosaattue saapuu Mannerheimintietä

Pitkä letka poliisiautoja, -moottoripyöriä, pelastuslaitoksen ajoneuvoja ja mustia autoja saapuu pitkin Mannerheimintietä. Helikoptereita pörrää alueen yläpuolella. Trumpia ja Putinia kuljettavia ajoneuvoja ei kuitenkaan vielä näy.

Mannerheimintie on hiljentynyt odottamaan

Sadat ihmiset odottavat helteessä presidenttejä.

Helikopterit pörräävät taivaalla. Huippukokoukselle ilmoitetusta aikataulusta ollaan nyt myöhässä jo puolisen tuntia.

Poliisit valvovat, etteivät katsojat hypi jalkakäytävälle.

Video: Putin saapui Helsinki-Vantaalle

Venäjän presidentin Vladimir Putinin myöhästymisen syytä pohtivat HS:n Jaakko Lyytinen ja Esa Juntunen.

Mannerheimintien yli pääsee vielä

Toistaiseksi ihmiset ovat päässeet ylittämään Mannerheimintien suojateiden kohdalta, Helsingin Sanomien livekamerasta selviää.

Poliisi valvoo liikehdintaa alueella.

Mitä Trumpin ja Putinin tapaamiselta odotetaan?

Nyt, kun molemmat presidentit on saatu Suomeen, on hyvä kerrata, millaisin odotuksin maailmalla seurataan johtajien tapaamista.

Putinin ja Trumpin tapaamisen keskustelunaiheita ja lopputuloksia on pohdittu kuumeisesti. Asialistalla saattaa olla Syyria, ja lisäksi on pohdittu, voitaisiinko Krimin tilanteesta puhua. Kysymyksiä on herännyt myös siitä, keskustelevatko presidentit Natosta tai vaalivaikuttamisesta. HS kysyi viideltä kansainvälisen politiikan asiantuntijalta, mitä huippukokoukselta voi odottaa.

Jutun pääset lukemaan tästä.

Helsingin huippu­kokouksen mahdollisia tuloksia arvioivat HS:lle presidentti Bill Clintonin apulaisulkoministeri, Brookings-instituutin vanhempi tutkija Strobe Talbott ja tutkimuslaitos CSIS:n Eurooppa-ohjelman johtaja Heather Conley. Molemmat tuntevat Suomen ja Venäjän hyvin.

Voit lukea jutun tästä linkistä.

Lisäksi Helsingin Sanomien toimittajat Laura Saarikoski ja Jussi Niemeläinen analysoivat yhteisessä jutussaan sitä, kuinka pitkälle Trump pääsee diilintekotaidoillaan ja Putin hyvällä valmistautumisella.

Lue juttu tästä.

Putinilla on tapana myöhästellä tapaamisistaan maailman johtajien kanssa

Brittiläisen The Guardian -lehden Moskovan-kirjeenvaihtaja Andrew Roth twiittasi taulukon, josta on nähtävissä, kuinka paljon Putin on myöhästynyt tapaamisistaan maailman muiden johtajien kanssa.

Esimerkiksi vuonna 2014 hän myöhästyi Saksan liittokansleri Angela Merkelin tapaamisesta yli neljä tuntia.

HS:n tietojen mukaan Putinin ja Trumpin tapaaminen myöhästyy ainakin puoli tuntia.

 

Presidentinlinnassa myös ulkoministerit tapaavat toisiaan

Presidenttien ohella Suomessa vierailevat Yhdysvaltojen ja Venäjän ulkoministerit.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin) tapaa tänään Presidentinlinnassa yhdysvaltalaiskollegansa Mike Pompeon.

Lisäksi Yhdysvaltojen ulkoministeriö tiedotti aiemmin, että Pompeo keskustelee Helsingissä Venäjän Sergei Lavrovin kanssa.

Sen sijaan toistaiseksi on epävarmaa, ehtiikö Soini tapaamaan venäläiskollegaansa.

Soinin avustajan mukaan Lavrov-tapaaminen pyritään järjestämään, mutta aikataulut ovat jatkuvassa muutoksessa.

Ihmiset odottavat autosaattuetta Mannerheimintien varrella

Tunnelma tiivistyy Mannerheimintiellä. Ihmisiä on kerääntynyt suuri määrä odottamaan presidenttien tästä kohta ohi ajavaa autosaattuetta.

Helteessä ja kasvavassa jännityksessä on hyvä pitää pieni tauko työnteosta. Tämän tietävät ainakin joukoittain Mannerheimintien laidalle kerääntyneet raksamiehet.

Video: Trump ja Niinistö vitsailivat Mäntyniemen parvekkeella

Jenni Haukio ja Melania Trump keskustelivat lasten hyvinvoinnista

Jenni Haukio ja Melania Trump keskustelivat Mäntyniemessä muun muassa lasten ja nuorten hyvinvoinnista sekä kampanjoista, joihin he ovat osallistuneet. Asiasta kertoo Presidentin kanslia Twitterissä.

Vladimir Putin astui ulos lentokoneesta Helsinki-Vantaalla

Venäjän presidentti on saapunut Suomeen. Putin käveli lentokoneesta ulos kello 13.10 – juuri siihen aikaan, kun hänen ja Trumpin olisi pitänyt saapua Presidentinlinnaan.

Pian sen jälkeen Putinia kuljettava musta auto lähti liikkeelle.

Putinin saapuminen sai toimittajat kohottamaan katseensa ruuduista lehdistökeskuksessa

Lehdistökeskuksessa kaikki nostivat päänsä ruudusta, kun työtiloissa oleville isoille näytöille ilmestyi kuva laskeutuneesta Putinin koneesta. Aikaisemmin lehdistökeskuksessa oli rento tunnelma, mutta nyt toimittajat tuntuvat vakavoituneen.

Niinistön auto saapui Presidentinlinnan eteen

Venäjän presidentti Vladimir Putin saapui Suomeen myöhässä

Putinin kone laskeutui juuri Helsinki-Vantaalle. Hän on hieman aikataulusta myöhässä. HS:n tietojen mukaan huippukokouksen alku venyy puolisen tuntia. Alkuperäisen suunnitelman mukaan presidenttien oli määrä saapua Presidentinlinnaan kello 13.10.

Ensimmäiset autot saapuivat Presidentinlinnalle

Autoletkan ensimmäiset autot saapuivat Presidentinlinnan edustalle. Mukana nähtiin poliiseja sekä muutama suurempi auto.

Sauli Niinistön autosaattue ajoi juuri Eduskuntatalon ohi

Trumpin ja Putinin kokous alkamassa puolisen tuntia myöhässä aikataulusta

Tuoreiden arvioiden mukaan presidentti Trumpin ja presidenttin Putinin tapaaminen olisi alkamassa noin puolia tuntia aikataulusta jäljessä.

Melania Trump osallistumassa myös presidenttien yhteiseen lehdistötilaisuuteen

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Melania Trump osallistuu myös presidenttien yhteiseen tiedotustilaisuuteen Presidentinlinnassa tänään alkuillasta.

Poliisi tekee tilaa Eduskuntatalon edessä olevalle jalkakäytävälle

Poliisi tyhjentää katua eduskuntatalon edestä. "Nurmikolle asti", tuli käsky.

Paikalla on satoja ihmisiä katsomassa.

Raitiovaunut eivät kulje Helsingissä, bussit ja junatkin myöhästelevät

Raitiovaunuliikenne on keskeytynyt Helsingissä, kertoo HSL. Raitiovaunuliikenne on pysähdyksissä noin kello 14:ään asti.

Myös bussiliikenne on pääkaupunkiseudulla myöhässä, poikkeusreitillä ja osin poikki iltapäivän ajan.

Aamuisen sähkövian takia myös lähijunissa on perumisia, myöhästymisiä ja poikkeuksia pitkälle iltapäivään asti.

Lue poikkeuksellisista liikennejärjestelyistä tarkemmin täältä.

Kauppatorin alue on täysin tyhjennetty

Helsingin Sanomien toimittaja Vesa Mäkinen on Allas Sea Poolin media-alueella seuraamassa presidenttien saapumista Presidentinlinnaan.

Kaikkien ajoneuvojen liikkuminen alueella on pysäytetty.

Kävelijöiden reittejä ei ole liiemmin estetty, Mäkinen kertoo. Vain Kauppatorin alue on täysin tyhjennetty.

Paikalla on myös siviiliasuisia poliiseja, jotka havainnoivat tilannetta.

Presidenttien tapaaminen herättää keskustelua myös sosiaalisessa mediassa

Keskustelu Trumpin ja Putinin tapaamisesta on aktiivista myös Twitterissä.

Etenkin #Helsinki2018-tunnisteen alla keskustelu on vilkasta, ja uusia twiittejä tulee jatkuvasti.

Monikieliset mansikanmyyjät hurmaavat Finlandia-talolla

Ancelikh Kaspinen ja Anni Nykänen seisovat Finlandia-talon alaovella ja mättävät mansikoita ja herneitä litran pahvikippoihin. Myyntipöydältä heidän edestään katoaa laatikoita sitä mukaan kun naiset niitä täyttävät.

"Enjoy! We have the sweetest strawberries in the world", huikkaa Nykänen ulkomaalaiselle toimittajalle. Aksentti on sujuva kuin vaihto-oppilaalla.

"Suomi, ruotsi, saksa, kiina, venäjä, espanja ja japani", luettelee Kaspinen Nykäsen kielitaitoa. Omaansa kuuluu suomen, ruotsin ja englannin lisäksi japani, malesia ja indonesia.

"Ei sitä voi Kauppatorilla olla töissä, jos ei puhu kieliä", naiset kertovat.

Tavallisesti kaksikko myy mansikoita Kauppatorilla. Maanantaina tori on kiinni.

"Siinä meni kesän ainoa vapaapäivä."

Ja taas häviää kippo. Tällä kertaa ottajina ovat kaksi suomalaista poliisia.

"Saako tulla kuokkimaan?"

"Ovatko nämä ilmaisia?"

"Ovatpa hyvänmakuisia!"

Tällaista tämä on koko ajan.

Video: HS:n toimittaja raportoi Helsingin keskustasta – Presidentinlinnan läheisyydessä yhteysongelmia, Katajanokalla mielenilmaus

HS:n toimittaja Vesa Mäkinen kohtasi yhteysongelmia Presidentinlinnan läheisyydessä. Syy ongelmille ei ole tiedossa, mutta huipputapaamisen on arveltu aiheuttavan mobiiliverkkojen ja puhelinyhteyksien häirintään.

Katajanokalta Mäkinen löysi tapaamista vastustavan mielenilmauksen.

Mannerheimintie täyttyy ihmisistä

Mannerheimintie on täyttynyt ihmisistä, jotka ovat tulleet katsomaan piakkoin ohi ajavaa Donald Trumpin autosaattuetta.

Helsinkiläisellä Juha Mäkelällä on kädessään Yhdysvaltojen lippu. Hän on tullut toivottamaan Trumpin tervetulleeksi Suomeen.

”Näytetään Amerikalle, että miten hyvä vastaanotto täällä on. Huomenna palataan taas normaaliin arkeen.”

Mäkelä kuvailee itseään isänmaallis-konservatiiviseksi. Hän kertoo iskulauseensa olevan ”kansakunnat ja sananvapaus”.

”Täällä Suomessa olen vastavirtaa, mutta Amerikassa meitä on enemmän”, hän sanoo.

Putin myöhästymässä aikataulusta

Putinin lentokone laskeutuu Helsinki-Vantaalle hetkenä minä hyvänsä. Putin saapuu Suomeen aikataulusta myöhässä.

Putinin ja Trumpin olisi alkuperäisen suunnitelman mukaan määrä saapua Presidentinlinnaan jo kello 13.10.

Esplanadin puisto täyttyy ihmisistä

Esplanadin puistoon on kerääntynyt runsaasti ihmisiä seuraamaan presidenttien tapaamista.

Ihmisten kulkureittejä on rajattu aidoilla, eivätkä he pääse kulkemaan erityisen lähelle tietä.

Puistossa on myös myynnissä erilaisia virvokkeita ja muun muassa hattuja, joihin on painettu päivän teemaan sopivia Helsinki-tekstejä.

Ihmismassoja on kerääntynyt myös Mantan patsaan luo. Siitä eteenpäin, Kauppatorin suuntaan, reitti on suljettu.

Osa paikalle saapuneista on varautunut hetkeen erilaisin kyltein ja lipuin.

Muotiasiantuntija: Melania Trump pitää kiinni luksustyylistä Helsingissä

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump saapui Mäntyniemeen maanantaina tyylilleen uskollisena. Lue muotiasiantuntijan kommentit täältä.

Trump ITV:n haastattelussa: Venäjän kanssa olisi hyvä tulla toimeen

Trump antoi tv-kanava  ITV:n Piers Morganille haastattelun Air Force One -lentokoneessaan  Good Morning Britain -ohjelmaan. Trump epäili, että Putin ”saattaa olla” häikäilemätön henkilö, mutta hän ei osannut arvioida asiaa vielä.

rump sanoi haastattelussa, että hän on tavannut Putinin muutamia kertoja muttei tunne tätä. Trumpin mielestä olisi hyvä, jos ”tulisimme Venäjän kanssa toimeen”.

Piers Morgan julkaisi haastattelun maanantaina:

Putinin lentokoneen laskeutuminen lähestyy

Kuvaajia ja toimittajia kuljettava bussi lähti juuri liikkeelle kiitorataa kohti Helsinki-Vantaalla. Vladimir Putinin saapuminen lähestyy.

Uspenskin katedraalin kukkulalta hyvät näkymät presidentinlinnalle

Katajanokkalaiset ovat löytäneet oivan paikan seurata suurmiehien saapumista presidentinlinnaan.

Uspenskin katedraalin kukkulalta tilannetta seuraavat myös Sarita, Jarkko ja Ivar Saukkola.

"Kävimme jo aamulenkillä katsomassa meille paikan valmiiksi. Onhan tämä ihan älyttömän iso juttu", Sarita Saukkola sanoo.

Poliisi: Mielenosoitukset sujuneet rauhallisesti

Huippukokouksen presidenttisaattueet kiinnostivat kansalaisia

Helsingin huippukokous tuntui maanantaina kiinnostavan kaduilla liikkuneita ihmisiä. Moskovassa asuvat Eija ja Milla Paavola olivat sattumalta saapuneet Helsinkiin lomailemaan samaan aikaan, kun presidentit Vladimir Putin ja Donald Trump saapuivat kaupunkiin.

Paavolat odottivat Kansallismuseon edessä näkevänsä vilauksen autosaattueista.

"Ajateltiin, että näin mahtava päivä, haetaan jätskit ja katsellaan", kertoi Eija Paavola.

Amerikkalaista koulua käyvän Millan ystävät ovat Moskovassa pitkälti amerikkalaisia.

"Hekin ovat olleet ihan innoissaan siitä, että olen täällä samaan aikaan heidän ja Venäjän presidenttinsä kanssa", hän sanoi.

Melania Trump twiittasi kuvan Jenni Haukion kanssa

Melania Trump twiittasi nauttineensa keskustelusta Jenni Haukion kanssa. Yhdysvaltain ensimmäinen nainen kertoo twiitissään, että he keskustelivat Haukion kanssa haasteista, joita heidän maansa kohtaavat.

"Tervetuloa Putin ja Trump" - Eduskuntatalon portaille alkaa kerääntyä ihmisiä

Polttavaa hellettä uhmaava joukko Suomalais-venäläisen yhdistyksen Rufi ry:n edustajia oli jo ennen 12:ta etsiytynyt odottamaan presidenttien autosaattueita Eduskuntatalon rappusille.

Venäjän lippujen ja presidentti Vladimir Putinilla tervehdyksiä sisältävien plakaattien kanssa portaille saapuva Daria Skippari-Smirnov kertoo ryhmän suuntaavan myöhemmin Senaatintorille.

"Järjestämme siellä vastamielenosoituksen tätä huippukokousta vastustavia mielenosoituksia vastaan", hän kertoi.

Puolen päivän aikaan Eduskuntatalon portailla ja sen tuntumassa oli arviolta parisataa ihmistä odottamassa presidenttien ohiajoa.

HS:n politiikan toimittaja Marko Junkkari kommentoi tapaamista

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön linjana on hakea mieluummin pieniä ja konkreettisia edistysaskelia kuin huutaa ja jankuttaa suurista periaatteista kuten ihmisoikeuksista, kirjoittaa HS:n politiikan toimittaja Marko Junkkari. Lue kommentti täältä.

Putinia odotellaan saapuvaksi

HS:n Jussi Sippola ja Anna-Sofia Berner kävivät suorassa lähetyksessä läpi Valkoisen talon antamaa tietoa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin aikatauluista.

Sippolan mukaan aikataulussa ollaan kutakuinkin pysytty.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin tarkoista aikatauluista ei sen sijaan ole yksityiskohtaista tietoa.

Hullutteleva suomalaispoliisi ilmestyi tv-lähetykseen

Uusiseelantilaisen AM Show’n juontaja Lloyd Burr vietti hilpeän hetken suomalaispoliisin kanssa. Lue juttu täältä.

Lehdistöpäällikkö Vesa Häkkinen Finlandia-talossa: tähän asti kaikki on sujunut hyvin

Finlandiatalossa mediajärjestelyistä vastaava lehdistöpäällikkö Vesa Häkkinen sanoo, ettei ole vastaavan kokoista projektia organisoinut, mutta tähän asti kaikki on hänen mukaansa sujunut hyvin.

"Kun Suomi tarjoaa kahdelle presidentille mahdollisuuden käydä keskustelua, on se jo sinällään saavutus", Häkkinen sanoo.

Hän oli hyvillään myös siitä, että kokouksen aikana kansainväliselle medialle voidaan tarjota ripaus Suomea.

"Ihan näin kuuma ei sään tarvitsisi kuitenkaan olla", Heikkinen sanoo haastattelun päätteeksi.

Trump jakoi Presidentin kanslian twiitin

Presidentti Donald Trump jakoi eteenpäin Presidentin kanslian twiitin Sauli Niinistön ja Trumpin keskusteluista. "Oli kunnia vierailla aamulla. Kiitos!" Trump kommentoi.

Video: Poliisilla mittavat turvatoimet, räjähdekoira Nalli nuuski Mäntyniemessä

Huippukokouksen poikkeukselliset turvatoimet näkyvät eripuolilla Helsinkiä. Helsingin Sanomien toimittaja Tuomo Pietiläinen kertoo, että räjähdekoira Nalli nuuski aamupäivällä sähkökaappeja Mäntyniemen lähistöllä.

Nalli on vuoden vanha ja se oli toisen koiran ohella mukana kouluttautumassa. ”Mitään ei ole onneksi löytynyt”, koiran ohjaaja sanoi.

Paikalla oli Pietiläisen mukaan myös poliisin terroripommiryhmän ajoneuvoja.

”Poliisit siirsivät reitin varrella olleita polkupyöriä kauas metsään”, Pietiläinen kertoo.

HS:n lukijan mukaan räjähdekoirat tarkastivat sähkökaappeja myös Mannerheimintiellä.

Finlandiatalolla poliisit tutkivat median busseja ja muita autoja alhaalta päin taskulamppujen ja peilien avulla. Silminnäkijän havaintojen mukaan poliisit ovat tarkastaneet myös ulkomainostelineitä.

Presidentti Niinistö: Aamiaiskeskustelu Trumpin kanssa monipuolinen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö twiittasi lyhyesti hieman ennen yhtätoista loppuneesta aamiaiskeskustelusta Donald Trumpin kanssa. Niinistö kuvasi tapaamisen keskustelua monipuoliseksi ja tulevaa kokouspäivää mielenkiintoiseksi.

Näin helsinkiläiset valmistautuvat suurvaltajohtajien tapaamiseen

Kaupunkilaiset näyttivät maanantaiaamuna hyvin tietävän, että Helsingin liikenne saattaa ainakin autojen ja raitiovaunujen osalta pätkiä pahan kerran.

Ennen aamuyhdeksää keskustan kadut olivat silmiinpistävän tyhjät . Lue lisää Helsingin maanantain tapahtumista täältä.

HS:n kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen: "Ainoa, joka voi hävitä, on Trump"

Helsingin Sanomien ulkomaankirjeenvaihtaja Jussi Niemeläisen mukaan Putinilla ei ole mitään hävittävää tapaamisessaan Trumpin kanssa.

Niemeläisen mukaan Venäjällä on varauduttu siihen, ettei tapaamisessa ole odotettavissa erityisen merkittäviä tuloksia.

”He ovat korostaneet, että Yhdysvallat on halunnut tapahtuman”, Niemeläinen sanoo.

Venäjä ilmoitti jo ennen presidenttien tapaamista, ettei päivän teemoihin kuulu keskustelu Krimistä.  

”Tietenkin he ovat valmiita keskustelemaan siitä, omilla ehdoillaan”, Niemeläinen sanoo.

Niemeläisen mukaan Venäjä on halunnut pitää odotukset tapaamista kohtaan pieninä, jolloin pienetkin tulokset voivat näyttäytyä voittona.

Hänen mukaansa kokouksessa ei ole mitään sellaista, minkä Putin voisi hävitä.

”Ainoa, joka voi hävitä, on Trump.”

Presidentti Putinia odotetaan Helsinki-Vantaalla

Presidentinlinnan ja Esplanadin ympäristöä suljetaan parhaillaan ajoneuvoliikenteeltä

Trumpit tulevat yhdessä Presidentinlinnaan

Aiemmin kerrottiin, ettei Yhdysvaltain presidentin puolisolla Melania Trumpilla ole keskustelujen ulkopuolista omaa virallista ohjelmaa.

Rouva Trump tulee kuitenkin miehensä mukana Presidentinlinnaan, jossa Trump neuvottelee myöhemmin Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa iltapäivällä.

Uutiskanava CNN vieraili pommisuojassa katsomassa, miten Suomi valmistautuu "Venäjän uhkaan"

Amerikkalainen uutiskanava CNN on jo ennättänyt esitellä Helsingin maanalaisia väestönsuojia Hakaniemessä. CNN seuraili Suomi-ennakossaan ajatuksellisesti Wall Street Journalin vuoden takaista uutista, jonka mukaan Suomi varautuu Venäjän uhkaa vastaan kaivautumalla maan alle.

HS seuraa tässä jutussa, miten Helsinki näkyy huippukokouspäivän uutisoinnissa ja sosiaalisessa mediassa.

"Tämä on suuri päivä ja haluan ottaa siitä kaiken irti"

Esplanadin puistossa on odottavainen tunnelma.

Tuuli Paananen ja Pirjo Riitta Riittanen olivat jo odottamassa kauppatoria rajaavien aitojen edessä presidenttien saapumista.

"Tämä on suuri päivä ja haluan ottaa tästä kaiken irti", Riittanen sanoo.

Paanasesta on tärkeää, että presidentit neuvottelevat keskenään. Hän aikoo laittaa Facebookiin kuvan todisteeksi siitä, että oli paikalla.

Hideoki Mizuta ja Kae Mizuta saapuivat Helsinkiin eilen. Presidenttien saapuminen ei ollut syy lomamatkalle, mutta pariskunta päätti innoissaan jäädä seuraamaan tilannetta.

"Olemme todella innoissamme, että he ajavat meidän ohitsemme pian", Hideoki Mizuta sanoo.

Tukholman risteilyltä saapuneet Niko Peltola ja Elina Hannula pysähtyivät Esplanadin puistoon hengähtämään. Pariskunta oli joutunut kävelemään Katajanokan terminaalista kiertoteitä turvatoimien vuoksi.

"Saa nähdä ehdimmekö jäädä odottamaan presidenttejä, mutta hauskaa, kun Helsingissä on hulinaa", Peltola sanoo.

Poliisi: Bongaa seurueet Eduskuntatalon portailta ja Esplanadin puistosta käsin

Helsingin poliisin mukaan hyviä paikkoja seurata presidenttien seurueita ovat mahdollisesti Eduskuntatalon portaat ja Esplanadin puisto. Myös Tähtitornin mäki voi olla hyvä paikka bongata seurueiden liikkeet.

Eteläafrikkalainen Rosen pariskunta saapui Helsinkiin keskelle huippukokoustohinaa - "Ei tämä suomalaisille taida olla tuttua, että poliisi on joka kadunkulmassa"

Eteläafrikkalaiset Andrew ja Lizxel Rose saapuivat Helsinkiin kesälomareissulle sunnuntai-iltana. He tiesivät maanantain huippukokouksesta, mutta järjestelyt pääsivät hieman yllättämään.

"Olimme ajatelleet mennä Kauppatorille, mutta saimmekin juuri kuulla, ettei siellä ole tänään mitään", Andrew Rose kertoi.

Uusi suunnitelma on mennä Suomenlinnaan. Pariskunta oli jo ehtinyt katsoa internetistä, mistä lautta maanantaina poikkeuksellisesti lähtee.

Rosen pariskunta oli varannut majoituksen Mannerheimintien varrella sijaitsevasta hotelli Scandicista. Saapuessaan sunnuntai-iltana he näkivät, kuinka viereisen Crowne Plazan piha ja ympärys täyttyi poliisipartioista.

"Te suomalaiset ette ole tainneet tottua näkemään poliiseja joka kadunkulmassa", Andrew Rose sanoi.

Helsinki vaikutti Pietarissa, Tallinnassa ja Riikassa matkailleesta pariskunnasta kotoisalta. He ovat vuosi sitten muuttaneet Ruotsiin.

"Tämähän on melkein kuin kotona Malmössä. Lämpöön emme olleet varautuneet!"

Mustat autot odottavat Putinia Helsinki-Vantaalla

Venäjän presidentti Vladimir Putinia odottavat lentokentällä mustat autot. Presidenttia kuljettava lentokone laskeutuu Suomeen piakkoin.

Putin saapuneekin vasta seuraavalla koneella: laskeutunut kone kuljetti ilmeisesti avustajia

Helsinki-Vantaan lentokentälle aiemmin laskeutuneella Venäjän presidentillisellä koneella saattoivatkin saapua presidentti Putinin avustajat.

Helsinkiä lähestyy myös toinen Venäjän ilmavoimien kone, jonka kyydissä Putin saattaa olla.

Video: Ulkopoliittisen instituutin Teija Tiilikaisen mukaan Trumpia ja Putinia yhdistää EU-kriittisyys

Vapaavuori: ”Helsingin kannalta on olennaisempaa, että täällä on 2 000 ulkomaista toimittajaa kuin se, että nämä kaksi herraa ovat täällä”

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren mukaan presidenttien tapaaminen tuo kaupungille sellaista huomiota, jota ei muutoin olisi mahdollista saada.

”Helsingin kannalta on olennaisempaa, että täällä on 2 000 ulkomaista toimittajaa kuin se, että nämä kaksi herraa ovat täällä”, Vapaavuori sanoi.

Vapaavuori on tyytyväinen, kuinka ”kaunein mahdollinen, merellinen Helsinki on huomion keskipisteenä muutaman päivän”.

Vapaavuoren mukaan ei ole olemassa riskiä, että Helsingin maine kärsisi, vaikka Putinin ja Trumpin tapaaminen ei onnistuisikaan.

”Se, mitä itse tapaamisessa tapahtuu, on heidän asiansa.”

Vapaavuoren mukaan hän on saanut kuulla epäilyjä, joiden mukaan Helsinki olisi saanut vihiä tapaamisesta etukäteen, sillä tapaamiseen liittyvät järjestelyt ovat olleet niin sujuvat. Moni on ihmetellyt, miten kaikki on saatu järjestettyä vain kahdessa viikossa.

Vapaavuori totesi, ettei minkäänlaista vinkkiä tullut, vaan asiat on saatu järjestettyä pikaisellakin aikataululla viimeisen päälle hyvin.

”Me olemme aina olleet toimivia, ennakoitavia ja turvallisia. Näiden asioiden arvostus kasvaa nykymaailmassa”, Vapaavuori sanoo.

Poliisi havainnut luvattomia droneja lentokieltoalueella Helsingissä

Poliisi on havainnut tähän mennessä joitakin yksittäisiä tapauksia, joissa droneja on lennätetty luvattomasti lentokieltoalueella Helsingissä.

”Tapauksia on ollut kahdesta kolmeen lentorajoitusten voimaantulon jälkeen. Tekijöitä ei ole tavoitettu, mutta poliisi on havainnut tapaukset. Ne eivät aiheuttaneet vaaraa, eivätkä käynnistäneet suurempia operaatioita”, kertoo ylikomisario Sami Hätönen.

Hätösen mukaan lentokieltoa on noudatettu parista tapauksesta huolimatta "yllättävän hyvin".

"Toivottavasti kaikki sujuu tänäänkin yhtä hyvin kuin tähän asti", Hätönen sanoi maanantaina aamupäivällä.

Ilmailua on rajoitettu Helsingissä ja ympäröivällä alueella varhaisesta sunnuntaiaamusta tiistaihin aamuun asti. Rajoitukset koskevat sekä lentoliikennettä että miehittämätöntä ilmailua kuten droneja.

Rajoitukset eivät koske tiettyjä viranomaisia kuten poliisia ja pelastustoimea.

Presidentti Putinin kone on laskeutunut Helsinki-Vantaalle

Venäjän presidentti Vladimir Putinin lentokone on laskeutunut Helsinki-Vantaan lentokentälle. Kone rullaa parhaillaan kiitoradalla.

(Päivitys: Kone kuljettikin Putinin avustajia.)

Liikenteen poikkeusjärjestelyt näkyvät Mannerheimintiellä

Poliisi valvoo liikennettä monin paikoin Helsingissä. Esimerkiksi Mannerheimintie on jo ennen kello 11:tä hiljentynyt rajoitusten takia ja valo-ohjaus on paikoin hetkittäin pois käytöstä.

Seurasimme hetken liikenteen kulkua Mannerheimintien ja Runeberginkadun risteyksessä. Paikalla liikennettä ohjanneen poliisin mukaan katkoja aiheutuu erilaisten huippukokouksen liittyvien saattueiden vuoksi.

"Normaalit kokousjärjestelyt", poliisi totesi.

Kello 10.40 aikaan Mannerheimintietä etelän kulki useampikin poliisin oma ajoneuvo.

Trumpin saattue on aivan kohta takaisin Kalastajatorpalla

Trumpin autosaattue suuntaa Mäntyniemestä kohti Kalastajatorppaa. Meilahdessa sijaitseva Gert Skytten puisto on täynnä kuhinaa.

Autoletkan ensimmäinen ajoneuvo on jo näkyvissä.

”Tuolta ne tulee!”, huutaa puistossa hellehattu päässään juokseva lapsi.

Yleisö poistui Mäntyniemen ympäristöstä

Mäntyniemen ympäristössä on ihmisiä, jotka haluavat nähdä Trumpin autosaattueen.

Ihmiset lähtivät poistumaan alueelta Trumpin poistuttua takaisin kohti Kalastajatorppaa. Osa ihmisistä oli liikkeellä polkupyörillä, loput jalan.

Charly Salonius-Pasternak: ”Trump saattaa aiheuttaa paljon hallaa”

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternakin mukaan Trumpin ja Putinin tapaamiseen liittyy ilmeisiä riskejä.

Tapaaminen on kuitenkin tärkeä, sillä se on ainoa tapa pitää keskusteluyhteyttä yllä suurvaltajohtajien välillä.

”On hyvä ja tärkeää, että puhutaan. Se on ainoa tapa, miten demokratia toimii”, Salonius-Pasternak muistutti.

Pasternakin mukaan Suomi on luonnollinen tapaamispaikka, sillä maassa on aina pidetty keskusteluyhteyttä yllä muun muassa Venäjän kanssa. Siitä huolimatta naapurivaltaan ei suhtauduta sinisilmäisesti.

”Puhumme Venäjän kanssa, mutta varaudumme myös”, Salonius-Pasternak kuvaili.

Salonius-Pasternakin mukaan pelko siitä, että Trump ottaa Putinin tapaamisen liiankin sinisilmäisesti saattaa pitää paikkaansa. Salonius-Paternak uskoo Putinin varautuneen tapaamiseen hyvin.

”Jos Trump menee tapaamiseen takki auki, syntyy riski, että hän kuvittelee saavuttaneensa jotakin, vaikka todellisuudessa hänet on ajettu johonkin suuntaan, sillä hän ei ole varautunut tilanteeseen”, Pasternak kuvailee.

Hän muistuttaa Trumpilla olevan pakonomainen tarve saavuttaa jotakin merkityksellistä ja historiallista.

Salonius-Pasternakin mukaan tapaamisen riskit ovat enemmän miinuspuoleiset, kuin plusmerkkiset.

”Toivon olevani väärässä”, hän sanoi.

”Trump ei ole itsevaltias, mutta hän voi tehdä paljon hallaa.”

Trump poistui Mäntyniemestä

Presidentti Niinistön tapaaminen Trumpin kanssa on ohi. Aamupalatilaisuus päättyi kello 10:44, kun Trump poistui takaisin Kalastajatorpalle.

Autosaattua lähti juuri Mäntyniemestä. Melania ja Donald Trump poistuivat samassa autossa, ja Donald Trump vilkutti auton ikkunasta toimittajille lähtiessään.

Bongarit odottavat puistossa Trumpin saattuetta

Kalastajatorpan läheisyydessä olevassa Gert Skytten puistossa odotellaan jo Trumpin saattuetta, joka ajaa tästä kohta ohi. Poliisit eivät päästä katsojia tai mediaa lähemmäksi autotietä tai Kalastajatorppaa. Taivaalla jostain kauempaa kuuluu lähestyvän helikopterin ääni.

Puistossa puhelin kädessä saattuetta odottava Marjo Ruuti toivoo näkevänsä vilauksen autosaattueesta ja ehkä jopa itse Presidentistä.

”Hienoa, että näin arvovaltaisia vieraita on saatu Suomeen. Tämä on meille hyvää PR:ää”, sanoo Ruuti.

Mitä tekee Melania?

Melania Trumpilla ei tiettävästi ole virallista ohjelmaa huippukokouspäivänä Mäntyniemi-vierailun jälkeen. Mitä presidentin vaimo tekee loppupäivän?

Kun Trumpit lähtevät Mäntyniemestä, nähdään, jatkavatko he matkaa samalla autolla vai onko Melania Trumpilla eri suunnitelma.

Video: Trump kehui suhdettaan Suomeen ja presidentti Niinistöön

Video: Trumpit saapuvat Mäntyniemeen

Helle piinasi matkalaisia Rautatieasemalla

Tunnelma Helsingin Rautatieasemalla on odottava. Monet matkalaiset ovat odottaneet junaa hyvä tovin. Matkalaiset ovat varanneet normaalia enemmän aikaa matkaa varten.

”En tiedä onko tämä kenenkään vika”, Oulun junaa odottanut nainen sanoi.

Ouluun matkalla olevan junan pitäisi olla ajallaan, mutta ilmoitustaululla on useita kysymysmerkkejä, jotka kuvaavat kuinka epävarma päivän juna-aikataulu on.

”Poikkeustilanteen takia lähdimme tuntia liian aikaisin. Ei tämä sotke päivän aikatauluja, olemme menossa mökille ja se on aika vapaamuotoista liikkumista”, mökkimatkaa taittanut mies totesi.

Osa matkalaisista koki uupumusta helteen takia. Mökille matkalla ollut nainen kertoi helteen pyörryttävän.

”Täällä on paljon iäkkäitäkin ihmisiä. Pitäisi päästä istumaan”, matkalainen totesi.

Putinin kone laskeutuu Helsinkiin pian

Presidentti Putinin lentokone ei pysähtynyt Pietariin, vaan kaarsi kaupungin yltä kohti Helsinkiä.

Kone on parhaillaan itämeren yllä, alle puolen tunnin matkan päässä Helsingistä.

”Jos amerikkalaiset kysyvät, niin mikseivät suomalaiset”

Ulkoministeriö oli ennen aamiaistapaamista ohjeistanut toimittajia olemaan kysymättä presidenteiltä kysymyksiä Mäntyniemessä. Ulkoministeriön mukaan myös yhdysvaltalaistoimittajilta kysymykset oli kielletty. Yhdysvaltalaismedia kuitenkin esitti Trumpille kysymyksen, minkä jälkeen IS:n Rita Tainola seurasi perässä ja kysyi Trumpilta, miksi Suomi valikoitui kokouspaikaksi.

”Jos amerikkalaiset kysyvät, niin mikseivät suomalaiset”, Tainola kommentoi HS:lle myöhemmin.

Muita kysymyksiä ei ehditty esittää, koska toimittajien ja kuvaajien aika presidenttien parissa päättyi.

Teija Tiilikainen: Trumpia ja Putinia yhdistää halu korostaa suurvaltasuhteita

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikaisen mukaan Trump ja Putin haluavat nostaa esille suurvaltasuhteita ja korostaa niiden voimaa.

Tiilikaisen mukaan molemmat lähestyvät Euroopan unionia kriittisesti, mikä yhdistää presidenttejä.

”Putin pelkää vahvaa unionia ja haluaa pikemminkin hajottaa sitä. Siksi hän haluaa tukea voimia, jotka heiluttavat sitä”, Tiilikainen totesi.

Myös Trump pitää Euroopan unionia kilpailijana, erityisesti taloudellisesta näkökulmasta.

”Heidän yhteinen agendansa voikin olla suurvaltojen esille nostaminen, mikä on eurooppalaisesta näkökulmasta taakse jäänyttä aikaa”, Tiilikainen sanoi HS:n suorassa lähetyksessä.

Trump kehui Mäntyniemessä Naton vahvuutta, vaikka vielä viime viikolla haukkui muita jäsenmaita

Trump kehui sotilasliitto Naton olevan vahvempi kuin koskaan ja kiitteli vuolaasti presidentti Sauli Niinistön vieraanvaraisuutta. Vielä viime viikolla Trump haukkui Naton muita jäsenmaita ja vaati ärhäkästi niitä kasvattamaan puolustusmenojaan.

Lue yhteenveto Trumpin ja Niinistön ensikohtaamisesta täältä.

Putinin kone todennäköisesti matkalla

Presidentti Putinin virallista lentokonetta vastaava kone on noussut hiukan yli puoli tuntia sitten ilmaan Moskovasta.

Koneen määränpää on tällä hetkellä Pietari, jonne kone saapuu 10:30.

Presidentti Trumpin ja Putin tapaavat Helsingissä ennakkotietojen mukaan kello 13.00.

Presidenttiparit kuvattiin parvekkeella

Asiantuntija: Aamiaistapaaminen voi vaikuttaa Trumpin ajatteluun

Trumpit syövät parhaillaan aamiaista Mäntyniemessä presidentti Sauli Niinistön ja puoliso Jenni Haukion kanssa. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi etukäteen HS:lle, että kahdenvälisessä tapaamisessa Niinistöllä saattaa olla tilaisuus vaikuttaa Trumpin ajatteluun. Lue juttu täältä.

Jenni Haukion ja Melania Trumpin asuissa perhosteema

Rouva Jenni Haukio oli valinnut ylleen kesäisen, perhoskuvioisen kotelomekon. Vaaleansävyisessä asussa oli hihat ja asun pääväri oli vaaleansininen. Mekko ylettyi hieman polven yläpuolelle.

Melania Trump puolestaan oli pukeutunut aamupalatilaisuutta varten vaaleankeltaiseen takkimekkoon, jossa oli kultasolkinen vyö. Solki on perhosen muotoinen.

Presidenttien aamiaistapaaminen jatkuu

Presidentit jatkavat aamiaiskeskustelua, ulkoministeriö ohjeisti yhdysvaltalaiset journalistit ulos, suomalaiset journalistit kahvioon. Kuvaajat ja toimittajat näpyttelevät kännyköitä ja kameroita saadakseen materiaalia nopeasti eteenpäin toimituksiin.

Ennen IS:n kysymystä yhdysvaltalaistoimittaja ehti kysyä, mitä Trump aikoo sanoa Putinille. Trump ehti vastata kysymyksiin lyhyesti, minkä jälkeen toimittajat ohjattiin ulos salista.

Trump: "Suomi on mahtava maa"

IS:n toimittaja Rita Tainola kysyi, miksi Suomi valikoitui kokouspaikaksi. Trump vastasi:

”Suomi on mahtava maa. Meillä oli juuri hyvä kokous, jossa monet teistäkin olivat paikalla, Nato on nyt vahvempi kuin koskaan. Nato ei ole koskaan ollut vahvempi. Suomi on ollut hyvin vieraanvarainen.”

Sauli Niinistö: "Onnea tapaamiseen"

"Toivotamme teille onnea tapaamiseenne", Sauli Niinistö toivotti Trumpille.

Presidentit Trump ja Niinistö syövät yhdessä aamiaista ja juttelevat. Ulkoministeriö on ohjeistanut suomalaistoimittajat toiselle puolelle salia, yhdysvaltalaistoimittajat toiselle puolelle salia. Kysymysten esittäminen on kielletty. Presidentit juttelevat parhaillaan.

Presidentit jatkoivat aamupalalle

Presidenttiparit poistuivat aurinkoiselta parvekkeelta muutaman minuutin jälkeen. Sauli Niinistö ohjasi vieraat sisätiloihin, missä he jatkavat tapaamista aamupalan merkeissä.

New York Times: Venäjän sotilastiedustelu vaalivaikuttamisen ja hermomyrkyn takana

New York Timesin uutisen mukaan Venäjän sotilastiedustelu GRU on sekä USA:n presidentinvaaleihin vuonna 2016 kohdistuneen vaikuttamisoperaation että myös todennäköisesti Britanniaan tehtyjen hermomyrkkyiskujen takana.

Lehden mukaan brittitutkijat eivät kuitenkaan täysin sulkeneet pois mahdollisuutta, että novichok-hermomyrkyn käytön takana oli jokin toinen Venäjän valtion taho.

USA karkoitti yhteensä 60 venäläistä diplomaattia joita Yhdysvallat syytti vakoojiksi hermomyrkkyiskun takia. Britannian pääministeri Theresa May nosti asian esille myös Trumpin kanssa juuri ennen Helsingin huippukokousta.

Jenni Haukio esitteli Mäntyniemeä

Rouva Jenni Haukio esitteli Melania Trumpille Mäntyniemen tiluksia käsiliikkeillä. Rouvat juttelevat yhdessä ja Haukio johtaa puhetta. Melania Trump on selvästi hiljaisempi.

Video: Miksi Trump ihailee Putinia? Näin vastaa HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski

Niinistö nauratti Trumpia

Presidentit saapuivat puolisoineen Mäntyniemen parvekkeelle. Presidentti Sauli Niinistö jutteli Trumpin kanssa ja miehet jopa naureskelivat yhdessä.

Kuvaajien kamerat laulavat, toimittajat pysyvät hiljaa, mutta presidenttien puheita ei kuulu.

Poliisin mukaan turvallisuustilanne näyttää ”ihan hyvältä”

Helsingin poliisi kertoi maanantaina hieman ennen kello 9.30:tä, että kokoukseen liittyvät turvallisuusjärjestelyt etenevät suunnitelmien mukaan eikä mitään erityistä tai yllättävää ole tullut ilmi.

”Tilanne näyttää ihan hyvältä tällä hetkellä”, sanoo ylikomisario Pekka Höök.

”Poliisi tekee koko ajan tarkastuksia ja eristää alueita tarpeen mukaan. Kauppatorin alueella tulee olemaan suurin sulku pisimpään, mutta emme voi vielä antaa mitään tarkkoja aikoja niiden kestosta. Lyhyempiä sulkuja tulee, kun vierailuun liittyvät seurueet liikkuvat kaupungilla.”

Höökin tiedossa ei ole tapauksia, että ketään olisi otettu kiinni huippukokoukseen liittyen. Myöskään esimerkiksi lentokieltoalueen loukkauksia droneilla ei ollut ainakaan maanantaiaamuun tullut poliisin tietoon.

Poliisi on saanut ainakin 13 ilmoitusta mielenosoituksista maanantaille. Höök arvioi, että yksittäisiin mielenilmauksiin osallistuu joitakin kymmeniä tai satoja ihmisiä.

”Mielenosoituksia on pitkin päivää, mutta mitään erityistä ei ole niissäkään etukäteen odotettavissa. Mieltä osoitetaan molempien presidenttien puolesta ja heitä vastaan”, Höök sanoo.

Donald Trump ja Melania Trump tapasivat Sauli Niinistön

Presidentti Trump puolisoineen nousi ulos autosta ja suuntasi sisätiloihin. Sisällä odottivat presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Kättelyn jälkeen Donald Trump alkoi välittömästi jutustella Sauli Niinistön kanssa. Melania Trump ja Jenni Haukio seurasivat perästä.

Video: Trump "The Beastin" kyydissä matkalla Mäntyniemeen

HS:n video näyttää, kun Donald Trumpin virka-auto "The Beast" ajaa Mäntyniemeen:

Trump saapui Mäntyniemeen

Presidentti Trumpin autosaattue on saapunut Mäntyniemeen. Poliisisaattueen ensimmäiset autot kaarsivat juuri kohti tapaamispaikkaa. Perässä seurasivat presidentin The Beastiksi kutsuttu auto.

Presidentti Trumpin saattue on matkalla Mäntyniemeen

Saattue kulki juuri Ramsaynrannan ja Meilahdentien risteyksestä Munkkiniemessä. Saattui lähti liikkeelle hieman myöhässä.

Poliisi: Poikittaisliikenne katkeaa jopa tunneiksi

Poliisi kehottaa varaamaan runsaasti aikaa liikkumiseen maanantaina. Tuoreen twiitin mukaan poikittaisliikenne Helsingissä saattaa katketa jopa tunneiksi.

Melania Trumpilla ei tiettävästi omaa virallista ohjelmaa

Yhdysvaltain presidentin puoliso Melania Trump saapuu miehensä kanssa aamiaiselle Mäntyniemeen.

Sen jälkeen Melania Trumpilla ei tietojen mukaan ole keskustelujen ulkopuolista virallista ohjelmaa. Tämä on ollut Melania Trumpin oma toive.

Valmisteluissa esillä oli suomalaislähteiden mukaan erilaisia vaihtoehtoja eli suomalaiset tarjosivat erilaisia tutustumiskohteita.

Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettiläs kommentoi eilen Krimiä

John Huntsman, USA:n Moskovan-suurlähettiläs oli sunnuntaina haastateltavana Fox News Sunday -televisio-ohjelmassa.

Huntsman kommentoi, että on hyvin epätodennäköistä että Trump suostuisi tunnustamaan Krimin osaksi Venäjää. Huntsman ei kuitenkaan suostunut sanomaan, että se olisi täysin mahdotonta.

Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan 2014.

Ulkoministeriön edustaja kutsui toimittajat ulos, Trumpien odotetaan saapuvan pian Mäntyniemeen.

Esplanadin puistoa kavennetaan aidoilla

Kauppatori on jo täysin eristetty ja Esplanadin puistossa on turvavalmistelut käynnissä.

Jääkärit Santahaminasta kokoavat puistoon aitoja, joilla puistoa kavennetaan.

"Myöhemmin ohitse sitten vilahtavat lujaa vauhtia mustat autot, tilanne on nopeasti ohi eikä sieltä todennäköisesti mitään näe", puistoa valvova poliisi sanoo.

Yhdysvaltain presidenttiparia odotetaan Mäntyniemeen hetkenä minä hyvänsä. Jännitys tiivistyy. Suomen valtio tarjoaa Mäntyniemeen saapuneille journalisteille kahvia ja kolmioleipiä.

Junaliikenteen sähkövika korjattu, mutta junat pysähtelevät edelleen

Junaliikennettä häirinnyt sähkövika on saatu korjattua, mutta junaliikenteessä on häiriöitä vielä parin tunnin ajan.

HSL:n twiitin mukaan K-junat on toistaiseksi peruttu ja Helsinki-Pasila -väli on sumputtunut.

Trump twiittasi hetkeä ennen Mäntyniemeen saapumistaan: Välit Venäjän kanssa eivät koskaan ole olleet näin huonot

Trump jatkaa vielä twiittailuaan ennen kokousta. Hänen mukaansa välit Venäjän kanssa ovat huonommat kuin koskaan monta vuotta jatkuneen Yhdysvaltain typeryyden ja tyhmyyden takia.

Hän syyttää huonoista väleistä myös "peukaloitua noitavainoa", eli erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkintaa, joka selvittää presidentti Trumpin kampanjan mahdollisia yhteyksiä venäläisiin tahoihin.

Poliisi sulki Ramsaynrantatien - Presidentin saattue ajaa ohi näillä minuuteilla

Trumpien saattueen odotetaan ajavan Meilahdentien ja Ramsaynrannan risteyksestä näillä minuuteilla. Jännitys on käsin kosketeltavaa.

HS:n kirjeenvaihtaja Saarikoski: "Tapahtui mitä tahansa, Trump julistaa tänään jonkinlaisen voiton"

Washingtonin-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski arvioi parhaillaan HS:n suorassa lähetyksessä, että tapahtui mitä tahansa, Trump aikoo julistaa tänään jonkinlaisen voiton.

"Myöhemmin sitten selviää, mitä se tarkoittaa, mitä oikeasti sovittiin, ja mitä mieltä siitä ovat Putin, Niinistö tai Trumpin avustajat", Saarikoski sanoo.

Hän muistuttaa kesäkuisesta Trumpin ja Pohjois-Korean Kim Jong-unin tapaamiseen, jossa Trump julisti, että johtajat sopivat ydinaseettomuudesta. Myöhemmin kävi ilmi, että Pohjois-Korea ei ole keskeyttänyt ydinohjelmaansa sillä tavalla kuin Yhdysvallat olisi halunnut.

Mäntyniemessä on odottava tunnelma

Mäntyniemessä on odottava tunnelma. Taivaalta kuuluu helikopterin säksätys, Donald ja Melania Trump saapuvat salaisen palvelun turvaamana aikataulun mukaan noin 9.30. Mäntyniemessä Trumpit tapaavat Suomen presidenttiparin - Trump käy Niinistön kanssa aamiaiskeskustelun, presidenttien puolisot omansa. Ulkoministeriö ohjeisti toimittajia pidättäytymään livetwiittaamisesta presidenttien saapumisen aikaan turvallisuussyistä. Presidentin mukana Mäntyniemeen saapuu myös joukko yhdysvaltalaistoimittajia.

Tunnelma tiivistyy Mäntyniemessä

Trumpit lähtevät hetkenä minä hyvänsä

Jännitys tiivistyy Kalastajatorpan lähistöllä kun Trumpien oletettu lähtöaika lähestyy. Heidän on määrä olla aamupalalla Mäntyniemessä noin kello 9.40. Meilahdentie on suljettu Ramsaynrannan risteyksestä ja paikalla seuraavia ihmisiä kehotettiin siirtymään kauemmas tiestä. Aikaisesta ajankohdasta huolimatta paikalla on noin 20 henkilöä odottamassa saattuetta. Ihmiset ovat saapuneet paikalle pyörillä tai kävellen.

HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski suorassa lähetyksessä juuri nyt

HS:n suora lähetys on alkanut. Ensimmäisenä ennakkotunnelmat välittää kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski.

Mitä tapaamisesta voi seurata?

"On hyviä skenaarioita ja kauhuskenaarioita. Hyvä skenaario: Valtiopäämiehen tapaavat, tulevat toimeen, kukaan ei usko, että allekirjoitetaan suurta sopimusta. Kauhuskenaario on se, että Trump menee luvanneeksi jotain sellaista, mitä myöhemmin käytetään Yhdysvaltoja tai Eurooppaa vastaan", Saarikoski toteaa.

Russia Today: Putin uskoo tapaamisen mahdollistavan kriisiytyneiden välien korjaamisen

Presidentti Putinin puhemies Dimitri Peskov kertoi Russia Todayn tv-haastattelussa, että Kremlissä uskotaan tapaamisen auttavan Venäjää ja USA:ta pääsemään yli maiden suhdetta varjostavista kriiseistä.

Peskov myös kommentoi, että hänen mielestään Trumpin kommentti jossa tämä kuvaili Putinia kilpailijakseen oli positiivinen.

"Kilpailun avulla maailma kehittyy", Peskov sanoi.

Autoja hinataan pois huippukokouksen tieltä

Helsingin huippukokouksen aiheuttamien poikkeusjärjestelyiden takia tietyiltä alueilta kaupungissa on poistettu ajoneuvoja pysäyttämiskieltoalueiksi muuttuneilta alueilta.

Helsingin poliisi ohjeisti asiasta Twitterissä.

Poliisit ohjaavat aamuruuhkaa Aleksanterinkadulla

Senaatintorilta kauppatorille päin joka kulmassa on poliiseja ohjaamassa ruuhkautuvaa aamuliikennettä.

Turistit ja työmatkailijat ohjataan kulkemaan Katajanokalle tai keskustaan Aleksanterinkatua pitkin.

Autoilta suljetaan Presidentinlinnan ja Kauppatorin tuntumassa oleva alue. Se ulottuu Mannerheimintieltä kummallekin Esplanadille sekä Etelärantaan ja Katajokanlaiturille. Eristäminen on ehdottoman tiukkaa.

Trump jatkaa twiittailuaan: Syyttää Obamaa Venäjän vaalivaikuttamisesta

Trump jatkaa aamun twiittailuaan kaatamalla syyn Venäjän vaalivaikuttamisesta presidentti Obaman niskaan. Trump väittää, että Obama ei tehnyt mitään, koska uskoi Clintonin voittavan.

Tosiasiassa Obaman hallinto toimi kyllä Venäjää vastaan kampanjan aikana ja asetti uusia pakotteita pian vaalien jälkeen.

Presidentti Trump on usein sanonut, että uskoo Putinia, kun tämä väittää, että Venäjä ei sekaantunut vaaleihin. Helsingin kokouksen alla Trump on kuitenkin sanonut, että aikoo haastaa Putinia aiheesta.

Poliisi varautuu mielenosoituksiin myös maanantaina

Helsingin poliisi kertoi maanantaiaamuna Twitterissä saaneensa maanantaiksi 13 ilmoitusta suunnitelluista mielenosoituksista. Poliisin arvion mukaan niihin osallistuvien ihmisten määrät vaihtelevat "muutamista ihmisistä muutamiin kymmeniin".

Washington Postin toimittaja ihastui Helsinkiin

"En pääse yli siitä, miten mahtavaa täällä on", Washington Postin Valkoisen talon kirjeenvaihtaja Seung Min Kim twiittaa. Hän ihastelee etenkin pääkaupunkimme kesäistä valoisuutta.

Kalastajatorpan lähelle tulossa "täydellinen liikenneblokki"

Poliisi kehotti Kalastajatorpan lähettyvillä olevaa mediaa siirtymään kauemmas. Poliisi kertoi, että alueelle on tulossa "täydellinen liikenneblokki" jossain vaiheessa päivää. Hotellille johtavat tiet on suljettu ja teitä suljetaan sitä mukaa kun presidentin saattue etenee. Aikatauluja he eivät kommentoineet. Trumpien on määrä olla aamupalalla Mäntyniemessä noin kello 9.40.

Saunalahdentien ja Ramsaynrannan risteykseen alkaa kerääntyä tavallisia ihmisiä toimittajien lisäksi. Poliisi kuitenkin kertoi, että risteyksessä ei saa olla. Mediaa kehotetaan poistumaan reitin välittömästä läheisyydestä.

Edessä hikinen päivä

Helsinkiin on huippukokouspäiväksi luvattu jopa 32 asteen helteitä. Jo sunnuntaina esimerkiksi Kumpulan mittauspisteellä mitattiin Ilmatieteenlaitoksen mukaan 30,1 astetta. Maanantaiaamuna kello 8.30 mennessä lämpötila tavoitteli jo 25 astetta, ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta.

Helteisten lukemien odotetaan Ilmatieteenlaitoksen mukaan jatkuvan jopa yön yli. Kaupunkiin on annettu varoitus erittäin tukalasta helteestä.

Lue HS:n juttu aiheesta.

Kuluneen kesän jopa poikkeuksellisen pitkä lämmin jakso näyttää siis nousseen huippuunsa juuri nyt, kun Helsinki ja Suomi ovat koko kansainvälisen median huomion keskellä.

Suomalainen kyberprofessori Jarno Limnéll twiittasi sunnuntai-iltana puhuneensa suomalaisittain poikkeuksellisen lämpimästä säästä tapaamiensa kansainvälisen median edustajien kanssa.

Kauppatorilla ei käydä kauppaa

Trump kertoo saaneensa lukuisia puheluita Nato-maiden johtajilta

Trump twiittaa, että useat Nato-johtat ovat soittaneet hänelle ja kiittäneet häntä siitä, että Trump toi heidät yhteen ja auttoi heitä keskittymään Naton budjettiin. Trump myös syytti mediaa kokouksen epätarkasta uutisoimisesta.

Lue HS:n uutinen Nato-huippukokouksesta tästä.

Toimittajajoukko perillä Mäntyniemessä. Nyt odotellaan presidenttejä, joiden pitäisi näyttäytyä noin tunnin kuluttua.

Hillary Clinton ottaa kantaa Trumpin ja Putinin tapaamiseen Twitterissä

Entinen USA:n ulkoministeri ja Trumpin kilpakumppani kommentoi Trumpin ja Putinin kokousta Twitterissä ivalliseen sävyyn. Twiitissään Clinton kyseenalaistaa, tietääkö Trump, minkä joukkueen riveissä tämä pelaa tavatessaan Putinin.

Trumpin auto Amerikka-fanin tähtäimessä

Paikalle Kalastajatorpalle on saapunut Amerikka-faniksi itseään tituuleeraava Kirsti Pienmaa. Hän pyöräili aamulla Haagasta Kalastajatorpalle tähtäimessään bongata presidentin auto "peto".

"Trump on hauska tyyppi, monesti olen nauranut hänen jutuilleen. Nyt tavoitteena on saada presidentin saattue kuvattua niin saan kuvan sosiaaliseen mediaan", Pienmaa kertoo.

Päivän aikana hän aikoo mennä Helsingin keskustaan seuraamaan tunnelmia päivän ajalta. Illalla suunnitelmissa on palata Kalastajatorpalle ja bongata Trumpin saattue vielä kerran.

"Amerikassa viehättää yksinkertaisesti se, että se on niin kuuluisa maa", Pienmaa summaa.

Täysi kaaos uhkaa Helsingin joukkoliikennettä, junat eivät kulje

HSL:n mukaan kaikki Helsingistä lähtevät junat on peruttu. Koko junaliikenne on pysähdyksissä sähkövian vuoksi arviolta noin puolen tunnin ajan. Lue lisää täältä.

Fox News aloitti livelähetyksen Presidentinlinnan luota

Yhdysvaltalainen tv-kanava Fox News on aloittanut livelähetyksen Presidentinlinnan edustalta.

Trumpin kansliapäällikkö ei odota innolla huipputapaamista

Trumpin delegaation mukana matkustava BBC:n Valkoisen talon kirjeenvaihtaja Tara McKelvey jakoi eilen presidentin kansliapäällikkö John Kellyn kanssa käymänsä keskustelun.

McKelvey kysyi Kellyltä, odottaako tämä innolla huippukokousta. "En", Kelly vastasi.

"Oletko hermostunut", McKelvey kysyi myös ja sai jälleen vastaukseksi "ei".

Toimittajat matkalla kohti Mäntyniemeä

Toimittajia kuljettava bussi lähti liikkeelle kohti Mäntyniemeä. Moottoripyöräpoliisit saattavat bussia, joka huristelee tyhjää Mannerheimintietä liikennevaloista välittämättä, poliisin luvalla.

Poliisien toiminta kerää kiitosta

Helsingin poliisi on tiedottanut aktiivisesti huippukokouksen järjestelyistä suomen ja ruotsin lisäksi myös englanniksi ja venäjäksi. Myös poliisien ystävällinen ote on herättänyt huomiota. Uusiseelantilainen toimittaja kehuu Twitterissä poliiseja "ystävällisemmiksi ja hauskemmiksi kuin Britanniassa":

Huippukokouspäivän ohjelma alkaa aamupalalla Mäntyniemessä ja vaikuttaa Helsingin liikennejärjestelyihin iltaan asti

Tähän väliin jälleen kertaus päivän aikataulusta:

9.40 Donald Trump ja hänen puolisonsa Melania Trump tapaavat Mäntyniemessä tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion.

10.45 Trumpit palaavat takaisin Kalastajatorpalle.

Vladimir Putinin saapuu aamupäivän aikana. Tarkkaa ajankohtaa ei ole vahvistettu.

12.40 Trumpit lähtevät Kalastajatorpalta kohti Presidentinlinnaa.

13. 00 Trumpit saapuvat Presidentinlinnalle.

Trumpien saattueen matkanteon uskotaan vaikuttavan Helsingin keskustan liikennejärjestelyihin. Suurimpiin häiriöihin kannattaa varautua kello 11.30-20.00.

Lue HS:n uutinen aiheesta.

13.20 Putinin ja Trumpin kahdenvälinen keskustelu. Niinistö tapaa Putinin ennen Trumpia.T

14.50 Trumpin ja Putinin tapaaminen jatkuu laajemmalla kokoonpanolla työlounaalla Peilisalissa.

16.50 Trump ja Putin pitävät yhteisen tiedotustilaisuuden valtiosalissa.

Sauli Niinistön lehdistötilaisuus on illalla.

Kalastajatorpalle saapuu poliiseja

Kalastajatorpantielle alkaa saapua lisää poliisiautoja. Ohitse ajaa myös numeroituja mustia autoja, joita on aikasemmin nähty esimerkiksi hotelli St. Georgen edessä. Poliisi alkaa eristää Saunalahdentien ja Kalastajatorpantien risteystä. Paikalla on vipinää.

Puhuvatko Trump ja Niinistö EU:sta?

Toimittajia kuljettava bussi tönöttää vielä Finlandia-talon edessä, kuski odottaa lähtökäskyä kohti Mäntyniemeä. Bussin ympärillä pyörii poliiseja, sotilaita ja ulkoministeriön väkeä.

Twiittien perusteella presidentti Trump on jo herännyt Kalastajatorpalla, josta hän siirtynee pian seurueineen kohti Mäntyniemeä.

Trump saapui Helsinkiin Skotlannista, jossa hän vietti pari päivää golfaten. Skotlannissa Trump antoi CBS:lle haastattelun, jossa kertoi suhtautuvansa neuvotteluihin Putinin kanssa ”matalin odotuksin”.

Lisäksi Trump listasi haastattelussa taloudellisia vihollisiaan, joiksi hän katsoi Euroopan unionin, Kiinan ja Venäjän. Trump kuitenkin sanoi, että ei pidä EU:ta, Kiinaa tai Venäjää ”pahoina”.

Pian Trump tapaa aamiaisella Suomen presidentin Sauli Niinistön, joka on puolustanut vahvasti EU:ta. Puhuvatko presidentit kenties EU:sta? Sen saamme toivottavasti tänään tietää.

Trump hyökkäsi eilen twiiteissään mediaa kohti

Trump twiittasi eilisiltana lentäessään Suomea kohti, että suurin osa mediasta on kansan vihollisia. Hän myös väitti, että vaikka hän saisi Moskovan korvaukseksi Venäjän tekemistä vääryyksistä, media kysyisi, miksei hän saanut myös Pietaria.

"Luulen, että kukaan helsinkiläinen ei haluaisi työskennellä tänään keskustassa"

Hakaniemessä tunnelma on vielä aamulla rauhallinen. Bussit ja raitiovaunut näyttävät kulkevan ajallaan ja ihmiset ovat matkalla töihin.

Tilanne voi muuttua nopeasti, ja poliisin mukaan häiriöt joukkoliikenteessä ovat tänään mittavat.

"Ei ole unelmien työpäivä. Luulen, että kukaan helsinkiläinen ei haluaisi työskennellä tänään keskustassa", sanoo Helsingin turistioppaana työskentelevä Ritva Hujanen.

Joukkoliikenne joudutaan ajoittain keskeyttämään kokonaan keskustassa.

"Poikkeusreitit alkavat osittain jo nyt aamulla. Täytyy olla tarkkana, että ei vahingossa aja normaalia reittiä", sanoo Helsingin kaupungin liikenteen raitiovaununkuljettaja Kalle Karppinen.

Kalastajatorpan lähistöllä päivä vilkastuu

Saunalahdentiellä Munkkiniemessä alkaa vilkastua, kun kaunis kesäpäivä sarastaa.

Aikaisemmin Kalastajatorpantiellä oli vain yksi poliisiauto eristämässä aluetta, jossa Donald ja Melania Trump yöpyivät, mutta nyt paikalla on kolme poliisiautoa. Paikalla ei ole kuitenkaan vielä hirveän paljon ihmisiä seuraamassa tapahtumia. Ohimenevät lenkkeilijät pysähtyvät välillä napsimaan kuvia.

Trump on herännyt ja uudelleentwiitannut kuvan suomalaisyleisöstä

Presidentti Trump uudelleentwiittasi juuri assistenttinsa kuvan suomalaisesta väkijoukosta, joka seisoi huoltoaseman vieressä katsomassa presidentin autosaattueen etenemistä viime iltana. Samalla Trump uudelleentwiittasi ulkoministeri Pompeon kuvan jossa tämä tulee ulos Air Force Onesta Helsinki-Vantaalla.

Putinin tarkkaa saapumisaikaa ei vielä tiedetä

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole vielä saapunut Suomeen.

Alustavien tietojen mukaan presidentit tapaavat kello 13.00.

Putin on isännöinyt vielä eilen jalkapallon maailmanmestaruuskisojen finaalia.

Viimeisin näköhavainto presidentistä on tiedotustilaisuudessa kymmeneltä illalla Suomen aikaa.

Bussi on valmiina lähtöön kohti Mäntyniemeä, jossa presidentit puolisoineen ovat median kuvattavissa. Helsinkiin on saapunut suuri määrä kansainvälistä mediaa, noin 1500 toimittajaa yli 60 maasta. Tähän bussiin kapuaa juuri alle 20 toimittajan joukko.

Tynnyriprotesti keskustassa

Kalastajatorpalla odottava tunnelma

Kalastajatorpalle johtavat tiet on suljettu. Paikalla on poliiseja ja sotilaspoliiseja partioimassa. Saunalahdentien ja Kalastajatorpantien risteykseen on tulossa pysäköintikielto. Hotellille päästäkseen on mentävä turvatarkastuksen läpi. Munkkiniemen ympäristö on hiljainen, paikalla on vain kourallinen toimittajia. Trumpien on tarkoitus lähteä kohti Mäntyniemeä hieman ennen aamukymmentä.

Mäntyniemeen lähteville toimittajille perusteellinen turvatarkastus

Ulkoministeriö on järjestänyt toimittajille bussikuljetuksen Finlandia-talon pressikeskuksesta Mäntyniemeen. Joukko toimittajia odottelee täällä parhaillaan bussikyydin saapumista. Ennen kyytiä toimittajia odottaa perusteellinen turvatarkastus.

Yhdysvaltalaismediat uutisoivat paineen kasvavan Trumpia kohtaan

Yhdysvaltalaisten tiedotusvälineiden uutisointi ja analyysit ovat yön aikana pitkälti koskeneet sitä, millaista painetta olla kova Putinia kohtaan Trump kokee paitsi sisäpoliittisesti, myös liittolaistensa suunnasta.

Jopa presidenttiä yleensä lähes varakuksetta tukeva Fox news otsikoi ennakkojuttunsa "Tough enough?" eli Tarpeeksi kova?

Finlandia-talossa televisio lähettää CNN:n suoraa lähetystä, jossa kerrotaan, että Trump aikoo nostaa Venäjän vaalivaikuttamisen esille tapaamisessaan Putinin kanssa. Käykö näin, sen saamme ehkä tämän päivän aikana tietää.

Trumpin delegaatio ihaili Helsingin keskiyön auringonlaskua

Helteisen Helsingin ilta-aurinko kiinnitti Donald Trumpin delegaation huomion. Esimerkiksi Trumpin tiedottaja Sarah Sanders sekä ulkoministeri Mike Pompeo twiittasivat eilen kuvia keskiyön auringonlaskusta:

Yhdysvaltalaismedia kertoi yöllä Trumpin raivonneen Putinille puhelimessa keväällä Venäjän propagandasta

Verkkomedia Axios uutisoi yöllä uusia tietoja puhelusta, jossa Trump vastoin avustajiensa neuvoja onnitteli Putinia tämän voitettua vaalit.

Axioksen lähteiden mukaan Trump myös raivosi puhelun aikana Putinille tämän vaalien alla käyttämästä videosta, jossa näytettiin venäläisten ydinaseiden iskevän Floridaan.

Floridassa sijaitsee myös Trumpin "Winter White house" Mar-a-Lago jossa Trump viettää suuren osan aikaansa.

Täältä Finlandia-talolta lähdemme pian kohti Mäntyniemeä, jossa presidentti Sauli Niinistö tapaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin aamiaisen merkeissä.

Presidentit nauttivat aamiaisen Niinistön virka-asunnolla puoli kymmenen jälkeen. Hieman ennen aamiaista presidentit asettuvat median kuvattavaksi Mäntyniemessä. Ennakkosuunnitelmien perusteella paikalla ovat myös presidenttien puolisot Jenni Haukio ja Melania Trump.

Finlandia-talon lehdistökeskus on vielä hiljainen

Hyvää huomenta ja tervetuloa HS:n huippukokouspäivän seurantaan minunkin puolestani!

Tätä tekstiä kirjoitan minä, HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja, Jussi Sippola. Olen juuri saapunut Finlandia-talon pressikeskukseen, jossa näyttää tällä hetkellä tältä:

Ihmisoikeusjärjestö protestoi yöllä heijastamalla viestin Korkeimman oikeuden seinustalle

Yhdysvaltalainen Human Rights Campaign -järjestö heijasti yöllä Korkeimman oikeuden seinään viestin kahdelle tapaavalle johtajalle. Viestissä luki muun muuassa "The whole world is watching", koko maailma katselee.

Viestissä peräänkuulutettiin huomiota erityisesti Tšetšeniaa kohtaan. Human Rights Campaign ajaa seksuaalivähemmistöjen ongelmia, jotka ovat Tšetšeniassa vielä huonommassa jamassa kuin muualla Venäjällä.

Human Rights Campaign laittoi projektiosta videon nähtäväksi Facebook-sivuilleen.

Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa

Kun myrkytystä pelkäävä Vladimir Putin lähtee ulkomaille, mukana tulevat usein omat maistajat. Donald Trumpin turvallisuuden varmistaminen maksaa kymmeniä miljoonia. Lue tästä HS:n juttu valtiojohtajien mittavista turvatoimista.

Päivä alkaa Trumpin ja Niinistön aamiaisella Mäntyniemessä

Alkuun pieni kertaus siitä, mitä päivän aikatauluista tässä vaiheessa tiedetään:

Donald Trump tapaa heti aamulla tasavallan presidentti Sauli Niinistön. He syövät aamupalaa Mäntyniemessä kello 9.40

Kello 10.45 Trumpit saapuvat takaisin Kalastajatorpalle, josta he lähtevät kohti Presidentinlinnaa kello 12.40. Presidentti Trump puolisoineen saapuu Presidentinlinnalle kello 13.

Vladimir Putinia kuljettavan lentokoneen uskotaan laskeutuvan Helsinki-Vantaalle aamupäivän aikana, mutta tarkka aikataulu ei ole tiedossa. Niinistöllä on joka tapauksessa kahdenvälinen tapaaminen ensin Putinin kanssa. Niinistön ja Trumpin tapaaminen on vasta tämän jälkeen.

Niinistön tapaamisten jälkeen Putinin ja Trumpin kahdenvälinen keskustelu käydään kello 13.20. Tapaaminen jatkuu laajemmalla kokoonpanolla työlounaalla Peilisalissa kello 14.50.

Keskusteluiden jälkeen Trump ja Putin pitävät yhteisen tiedotustilaisuuden valtiosalissa kello 16.50.

Sauli Niinistö pitää oman lehdistötilaisuutensa illalla.

Huippukokouspäivä alkaa, HS seuraa hetki hetkeltä

Huomenta! Huippukokouspäivä on alkanut. HS:n toimittajat seuraavat sen kaikkia käänteitä hetki hetkeltä.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kalasatamaan rakennettiin ihana katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – Ongelma on, että kukaan ei tiedä miten sitä pitäisi käyttää

  2. 2

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  3. 3

   Parantaako nuuska urheilusuoritusta? Voiko nuuskalla kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 yleistä nuuskaa koskevaa väitettä

  4. 4

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin taksiyrittäjillä on tiukan pohdinnan paikka – Kovasen taksiyhtiön napannut ruotsalainen Cabonline haluaa ostaa myös Taksi Helsingin

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Historioitsija vertaa sosiaalisen median hysteriaa 1600-luvun noitavainoihin – ”Huhut leviävät nyt samalla tavalla kuin silloin”, sanoo Mirkka Lappalainen

  8. 8

   Krp pohtii korkeiden upseereiden jääviysepäilyjä – mistä on kyse?

  9. 9

   Kimi Räikkönen ajoi Suomen juhlavoiton – ”Olen varmaan onnellisin ihminen tällä varikolla”

  10. 10

   ”Tuntuu harmilliselta, että oppilaat joutuvat kärsimään” – Viisi erilaista ihmistä kertoo, mitä he alkuviikon lakosta ajattelevat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  2. 2

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  3. 3

   Minä olen juuri se koodari, joka pudotetaan viimeisellä rekrykierroksella, kun palkasta yritetään neuvotella

  4. 4

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  5. 5

   Yllättävä tulos HS:n asumismenovertailussa: Kerrostalossa asuminen maksaa vuodessa lähes 1 400 euroa omakotitaloasumista enemmän

  6. 6

   Lähihoitajakouluun tuupataan ihmisiä, joita ei uskaltaisi lähettää työharjoitteluun – Opetusministeri Grahn-Laasonen aikoo palauttaa ammattikoulujen soveltuvuustestit jo tällä hallituskaudella

  7. 7

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  8. 8

   Mies yllätti murtautujat koti­pihaltaan kantamasta tavaroita – Nuoret miehet pahoin­pitelivät hänet sairaala­kuntoon

  9. 9

   Miksi ay-liike voi Suomessa uhmata vaaleilla valittuja päättäjiä? Selitys löytyy vuosikymmenten takaa

  10. 10

   Kalus