Ulkomaat |HS seuraa

Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

Runsaasti kuvia ja videoita sisältävän seurannan latautuminen voi kestää hieman tavallista kauemmin HS:n mobiilisovelluksessa.

Niinistö painotti Trumpille Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteen tärkeyttä

Mitä huippukokouksesta jäi käteen?

HS:n huippukokouksen hetki hetkeltä -seuranta päättyy tähän. Putinin ja Trumpin tapaamisen analysointi ja uusien käänteiden uutisointi jatkuu HS.fi:ssä.

Mitä huippukokouspäivästä jäi käteen?

Trump ja Putin esiintyivät vakavina maanantain tiedotustilaisuudessa. Mitään suurta tai konkreettista tiedotustilaisuudessa ei ilmoitettu, mutta presidentit vakuuttivat tapaavansa uudestaan. Kasvokkainen keskusteluyhteys on avattu.

Tiedotustilaisuuden perusteella presidentit puhuivat etenkin ydinaserajoituksista ja Venäjän väitetystä vaalivaikuttamisesta. Molemmat presidentit kiistivät Venäjän sekaantumisen vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Trumpin myötämielinen suhtautuminen Putiniin tyrmistytti asiantuntijat. Hänen esiintymistään tiedotustilaisuudessa kuvattiin esimerkiksi "nöyryyttäväksi".

Helsingille huippukokous oli julkisuusvoitto. Huippukokouksen järjestelyt sekä median huomaavainen vastaanotto keräsivät kiitosta ympäri maailmaa.

Lue tästä HS:n yhteenveto huippukokouksen annista.

Putin on poistunut Suomesta

Venäjän presidentti Vladimir Putin on poistunut Suomesta ja liikenne palautuu normaaliksi, twiittaa Helsingin poliisi.

Republikaanisenaattori: Helsingin huippukokous oli järkyttävä virhe

Republikaanisenaattori John McCain julkaisi hetki sitten tiedotteen, jossa hän kutsuu Trumpin ja Putinin lehdistötilaisuutta yhdeksi historian häpeällisimmistä Yhdysvaltojen presidentin esiintymisistä.

"On vielä vaikea arvioida sitä vahinkoa, jonka presidentti Trumpin naiivius, itsekeskeisyys, epäaito samanarvoisuus ja myötämielinen suhtautuminen itsevaltiaisiin saa aikaan. Mutta selvää on, että Helsingin huippukokous oli järkyttävä virhe", McCain kirjoittaa tiedotteessaan.

McCainin ja presidentti Trumpin suhde on ollut varsin myrskyisä viime vuodet. Esivaalien aikaan, kesällä 2015 Trump vähätteli McCainia sanomalla, että tämä ei ole sotasankari. Myöhemmin Trump kuitenkin pehmensi sanomisiaan.

Kuvakooste näyttää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

Huippukokous toi maanantainakin Helsinkiin useita mielenosoituksia. Katukuvasta erottuivat etenkin raskaana oleviksi Trumpeiksi pukeutuneet mielenosoittajat, jotka vastustivat Yhdysvalloissa sukupuolineuvonnan kieltävää gag rule -määräystä. Määräys esimerkiksi estää kansalaisjärjestöjen terveydenhoitohenkilökuntaa mainitsemasta abortti-sanaa potilailleen.

HS:n kuvakooste kokosi näyttävimmät kuvat maanantain mielenosoituksista, näet sen täältä.

Niinistö yritti vakuuttaa Trumpin Yhdysvaltain ja Euroopan välien tärkeydestä

Niinistö käytti tänään tilaisuuden hyväkseen ja pyrki vakuuttamaan perinteisiä eurooppalaisia liittolaisiaan rajusti kritisoineen Trumpin siitä, että myös Yhdysvallat hyötyy liittolaissuhteistaan.

Tavatessaan aamulla Trumpin Niinistö pyrki muistuttamaan Trumpia siitä, mikä merkitys EU:lla on myös Yhdysvalloille.

”Viittasin siihen hyvin pitkään ja syvään suhteeseen, josta minusta on ollut molemmille hyödyllinen”, Niinistö sanoi huippukokouspäivän päätteeksi pitämässään tiedotustilaisuudessa. Lue lisää täältä.

Tutkija piti maanantaista tiedotustilaisuutta hätkähdyttävänä

Hätkähdyttävää ja epätavallista.

Niillä sanoilla European Policy Centre -ajatushautomon vanhempi tutkija Paul Ivan kuvaili Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuutta heti tilaisuuden päätyttyä.

Ivan piti erityisen hätkähdyttävänä sitä, miten pitkälle Trump meni myötäillessään Putinia, kun Trump ilmoitti uskovansa ennemmin venäläisiä kuin oman maansa tutkijoita siinä, että venäläiset eivät olisi sekaantuneet Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Lue haastattelu täältä.

Samaan aikaan toisaalla

Kun Niinistö isännöi Trumpia ja Putinia, Juha Sipilä vieraili asuntomessuilla – miksi pääministeri oli sivussa huippukokouksesta? Lue HS:n juttu täältä.

HS:n Mikko Paakkasen kommentti: Pallo jäi Putinille, ja nyt edetään pitkälti Venäjän presidentin ehdoilla

Putinin ja Trumpin tapaamisen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa pallo oli selkeästi Putinilla. Trump näytti monessa kohtaa myötäilevän häntä.

Vaikutelmaa kokeneen valtiomiehen ja tulokkaan kohtaamisesta vahvisti episodi, jossa Putin antoi Trumpille tiedotustilaisuuden lopulla jalkapallon, kirjoittaa HS:n Mikko Paakkanen. Lue kommentti täältä.

Video: Air Force One poistuu Helsinki-Vantaalta

Air Force One nousi ilmaan, Trumpit ovat poistuneet Suomesta

Donald ja Melania Trumpia kuljettava lentokone nousi juuri ilmaan Helsinki-Vantaalta.

Saska Saarikosken kommentti: Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla

Koko maailman katsoessa Yhdysvaltain presidentti ilmoitti, että hän luottaa Venäjän presidenttiin enemmän kuin CIA:han, FBI:hin ja muihin omiin turvallisuuselimiinsä, kirjoittaa HS:n toimittaja Saska Saarikoski. Lue kommentti täältä.

Niinistö painotti Trumpille Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteen tärkeyttä

Presidentti Niinistön tiedotustilaisuudesa kävi selvästi ilmi, kuinka tärkeä Yhdysvallat on Euroopan turvallisuusratkaisuille. Useampikin toimittaja kysyi Trumpin kanssa käydyn keskustelun tärkeimmästä annista. Vastauksissa korostui transatlanttinen suhde, toisin sanoen Euroopan ja Yhdysvaltojen välit.

Niinistö kertoi puhuneensa Trumpille siitä, kuinka tärkeänä monessa eurooppalaisessa maassa pidetään Yhdysvaltojen osallistumista sotaharjoituksiin mm. Baltiassa.

"Kyllä meillä aamulla oli esillä Yhdysvaltojen ja oikeastaan Natonkin rooli näissä harjoituksissa. Toin hyvin selkeästi esille nämä eurooppalaiset huolet."

Niinistön tiedotustilaisuus päättyi: Huoliani mustasta hiilestä kuunneltiin, presidentti sanoi

Niinistön tiedotustilaisuus on päättynyt.

Entä luvattiinko mustan hiilen suhteen mitään konkreettista?

Niinistö: Kysyin Trumpilta, voisiko hän tukea arktista neuvostoa edistämään tätä asiaa. Ymmärsin, että hän on hyvin valmistautunut tähän.

Konkreettisen tuen antaminen olisi ollut mahdotonta, koska arktinen neuvosto ei ollut läsnä, Niinistö vastasi naurahtaen toimittajan jatkokysymykseen.

Kysymys: Kuinka sait positiivisen vastaanoton huolille mustasta hiilestä, vaikka Trump on tunnettu hiilivoiman kannattaja?

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Trump hyväksyi sen, mitä olen selittänyt hänelle. Trump sanoi minulle jo vuosi sitten, että ympäristöargumenttini on paras, jonka hän on koskaan kuullut, ja että hän pitää kysymystä tärkeänä, Niinistö vastaa.

Viimeisten vuosien aikana olemme melkein kaikki ajatelleet, että dialogi on tärkeää. Se alkaa nyt, ja toivottavasti se jatkuu. Toivottavasti myös keskustelu asevalvonnasta menee eteenpäin, Niinistö sanoo.

Niinistö kommentoi spekulaatioita siitä, että Trump olisi luvannut Putinille jotain liittyen Naton sotaharjoituksiin: Kuten aikaisemmin sanoin, kyllä meillä oli aamulla esillä Yhdysvaltain ja Natonkin rooli harjoitustoiminnassa. En havainnut, että niistä olisi ollut minkäänlaista keskustelua presidenttien välillä - ainakaan tiedotustilaisuudessa ei tullut esiin mitään sellaista, hän sanoo.

Huoleni mustasta hiilestä on kuultu, Niinistö kertoo

Niinistö kertoo taas periaatteestaan hakea ylevien puheiden sijaan jokin konkreettinen asia, jossa voidaan ottaa askeleita eteenpäin.

Nyt näyttää siltä, että musta hiili on tullut ymmärretyksi täysin sekä USA:ssa että Venäjällä, Niinistö sanoo. Se houkuttelee ajattelemaan, että jos tällainen ongelma ymmärretään ja siihen lähdetään hakemaan ratkaisua, niin katsotaan päästäänkö seuraavalle askeleelle.

Oliko kokous tärkeä Suomen julkisuuskuvalle, Niinistöltä kysytään. Tärkeintä oli dialogin aloittaminen, hän vastaa.

Pääviesti Helsingistä näyttää olevan se, että Putin ja Trump ovat varautuneet jatkamaan keskustelua useista vaikeista aiheista. Jos näin on, se on minusta positiivista, Niinistö sanoo.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

  3. 3

   Saan Amer Sports -yrityskaupasta 18 200 euroa, mutta ei se helpolla tule

  4. 4

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  5. 5

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  6. 6

   Poliisi julkaisi lisää tietoja Käpylän tuhoisasta tulipalosta – Murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan

  7. 7

   Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

  8. 8

   HS-raati löysi viiden tähden jouluviinin – Portugalin punaviineissä on joulupöytään sopivaa täyteläisyyttä ja kiehtovaa aromikkuutta

   Tilaajille
  9. 9

   Kajaanin pizzeriatappelun uhri kuoli vammoihinsa sairaalassa

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  7. 7

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  8. 8

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  9. 9

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  10. 10

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää