Ulkomaat

Putin ja Trump kiistivät jyrkästi Venäjän sekaantuneen Yhdys­valtain presidentin­vaaleihin – HS kokosi yhteen, mistä tiedotus­tilaisuudessa puhuttiin ja mistä vaiettiin

”Näyttäkää yksikin fakta, joka todistaisi sopimuksestamme ennen vaaleja. Se on täyttä pötyä”, Putin sanoi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin esiintyivät vakavina maanantain tiedotustilaisuudessa. Putin yritti keventää tunnelmaa lahjoittamalla Trumpille tilaisuuden loppupuolella jalkapallon.

Mitään suurta tai konkreettista tiedotustilaisuudessa ei ilmoitettu, mutta presidentit vakuuttivat tapaavansa uudestaan. Kasvokkainen keskusteluyhteys on avattu.

Tiedotustilaisuuden perusteella presidentit puhuivat etenkin ydinaserajoituksista ja Venäjän väitetystä vaalivaikuttamisesta.

Presidentit kiistivät Venäjän sekaantuneen vaaleihin

Putin ja Trump kiistivät Helsingissä kuin yhdestä suusta Venäjän sekaantumisen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minkäänlaista vaalivaikuttamista ei ollut, kaikki tietävät sen. Se ei vaikuttanut kampanjaan mitenkään”, Trump sanoi lehdistötilaisuudessa Presidentinlinnan Valtiosalissa.

Hän korosti voittaneensa hienon kampanjansa takia.

Myöhemmin Trump alkoi taas puhua vuoden 2016 vastaehdokkaastaan Hillary Clintonista.

Putin puolestaan vaati todisteita vaalivaikuttamisesta.

”Näyttäkää yksikin fakta, joka todistaisi sopimuksestamme ennen vaaleja. Se on täyttä pötyä”, Putin sanoi.

Hän lisäsi, ettei tunne yhtäkään 12:sta venäläisestä, joiden erikoistutkija Robert Mueller totesi perjantaina syyllistyneen vaaleihin sekaantumiseen.

Putin pyysi Yhdysvaltoja antamaan virallisen oikeusapupyynnön ja jopa ehdotti, että erikoistutkija Mueller voisi olla läsnä epäiltyjen kuulustelemisessa Venäjällä.

Vastineeksi Putin haluaa, että Venäjä voi kuulustella amerikkalaisia virkamiehiä, joiden epäillään syyllistyneen rikoksiin Venäjää vastaan.

Trump kieltäytyi nimeämästä Putinia julkisesti osalliseksi vaalivaikuttamiseen, kun presidentiltä asiasta erikseen kysyttiin.

”Presidentti Putin oli hyvin vakuuttava sanoessaan, ettei tehnyt sitä”, Trump sanoi.

Trump myös kommentoi, että Muellerin tutkinta Venäjän sekaantumisesta USA:n vaaleihin on katastrofi Yhdysvalloille.

Lehdistötilaisuuden loppupuolella Putin vastasi kysymykseen siitä, onko venäläisten hallussa Trumpiin liittyvää kiristysmateriaalia, joka liittyisi Trumpin vuonna 2013 tekemään Moskovan-matkaan.

Putin totesi, ettei edes tuntenut Trumpia silloin. Trump puolestaan totesi, että jos sellaista materiaalia olisi, se olisi julkistettu jo.

Keskusteluja ydinaserajoituksista jatketaan

Presidentit korostivat puheenvuoroissaan ydinaserajoituksiin liittyviä kysymyksiä. Putinin mukaan ydinasetasapainosta tehtiin ”konkreettisia esityksiä”. Hän ei kuitenkaan tarkemmin selittänyt, millaisia nämä esitykset ovat.

Putin kertoi kuitenkin uskovansa, että strategisia ydinaseita rajoittavan Start-sopimuksen jatkamiseksi on tehtävä töitä. Nyt voimassa oleva Start-sopimus astui voimaan vuonna 2011. Se rajoittaa niin Yhdysvaltojen kuin Venäjän strategisten ydinaseiden enimmäismäärän 1 550:een. Sopimus umpeutuu vuonna 2021.

Kysymyksen siitä, oliko Trump kysynyt Putinilta Krimin niemimaasta, Putin kuittasi sanomalla Washingtonin kannan olevan tiedossa.

”Kysymys on tänään Venäjän osalta loppuunkäsitelty”, Putin sanoi.

”Presidentti Trump luottaa täysin minuun, ja minä luotan täysin häneen”

Presidentit esiintyivät lehdistötilaisuudessa rauhantekijöinä, vaikka minkäänlaista suoraa julistusta välien lämpenemisestä ei saatu.

”Olen täällä jatkamassa Yhdysvaltain perinteitä diplomatiassa”, Trump sanoi oman osuutensa aluksi.

Trumpin mukaan Yhdysvallat ja Venäjä säilyttivät vuoropuhelun ”jopa kylmän sodan aikana”, mutta ennen tapaamista suhteet olivat huonommat kuin koskaan. Trump kertoi, että tilanne olisi kuitenkin muuttumassa.

”Neljä tuntia sitten se muuttui, niin minä uskon”, Trump sanoi kameroiden edessä.

”Erimielisyytemme tunnetaan hyvin, ja puhuimme niistä perusteellisesti”, hän jatkoi.

Presidentit vakuuttivat kilvan yhteistyöhaluaan.

”Presidentti Trump luottaa täysin minuun, ja minä luotan täysin häneen”, Putin sanoi.

Hän sanoi maiden välisten suhteiden olevan vaikeassa vaiheessa. Trump kuitenkin kehui maiden yhteystyötä Syyriassa ja kertoi Venäjän ja Yhdysvaltain välisen yhteistyön säästäneen ”satojatuhansia ihmishenkiä”.Syyriasta voisi tulla hyvä esimerkki hyvästä yhteistoiminnasta, Putin sanoi.

Minkäänlaista selkeää sopimusta presidentit eivät Syyriastakaan kuitenkaan tehneet.

”Asevoimamme tulevat hyvin toimeen keskenään, ehkä paremmin kuin poliitikkomme”, Trump vastasi, kun toimittaja kysyi häneltä, oliko Syyrian suhteen tehty konkreettisia sotilaallisia sopimuksia.

Ennakkoon ounasteltuja vaihtokauppoja Iranin asemasta tai Ukrainasta ei kuultu.

Trump ja Putin vaitonaisia Kiinasta ja Natosta

Trump ja Putin eivät maininneet tiedostustilaisuudessa sanallakaan Kiinaa. Ennen tapaamista Trump totesi useaan otteeseen, että Kiina on aihe, josta hän haluaa Putinin kanssa keskustella. Trumpin arveltiin halunneen Venäjältä tukea Kiinan-vastaiseen kauppasotaansa.

Vielä minuutteja ennen kahdenkeskisen tapaamisen alkua Trump vaikutti toiveikkaalta puheenaiheiden suhteen.

”Keskustelemme kaikesta alkaen kaupasta sotilasasioihin ja ohjuksista ydinaseisiin. Puhumme vähän Kiinasta ja yhteisestä ystävästämme presidentti Xistä”, Trump sanoi viitaten Kiinan presidentti Xi Jinpingiin.

Trump ja Putin vaikenivat tiedotustilaisuudessa niin ikään sotilasliitto Natosta. Putin ei pidä Naton aktiivisuudesta Itä-Euroopassa. Trump puolestaan on arvostellut sotilasliiton muita jäsenmaita siitä, että nämä eivät käytä tarpeeksi rahaa puolustusmenoihin.

Viimeviikkoisen Nato-huippukokouksen aikana Trumpin kerrotaan vihjanneen, että Yhdysvallat voisi irrottautua Natosta, jos nykymeno jatkuu. Nato-kokouksen päättyessä Trump kuitenkin kertoi julkisesti, että Yhdysvallat on sitoutunut sotilasliittoon.

Ennen Trumpin ja Putinin huippukokousta arvuuteltiin, sanooko Trump Helsingissä jotain, mikä voisi heikentää Naton asemaa. Näin ei näytä käyneen.

Se, että presidentit eivät maininneet Natoa ja Kiinaa tiedotustilaisuudessa, ei automaattisesti tarkoita, etteivät he olisi keskustelleet aiheista kahdenkeskisessä tapaamisessaan.

Presidenttien keskustelu pitkittyi Goottilaisessa salissa

Trump ja Putin neuvottelivat noin kahden tunnin ajan, eli pitempään kuin aluksi oli ilmoitettu. Kahdenkeskinen tapaaminen alkoi noin kello kaksi Presidentinlinnan Goottilaisessa salissa. Tapaamisessa oli presidenttien lisäksi mukana vain tulkit.

Aikataulu oli Putinin myöhästymisen vuoksi noin 50 minuuttia jäljessä jo presidenttien kätellessä Presidentinlinnassa.

Kättelyn yhteydessä Trump aloitti keskustelun onnittelemalla Putinia hyvin järjestetyistä jalkapallon MM-kisoista. Tämän jälkeen Trump kertoi, että heillä on ”paljon hyviä asioita, joista puhua” Putinin kanssa.”Meillä on 90 prosenttia maailman ydinaseista, ja se ei ole hyvä vaan huono asia. Uskon, että voimme tehdä asialle jotain”, Trump sanoi.

Ennen kokousta Trump totesi, että Yhdysvalloilla ja Venäjällä on ”hienoja mahdollisuuksia”, vaikka maiden välit ovat viime vuosina olleet kireät. Hän sanoi uskovansa, että mailla tulee olemaan ”erikoislaatuinen suhde”.

”Kuten olen vuosien varrella sanonut, Venäjän kanssa toimeen tuleminen on hyvä eikä huono asia. Uskon, että maailma haluaa nähdä meidän tulevan toimeen”, Trump sanoi.

”Meillä kaikilla on paljon kysymyksiä, ja tärkeintä on saada niihin myös vastauksia. On hienoa olla kanssasi”, Trump sanoi ennen presidenttien vetäytymistä kahdenkeskeiseen tapaamiseen.

Neuvottelut päättyivät noin kello neljä. Trump sanoi heti tapaamisen päätyttyä keskustelujen olleen ”hyvä alku.”

Tapaamisen jälkeen Trump ja Putin söivät lounasta avustajiensa kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  2. 2

   Suolan vaaroja liioitellaan, väittää suurtutkimus – Oikein käytettynä suola jopa vähensi sydän- ja verisuonitauteja

   Tilaajille
  3. 3

   Sauli Niinistö kommentoi kirjakohua kala-aiheisella runolla, josta presidentin viesti tuskin jää epäselväksi

  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   Paavo Arhinmäki soitti Helsingin kaupungin puhelinvaihteeseen, mutta hukkuikin ”absurdiin limboon”, jonka aikana lomakin vaihtui eläkkeeksi

  6. 6

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  7. 7

   Soullegenda Aretha Franklin on kuollut – Ennätyksiä rikkonut laulajatar eli pettymyksien täyttämän elämän, mutta raivasi naisille tien

  8. 8

   Perheministeri Annika Saarikko sai moitteet otettuaan lapsen yrittäjätilaisuuteen – Ministeri HS:lle: Nolostuin, mutta samalla nousi yhteiskunnallinen suuttumus

  9. 9

   Yhdysvalloissa kuoli viime vuonna huumeisiin enemmän ihmisiä kuin koskaan – yksi selitys superhuumeen yleistyminen

  10. 10

   Antti Rinne sai Sdp:n nousuun, mutta onko hänestä pääministeriksi? Sitä puolueen kannattajatkin pohtivat, kun vaalikausi alkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  9. 9

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  10. 10

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  6. 6

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  7. 7

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää