Ulkomaat

Kirkon ja Neuvostoliiton marttyyrit – Venäjän tsaariperheen murhatutkinta on yhä kesken, kun teloituksesta tulee sata vuotta

Nikolai II on Venäjällä uskoville pyhä, mutta etenkin nuorille melko yhdentekevä. Venäjällä kirkko haluaa poistaa bolševikkien sankarien nimet paikannimistä.

Moskova

Voikovskin hallintoalueella lähellä Voikovskajan metroasemaa kiiltelee suuri kauppakeskus Metropolis. Moskovalainen keskiluokka shoppailee suurten kansainvälisten yritysten kuten Adidaksen, H&M:n ja Victoria’s Secretin liikkeissä.

On ironista, että tällainen kapitalismin monumentti on pantu juuri Pjotr Voikovin mukaan nimetyn metroaseman viereen. Mies edusti vastakkaista ideologiaa. Voikovskajan metroasemalla harva tosin tietää sitä.


”Hän oli murhaaja”, sanoo Elizaveta Volkova, 22. Tieto perustuu kavereilta kuultuun, enempää hän ei miehestä tiedä.

Voikov (1888–1927) oli bolševikki, jota pidettiin kuolemansa jälkeen Neuvostoliitossa vallankumoussankarina. Parhaiten hänet tunnetaan osallisuudestaan Venäjän tsaariperheen teloittamiseen vuonna 1918.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teloituksesta tulee tiistaina aamuyöllä kuluneeksi sata vuotta. Tapahtumaa on muistettu tiistain vastaisesta yöstä alkaen messulla ja 21 kilometrin mittaisella vaelluksella Siperian Jekaterinburgissa. Venäjällä lähinnä uskovat kunnioittavat tsaariperhettä, sillä ortodoksikirkko on nimennyt perheen uskossa kuolleiksi pyhimyksiksi.

Romanovin perhe eli keisari Nikolai II, 50, keisarinna Aleksandra, 46 sekä
heidän viisi lastaan Olga, 22, Tatjana, 21, Maria, 19, Anastasia, 17 ja Aleksei, 13, surmattiin jekaterinburgilaisessa kellarissa 17. heinäkuuta 1918.

Heidän kanssaan teloitettiin myös perheen lääkäri Eugene Botkin, palvelijatar Anna Demidova, miespalvelija Aleksei Trupp ja kokki Ivan Haritonov.

Perhe vangittiin vuoden 1917 niin sanotussa helmikuun vallankumouksessa, jossa valta vietiin keisarilta väliaikaishallitukselle. Aluksi Romanoveja pidettiin yhdessä Tsarskoje Selon palatsialueen rakennuksista lähellä Pietaria. Elokuussa väliaikaishallitus siirsi heidät Siperiaan Tobolskiin.

Niin sanotussa lokakuun vallankumouksessa vallan ottivat bolševikit. He siirsivät perheen huhtikuun lopulla 1918 Jekaterinburgiin. Siellä heitä pidettiin aiempaa tiukemmin valvottuina kaivosinsinööri Nikolai Ipatjeville kuuluneessa kartanossa.

Oli sisällissota. Kun valkoisten joukot lähenivät Jekaterinburgia, bolševikit päättivät surmata perheen, ennen kuin valkoiset ehtivät vapauttaa heidät. Keskiviikkoisena aamuyönä vangit käskettiin kellariin, jossa joukko vartijoita surmasi heidät ampumalla, pistimin ja nuijimalla. Ruumiit tuhottiin rikkihapolla ja polttamalla sekä haudattiin pellolle.


Moskovalaisen metroaseman nimiinsä saanut Voikov toimi tuolloin kansankomissaarina Uralin alueella. Hän osallistui paikallisen neuvoston päätökseen teloittaa tsaariperhe. Käsky teloittaa saattoi tosin tulla myös Moskovasta. Ainakin on pidetty epätodennäköisenä, että neuvosto Uralilla olisi ryhtynyt toimeen ilman bolševikkien johtajan Vladimir Leninin hyväksyntää.

Aikoinaan kemiaa opiskellut Voikov sai tehtäväkseen myös ruumiiden hävittämisen.

”Hän osallistui äänestykseen keisariperheen teloittamisesta. Neuvosto pyysi myös häntä kirjoittamaan paperin rikkihappoa varten”, kertoi Venäjän syyttäjänviraston tutkija Vladimir Solovjov vuonna 2015 lehdelle nimeltä Soveršenno sekretno eli Erittäin salainen.

Syyttäjänvirasto alkoi vuonna 2015 tehdä sadan vuoden takaisista tapahtumista murhatutkintaa kirkon vaatimuksesta. Tutkinta on yhä kesken.

Vainajien ruumiita ei tuhottu kokonaan. Keisarin, hänen puolisonsa sekä kolmen lapsen ja neljän seurueen jäsenen jäännöksiä löydettiin vuonna 1991, ja heidät on haudattu uudelleen Pietariin vuonna 1998.


Loput kaksi lasta löytyivät vuonna 2007. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kyse on kruununprinssi Aleksein sekä hänen siskonsa Marian jäännöksistä, kertoi uutistoimisto Interfax maanantaina. Jäännöksistä on tehty varsin kattavia dna-analyysejä.

Voikovilla oli maine tsaarinmurhaajana jo elinaikanaan. Siksi esimerkiksi Puolassa lehdistö vastusti voimakkaasti, kun Neuvostoliitto nimitti hänet suurlähettilääksi Varsovaan vuonna 1924, kertoo Puolan ulkopoliittisen instituutin julkaisu PPD.

Puolan-komennus koitui Voikoville kohtalokkaaksi. 18-vuotias lukiolainen Boris Kowerda ampui hänet Varsovan rautatieasemalla vuonna 1927. Motiiviksi Kowerda kertoi PPD:n mukaan halun kostaa Neuvostoliitolle ”miljoonien ihmisten kuoleman”.

Kuolema teki Voikovista Neuvostoliitossa eräänlaisen marttyyrin, mikä osaltaan vaikutti siihen, että hänestä tuli yksi sankareista, joiden mukaan nimettiin paikkoja. Tsaariperheen murhan satavuotispäivä on nostanut Venäjällä taas ajankohtaiseksi keskustelun siitä, pitäisikö tällaiset paikannimet muuttaa.

”Terroristien nimien ikuistaminen kaupunkien, alueiden ja katujen nimiin ei anna kovin hyvää esimerkkiä nykyajan sukupolvelle”, totesi Venäjän ortodoksikirkon ulkosuhteiden osaston johtaja, metropoliitta Hilarion viime viikolla Interfaxin mukaan. Hän ehdotti myös Nikolai II:n monumentin pystyttämistä Moskovaan.


Venäjän patriarkka Kirill puolestaan vaati vuonna 2016 Voikovskajan metroaseman nimen muuttamista.

Bolševikkinimiä haluaa pyyhkiä etenkin kirkko. Muuta kansaa asia ei kovin vahvasti kiinnosta. Kun Voikovskajan metroaseman nimen muuttamisesta pidettiin verkkoäänestys vuonna 2015, 53 prosenttia ihmisistä halusi säilyttää nykyisen nimen.

Venäjällä tsaari ja kommunistijohtajat ovat suunnilleen yhtä suosittuja. Valtiollisen Vtsiom-laitoksen kesäkuussa julkaiseman kyselyn mukaan venäläisistä 53 prosenttia suhtautuu positiivisesti Nikolai II:een, kun Josif Stalinin luku on 51 prosenttia. Lenin herättää myönteisiä tunteita 49 prosentissa.

Voikovskajan metroaseman edessä mainoksia jakava Sergei Borisov, 48, pohtii historiaa ristiriitaisin tuntein. Hän on niitä harvoja, jotka tietävät, kuka Voikov oli.


”Hän oli vallankumouksellinen, bolševikki, joka otti osaa tsaariperheen surmaamiseen. Kannatin hänen ideologiaansa, mutta ajan myötä petyin siihen ideologiaan”, Borisov sanoo.

Nykyisin Borisov on uskossa ja ajattelee, että Nikolai II oli pyhä mies ja merkkihenkilö, vaikka teki myös virheitä.

Monille nuoremmille sen sijaan tsaarit ja paikannimet eivät merkitse oikeastaan mitään.

”Tiedän Nikolai II:sta hyvin vähän, joten minulla ei ole hänestä mielipidettä”, sanoo Anastasia Judina, 25.

Monarkiaa Venäjä ei hänen mielestään tarvitse.

”Koska meillähän on jo tsaari, Vladimir Vladimirovitš [Putin]”, hän sanoo ja nauraa päälle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  2. 2

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  3. 3

   Uusi lastensairaala on niin tolkuttoman hieno, että toivottavasti samaa ei tehdä enää ikinä

  4. 4

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  5. 5

   Jono jo kello seitsemän, kauppakeskus Redi aukeaa kello 9 – HS:n suora lähetys Kalasataman kauppakeskuksesta käynnissä

  6. 6

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  7. 7

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  8. 8

   Pienelläkin palkalla pitäisi voida elää

  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   Espanjan ulkoministeri: Trump esitti muurin rakentamista Afrikkaan – ”Saharan raja ei voi olla suurempi kuin meidän ja Meksikon raja”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  4. 4

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  5. 5

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  9. 9

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  10. 10

   ”Te ette saa tuhota sitä” – Helsingin Hermannissa syttyi sota ja poliisikin saapui paikalle, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Englanti nakertaa lasten suomen kielen taitoa – Äidinkielen opettajat kammoksuvat Helsingin lukiosuunnitelmia: ”Ei ole kansallinen kielemme”
  3. Kasvojentunnistus on jo käytössä suomalaispankeissakin, vaikka siihen liittyy vielä isoja turvallisuuskysymyksiä – HS tutustui OP:n ”kasvomaksuun”
  4. Kun ura loppui, Pekka Koskelan päällimmäinen tuntemus oli helpotus – nyt hän ikävöi kovaa treeniä ja auttaa muita menestymään
  5. Jono jo kello seitsemän, kauppakeskus Redi aukeaa kello 9 – HS:n suora lähetys Kalasataman kauppakeskuksesta käynnissä
  6. Pilotit unohtivat ilmanpaineen – kymmenet matkustajat vuotivat verta Intiassa
  7. Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi
  8. Uusi Ilkka Remes on turboahdettu toimintacocktail – Perikato ammentaa Euroopan kriisistä tehokasta trilleriainesta
  9. Helsingin Palmia levittäytyy voimakkaasti pitkin Etelä-Suomea – veronmaksajien omistaman yhtiön tulos painui jo miljoona euroa tappiolle Tilaajille
  10. Bussi suistui tieltä Vantaalla, kynti piennarta satoja metrejä ja törmäsi puuhun – matkustajat eivät loukkaantuneet
  11. Stalinin terrori tukki venäläisten suut ja katkaisi yhteyden historiaan – Nyt dna-testien suosio Venäjällä kasvaa ja paljastaa monille yllätyksiä
  12. Näytä lisää