Ulkomaat    |   Kommentti

Pallo jäi Putinille, ja nyt edetään pitkälti Venäjän presidentin ehdoilla

Vaikutelmaa kokeneen valtiomiehen ja tulokkaan kohtaamisesta vahvisti episodi, jossa Putin antoi Trumpille tiedotustilaisuuden lopulla jalkapallon, kirjoittaa HS:n Mikko Paakkanen.

Moskova

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin tapaamisen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa pallo oli selkeästi Putinilla. Trump näytti monessa kohtaa myötäilevän häntä.

Putin odotetusti esimerkiksi kiisti jyrkästi, pariinkin otteeseen, että Venäjällä olisi mitään tekemistä Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin sekaantumisen kanssa. Putin myös ehdotti, että Yhdysvallat voisi tehdä virka-apupyynnön Venäjälle, jolloin Venäjä voisi kuulustella mahdollisia epäiltyjä.

Samaa mieltä oli luonnollisesti Trump, joka ilmoitti luottavansa Putiniin, kun tämä sanoo, ettei mitään sekaantumista ollut.

Yhdysvalloissa tiedusteluelimet ja rikostutkijat ovat olleet varsin yksimielisiä siitä, että venäläiset tahot ovat yrittäneet vaikuttaa vaaleihin. Näin Trump asetti oman maansa tiedustelupalvelut kyseenalaisiksi Venäjän presidentin kuunnellessa noin metrin päässä naama peruslukemilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Putinilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, onko Venäjällä niin sanottua epäilyttävää aineistoa Trumpista eli jotain, minkä julki tuleminen voisi olla Trumpille kohtalokasta. Tällä ilmeisesti viitattiin Trumpin liikemiesaikoinaan tekemään Moskovan-matkaan, jossa Venäjän on väitetty vakoilleen Trumpia.

Putin tietenkin kiisti, että mitään tällaista aineistoa edes voisi olla. Tiedotustilaisuutta katsellessa heräsi kysymys, olisiko tieto vaalisekaantumisesta tällaista aineistoa.

Asetelmat tapaamiselle Trump loi jo aamuisella twiitillään, jossa hän antoi ymmärtää, että Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteiden huonous on Yhdysvaltojen aiemman hallinnon vika. Hän ei maininnut, että Venäjällä olisi siitä mitään vastuuta.

Tapaamisen jälkeen Trump sanoi, että ”olemme molemmat tehneet virheitä”, mikä on hänen lausunnokseen äärimmäisen diplomaattinen Venäjää kohtaan. Trumpin puheista syntyi vaikutelma kuin hän olisi täysin Putinin vietävissä.

Sitä hän ei silti välttämättä ole, sillä Trumpin arvaamattomuus on Venäjälle samanlainen ongelma kuin kaikille muillekin. Putinin kanssa Trump kuitenkin näytti olevan paljon parempaa pataa kuin Nato-liittolaistensa kanssa viime viikolla, mikä on Putinille selkeä voitto.

Putin sai Trumpilta myös kehut maiden suhteiden parantumisesta. Tämä on juuri sitä, mitä Putin halusi kuulla. Venäjä toivoo, että suhteet Yhdysvaltoihin paranisivat tai eivät ainakaan huononisi, ja on Venäjän etu saada Trump kehuskelemaan suhteilla.

Kehumalla saavutuksiaan suhteiden parantajana Trump luo itselleen paineita jatkaa suhteiden lämmittämistä. Hänen voi nähdä epäonnistuneen, jos tästä eteenpäin käydyissä eri tasojen keskusteluissa ei saavuteta tuloksia.

Putinille tämä merkitsee, että Yhdysvallat voi olla valmis myönnytyksiin vaatimatta niitä kuitenkaan samalla mitalla Venäjältä, koska pelissä on myös Trumpin henkilökohtainen arvovalta.

Vaikutelmaa kokeneen valtiomiehen ja tulokkaan kohtaamisesta vahvisti episodi, jossa Putin antoi Trumpille tiedotustilaisuuden lopulla jalkapallon, vähän kuin joulupukki lapselle.

Pallo oli Putinin mukaan vastaus siihen, kun Trump tiedotustilaisuuden aluksi kehui onnistuneita Venäjällä pelattuja jalkapallon MM-kisoja. Trump välitti pallon nopeasti puolisolleen Melania Trumpille, joka istui eturivissä.

Presidenttien tapaamisen tulokset nähdään mahdollisesti vasta tulevien viikkojen, kuukausien ja vuosien aikana. Tuloksiin päästään monien virkamies- ja poliitikkotason neuvottelujen kautta. Siihen peliin lähdetään nyt paljolti Putinin ehdoilla.

Siinä mielessä pallo on yhä Putinin joukkueella, vaikka tiedotustilaisuudessa se näyttikin päätyvän Melania Trumpin kainaloon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eduskunta äänesti Timo Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60 – Suora lähetys jatkuu, HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Kapinalippu nousi asunnottomien asuntolan lipputankoon Hietaniemenkadulla – Tuntematon pilailija onnistui täydellisesti: lippu on jumissa eikä sitä saada alas

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   Mies kylvi pelkoa naapureissa vuosien ajan ja soitteli yötä myötä haitaria Haagassa – Oikeus: Miehen sai häätää

  6. 6

   Keskusta ja kokoomus ottivat sinisten uhkauksen todesta – lopulta Soini-äänestyksessä on kyse vain valta­politiikasta

  7. 7

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Sauberin tallipäällikkö nostaa yhden Kimi Räikkösen taidon ylitse muiden: ”Hän on siinä ehkä kaikkein paras”

  9. 9

   Poliisi: ”Nasujaisten” jatkot kärjistyivät Vantaalla sivullisten hakkaamiseksi – juhlijoilla ollut mukanaan myös teräaseita

  10. 10

   Ravintolaketju Restamax aloittaa tuhatta henkeä koskevat yt-neuvottelut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  7. 7

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  8. 8

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  9. 9

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  10. 10

   Eduskunta äänesti Timo Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60 – Suora lähetys jatkuu, HS seuraa hetki hetkeltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää