Ulkomaat    |   HS-analyysi

Trump antoi Putinille paljon köyttä – Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteissa otettiin askel kohti parempaa, mutta moni pöyristyi Trumpin käytöksestä

Helsingin kokous tuntui lehdistötilaisuuden perusteella vain ensimmäiseltä tunnustelulta kohti uusia keskusteluja, kirjoittaa HS:n Washingtonin kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julisti maanantaina Helsingissä, että Yhdysvaltain ja Venäjän suhteissa on alkanut hänen rohkean diplomatiansa ansiosta uusi aika.

”Maidemme suhteet eivät ole koskaan olleet niin huonot kuin nyt”, Trump sanoi Linnan Val­tiosalissa seistessään Venäjän presidentin Vladimir Putinin rinnalla monta tuntia kestäneiden neuvottelujen jälkeen. ”Se muuttui neljä tuntia sitten.”

Kuulijat naurahtivat Trumpin sanoille hieman epäuskoisesti.


Trump perusteli sanojaan ­sillä, että dialogi on aina parempi vaihtoehto kuin vihamielisyydet. Hän huomautti, että jopa kylmän sodan aikana Yhdysvallat ja Venäjä onnistuivat säilyttämään ”vahvan keskusteluyhteyden”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Putin näytti olevan samaa mieltä. ”Toivottavasti alamme ymmärtää toisiamme paremmin”, hän sanoi.

Lue myös HS:n toimittajan Saska Saarikosken analyysi: Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

Poikkeuksellista tilaisuudessa oli se, että Trump syytti omaa oikeuslaitostaan ja oppositiopuolue demokraatteja siitä, että Yhdysvaltain suhde Venäjään on viime vuosina kärsinyt. Hän ei maininnut esimerkiksi sitä, että Venäjä miehitti Krimin vuonna 2014, mikä johti länsimaiden Venäjän-vastaisiin pakotteisiin.


Yhdysvalloissa tutkitaan parhaillaan venäläisten sekaantumista Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Oikeusministeriö nosti viimeksi perjantaina uusia syytteitä kahtatoista venäläistä kohtaan demokraattipuolueen vaalihakkeroinnista. Yhteensä syytteet on nostettu yli kolmeakymmentä venäläistä ja amerikkalaista kohtaan.

”Tämä [tutkinta vaaleihin sekaantumisesta] on katastrofi maallemme. Se on estänyt meitä lähentymästä [Venäjää]”, Trump sanoi.

Lausunto nostatti amerikkalaistoimittajien kulmakarvat, sillä presidentti kyseenalaistaa omaa oikeuslaitostaan. Trump ei halunnut edes sanoa suoraan, uskooko hän omia tiedustelupalvelujaan siinä, että Venäjä sekaantui Yhdysvaltain vaaleihin.


En tiedä, miksi Venäjä olisi sekaantunut vaaleihin, Trump sanoi. Hän kokee, että jos hän myöntää venäläisten osuuden, se vetää mattoa hänen vaalivoittonsa alta.

”Se oli hyvä kamppailu”, Trump kehui omaa vaalimenestystään. ”Mitään yhteistyötä [venäläisten kanssa] ei ollut. Meillä oli hieno kampanja, ja siksi voitimme.”

Video tiivistää huippukokouspäivän kohokohdat:


Yhdysvaltain kotimainen agenda kaappasikin suuren osan Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuudesta, jonka piti alun perin käsitellä esimerkiksi Syyriaa ja Ukrainaa.

Putin kiisti jälleen venäläisten sekaantuneen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. ”Se on typeryyttä”, Putin sanoi.

Hän ehdotti, että erityistutkija Robert Mueller voisi tulla Venäjälle kuulemaan syytettyjä, jos venäläisviranomaiset pääsisivät vastavuoroisesti halutessaan kuulustelemaan amerikkalaisia.


Trump alkoi jopa kysellä Putinin edessä Hillary Clintonin ulkoministeriaikaisten sähköpostien perään. Clintonin sähköposteja tutki aikanaan liuta kongressin komi­teoita, joista yksikään ei ole löytänyt Clintonin toimista mitään rikollista. Trump käytti Clintonin sähköpostitutkintaa vaaliaseena.

Entinen presidenttiehdokas, Trumpin puoluetoveri John McCain arvosteli Trumpin esiintymistä Helsingissä kovin sanoin.

”Lehdistötilaisuus oli yksi Yhdysvaltain presidenttien häpeällisimmistä. Trumpin naiiviuden, egoismin, valheellisten rinnastusten ja autokraatteja kohtaan tuntemansa sympatian aiheuttamaa vahinkoa on vaikea arvioida.”


Lue myös: Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

Myös edustajanhuoneen puhemies Paul Ryan ilmoitti, että ei ole kysymystäkään siitä, ettei Venäjä olisi oikeasti sekaantunut Yhdysvaltain vaaleihin.

Yhdysvaltain entinen Suomen-suurlähettiläs Derek Shearer oli myös järkyttynyt. ”Putin oli selvä voittaja. Hän putsasi Trumpilla pöydän”, Shearer kommentoi HS:lle.

Linnan tiedotustilaisuudessa olikin hieman erikoinen vaalikampanjan tunnelma: molemmat presidentit tuntuivat puhuvan omille kannattajilleen, vaikka he aloittivat tilaisuuden korostamalla ydinaseriisuntaa ja maailmanrauhaa.


Suurina ydinasevaltoina ”meillä on erityinen velvollisuus” puhua asevalvonnasta, Putin sanoi.

Presidentit sopivat maanantaina jatkavansa yhteistyötä vuonna 2021 raukeavan Start-sopimuksen uusimiseksi. He sopivat myös avustajiensa yhteydenpidosta. ”Meidän täytyy etsiä yhteistyön alueita”, Trumpia rennommin esiintynyt Putin sanoi.

Hän luovutti tilaisuuden lopuksi Trumpille jalkapallon sanoen ”pallo on nyt teidän kentällänne”. Tällä Putin viittasi paitsi yhteistyöhön myös jalkapallon MM-kisoihin, jotka ovat Pohjois-Amerikassa vuonna 2026. Trump sanoi antavansa pallon pojalleen Barronille ja heitti sen vaimolleen Melanialle eturiviin.


Muutenkin Helsingin kokous tuntui lehdistötilaisuuden perusteella vain ensimmäiseltä tunnustelulta kohti uusia keskusteluja. Molemmat presidentit kehuivat tapaamisen sujuneen hyvin ja kiittelivät presidentti Sauli Niinistöä isännöinnistä.

Syyriasta Putin sanoi, että Yhdysvallat ja Syyria voisivat toimia yhdessä humanitaarisen kriisin ratkaisemiseksi. Hän myös kehui Trumpin aloitetta Pohjois-Ko­rean ydinaseriisunnan suhteen.

Trump myötäili, että pakolaistilanne Syyriassa on vaikea, mutta jätti mainitsematta, että Yhdysvallat on lakannut ottamasta pakolaisia Syyriasta lähes kokonaan turvallisuusriskin vuoksi.

Iranin ydinasesopimuksesta ja Ukrainasta presidentit olivat avoimesti eri mieltä. Putin puolusti sopimusta, josta Trump irrottautui. Putin kertoi myös Trumpin tehneen selväksi, että Krimin liittäminen Venäjään ei ollut hyväksyttävää, mistä Putin on eri mieltä.

Venäläistoimittaja kysyi presidenteiltä Nordstream-kaasuputkesta. Trump moitti viime viikolla Saksaa siitä, että se on niin riippuvainen Venäjältä ostetusta energiasta. Putin huomautti, että Yhdysvallat ja Venäjä saattaisivat pystyä säätelemään yhdessä kansainvälisiä energiamarkkinoita.

”Hän on kilpailija. Se on kohteliaisuus”, Trump sanoi Putinista.

The Wall Street Journal -lehti arvioi, että Helsingin kokous lopetti Venäjän symbolisen eristämisen, jonka Yhdysvallat aloitti Venäjän vallattua Krimin valtauksen vuonna 2014.


Yhdysvallat ei pura Venäjän-vastaisia pakotteita, eikä presidentti edes voisi tehdä sitä yksin. Trump on kuitenkin valmis ja jopa innokas kohtelemaan Putinia tasaveroisena johtajana, ei pelkästään ”alueellisen suurvallan” johtajana kuten Barack Obama. Näin hän tuli Helsingissä nostaneeksi Putinin profiilia.

Vastausta siihen, miksi Trump myötäilee ja mairittelee Venäjän johtajaa mutta arvostelee EU:ta ja Nato-liittolaisia, ei saatu maanantainakaan. Amerikkalainen Venäjä-asiantuntija Sarah Mendelson selitti Trumpin suhdetta Putiniin The New Yorker -lehdessä ”poliittisena peniskateutena”: vahvan johtajan ihailuna. Trump halusi tavata Putinin osittain siksi, että se korostaa hänen rooliaan valtiomiehenä, vaikka konkreettisia päätöksiä ei tehty.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  2. 2

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  3. 3

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  4. 4

   Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta

  5. 5

   Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

  6. 6

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  7. 7

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  8. 8

   Miksi katolisesta kirkosta paljastuu toistuvasti lasten hyväksikäyttöä? Tutkijat selittävät asiaa muun muassa pappien poikkeuksellisella valta-asemalla

  9. 9

   Madonna muutti musiikkimaailman – 60 vuotta täyttävä pop-ikoni räjäytti naisenergian 1980-luvulla, eikä häntä ole saatu vieläkään vaiennettua

  10. 10

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  6. 6

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  9. 9

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  10. 10

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat