Ulkomaat

USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

”Se oli hänen presidenttikautensa vakavin virhe”, arvioi Newt Gingrich.

Washington

Presidentti Donald Trumpin heikkona pidetty esiintyminen Helsingin huippukokouksessa on nostattanut Yhdysvalloissa poliittisen myrskyn. Molempien puolueiden poliitikot ovat tuominneet jyrkästi sen, että presidentti Trump asettui Venäjän puolelle amerikkalaisia tiedusteluelimiä vastaan. Presidenttiä on syytetty jopa maanpetoksesta.

Helsingin huippukokouksen lehdistötilaisuudessa Trumpilta kysyttiin, uskooko hän amerikkalaisten tiedusteluelimien arvioon siitä, että Venäjä sekaantui vuoden 2016 presidentinvaaleihin Trumpin hyväksi. Trump sanoi kysyneensä asiasta presidentti Putinilta, joka oli kiistänyt Venäjän osallisuuden, eikä hänellä ollut syytä epäillä Putinia.

Televisiokanava CNN:n tähtitoimittaja Anderson Cooper kutsui Trumpin esiintymistä tuoreeltaan “yhdeksi Yhdysvaltain presidentin kaikkein häpeällisimmistä esiintymisistä”.

CNN suhtautuu Trumpiin yleensäkin kriittisesti, mutta tällä kertaa arvosteluun yhtyivät myös Trumpin tukijat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Fox News on perinteisesti ollut republikaanien ja Trumpin vankka tukija. Britanniassa perjantaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Trump ei suostunut antamaan kysymysvuoroa ”valeuutisten” CNN:lle vaan tarjosi sen ”oikealle kanavalle” eli Fox Newsille.

Maanantaina Fox kuitenkin arvosteli Trumpia melkein yhtä armottomasti kuin muutkin kanavat. Foxin verkkosivulla Doug Schoen kirjoitti: “On sokeeraavaa ja tyrmistyttävää, että virassa oleva Yhdysvaltain presidentti sanoo uskovansa vieraan valtion johtajaa enemmän kuin omaa tiedustelutiimiään. Kun demokratialla on edessään vakavia uhkia, on syvästi huolestuttavaa, että presidentti asettuu tukemaan meitä vastaan hyökännyttä maata.”

Kanava televisioi senaatin demokraattijohtajan Chuck Schumerin lehdistötilaisuuden, jossa tämä pyysi republikaaneja yhteisiin toimiin presidentin hillitsemiseksi. Schumerin mukaan kongressin pitää tiukentaa Venäjän vastaisia pakotteita ja kutsua Trumpin avustajat kuultaviksi Helsingin tapahtumista.

Trumpin istuessa Atlantin yllä Air Force 1 -koneessa arvostelumyrsky kotimaassa yltyi. Lukuisissa kommenteissa Helsingin kokousta nimitettiin historialliseksi hetkeksi. Se ei kuitenkaan tarkoittanut historiallista siinä mielessä kuin Valkoinen talo olisi toivonut. Arvostelijoiden mukaan Trump oli lopullisesti ylittänyt sen rajan, joka Yhdysvaltain presidentiltä voidaan hyväksyä.

The New York Timesin kolumnistin Thomas Friedmanin mukaan Yhdysvallat on nyt historiallisen päätöksen edessä.

”Tämä on historiallinen hetki Yhdysvaltain historiassa. On saatu äärimmäisen uskottavia todisteita siitä, että presidenttimme ensimmäistä kertaa historiamme aikana on joko tarkoituksellisesti tai törkeän laiminlyöntinsä takia kieroutuneen persoonallisuutensa johdattamana syyllistynyt petokselliseen toimintaan – toimintaan, joka loukkaa hänen virkavalaansa ”säilyttää, suojella ja puolustaa Yhdysvaltain perustuslakia”.

Samaan aikaan Venäjän tiedusteluoperaatioista saatiin uusia tietoja. Yhdysvaltain oikeusministeriö ilmoitti, että Maria Butina -nimistä venäläisnaista syytetään yrityksestä soluttautua Kansalliseen kivääriyhdistykseen ja republikaanipuolueeseen Venäjän toimeksiannosta.

The New York Times puolestaan kertoi Britannian saaneen todisteita siitä, että Sergei ja Julia Skripalin myrkytyksestä epäillään Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU:ta, jonka uskotaan olevan vastuussa myös vuoden 2016 vaalioperaatiosta.

Republikaaneja on pitkään syytetty siitä, että puolue on poliittisen laskelmoinnin takia katsonut sormien läpi Trumpin provokatorisia lausuntoja. Tällä kertaa republikaanit reagoivat kuitenkin toisin. Se voi johtua siitä, että presidentin äänestäjät ovat pitäneet Trumpin kovista puheista, koska ne ovat saaneet hänet näyttämään vahvalta. Tällä kertaa Trump näytti kuitenkin heikolta Yhdysvaltain perinteisen vihollismaan johtajan rinnalla.

Monessa kommentissa kyseltiinkin, onko presidentti sittenkään tekemässä Amerikasta suuren tai panemassa Amerikan ykköseksi – vai ehkäpä kakkoseksi.

Republikaanipoliitikoista Trumpin tuomitsivat jyrkimmin ne, jotka eivät ole ehdolla syksyn kongressivaaleissa.

Edustajainhuoneen republikaanijohtaja Paul Ryan muistutti, että ”Venäjä ei ole meidän liittolaisemme”. ”Ei voi verrata Yhdysvaltoja ja Venäjää, joka pysyy meidän tärkeimpien arvojemme ja ajatustemme vihollinen. Yhdysvaltojen täytyy vetää Venäjä vastuuseen ja lopettaa sen kavalat hyökkäykset demokratiaamme vastaan.”

Senaattori Marco Rubion mukaan ”se mitä presidentti tänään sanoi, ei pidä paikkaansa”. Rubion mukaan Venäjän sekaantuminen vaaleihin on epäämätön tosiasia. Saman vahvisti Trumpin kansallisen tiedustelun johtajaksi nimittämä Dan Coats.

Arvostelukuoroon yhtyi jopa Trumpin vahvimpiin tukijoihin kuulunut Newt Gingrich. ”Presidentti Trumpin täytyy selittää lausuntonsa Helsingissä tiedusteluelimistämme ja Putinista. Se oli hänen presidenttikautensa vakavin virhe ja täytyy korjata välittömästi,” Gingrich twiittasi.

Aamuyöllä Suomen aikaa Fox lähetti Trumpin ja Sean Hannityn keskustelun, joka oli nauhoitettu heti huippukokouksen jälkeen. Hannity on Trumpin henkilökohtainen ystävä, joten hän käytti paljon aikaa presidentin kehumiseen.

Keskustelun loppupuolella Trump intoutui arvostelemaan Muellerin tutkintaa. Hän nmitti tutkintaa ”valheelliseksi noitavainoksi”, joka on ajanut Venäjää ja Yhdysvaltoja kauemmas toisistaan.

Trumpin mukaan Putin oli suhtautunut amerikkalaiskollegansa ongelmiin myötätuntoisesti.

”Hän [Putin] sanoi ymmärtävänsä, että minun on vaikea tehdä diiliä tämän hölynpölyn takia”, Trump sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  2. 2

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  3. 3

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  4. 4

   Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta

  5. 5

   Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

  6. 6

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  7. 7

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  8. 8

   Miksi katolisesta kirkosta paljastuu toistuvasti lasten hyväksikäyttöä? Tutkijat selittävät asiaa muun muassa pappien poikkeuksellisella valta-asemalla

  9. 9

   Madonna muutti musiikkimaailman – 60 vuotta täyttävä pop-ikoni räjäytti naisenergian 1980-luvulla, eikä häntä ole saatu vieläkään vaiennettua

  10. 10

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  6. 6

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  9. 9

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  10. 10

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat