Ulkomaat

Diiliä ei tullut, jäikö Helsingin huippu­kokouksesta käteen pelkkä kaaos? HS:n toimittajat analysoivat historiallisen päivän antia, katso videot

HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski, Moskovan-kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen ja sunnuntaitoimituksen toimittaja Marko Junkkari analysoivat tapaamisen annin.

Presidentit kohtasivat Helsingissä – mitä sen jälkeen? HS jatkaa Donald Trumpin ja Vladimir Putinin huippukokouksen purkamista tiistaina.

Asiaa analysoivat tiistaiaamuna HS:n suorassa studiolähetyksessä Washingtonin-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski, Moskovan-kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen ja sunnuntaitoimituksen toimittaja Marko Junkkari analysoivat tapaamisen annin.

Saarikosken mukaan Helsingin tapaamisen vaikutukset ovat olleet päinvastaisia kuin Trump kenties aluksi toivoi. Rennon ja itsevarman Putinin rinnalla Trump näyttäytyi heikkona, hermostuneena ja Venäjää puolustavana oman edun tavoittelijana, Saarikoski kuvailee.

Ennen kaikkea Trump onnistui suututtamaan maanmiehensä oikeistomediaa myöten asettumalla Venäjän puolelle omaa oikeuslaitosta vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä on kaikkien amerikkalaisten mielestä ymmärrettävistä syistä täysin järkyttävää, ihmeellistä ja kummallista”, Saarikoski sanoo.

Vaalivilppitutkinta on pistänyt Yhdysvaltojen sisäpolitiikankin sekaisin. Yhdysvaltain vasemmisto puolustaa nyt poliisia ja oikeuslaitosta ja oikeisto pitää poliisia ja oikeuslaitosta korruptoituneena, mikä olisi vitsikästä, ellei tilanne olisi niin vakava, Saarikoski sanoo.

”Vanhat poliittiset rintamalinjat ovat kääntyneet aivan ympäri”, Saarikoski analysoi.

Trump on sekavan Euroopan-matkansa aikana ehtinyt vuorotellen möläyttelemään ja perumaan puheitaan ja siinä samalla nakertanut suhdetta Yhdysvaltojen perinteisiin liittolaisiin. Sekavalla show’llaan Trump on pelannut täysin Putinin pussiin, Saarikoski sanoo.

”Jatkuva kaaos ja edestakaisin seilaaminen hajottaa Yhdysvaltain ja Euroopan välistä suhdetta paremmin, kuin Putin olisi sitä pystynyt tekemään”, Saarikoski sanoo.

Niemeläinen arvioi Putinin olevan tyytyväinen Helsingin tapaamiseen. Putin kulki tapaamisen läpi isännän elkein, ja tiedotustilaisuudesta jäi sellainen vaikutelma, että tapaaminen eteni Venäjän ehdoilla, Niemeläinen sanoo.

”Putin halusi keskeyttää välien huonontumisen, ja siinähän hän onnistui”, Niemeläinen sanoo.


Suuri huolenaihe tapaamisen alla oli se, että Trump tunnustaa Krimin valtauksen. Kuitenkin lehdistötilaisuudessa ainoastaan Putin mainitsi Ukrainan tilanteen. Putin myös kertoi Trumpin olevan eri mieltä hänen kanssaan Krimin valtauksen laillisuudesta.

”Vaikutti siltä, että Trumpin avustajat olivat neuvoneet häntä olemaan sanomatta mitään Ukrainasta. Yhdysvaltain ja Venäjän näkemykset Ukrainasta ovat kuitenkin todella kaukana toisistaan”, Niemeläinen sanoo.

Konkreettisia päätöksiä tapaamisen seurauksena ei kuultu, ja muutenkin pitkän aikavälin vaikutuksia kohtaamisesta on vaikea arvioida. Kuitenkin sekä Trumpin että Putinin kommentit liittyen Venäjän sotkeutumiseen vuoden 2016 vaaleihin nostattavat luultavasti aaltoja vielä myöhemminkin.

”Putinhan tässä ikään kuin asettui julkisesti Trumpin puolelle Yhdysvaltain sisäisessä kiistassa. Aikaisemmin kyse on ollut kiistämisestä. Osoittautuuko tämä pidemmällä aikavälillä virheeksi?” Niemeläinen pohtii.

Huipputapaaminen oli maailmanpoliittinen kesäteatterinäytelmä, jonka lavasteista Suomi vastasi, Junkkari kuvaili tapaamisen merkitystä Suomelle. Järjestäjänä Suomi onnistuikin äärettömän hyvin, Junkkari sanoo.

Herätti tapaaminen huoltakin. Voimapolitiikkaan viehättyneen Putinin ja arvaamattoman, Natoa ja EU:ta moukaroivan Trumpin päästäminen puhumaan kahden kesken oli riskialtista. Pahimmassa skenaariossa presidenttien pelättiin jakavan Eurooppaa etupiireihin suljettujen ovien takana.


”On Suomen kaltaisen pienen maan etu, että isoista asioista sovitaan mahdollisimman isossa porukassa, kuten YK:ssa ja EU:ssa. Silloin pienet maat pääsevät mukaan päättämään asioista. Nythän tämä on muuttunut täysin”, Junkkari sanoo.

Pääosin Suomi sai osakseen positiivista julkisuutta onnistuneista järjestelyistä. Muutamat ulkomaiset mediat kuitenkin kutsuivat Suomea neutraaliksi tapaamispaikaksi presidenteille, mikä oli EU:hun ja Nato-yhteistyöhön sitoutuneelle Suomelle kiusallista.

”Se oli Suomen ulkopoliittiselle linjalle inhottava juttu, mutta aika vähäiseksi nämä puheet jäivät”, Junkkari sanoo.

Presidentti Sauli Niinistön suoritusta Junkkari arvioi suvereeniksi. Sillä aikaa kun pääministeri Juha Sipilä vietti kesäpäivää asuntomessuilla, Niinistö tapasi kahden kesken sekä Trumpin että Putinin.

”Niinistö on täyttänyt ulkopolitiikan valtatyhjiön”, Junkkari summaa.

Junkkari arvioi kuitenkin aiemmin tiistaina ilmestyneessä analyysissään, että tapaamisen järjestäminen Suomessa ei muuttanut Suomen asemaa maailmassa.

”Kyseessä oli melkoinen­ pr-voitto Suomelle ja Helsingille. Silti mediahuomion merkitystä ei kannata liioitella”, Junkkari kirjoitti. Voit lukea koko analyysin täältä.

Kerromme tuoreeltaan myös, millaisia reaktioita tapaaminen on herättänyt maailmalla.

Esimerkiksi Trumpin tiedotustilaisuudessa esittämät lausunnot Venäjä-tutkinnasta ovat herättäneet suurta hämmennystä toimittajien, asiantuntijoiden ja kotimaisten poliitikkojen keskuudessa. Sekä demokraattien että republikaanien riveistä on tuomittu jyrkästi kommentit, joissa Trump käytännössä sanoi luottavansa enemmän Putinin sanaan kuin Yhdysvaltain omiin tiedustelupalveluihin.

HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski analysoi maanantai-iltana tiedotustilaisuutta tuoreeltaan. Hänen mukaansa kokous tuntui lehdistötilaisuuden perusteella vain ensimmäiseltä tunnustelulta kohti uusia keskusteluja. Poikkeuksellista oli kuitenkin se, että Trump syytti Yhdysvaltain ja Venäjän välien huononemisesta oman valtionsa oikeuslaitosta ja demokraatteja eikä maininnut esimerkiksi Krimin miehitystä lainkaan.

Voit lukea Saarikosken jutun täältä.

Putinia puolestaan on laajalti pidetty tapaamisen voittajana.

HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen kirjoitti analyysissaan tiedotustilaisuuden päätyttyä, että Trumpin ja Putinin suhteet näyttivät olevan ”ihan hyvällä mallilla”, mutta Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteiden mahdollista paranemista oli liian aikaista arvioida.

Niemeläisen mukaan Putinilla, toisin kuin Trumpilla, oli koko tapaamisessa oikeastaan vain voitettavaa. Voit lukea koko analyysin täältä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eduskunta äänesti Timo Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60 – Suora lähetys jatkuu, HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Kapinalippu nousi asunnottomien asuntolan lipputankoon Hietaniemenkadulla – Tuntematon pilailija onnistui täydellisesti: lippu on jumissa eikä sitä saada alas

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   Mies kylvi pelkoa naapureissa vuosien ajan ja soitteli yötä myötä haitaria Haagassa – Oikeus: Miehen sai häätää

  6. 6

   Keskusta ja kokoomus ottivat sinisten uhkauksen todesta – lopulta Soini-äänestyksessä on kyse vain valta­politiikasta

  7. 7

   Sauberin tallipäällikkö nostaa yhden Kimi Räikkösen taidon ylitse muiden: ”Hän on siinä ehkä kaikkein paras”

  8. 8

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi: ”Nasujaisten” jatkot kärjistyivät Vantaalla sivullisten hakkaamiseksi – juhlijoilla ollut mukanaan myös teräaseita

  10. 10

   Ravintolaketju Restamax aloittaa tuhatta henkeä koskevat yt-neuvottelut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  7. 7

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  8. 8

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  9. 9

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää