Ulkomaat

Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

Trump sanoi luottavansa Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisiin ja hallintonsa toimivan aggressiivisesti voidakseen estää yritykset vaikuttaa syksyn välivaaleihin. Hän selitti sekaantuneensa sanoissaan Helsingissä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump selitteli tiistaina sanomisiaan Helsingin-tapaamisesta, jotka olivat nostattaneet ennennäkemättömän arvosteluryöpyn jopa Trumpin omien kannattajien keskuudessa.

Hän sanoi nyt ”hyväksyvänsä” Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten havainnot Venäjän sekaantumisesta presidentinvaaleihin vuonna 2016.

Helsingissä hän kieltäytyi nimeämästä Venäjää syylliseksi vaaleihin sekaantumiseen. Hän siis pyörsi puheensa, vaikka selitti ”ymmärtäneensä, että selvennykselle on tarvetta”.

Trump väitti sekoilleensa sanoissaan Helsingin lehdistötilaisuudessa. ”Lauseen olisi pitänyt olla ’en näe mitään syytä, miksi se ei olisi voinut olla Venäjä’, eli tavallaan kaksinkertainen kieltosana”, Trump sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vaikka Venäjän toimilla ei ollut vaikutusta vaalien lopputulokseen, sanon tämän hyvin selvästi – ja olen sanonut monta kertaa – hyväksyn tiedusteluviranomaistemme johtopäätöksen siitä, että Venäjä sekaantui vuoden 2016 vaaleihin”, Trump sanoi.

Sitten hän tosin vielä lisäsi: ”Voihan se olla joku muukin. Ihmisiä on paljon.”

Trump myös sanoi tiistaina, että Yhdysvaltain hallinto aikoo toimia ”aggressiivisesti” estääkseen sekaantumisen Yhdysvaltojen välivaaleihin.

Trumpin sanomisia yritettiin myös paikkailla Valkoisen talon kautta tiistaina lähetetyllä tiedotteella. Se sisälsi pitkän listan asioita, joiden mukaan Yhdysvaltain presidentti nimenomaan toimisi ja suhtautuisi Venäjän vaikuttamiskeinoihin juuri päinvastoin kuin mitä Trump antoi ymmärtää lehdistötilaisuudessa.

Tiedotteessa esimerkiksi väitetään Trumpin toimivan eheän vaalijärjestelmän puolesta ja peräänkuuluttaneen toimia Venäjän Yhdysvaltoihin kohdistamia vaikuttamisyrityksiä vastaan.

Trump heräsi tiistaiaamuun aluksi uhmakkaana ja syytti heti ensimmäisissä Helsingin kokouksesta saamaansa murska-arvostelua valeuutisiksi.

”Minulla oli mahtava Nato-kokous, jossa hankin valtavasti rahaa, mutta vielä sitäkin parempi kokous minulla oli Venäjän Vladimir Putinin kanssa. Ikävä kyllä siitä ei kerrota näin – Valeuutiset menivät aivan sekaisin!”
Maanantaina Trump sanoi Helsingissä uskovansa mieluummin Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kuin Yhdysvaltain omia tiedusteluviranomaisia.

Trump tuomittiin jopa maanpetokseksi tulkitusta lausunnosta Yhdysvalloissa lähes yksimielisesti. Jopa vankkumattomana tukena yleensä pysyvä Fox News -televisiokanava arvosteli Trumpia.

Tukijoita sai hakemalla hakea, mutta yhden Trump kuitenkin onnistui aamulla löytämään. Tiistaiaamun ensimmäisessä Twitter-viestissään hän kiitteli republikaanien senaattoria Rand Paulia.

”Kiitos @RandPaul, sinä todella tajuat!

’Presidentti on ollut puolentoista vuoden ajan keskellä täysin puolueellista tutkintaa – mitä muuta hän voisi ajatella?’ ”, Trump lainasi Paulia.
Kentuckyn senaattori Rand Paul onkin harvoja selvästi Trumpin tueksi asettuneista edes hänen omasta puolueestaan republikaaneista.

Republikaanien senaattorit ja kongressiedustajat jakaantuivat sanomalehti The New York Timesin mukaan karkeasti kahteen kastiin: niihin, jotka arvostelivat Trumpia suoraan ja niihin, jotka arvostelivat häntä verhotummin.

Rand Paul oli ainoa Trumpin oman puolueen senaattori, joka tapausta kommentoineista asettui selvästi Trumpin tueksi.

Trump jatkoi aamutwiittaamista palaamalla viimeviikkoiseen Nato-kokoukseen, jossa hän hyökkäsi erittäin aggressiivisesti liittolaismaitaan vastaan.

Eräänlaiseksi puolustukseksi eilistä kritiikkiä kohtaan lienee se, että twiitissään Trump antoi ymmärtää kovistelleensa Nato-liittolaisiaan vain saadakseen Naton vahvemmaksi – Venäjää vastaan.

”Nato oli heikko, mutta nyt se on vahva taas (huono homma Venäjälle). Media sanoo vain, että olin tyly johtajille eikä koskaan mainitse rahaa!” Trump twiittasi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  4. 4

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  5. 5

   Soinin luottamusäänestys synnytti poikkeuksellisen riidan kokoomuksen ja keskustan välille – kenen arvoja pääministeri oikeastaan kommentoi?

  6. 6

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  7. 7

   ”Erittäin fiksu”, sanoo ohjaaja Spike Lee elokuvansa psykopaattirasistista Jasper Pääkkösestä – Viikonloppuna Lee kylpee Pääkkösen saunassa, sillä yhteistyö jatkuu

   Tilaajille
  8. 8

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  9. 9

   The Guardian: Ecuadorilla ja Venäjällä oli salainen suunnitelma Wikileaksin perustajan Julian Assangen pakomatkasta Venäjälle

  10. 10

   Hämähäkit peittivät kreikkalaisen rannikkokaupungin rannat seiteillään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  4. 4

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  7. 7

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  8. 8

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  9. 9

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää